ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
12Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Κλειστό λόγω... ποντικών

Ευτυχώς τα ζώα εκφράζονται ελεύθερα και μάλιστα κόντρα στην εθελοτυφλία των υπευθύνων, που επιμένουν να αδιαφορούν για τα προβλήματα της παιδείας. Ετσι τα ποντίκια έκριναν ιδιαίτερα κατάλληλο για τη στέγασή τους το 12ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου και εγκαταστάθηκαν στις αίθουσες και τους διαδρόμους. Εντρομοι οι γονείς, από την περασμένη Δευτέρα που έγινε αντιληπτό το πρόβλημα, απευθύνθηκαν στον διευθυντή του σχολείου, στο Σύλλογο Γονέων, στο δήμο, στην Επιθεώρηση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στη νομαρχία ζητώντας εναγωνίως λύση στο πρόβλημα. Μέχρι χτες όμως και παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειές τους το γραφειοκρατικό καθεστώς έκανε το θαύμα του και καμιά λύση δε δόθηκε στο πρόβλημα. Ο διευθυντής του σχολείου ισχυριζόταν ότι δεν έχει το δικαίωμα από το νόμο, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ότι δεν το θεωρεί τόσο αναγκαίο και η δημοτική αρχή έδειξε να μη θέλει να ξέρει. Ετσι στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες οι γονείς αποφάσισαν να κλείσουν το σχολείο μέχρι να γίνει απολύμανση από τη νομαρχία.

Στη συνέλευση παραβρέθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία", Ν. Αρβανίτης,ο οποίος χαρακτήρισε το φαινόμενο εκφυλιστικό και χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης της παιδείας από την πολιτεία. Στηλίτευσε τα φαινόμενα γραφειοκρατίας που επί ΠΑΣΟΚ έχουν γιγαντωθεί στο έπακρο και πρότεινε η Γενική Συνέλευση να πάρει απόφαση μαζί με τη σχολική επιτροπή να καθαριστεί το σχολείο με έξοδα της σχολικής επιτροπής και να κλείσει το σχολείο για 48 ώρες μετά την απολύμανση. Η πρότασή του έγινε δεκτή και στη συνέχεια επιτροπή από τους γονείς μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Ν. Αρβανίτη επισκέφτηκαν τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ν. Δούναβη και τον ενημέρωσαν για την απόφαση που είχαν πάρει να κλείσουν το σχολείο προκειμένου να γίνει η απολύμανση. Ως απάντηση όμως πήραν την έμπρακτη πιστοποίηση του ρόλου του Πόντιου Πιλάτου που έπαιξε στο όλο θέμα η δημοτική αρχή. Ο δήμος, απάντησε στους γονείς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να κλείσει το σχολείο για να γίνει απολύμανση. Την ευθύνη άραγε αν κάποιο παιδί πάθει κάτι, ποιος πρέπει να την αναλάβει; Μήπως τα ποντίκια;

ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΡΤΑΣ
Τα νέα μέτρα υποβαθμίζουν την παιδεία

Κοινή ανακοίνωση των μελών 15μελών συμβουλίων πέντε Λυκείων

Την αντίθεσή τους στην αντιμεταρρύθμιση του υπουργείου Παιδείας εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα μέλη των 15μελών συμβουλίων του 1ου,2ου,3ου,4ου ΓΕΛ και του Τεχνικού Λυκείου Αρτας,δηλώνοντας ότι όλοι μαζί μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί θα παλέψουν για μια αναβαθμισμένη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Οι μαθητές τονίζουν ότι ενώ πέρσι μαζί με τους καθηγητές είχαν παλέψει και ζητήσει αύξηση των δαπανών για την παιδεία, διορισμούς καθηγητών, σχολικά κτίρια, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, νέα βιβλία, το υπουργείο Παιδείας έμεινε στις υποσχέσεις, με αποτέλεσμα τα σχολεία να συνεχίζουν να υπολειτουργούν. Ενδεικτικά της κατάστασης, οι τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές ειδικοτήτων, τα νέα σχολικά κτίρια και οι δαπάνες για την παιδεία ακόμη πιο μειωμένες, γυμναστήρια και εργαστήρια ανύπαρκτα ή μη εξοπλισμένα, τα βιβλία απαρχαιωμένα, κάποια νέα ακόμα χειρότερα.

"Βέβαια η κυβέρνηση το καλοκαίρι ίδρωσε για να ετοιμάσει αυτό το έκτρωμα που το ονομάζουν μεταρρύθμιση και εμείς αντιμεταρρύθμιση", αναφέρουν οι μαθητές στην ανακοίνωσή τους, σημειώνοντας ότι ως τώρα παπαγαλίζουν υπουργείο Παιδείας, κανάλια, εφημερίδες για ελεύθερη πρόσβαση, μείωση φροντιστηρίων, καλλιέργεια κριτικής σκέψης, αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τα οποία "δεν είναι απλά μύθοι, είναι ύπουλα τεχνάσματα για να παραπλανήσουν τον απλό λαό".

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το μόνο αποτέλεσμα της αντιμεταρρύθμισης είναι η ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, όπου προωθείται η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, ένταση των φραγμών στη μόρφωση, όλο και λιγότερα παιδιά θα τελειώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, ενώ τα τεχνικά λύκεια μένουν στον αέρα και οι καθηγητές γίνονται υποχείρια της κάθε εξουσίας.

Οι μαθητές απαιτούν η αντιμεταρρύθμιση να μείνει στα χαρτιά, να γίνουν αμέσως προσλήψεις καθηγητών, να αυξηθούν οι δαπάνες στο νέο προϋπολογισμό με άμεσο στόχο το 15% και να εξοπλιστούν υλικοτεχνικά τα σχολεία.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν περνά ο αυταρχισμός

Εκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του ΑΠΘ ενάντια στις προσπάθειες κατάργησης της δωρεάν διαμονής στην κατασκήνωση του Πανεπιστήμιου

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι φοιτητές του Βιολογικού και του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας τις αυταρχικές μεθόδους που εφαρμόστηκαν το καλοκαίρι από τη Διοικητική Επιτροπή στη φοιτητική κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής προκειμένου να καταργηθεί η δωρεάν διαμονή των φοιτητών.

Λίγο μετά τις 11.30 χτες, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πρυτανεία απαιτώντας να σταματήσει η προσπάθεια, που για πρώτη φορά ξεκίνησε φέτος, κατάργησης της δωρεάν διαμονής με την επιβολή 100 δρχ. για κάθε μέρα. Παράλληλα απαίτησαν να καταστραφεί ο κατάλογος που έχει συνταχθεί από τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής της κατασκήνωσης και στον οποίο αναφέρονται τα στοιχεία των φοιτητών που αρνήθηκαν να πληρώσουν.

Στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία των φοιτητών με τον αντιπρύτανη του ΑΠΘ ξεκαθάρισαν ότι οι αντιδράσεις τους δεν εστιάζονται στο ποσό αλλά στην προσπάθεια που γίνεται να περάσει με αφορμή αυτό, η κατάργηση της δωρεάν διαμονής και να ξεκινήσει σταδιακά η μετατροπή της κατασκήνωσης σε μια επιχείρηση που θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σημείωσαν ότι η τακτική αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια άρσης των κεκτημένων δικαιωμάτων των φοιτητών και έχει άμεση σχέση με τα μέτρα κατάργησης των δικαιωμάτων των φοιτητών καθώς και καθετί που σχετίζεται με το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Τέλος οι φοιτητές ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% και ενάντια σε κάθε μέτρο που καταστρατηγεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Ο αντιπρύτανης δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματα των φοιτητών στη Σύγκλητο που θα συνεδριάσει την επόμενη βδομάδα.

Α. Α.

Ενισχυτική διδασκαλία "με το νοίκι"

Στη "μάχη" να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ρίχνεται η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ

Τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ επιστρατεύει τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει "ανώδυνα" την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τη διάλυση, δηλαδή, της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε χτες πολιτική εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Τραπεζών - Ασφαλιστικών του ΠΑΣΟΚ, ενώ αύριο ξεκινά σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας πανελλαδική συνδιάσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία.

Μιλώντας στη χτεσινή εκδήλωση, ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε το πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που προχωρά σε αλλαγές στην παιδεία, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Αγγλίας και της Ιταλίας και υπενθυμίζοντας έτσι για μια ακόμα φορά ότι η διάλυση της παιδείας και η προσαρμογή της στις ανάγκες της αγοράς δεν αποτελεί "ευρεσιτεχνία" της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης, αλλά επιταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Παιδείας σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για καθιέρωση "ενιαίου λυκείου", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το λύκειο δεν είναι ο χώρος που το παιδί θα μάθει τέχνες, αλλά θα ετοιμάζει τα παιδιά είτε να βγουν στην αγορά εργασίας είτε να συνεχίσουν στη "μεταλυκειακή" και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πολύ μακριά δηλαδή από το αίτημα για λύκειο που θα παρέχει και επαγγελματικά εφόδια στους αποφοίτους του. Ο υπουργός Παιδείας έκανε εκτενή αναφορά και στο θέμα της ενισχυτικής διδασκαλίας για την πραγματοποίηση της οποίας, όπως είπε, θα ενοικιαστούν χώροι και δωμάτια (!), λόγω του στεγαστικού προβλήματος, το οποίο, είπε, ελπίζει να λυθεί σε μια πενταετία. Μάλιστα, τόνισε ότι με τα νέα προγράμματα που επεξεργάζεται το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το πρόγραμμα του λυκείου θα"ξαλαφρώσει" και θα υπάρχει χρόνος για ενισχυτική διδασκαλία.

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε χτες ότι το καλοκαίρι του 1998 θα είναι έτοιμα τα νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, ενώ, όπως τόνισε, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα έχει "τελειοποιηθεί" το 2003 - 2004.

ΜΕΝΙΔΙ
Εκδήλωση για την παιδεία

Εκδήλωση, με θέμα "Οι θέσεις του ΚΚΕ για την παιδεία", πραγματοποιούν οι ΚΟ Μενιδίου του ΚΚΕ, στο Σάββατο στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Μενιδίου (Δεκελείας 42). Ομιλήτρια στην εκδήλωση θα είναι η Ελένη Μηλιαρονικολάκη,υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συνέδριο για το περιβάλλον

Συνέδριο για το αστικό περιβάλλον διοργανώνει η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων σήμερα και αύριο στο Πνευματικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη". Το συνέδριο θα χωριστεί σε τέσσερις θεματικούς κύκλους: "Περιβαλλοντική Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χθες, σήμερα και αύριο", "Εργαλεία για περιβαλλοντική διαχείριση", "Εξειδίκευση σε τρεις τομείς πολιτικής: ατμοσφαιρική ρύπανση, θόρυβος και απορρίμματα" και τέλος "Περιβαλλοντική πολιτική στα κράτη - μέλη, κεντρική, περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση". Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Επιτροπής Περιφερειών, των 15 δήμων - πρωτευουσών των κρατών - μελών της ΕΕ, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και υπουργείων, της ΚΕΔΚΕ, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ