ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν χτες αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της χιλιανής κυβέρνησης, που προκαλεί αλλαγές στα δρομολόγια λεωφορείων, αλλά και αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστήριξαν ότι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιοκτητών, αλλά και οδηγών στα περίπου 25.000 λεωφορεία, που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα, ήταν συντριπτικό, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικρατούσε χτες σχεδόν σε κάθε οδική αρτηρία του Σαντιάγο.

Ο υφυπουργός Μεταφορών, Αντρες Ουάλις, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστών φορέων θα συνεχιστούν, δηλώνοντας ότι δεν έχει πρόβλημα, παρά την εξαγγελία για την πραγματοποίηση και σημερινής 24ωρης απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ενταση στο μετεκλογικό πολιτικό πεδίο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Κλίμα πολιτικής αναστάτωσης επικρατεί στο Μαυροβούνιο μετά τις κατηγορίες περί σοβαρών παρατυπιών και νοθείας στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, που εκτόξευσε ο ηττημένος υποψήφιος Μομίρ Μπουλάτοβιτς. Ο Μπουλάτοβιτς κάλεσε τους οπαδούς του σε καθημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ρίχνοντας έτσι το "γάντι" στον νικητή των εκλογών, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

"Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών και δε θα το κάνουμε εάν δε μας δοθεί απάντηση για καθεμία από τις ενστάσεις μας", είπε ο Μπουλάτοβιτς σε συνάντηση στελεχών του κόμματός του στην Ποντγκόριτσα. Ο Μπουλάτοβιτς (υποψήφιος που τυγχάνει της αμέριστης υποστήριξης του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς), ζήτησε από την κεντρική εκλογική επιτροπή να μην ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα εάν προηγουμένως δεν εξεταστεί το ενδεχόμενο εκδήλωσης σοβαρών παρατυπιών στην εκλογική διαδικασία.

Ισχυρίστηκε τέλος ότι ο Μίλο Τζουκάνοβιτς απέσπασε με παράνομο τρόπο 8.000 επιπλέον ψήφους στην Ποντγκόριτσα. Κάνοντας λόγο ακόμη και για "μεγάλη ληστεία", υποστήριξε ότι ορισμένοι Μαυροβούνιοι ψήφισαν 10 φορές με 10 διαφορετικές ταυτότητες στα εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας.

Στο κάλεσμα του Μπουλάτοβιτς ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες οπαδοί του, που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν για εκλογική νοθεία, στήνοντας οδοφράγματα στους δρόμους και φωνάζοντας συνθήματα κατά του νικητή των εκλογών, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο στρατηγείο του Μπουλάτοβιτς σε προάστιο της Ποντγκόριτσα, μπλοκάροντας στη συνέχεια την οδική αρτηρία που οδηγεί στο Βελιγράδι. Μεταξύ των μικροεπεισοδίων που σημειώθηκαν αναφέρθηκε η χειροδικία κατά Μαυροβούνιου οπερατέρ, που συνεργαζόταν για λογαριασμό του δορυφορικού καναλιού CNN και άλλων ξένων δημοσιογράφων.

Από την άλλη πλευρά, ο Μίλο Τζουκάνοβιτς δήλωνε σε ΜΜΕ του Μαυροβουνίου ότι δεν πρόκειται να προβεί σε αντίποινα κατά όσων δεν τον ψήφισαν, υποσχόμενος να κάνει ό,τι καλύτερο για την εκτόνωση της έντασης.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να καταφερθεί κατά της πολιτικής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, λέγοντας ότι δε θα του επιτρέψει να κάνει το Μαυροβούνιο να υποφέρει από την πολιτική που μετέτρεψε τη Νέα Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας σε παρία της διεθνούς κοινότητας.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τη νίκη του Μίλο Τζουκάνοβιτς και τον κάλεσαν να προωθήσει τη δημοκρατία και να στηρίξει τη Συμφωνία του Ντέιτον στη Βοσνία.

"Βλέπουμε κάποια ελπιδοφόρα σημάδια και χαιρετίζουμε την προφανή νίκη του Τζουκάνοβιτς", τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, σημειώνοντας ότι η ψηφοφορία στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής διεξήχθη "απαλλαγμένη σχετικά από παραβάσεις", παρά τις όποιες διαμαρτυρίες για παρατυπίες.

ΡΩΣΙΑ
Συναντήσεις για συμβιβαστική λύση...

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν συναντήθηκε χτες με τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ψηφοφορία της πρότασης δυσπιστίας που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης και έχει προγραμματιστεί για τη σημερινή συνεδρίαση, Τετάρτη 22 Οκτώβρη. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. "Την Τετάρτη θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα στη Ρωσία ή αν θα εξαφανιστεί, για να δώσει τη θέση της σε διαμάχες", δήλωσε ο Γιέλτσιν στη διάρκεια της συνάντησης. Στην προσπάθειά του να πείσει τους κομμουνιστές, που έχουν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στη Δούμα, να αποσύρουν την πρόταση μομφής, ο Γιέλτσιν επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις προς την αντιπολίτευση και υποσχέθηκε να στείλει στο Κοινοβούλιο γραπτές εγγυήσεις. Ο Ζιουγκάνοφ σημείωσε ότι ο Γιέλτσιν "απάντησε λεπτομερώς στα ερωτήματα που του έκανα εκ μέρους της ΚΟ του ΚΚΡΟ και των ομάδων του Αγροτικού Κόμματος και της "Ναροντοβλάστιε". Δέχτηκε να κάνει υποχωρήσεις". Πρόσθεσε, όμως, ότι την τελική απόφαση θα πάρει στις βραδινές κλειστές συνεδριάσεις της η ΚΟ του κόμματος, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΡΟ.

Στο μεταξύ, η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε η ΚΟ του ΚΚΡΟ στη Δούμα, εγγράφηκε ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης της Κάτω Βουλής. Η πρόταση αυτή, η οποία είχε συζητηθεί στις 15 Οκτώβρη, δεν είχε τεθεί σε ψηφοφορία, μετά την απόφαση που πήρε την τελευταία στιγμή η ΚΟ του ΚΚΡΟ να αναβληθεί το θέμα για μια βδομάδα. Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις, που διεξήχθησαν στο διάστημα αυτό ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, δημιούργησαν τις προοπτικές εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Γι' αυτό και, μετά τη συνάντηση στο Κρεμλίνο, ο πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης θα διαγραφεί από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της Δούμας. Ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία" Αλεξάντρ Σόχιν θεωρεί ότι το χειρότερο για την κυβέρνηση θα είναι, αν "οι κομμουνιστές θα πουν ότι αποσύρουν το ζήτημα τώρα, αλλά θα παρακολουθούν προσεκτικά τις ενέργειες του Προέδρου και της κυβέρνησης".

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Διαφωνίες για τις νέες κυρώσεις κατά του Ιράκ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που επρόκειτο να αρχίσει αργά χτες το βράδυ, με θέμα την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στο Ιράκ. Επικαλούμενοι την τελευταία αναφορά του Ρίτσαρντ Μπάτλερ, επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων, στην οποία υποστηρίζεται ότι η Βαγδάτη προέβαλε εμπόδια στη διαδικασία εξακρίβωσης του κατά πόσο έχει στην κατοχή της απαγορευμένα όπλα, οι πρεσβευτές της Βρετανίας και των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη έχουν, ήδη, καταθέσει την πρότασή τους για ταξιδιωτικούς περιορισμούς και υποστηρίζουν ότι 9 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφωνούν.

Παρά τις προσωπικές προσπάθειες της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, όμως, η ρωσική και γαλλική κυβέρνηση εμφανίζονται ανένδοτες στη θέση τους να μην επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις, οποιουδήποτε είδους στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ζακ Ρομελάρ αποκάλυψε ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν συνομίλησε τόσο με την Μαντλίν Ολμπράιτ όσο και με τον Ρώσο ομόλογό του Γεβγκένι Πριμακόφ, αλλά απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες. Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υφυπουργός Εξωτερικών Σεγιέντ Κασέμ ελ Μισρί τάχθηκε στο πλευρό της Γαλλίας και της Ρωσίας, τονίζοντας ότι αν και πρέπει η ιρακινή κυβέρνηση να συμμορφωθεί πλήρως με τα αιτήματα του ΟΗΕ, δε γίνεται να παραταθεί επ' αόριστον το βασανιστήριο του ιρακινού λαού.

Με δεδομένη τη διαφορά απόψεων, αλλά και συμφερόντων, η νέα σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η Ρωσία και η Γαλλία, ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, μπορούν να ασκήσουν "βέτο" στην οποιαδήποτε απόφαση και φαίνεται ότι στην κατεύθυνση αυτή προσανατολίζονται, ακόμα και αν η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών παραταθεί για τον Απρίλη, οπότε και θα κατατεθεί η νέα έκθεση των εμπειρογνωμόνων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς οριστική συμφωνία για το αεροδρόμιο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της συνάντησης των Αραφάτ - Μοντερχάι εμφανίστηκε, λίγες ώρες πριν από την έναρξή της, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο ίδιος δε "βλέπει να υπάρχει κάποια δυσκολία στην επίτευξη τελικής συμφωνίας για την κατασκευή του αεροδρομίου Νταχανίγιε στη Γάζα, εφόσον οι ισραηλινές αρχές θα έχουν την επίβλεψη της ασφάλειας του αεροδρομίου για να εμποδίσουν την είσοδο τρομοκρατών, αλλά και όπλων". Την αισιοδοξία του Ισραηλινού πρωθυπουργού φαίνεται ότι συμμερίζεται και ο Αμερικανός απεσταλμένος, αλλά όχι οπωσδήποτε και η παλαιστινιακή αρχή, που, αρχικώς τουλάχιστον, είχε αντιταχθεί στις ισραηλινές προτάσεις για τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Αστικών Υποθέσεων Τζαμίλ Ταρίφι ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται πολύ κοντά στο να απαντήσει θετικά στα αιτήματα των Παλαιστινίων για αύξηση των αδειών παραμονής στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και στην κατασκευή παλαιστινιακών ταυτοτήτων. Ο Ταρίφι τόνισε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση φάνηκε πρόθυμη να αυξήσει τον αριθμό των αδειών παραμονής στα αυτόνομα εδάφη, που δίνονται κάθε χρόνο, σε 10.000 από 2.000, ενώ μοιάζει να συμφωνεί με την έναρξη, το Δεκέμβρη, των συνομιλιών για την κατασκευή ταυτοτήτων.

Αμυντικές συνεργασίες και αγοραπωλησίες

Συνεχίζεται ο θόρυβος, σχετικά με την αγορά 40 Ισραηλινών πυραύλων αέρος - αέρος τύπου "Ποπάι" από την Τουρκία. Η είδηση είχε δημοσιευτεί, κατ' αρχάς, σε μια αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα και χτες δημοσιεύτηκε από την ισραηλινή εφημερίδα "Μααρίβ", που υποστηρίζει ότι το 1998 η Τουρκία θα αγοράσει άλλους 60 πυραύλους, ενώ στη συνέχεια πρόκειται οι δύο χώρες να συνεργαστούν για την κατασκευή προηγμένων πυραύλων του ίδιου τύπου.

Οι οπαδοί του Μ.Μπουλάτοβιτς βγήκαν σε διαδηλώσεις στους δρόμους

Οι οπαδοί του Μ. Μπουλάτοβιτς βγήκαν σε διαδηλώσεις στους δρόμους

ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Ναυάγησαν οι συνομιλίες των Κούρδων

ΑΓΚΥΡΑ.- Με πλήρη αποτυχία έληξαν οι συνομιλίες των δύο κυριότερων κουρδικών οργανώσεων του βορείου Ιράκ για τη "διάσωση" της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1996, τις οποίες διοργάνωσαν στην Τουρκία οι Δυτικοί "σπόνσορες" του αυτόνομου θύλακα. Οι απαιτήσεις του Μασούντ Μπαρζάνι του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος συνάντησαν την άκαμπτη στάση του εκπροσώπου του Τζαλάλ Ταλαμπάνι της Πατριωτικής Ενωσης κι έτσι κατέστη ορατός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των συγκρούσεων από χτες το απόγευμα.

Ο Μπαρζάνι ζήτησε από την Πατριωτική Ενωση να αποσύρει τις δυνάμεις της από τις περιοχές που κατέλαβε τις προηγούμενες μέρες, αλλά ο εκπρόσωπος του Ταλαμπάνι αντέτεινε, όπως είπαν ορισμένες πηγές στο Ρόιτερ, ότι για να αποσυρθούν οι δυνάμεις του θα πρέπει να επιλυθούν οριστικώς οι εδαφικές διαφορές στην περιοχή.

Το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα έδωσε διορία στην Πατριωτική Ενωση να αποσυρθεί "άνευ όρων" από τις περιοχές που κατέλαβε ως τις 17 χτες το απόγευμα, χωρίς να διευκρινίσει πάντως πώς θα αντιδράσει αν η απαίτησή του δεν εκπληρωθεί...

Φαίνεται πως η διπλωματία των ΗΠΑ, που είχε πείσει τις δύο πλευρές να συνάψουν εκεχειρία την Παρασκευή, δεν μπόρεσε να παρέμβει "αποτελεσματικά" αυτή τη φορά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ