ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναγκαίο το δημοψήφισμα

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ

Την πάγια θέση του ΚΚΕ, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την επικύρωση ή όχι της Συνθήκης του Μάαστριχτ καθώς και της περαιτέρω επεξεργασίας της, που αποτελεί η Συνθήκη του Αμστερνταμ, τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, δεν είναι υπόθεση των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά των ίδιων των λαών να επικυρώσουν συνθήκες, με βάση τις οποίες εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων καθώς και στις ατομικές ελευθερίες.

Για το θέμα της Συνθήκης του Αμστερνταμ τοποθετήθηκαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για "αναβάθμιση του ρόλου του κοινοβουλευτισμού" με βάση τις νέες διατάξεις, καθώς και ο ευρωβουλευτής Π. Αυγερινός, που χαρακτήρισε τη Συνθήκη "ένα μεγάλο συμβιβασμό" και "προοδευτική" σε σχέση με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αφού εντάχθηκε σε αυτή και το "κοινωνικό πρωτόκολλο" που αναφέρεται στην προστασία της απασχόλησης. Θετικές εκτιμήσεις έγιναν και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας οι εκπρόσωποι τάχθηκαν υπέρ της επικύρωσης των Συνθηκών από τις εθνικές κυβερνήσεις. Οσον αφορά το ΣΥΝ, οι βουλευτές του Μ. Δαμανάκη και Μ. Παπαγιαννάκης δεν τοποθετήθηκαν επί του θέματος.

Την αντίθεση του ΚΚΕ, στη διενέργεια μιας ακόμα εκδήλωσης - φιέστας με στόχο τη μονόπλευρη προβολή της κυρίαρχης αντίληψης, σχετικά με την πορεία της ΟΝΕ και την ΕΕ, εξέφρασε χτες στην επιτροπή ο Αχιλλέας Κανταρτζής. Συγκεκριμένα τάχθηκε κατά της πρότασης του προέδρου της επιτροπής, Λουκά Αποστολίδη, ο οποίος στα πλαίσια του προγραμματισμού του έργου της, πρότεινε τη πραγματοποίηση φόρουμ το Μάρτη του 1988 για την "Ατζέντα 2000" με τη συμμετοχή του αρμόδιου επιτρόπου της Κομισιόν, στην οποία θα προσκληθούν και μαζικοί φορείς. Ο βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε ότι για το θέμα της Συνθήκης του Αμστερνταμ, τις πολιτικές απασχόλησης και την πορεία της ΟΝΕ, κάλλιστα η επιτροπή της Βουλής μπορεί να καλέσει για εξέταση αρμόδιους μαζικούς φορείς προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις τους. Οχι όμως να διοργανώνει εκδηλώσεις, όπου όχι μόνο δε γίνεται αντιπαραβολή όλων των απόψεων, αλλά αντίθετα προβάλλονται μονομερώς οι κυρίαρχες θέσεις των πολιτικών δυνάμεων χωρίς ουσιαστικό διάλογο.

Τέλος, με απόφαση του προέδρου της Βουλής, οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα είναι αμειβόμενες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της. Το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στην προοπτική αυτής της ρύθμισης, σημειώνοντας ότι εμμένει στις μέχρι τώρα θέσεις του. Για τη μετατροπή αυτή είναι απαραίτητη η αλλαγή του κανονισμού της Βουλής.

ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ
Ετοιμοι για κεντροαριστερή συνεργασία

Ναι στη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ με "πολιτικοϊδεολογικούς όρους", για τα προσχήματα. Ναι σε "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ" - "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ" και Συνθήκη του Αμστερνταμ, αλλά... θα αποφασίσουν για τη στάση τους αργότερα...

Διαθέσιμος και έτοιμος... δήλωσε για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωσταντόπουλος, για Κεντροαριστερή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση "για τεχνοκρατική διαχείριση και τεχνοκρατικό αυταρχισμό", ζήτησε η συζήτηση να γίνει με πολιτικούς - κοινωνικούς όρους. Με τον τρόπο αυτό, προσπάθησε να ξεπεράσει, από τη μια την πίεση των στελεχών του λεγόμενου Αριστερού Ρεύματος, που ζητά αυτόνομη παρουσία του ΣΥΝ (για το φόβο ότι με τη συνεργασία ο ΣΥΝ θα φανεί ότι είναι συμπληρωματική δύναμη του ΠΑΣΟΚ...) και, από την άλλη, την "άνευ όρων συνεργασία", όπως προτείνουν ορισμένα στελέχη του (Μ. Παπαγιαννάκης κ. ά.). Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε σε εκείνους που βιάζονται για νέες πρωτοβουλίες του ΣΥΝ προς το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία: "Προτάσεις κάναμε. Ζητήσαμε διάλογο και στην τηλεόραση και όπου αλλού, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίθηκε. Τι άλλο να κάνουμε;" αναρωτήθηκε φανερώνοντας και την αμηχανία του για τον τρόπο που χειρίζεται το ζήτημα ο Κ. Σημίτης. Γι' αυτό και κατάγγειλε την τακτική αυτή του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τον Κ. Σημίτη για ευτελισμό του διαλόγου και για "αναχρονισμό όταν λέει πως δε λογαριάζω τα κόμματα".

Κατά τα άλλα, όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές, αφού επανέλαβε πως "οι τοπικές κοινωνίες θα κάνουν τις συνεργασίες (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), για την Αθήνα - για την οποία η οριστική απόφαση παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση της ΚΠΕ - ο Ν. Κωνσταντόπουλος απέκρουσε την πρόταση του λεγόμενου Αριστερού Ρεύματος, πρόκρινε τη συνεργασία, παραπέμποντας όμως στο ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει σχετικά με αυτήν, "γιατί μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμιά επίσημη πρόταση ή τοποθέτηση για τη στήριξη της υποψηφιότητας Δαμανάκη" όπως ειπώθηκε. Μάλιστα, για να διευκολύνει τη συζήτηση, επιχείρησε να ξεχωρίσει το ζήτημα της συγκρότησης της "Κεντροαριστεράς" από τις δημοτικές εκλογές. Επίσης, απέκλεισε να ζητηθούν ανταλλάγματα σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική για συνεργασία στις δημοτικές εκλογές.

Η ίδια η Μ. Δαμανάκη, η οποία φαίνεται να μην ικανοποιήθηκε από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση Κωνσταντόπουλου, πρότεινε να αποφασίσει το Κόμμα (ο ΣΥΝ) ότι "επιδιώκουμε τη συνεργασία στον πρώτο Δήμο και να πάρουμε πρακτικά μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας". Γιατί το μόνο θετικό, είπε, ως τώρα, είναι η συνάντηση των Νομαρχιακών Αθήνας (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), ενώ υπάρχουν και αντιρρήσεις για τη συνεργασία, αναφερόμενη προφανώς στα στελέχη του λεγόμενου Αριστερού Ρεύματος, που ζητούν αυτόνομη κάθοδο. Να σημειωθεί ότι ή ίδια η Μ. Δαμανάκη δεν ξεκαθάρισε αν δεχτεί να είναι υποψήφια μόνον του ΣΥΝ στην περίπτωση που αποφασιζόταν αυτόνομη κάθοδος...

Κατά τα άλλα, η ΚΠΕ επαναβεβαίωσε τη στήριξη του ΣΥΝ στον "Καποδίστρια", λέγοντας μάλιστα ότι είναι η ώρα να "κεφαλαιοποιήσουμε τα κέρδη μας" - και παρά τις επισημάνσεις για τον αντιδραστικό χαρακτήρα του. Για τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε "θα μείνουμε και θα παλέψουμε μέχρι τέλους", ενώ οριστικές αποφάσεις για στάση τους στη Βουλή για όλα αυτά και για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, που επίσης υποστηρίζει ο ΣΥΝ, θα παρθούν σε επόμενες συνεδριάσεις.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πληθαίνουν οι εστίες έντασης

Πληθαίνουν οι εστίες έντασης και εσωτερικής αναταραχής στη ΝΔ, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος δηλώνει ότι "κουράζεται πολύ κάθε μέρα για να κλείσει πληγές ετών".

Μετά την ανοιχτή αμφισβήτηση της γραμμής πλεύσης της ηγεσίας από τον Β. Κοντογιαννόπουλο και τη δηλωμένη έμπρακτα πρόθεση του Μ. Εβερτ για αυτόνομη πολιτική παρουσία και δράση, ήρθε η σειρά του Γ. Σουφλιά. Ο Λαρισαίος πολιτικός σε δηλώσεις του στον "Τύπο της Κυριακής" δηλώνει χαρακτηριστικά ότι "οι επόμενες εκλογές είναι ζήτημα επιβίωσης για τη ΝΔ. Πρέπει οπωσδήποτε να τις κερδίσουμε και για να γίνει αυτό πρέπει να πείσουμε ότι η ΝΔ αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη κυβερνητική λύση, κάτι που μέχρι τώρα, δυστυχώς, δεν έχει γίνει".

Οσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια και στάση του, αποσαφήνισε ότι "εγώ είμαι εδώ και θα είμαι εδώ. Δεν καταθέτω τις φιλοδοξίες μου, θα έχω πάντα τις απόψεις μου". Επίσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι "το σχήμα με τους τομεάρχες δεν προχωρά".

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής μιλώντας το περασμένο Σάββατο σε ημερίδα πολιτευτών του κόμματός του, επιχείρησε να πείσει ότι η ΝΔ μπορεί να βγει από την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της. Στο πλαίσιο αυτό έδωσε συνέχεια στο πυροτέχνημα των "κοινωνικών συμμαχιών", με το οποίο επιχειρεί αντιπερισπασμό στις εκλογικές κινήσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ, ενόψει των δημοτικών εκλογών.

"Αυριανή", Λιάνη και Σημίτης

"Πρωθυπουργός ο ΣΗΜΙΤΗΣ - Και με τη σοβαρότητα και την εργατικότητα που τον διακρίνει να σώσει τη χώρα που βουλιάζει" (18/1/96). "Πανηγυρική δικαίωση της "Αυριανής" η εκλογή του Κ. Σημίτη" (19/1/96). "Να αφήσουν ήσυχο το Σημίτη να δουλέψει" (20/1/96). "Προχώρα πιο δυνατά και πιο ΓΡΗΓΟΡΑ, Κώστα αρέσεις στο λαό" (28/1/96). "Ετσι θέλει ο λαός τον πρωθυπουργό του - Προχώρα πιο γρήγορα Κώστα" (9/2/96). "Τελευταία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ ο Σημίτης"(21/2/96).

Πρόκειται για ένα μικρό απάνθισμα των πρωτοσέλιδων της "Αυριανής", από την εποχή που είναι πρωθυπουργός ο Κ. Σημίτης. Αρκετό για να αποδειχτεί ότι ο "αυριανισμός" της εποχής Σημίτη, εκτός από φερέφωνο - ημιεπίσημο όργανο του ΠΑΣΟΚ, συνιστά και έμβλημα του επαγγελλόμενου ..."νέου" ήθους και ύφους της Χαριλάου Τρικούπη και του Μαξίμου.

***

Αυτό το "νέο" ύφος και ήθος μεγαλουργεί το τελευταίο 20ήμερο στα περίπτερα. Το έντυπο του Ταύρου, ξεπερνώντας σε χυδαιότητα τον ίδιο του τον εαυτό, επιδίδεται στη "δημοσιογραφία" των πορνο-φωτογραφιών και των πορνο-υπονοουμένων, αξιοποιώντας, φυσικά, την ποιότητα εκείνων με τους οποίους ασχολείται. Καθημερινά, το πρωτοσέλιδο των υποστηρικτών του κ. Σημίτη είναι αφιερωμένο σε γυμνές φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη - Παπανδρέου. Η τελευταία, θυμίζουμε, είναι η χήρα εκείνου, που το '89 αποκαλούσε την "Αυριανή" "υπόδειγμα δημοσιογραφίας"...

Σήμερα, αυτό το υπόδειγμα έντυπης απρέπειας γίνεται το προκεχωρημένο φυλάκιο του ..."νέου" ΠΑΣΟΚ. Επιτίθεται καθημερινά ενάντια στον πολιτισμό, στην αισθητική, στην πολιτική αγωγή του ελληνικού λαού. Επιδίδεται σε μια τεχνητή υπαγωγή του πολιτικού και δημόσιου βίου στο επίπεδο της ...καμαρίλας. Θρεμμένο και καλοθρεμμένο το χαμαιτυπείο στα σαλόνια της ..."Αλλαγής", αφού αποδείχτηκε ο καλύτερος εκφραστής των πιο ταπεινών ενστίκτων που τροφοδότησε, ανέσυρε στην επιφάνεια και "νομιμοποίησε" το ΠΑΣΟΚ με την αντίληψή του περί ...κοινωνίας, αφού έγινε συνώνυμο της πιο φαιάς προπαγάνδας των εξουσιαστών και των μεθόδων γκαιμπελισμού, τώρα διαπρέπει στο στίβο του ..."εκσυγχρονισμού". Τώρα λανσάρει ως σήμα κατατεθέν των λαϊκών ενασχολήσεων τη "γύμνια" από κάθε ψήγμα αξιοπρέπειας.

***

Η "Αυριανή", που καθοδηγεί τη "Λιανολογία" στο χαμηλότερο σκαλοπάτι της κατάπτωσης, στην κιτρινίλα της τσόντας, είναι η "Αυριανή" που εξυμνεί τον κ. Σημίτη. Ο τελευταίος δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να πάρει θέση απέναντι στο άθλιο φαινόμενο, χωρίς υπεκφυγές, όπως το προσπάθησε ο εκπρόσωπός του. Προφανώς, είναι τόσο ισχυροί οι δεσμοί του με το "υπόδειγμα", που δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια, που λέει "πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Συνάντηση για τους Βαλκανικούς Πολέμους

Αρχίζουν, αύριο 15 Οκτώβρη, και συνεχίζονται μεθαύριο, στο Βελιγράδι, οι εργασίες μιας ευρωπαϊκής επιστημονικής συνάντησης με θέμα: ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 1912 - 1913.

O Νίκανδρος Κεπέσης θα αντιπροσωπεύσει την ΠΕΑΕΑ και τις συνεργαζόμενες μ' αυτήν Πανελλήνιες ΕΑΜογενείς Ενώσεις, τα θύματα Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Για το σκοπό αυτό αναχωρεί σήμερα για τη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ