ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟ
Πολιτισμός σε ομηρία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αλλαγές εκ του πονηρού, που δεν αλλάζουν το πνεύμα του παλιού, που καταδικάστηκε από όλους τους ενδιαφερόμενους συνδικαλιστικούς φορείς, κατατέθηκε προχτές στη Βουλή το νέο Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΠΟ.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ δίκαια το χαρακτήρισε: "προκλητικό και βαθιά αντιδραστικό",αφού "συντονίζεται πλήρως με το βηματισμό των κατευθύνσεων της ΕΕ και επιδιώκει τη χυδαία εμπορευματοποίηση της τέχνης, με ταυτόχρονη ομηρία από τις πολυεθνικές και την κυβέρνηση των ανθρώπων της τέχνης, το συμπληρωματικό ρόλο της στην υλοποίηση των πολιτικοοικονομικών στόχων της ΕΕ, τη δημιουργία "Ευρωπαίου πολίτη" με χαρακτηριστικά κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου".

"Η παιδαγωγική, μορφωτική, ψυχαγωγική μορφή της τέχνης στη βάση των αναγκών περνάει σε ρόλο κομπάρσου και πρωταγωνιστής στο πολυνομοσχέδιο γίνεται το κέρδος,ο τζόγος,το ρουσφέτι,η προσπάθεια αλλοίωσης της κοινωνικής συνείδησης.Τόσο στα ΝΠΙΔ, που ιδρύει το πολυνομοσχέδιο, όσο και στην ΑΕ, τα διοικητικά συμβούλια, τον πρόεδρο και τον διευθυντή τους διορίζει ο υπουργός και είναι "σημαίνουσες προσωπικότητες", ακυρώνοντας έτσι τον όποιο κοινωνικό έλεγχο και αγνοώντας επιδεικτικά τους μαζικούς φορείς των καλλιτεχνών και των άλλων εργαζομένων".

"Με το νομοσχέδιο ξεπουλιέται η πολιτιστική κληρονομιά, διαλύεται ο ελληνικός κινηματογράφος, ιδιωτικοποιείται η καλλιτεχνική παιδεία.Τα ωδεία, όπου φοιτούν χιλιάδες νέοι, δεν εντάσσονται σε δημόσια ενιαία διαδικασία. Αφήνονται άλλα στην τύχη τους, άλλα στο έλεος των επιχειρηματιών. Πολύ περισσότερο οι κατώτερες σχολές μουσικής μετατρέπονται σε φροντιστήρια".

"Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει. Η αντίσταση στον κοσμοπολιτισμό, στον ελιτισμό και στο ραγιαδισμό της κυβέρνησης να εκφραστεί με την ανάπτυξη ενός κινήματος,που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα του πολιτισμού στη βάση των αξιών της εργατικής τάξης, της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της φιλίας των λαών, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ισότιμων συναγωνιστικών σχέσεων",καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

Ιδιωτικοποίηση και όποιο αντέξει...

Πιο συγκεκριμένα τα υπό ίδρυση ΝΠΙΔ εμφανίζονται λιγότερα,με τον εξής τρόπο: Οσα απαλείφτηκαν θα αποτελέσουν αυτοτελή τμήματα άλλων ΝΠΙΔ που είτε υπάρχουν είτε θα ιδρυθούν.Δηλαδή, η Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης θα αποτελεί τμήμα του ιδιωτικοποιημένου ΚΘΒΕ. Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης τμήμα του ιδιωτικού δικαίου Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.Το Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,τμήμα του ιδιωτικοποιούμενου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στο παρόν νομοσχέδιο ΝΠΙΔ γίνονται: Το υπό ίδρυσηΜουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, τα Ειδικά Ταμεία Διαχείρισης Συναυλιών Αθήνας και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των δύο κρατικών ορχηστρών μας. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) με έδρα το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Για το ΕΚΒΜΜ ήδη υπάρχουν ανησυχίες ότι θα αποκτήσουν δευτερεύοντα ρόλο και το Μουσείο και η αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Μοιραία για την πολιτιστική κληρονομιά ίσως αποδειχτεί η ΑΕ για την Ανάδειξη και Προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.Απαλείφθηκε μεν η φράση"σκοπός της είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή εθνικής πολιτικής", η ουσία διόλου δεν αλλάζει, αφού το ΤΑΠΑ μετατρέπεται σε... λογιστήριο και η ΑΕ θα διαχειρίζεται αντίγραφα, εκδόσεις και άλλα προϊόντα και μπορεί να εκπονεί μελέτες και έργα, να συνάπτει συμβάσεις με ιδιώτες, να διατηρεί αρχείο και να διοχετεύει μέσω δικτύων πολιτιστικές πληροφορίες.

Ο υπουργός Πολιτισμού κρατάει για τον εαυτό του άκρως καθοριστικές... ευχέρειες, όπως ο "διορισμός δεκάδων Διοικητικών Συμβουλίων και Επιτροπών Προσωπικοτήτων ή "με αποφάσεις του μπορούν να επιχορηγούνται από κάθε είδους πιστώσεις νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελείς ή ιδιωτικούς σκοπούς... " (βλ. εκλογική πελατεία).

Η μουσειακή πολιτική επίσης έχει υποστεί αλλαγές, άκρως παραπλανητικές. Σε προηγούμενο σχέδιο προβλεπόταν η μετατροπή μεγάλων μουσείων σε αυτοτελή νομικά πρόσωπα. Το νέο προβλέπει ότι με Προεδρικό Διάταγμα "καθορίζονται οι κατηγορίες μη κρατικών μουσείων και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί το Μουσείο, για να χαρακτηριστεί ως τέτοιο με απόφαση του υπουργού".Ανοιχτό παράθυρο δηλαδή για τον αυτονόμηση των κρατικών μουσείων από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και είσοδο μάνατζερ. Κατ' άλλα ιδρύεται και Γνωμοδοτικό,απλώς Συμβούλιο Μουσειακής Πολιτικής.Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πουθενά δεν υπάρχει ο όρος:"σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος αρχαιολογικού νόμου".

Σε ΠΔ ή υπουργικές αποφάσεις αφήνονται δεκάδες άλλες ρυθμίσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε: Δυνατότητα ίδρυσης εκκλησιαστικών - χριστιανικών μουσείων χωρίς να γίνονται νόμος του κράτους οι όροι λειτουργίας και σχέσης τους με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Κατοχύρωση του επαγγέλματος του Συντηρητή,που εισάγεται ως διάταξη (είχε εξαγγελθεί πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη), αλλά περιέργως δεν αναφέρονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται για να γίνονται εκφραστές και εκτελεστές διαφόρων συμφερόντων ακόμα και συντεχνιακών... Και πριν απ' όλα αλλάζουν τα ΠΔ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
SOS για τον Κεραμεικό

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί τον πνευματικό και πολιτικό κόσμο να παρέμβει "για να προλάβουμε την ταπείνωση και την εκδήλωση ραγιαδισμού",για να μην διακινδυνεύσουν οι αρχαιότητες του Κεραμεικού.Ο ΣΕΑ με ανακοίνωσή του τονίζει:

"Η κατάρρευση του Βαλεριάνειου τείχους στον Εθνικό Κήπο από τις εργασίες δεν ήταν αρκετή για να πείσει τους υπεύθυνους της "Αττικό Μετρό ΑΕ" και την αρμόδια πολιτική ηγεσία για τους κινδύνους που εγκυμονεί η διέλευση της γραμμής του μετρό κάτω από τα μνημεία του Κεραμεικού. Τα τελευταία γεγονότα στην οδό Πανεπιστημίου επιβεβαιώνουν τους φόβους των αρχαιολόγων της διεθνούς κοινότητας για τους πειρασμούς με την αντοχή των μοναδικών μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς",τονίζει ο ΣΕΑ.

Σημειώνουμε ότι δημοσιευμένες πληροφορίες λέγανε για αρχαιότητες στο τεράστιο ρήγμα στο οδόστρωμα της οδού Πανεπιστημίου την περασμένη βδομάδα,καλώντας τους αρχαιολόγους να σπεύσουν. Ο "λάκκος με τη φάβα" εσπευσμένα"χόρτασε" μπετόν, αλλά οι πληροφορίες ούτε επιβεβαιώθηκαν ούτε διαψεύστηκαν από το ΥΠΠΟ. Χτεσινό δημοσίευμα εντείνει τις υποψίες για ύπαρξη αρχαιοτήτων στο ρήγμα της Πανεπιστημίου, καθώς εμφανίζει μεταξύ... "σφύρας και άκμονος"(υπαλληλικής δέσμευσης και επιστημονικής συνείδησης) την προϊσταμένη της Γ Εφορείας Αρχαιοτήτων, Λ. Παρλαμά, να μην αναφέρεται μεν στο ρήγμα αλλά να προειδοποιεί ότι στη μη ερευνημένη από τους αρχαιολόγους Πανεπιστημίου "ο μετροπόντικας θα ρουφήξει και αρχαίους τάφους, καθώς από την Κοραή μέχρι το Σύνταγμα εκτείνεται το λεγόμενο "ανατολικό νεκροταφείο" της αρχαίας Αθήνας". Η αρχαιολόγος "υπενθύμισε" έγγραφα στο "Αττικό Μετρό" την ύπαρξη του νεκροταφείου και τη δέσμευσή του να περάσει 20μ κάτω από την επιφάνεια της οδού και "όχι στα 12, που περνάει σήμερα".Η Λ. Παρλαμά έγγραφα και στο ΥΠΠΟ εκφράζει φόβους για την προωθούμενη "πιλοτική σήραγγα" στον Κεραμεικό και ρωτά: "πώς θα παρακολουθεί τη συμπεριφορά των μνημείων" η επιτροπή του ΥΠΠΟ (2 αρχαιολόγοι, 1 συντηρητής, 1 τοπογράφος) "όταν πλην του τοπογράφου δεν μπορούν να "διαβάσουν" τους κραδασμούς που θα καταγράφονται σε ειδικό μηχάνημα; Ποιο θα είναι το ωράριο απασχόλησης; " (οι εργολάβοι του μετρό επιβάλλουν βάρδιες όλο το εικοσιτετράωρο, αν και είναι γνωστά τηςνύχτας τα καμώματα... ). Τέλος αναρωτιέται "αν τεχνικά είναι εφικτό να κατεβεί το τούνελ 17μ κάτω από τον Κεραμεικό, όπως έχει συμφωνηθεί, όταν η έξοδός του είναι τόσο κοντά στο αρχαίο νεκροταφείο".

Επανερχόμαστε όμως στην ανακοίνωση του ΣΕΑ, που εκφράζει την επιστημονική συνείδηση των μελών του: "Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι είναι δυνατή η διέλευση της γραμμής εκτός του αρχαιολογικού χώρου,αλλά οι αρμόδιοι εμμένουν με ένα στείρο και ακατανόητο πείσμα και εγωισμό σε όσα είχαν "προαποφασιστεί" παρά τις αντιρρήσεις και επισημάνσεις των αρχαιολόγων εν ονόματι σκοπιμοτήτων και οικονομικού κέρδους. Δυστυχώς δεν έγινε αντιληπτό από τους αρμοδίους ότι οι αντιρρήσεις και οι φόβοι των αρχαιολόγων δεν υπαγορεύονται από προσωπικές ευαισθησίες αλλά από τους ουσιαστικούς λόγους για την προστασία από βέβαιη καταστροφή των μνημείων του Κεραμεικού".

Τέλος ο ΣΕΑ καλεί όλους τους υπευθύνους και την πολιτική ηγεσία να παρέμβουν "αποτελεσματικά, ώστε να σταματήσει κάθε εργασία ικανή να βλάψει τον Κεραμεικό".Τον ακούνε όμως η κυβέρνηση και ο Κ. Λαλιώτης που και προχτές δήλωνε τα συνήθη του "ναι μεν, αλλά... ";

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΩΝ
Από τη Φρανκφούρτη στην Κούβα

Οι Ελληνες εκδότες στη 49η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη (14 - 20/10), ήταν το θέμα της χτεσινής συνέντευξης Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ). Συμμετέχουν 21 Ελληνες εκδότες και θα παρουσιαστούν σε θεματικές ενότητες 1.500 τίτλοι βιβλίων της τελευταίας διετίας. Σε ιδιαίτερο χώρο θα παρουσιαστούν 35 τίτλοι ελληνικών εκδόσεων σε CD ROM, ενώ σε ιδιαίτερο χώρο θα εκτεθούν εκδόσεις του ΥΠΠΟ (ΤΑΠΑ). Το ΥΠΠΟ ενίσχυσε την ελληνική παρουσία με 35 εκατ.,με τα οποία, όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΒ, Γιώργος Δαρδανός, θα καλυφθούν και άλλα λειτουργικά έξοδα της Ομοσπονδίας.

Τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Πορτογαλία, τις εκδηλώσεις της οποίας θα παρακολουθήσει ομάδα εργασίας της ΠΟΕΒ, ενόψει του 2001, οπότε τιμώμενη χώρα θα είναι η Ελλάδα.

Μετά τη Φρανκφούρτη οι Ελληνες εκδότες θα συμμετάσχουν στη 42η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στο Βελιγράδι (20 - 27/10), όπου φέτος ο Σύλλογος των Γιουγκοσλάβων Εκδοτών παραχώρησε τιμητικά κεντρικό περίπτερο του εκθεσιακού χώρου.

Ιδιαίτερα, όμως, τονίστηκε το ελληνικό καραβάνι εκδοτών - βιβλιοπωλών,που θα ταξιδέψει στην 8η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Αβάνας (4 - 10/2/98), με αφορμή και τα 30 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα."Η χώρα μας", σημειώνει η ΠΟΕΒ "ευαίσθητη σε ό,τι αφορά τους αποκλεισμούς και τα μποϊκοτάζ, τα οποία επιβάλλονται στην Κούβα από τους ισχυρούς και επεκτείνονται και στην περιοχή του βιβλίου για την παρεμπόδιση της πνευματικής ελευθερίας, συμμετέχει σ' αυτή την εκδήλωση σε ένδειξη πνεύματος ελευθερίας και συναδέλφωσης των λαών".Το ΥΠΠΟ ενισχύει οικονομικά αυτή τη συμμετοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ