ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Την προηγούμενη βδομάδα απασχόλησε τη Βουλή αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το νομοσχέδιο για τα φυτοφάρμακα, η ρύθμιση συνεταιριστικών χρεών κ. ά. Τα άρθρα του ήταν 72 - πολύ μεγάλο νομοσχέδιο - και αντικατόπτριζαν τη συντηρητική, αντιλαϊκή, νεοφιλελεύθερη και αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο θόρυβος μπορεί σκόπιμα να επικεντρώθηκε στα άρθρα που χάριζαν μερικά δισεκατομμύρια δρχ. σε εταιρίες, μεμονωμένα άτομα και συνεταιρισμούς, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά ακόμα, το όργιο ρουσφετολογίας, ωστόσο υπήρχαν και άλλα άρθρα σημαντικότατης πολιτικής αξίας που αποσιωπήθηκαν από τα ΜΜΕ και τους βουλευτές των κομμάτων, με εξαίρεση φυσικά τους κομμουνιστές βουλευτές που τα αποκάλυψαν και τα καταψήφισαν.

******

Το νομοσχέδιο αυτό είναι φορομπηχτικό, εισπρακτικό, ρουσφετολογικό, αντισυνεταιριστικό, ιδιωτικοποιεί τμήματα του δημοσίου, ευνοεί προκλητικά απαλλάσσοντάς τους από χρέη επιλεγμένους και συγκεκριμένους ιδιώτες και εταιρίες. Είναι ένα νομοσχέδιο καθαρά ταξικό που προσπαθεί με κάθε τρόπο να πάρει κι άλλα ακόμα περισσότερα από την πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς και να χαρίσει δισεκατομμύρια σε εταιρίες και ιδιώτες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Αυξάνει την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ από 2% σε 3% από τη διακινούμενη φυτική παραγωγή, που αυτό αντιπροσωπεύει αρκετά δισ. δρχ. (αρθρ. 55) και θα επιβαρύνει τα προϊόντα και την τσέπη των αγροτών.
  • Απαλλάσσει τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις "Cotton Παλαμάς ΑΕ" (Τσιπλάκου), "Gossrpium" (Χατζηχαραλάμπους), "Cotton export" (Τσακιράκης), από την υποχρέωση να πληρώσουν τους βαμβακοπαραγωγούς για το βαμβάκι που πήραν και μεταφέρει την υποχρέωση αυτή στον Οργανισμό Βάμβακος. Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του Οργανισμού διαμορφώνεται από τις εισφορές των βαμβακοπαραγωγών, ουσιαστικά επιβάλλει να πληρωθούν οι αγρότες από τα ίδια τα λεφτά τους και το προϊόν τους να καρπωθούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις(άρθρο 34), και μάλιστα με Νόμο!!!
  • Διαλύει τον ΑΣΟ (άρθρο 20) αν και παραδέχεται την προσφορά του στους σταφιδοπαραγωγούς και την οικονομία της χώρας, προκειμένου να ευνοηθούν οι έμποροι, μεταποιητές και μεγαλοεξαγωγείς, ώστε να εκμεταλλεύονται καλύτερα τους αγρότες.
  • Ιδιωτικοποιεί ακόμα παραπέρα την αγροτική έρευνα, υποβαθμίζοντας το ΕΘΙΑΓΕ και τους ερευνητές (άρθρα 29 - 31), δίνοντας το αντικείμενό τους σε φυσικά πρόσωπα!
  • Παραδίδει στους ιδιώτες τους κρατικούς ιχθυογεννητικούς σταθμούς (παράγουν το γόνο για τα ιχθυοτροφεία, λίμνες κλπ. - άρθρο 52) και τις περιφερειακές αγορές Κουλούρας Ημαθίας, Βόλου και Χανίων.
  • Διώχνει από το υπουργείο Γεωργίας (αποκρατικοποιεί) τα εργαστήρια ελέγχου γάλακτος, συρρικνώνει τον ΕΛΟΓ (άρθρο 37), κατακερματίζει το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, δημιουργώντας και νέους αγροτικούς συλλόγους και ομοσπονδίες (άρθρα 53, 54).
  • Δημιουργεί 80 νέες οργανικές θέσεις στο υπ. Γεωργίας (άρθρο 24), όταν έχουν ζητηθεί για βασικές ανάγκες από τις υπηρεσίες 5πλάσιες (συγκεκριμένα 400), βάζει εισφορές, πρόστιμα, τέλη και παράβολα και στους ψαράδες και στα φυτοφάρμακα, για να εισπράξει χρήματα και να ακριβύνει το φυτοφάρμακο για τον αγρότη, αφού όλα αυτά μετακυλίονται στον χρήστη που είναι ο αγρότης και όχι στις εταιρίες που θησαυρίζουν (άρθρα 1 - 13). Ενώ απαλλάσσει από κάθε έλεγχο τα βιοκτόνα (κατσαριδοκτόνα, εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα κ. ά. ) σε γεωργικούς χώρους, για να μη θίξει μεγαλοσυμφέροντα.
  • Την ίδια στιγμή αυστηροποιεί και βάζει πρόστιμα στους αγρότες που δεν πλήρωσαν το νερό που ποτίζουν τα χωράφια τους, φτάνοντας στο σημείο να δίνει οδηγίες και στην ΑΤΕ, να μην χορηγεί δάνεια σε αυτούς που δεν πλήρωσαν το αρδευτικό νερό (άρθρα 64 - 68), ανεξάρτητα μάλιστα από το ποιος είναι ο λόγος που αυτοί οι αγρότες βρέθηκαν στην ανάγκη να μην μπορούν να πληρώσουν. Ωστόσο κατοχυρώνει τη δυνατότητα να παρακρατά από τις επιδοτήσεις των αγροτών το 2% που αντιστοιχεί σε δεκάδες δισ. δρχ. και φυσικά τα εξοικονομεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

******

Για τα άρθρα ρύθμισης των συνεταιριστικών χρεών είναι στην κατεύθυνση των 3 προηγούμενων, που γίνονται μεν ρυθμίσεις, όμως οι συνεταιρισμοί συνεχίζουν να χρωστάνε. Γιατί οι πραγματικοί στόχοι των ρυθμίσεων είναι: α) Η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ. Ο υπουργός Γεωργίας το είπε καθαρά στη Βουλή. Η ΑΤΕ είναι η δεύτερη τράπεζα στη χώρα και έχει πρόβλημα με το χαρτοφυλάκιό της... β) Να οδηγηθούν πιο γρήγορα στο κλείσιμο οι συνεταιρισμοί, ώστε ευκολότερα να φτιαχτούν οι ομάδες παραγωγών, που θα εξυπηρετούν τους μεγαλοαγρότες ώστε να συγκεντρώσουν τη γη, παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε λίγα χέρια και να ξεκληριστεί η φτωχή και μεσαία αγροτιά.

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν αφορούν τη συνολική και οριστική λύση των χρεών αλλά επιλεκτικά ορισμένων συνεταιρισμών και μέρους των χρεών, δηλαδή ρουσφετολογικά και χωρίς να δίνουν καμιά ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Πιο ειδικά τα χρέη των συνεταιρισμών δημιουργήθηκαν από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, την τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ, τη διαφθορά και την κακοδιοίκηση ορισμένων διοικήσεων συνεταιρισμών που συντήρησε και συντηρεί η κυβέρνηση. Αυθαίρετα, χωρίς έλεγχο από πού προέρχονται τα χρέη επέλεξε η κυβέρνηση μερικούς συνεταιρισμούς με γαλαζοπράσινες διοικήσεις για να τους ρυθμίσει μέρος των χρεών, δημιουργώντας άλλοθι ότι δήθεν ρυθμίζει χρέη και πουλώντας "ρουσφέτι" σε ορισμένους συνεταιρισμούς ότι τους λύνει το πρόβλημα. Στα συγκεκριμένα άρθρα (14 - 17) περιλαμβάνει ιδιώτες (8 άτομα από τη Θεσπρωτία) και εταιρίες που τους χαρίζει περισσότερα από 2 δισ. δρχ. Ταυτόχρονα με άλλοάρθρο (18) υποχρεώνει τους συνεταιρισμούς - όχι όμως τους ιδιώτες -επιχειρήσεις, σε προγράμματα εξυγίανσης με την ΑΤΕ και φορέων διαχείρισης με ιδιώτες (άρθρο 16, παράγραφος 3), ώστε να απολύσουν εργαζόμενους, να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία τους και να πληρώσουν δόσεις. Δηλαδή να συρρικνώσουν τις δραστηριότητές τους, συνεπώς και την ύπαρξή τους, να οδηγηθούν πιο γρήγορα στο "θάνατο".

******

Κατά τα άλλα, πολλά ακούστηκαν αυτές τις μέρες στη Βουλή για απάτες και απατεώνες. Ωστόσο η μεγαλύτερη απάτη και κοροϊδία είναι η πολιτική της κυβέρνησης που με τέτοιους τρόπους και μεθοδεύσεις προωθεί το κλείσιμο των συνεταιρισμών, αφού πρώτα τους χρεοκόπησε όχι μόνον υλικά αλλά και στη συνείδηση του κόσμου, για να ξεκληρίσει ευκολότερα τους μικρομεσαίους αγρότες που δε θα 'χουν υποστήριξη από την εκμετάλλευση του έμπορα - μεταποιητή.

Δίκαια λοιπόν οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν το νομοσχέδιο αυτό για το στόχο που έχει, προτείνοντας ταυτόχρονα να σχηματιστεί για τα χρέη ειδική επιτροπή με τους ενδιαφερόμενους φορείς, που θα εξετάσει σε κατηγορίες την προέλευση των συνεταιριστικών και ατομικών χρεών, ώστε να υπάρξει συνολική, οριστική και δίκαιη ρύθμιση.

Το ΚΚΕ ενημερώνει τους αγρότες, όμως ταυτόχρονα τους καλεί να συνεχίσουν τους αγώνες τους και την πάλη τους για να ανατρέψουν αυτή την αντιαγροτική πολιτική ρουσφετολογικής κοροϊδίας, που γεννά χρέη, φτώχεια και ξεκλήρισμα.

Διαμάντω ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ

Δίκαια λοιπόν οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν το νομοσχέδιο αυτό για το στόχο που έχει, προτείνοντας ταυτόχρονα να σχηματιστεί για τα χρέη ειδική επιτροπή με τους ενδιαφερόμενους φορείς, που θα εξετάσει σε κατηγορίες την προέλευση των συνεταιριστικών και ατομικών χρεών, ώστε να υπάρξει συνολική, οριστική και δίκαιη ρύθμιση


ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΠΑ, ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΣΚ - ΕΡΤ
Υπόθεση των εργαζομένων

- Τι είδους αλλαγές έχει κάνει η κρατική ραδιοτηλεόραση στο πρόγραμμά της και τι επίδραση θα έχουν αυτές οι αλλαγές στον Ελληνα τηλεθεατή;

- Η διοίκηση της εταιρίας μιλάει για αλλαγές που αποσκοπούν να κάνουν την ΕΡΤ ανταγωνιστική απέναντι στα ιδιωτικά κανάλια. Δεν αντιλέγουμε ότι χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές, που να απαντούν και στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας. Το κύριο, όμως, είναι προς ποια κατεύθυνση θα γίνουν οι αλλαγές και για ποια ανταγωνιστικότητα γίνεται λόγος; Δυστυχώς, οι αλλαγές του προγράμματος κινούνται στην κατεύθυνση της υποβάθμισης της ποιότητας των εκπομπών, στην κατεύθυνση της λεγόμενης εμπορικότητας σε βάρος της ποιότητας και της υποταγής στους νόμους της λεγόμενης αγοράς. Ετσι, η ΕΡΤ υποτάσσεται στους όρους του ανταγωνισμού, που έχουν δημιουργήσει τα ιδιωτικά κανάλια, με αποτέλεσμα τελικά ο ζημιωμένος να είναι ο ελληνικός λαός, ο οποίος πληρώνει την ΕΡΤ, που είναι, για να χρησιμοποιήσουμε μια σύγχρονη ορολογία, ο βασικός χορηγός της.

Εμείς πιστεύουμε ότι απαιτείται αναβάθμιση της ποιότητας των προγραμμάτων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ούτως ώστε να παρέχει υψηλής ποιότητας αγαθά, ολοκληρωμένη και αντικειμενική ενημέρωση, υψηλού επιπέδου πολιτιστικές και επιμορφωτικές εκπομπές. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να εκλείψει η κακοδιαχείρισή της (σημειωτέον ότι η υπηρεσία εντελλομένων συνεχώς αποδυναμώνεται) και να σταματήσει να είναι κομματικό φέουδο του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Υπ' αυτή την έννοια ο διακομματικός έλεγχος στην ΕΡΤ είναι επιβεβλημένος.

- Τι επιπτώσεις έχει στους εργαζόμενους αυτή η αλλαγή στη φιλοσοφία των προγραμμάτων της ΕΡΤ;

- Ασφαλώς κάθε υποβάθμιση στην ποιότητα του προγράμματος θα έχει επιπτώσεις στους εργαζόμενους, είτε είναι μόνιμο είτε έκτακτο προσωπικό. Να σημειώσω πάντως ότι στην ΕΡΤ εδώ και μια δεκαετία εφαρμόζονται και συνεχώς επεκτείνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Ετσι, ενώ στο παρελθόν το 70% περίπου των εργαζομένων ήταν μόνιμοι και το 30% έκτακτοι, σήμερα η σχέση αυτή έχει αλλάξει δραματικά. Οι έκτακτοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, τα δικαιώματά τους είναι σαφώς περιορισμένα και φυσικά τελούν υπό καθεστώς ομηρίας, χώρια που αξιοποιούνται σε βάρος των κατακτήσεων που έχει πετύχει το μόνιμο προσωπικό, με προφανή στόχο να υπονομευτούν αυτά τα κατακτημένα δικαιώματα και κάποια στιγμή να αφαιρεθούν εντελώς.

- Πολύς λόγος γίνεται και για απολύσεις.

- Κοιτάξτε. Υπάρχει ένα νομοσχέδιο που δεν έχει περάσει ακόμη από τη Βουλή. Προβλέπεται να φύγουν 1.000 εργαζόμενοι από το μόνιμο προσωπικό με τη διαδικασία της λεγόμενης εθελούσιας εξόδου. Πρόκειται για φοβερό πλήγμα στην εταιρία. Τώρα τελευταία πληροφορηθήκαμε ότι η έξοδος θα είναι υποχρεωτική για όσους έχουν συμπληρώσει το 53ο έτος της ηλικίας τους. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, που πλήττει την ποιότητα της ΕΡΤ, δηλαδή τον Ελληνα πολίτη, γιατί φεύγει από την ΕΡΤ ένα εμπειρότατο προσωπικό, πλήττει όμως και τους εργαζόμενους που θα μείνουν στην ΕΡΤ γιατί λειτουργεί σε βάρος των κατακτήσεών τους (επικουρική σύνταξη κλπ.).

Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας πως ό,τι συμβαίνει στην ΕΡΤ δεν είναι υπόθεση μόνο όσων δουλεύουν εκεί, αλλά του κάθε Ελληνα πολίτη. Ο λαός πληρώνει την ΕΡΤ και πρέπει να γίνει συνείδηση ότι έχει δικαιώματα, που δεν εκχωρούνται σε κανέναν άλλο.

Γ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ