ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αποχωρήστε ΤΩΡΑ!

Πώς αποτυπώθηκε στα ψηφίσματα των προχτεσινών απεργιακών συγκεντρώσεων η θέληση των εργαζομένων, που απαιτούν συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Την απαίτησή τους να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ απ' τον "κοινωνικό διάλογο",διατράνωσαν προχτές χιλιάδες εργαζόμενοι της χώρας που συμμετείχαν μαζικά και δυναμικά στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις και αυτή τους η απαίτηση αποτυπώθηκε και σε ψηφίσματα συγκεντρώσεων.

Ετσι, μετά και τη σχετική απόφαση του 22ου Συνεδρίου του ΕΚΑ, αλλά και άλλων δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων οργανώσεων, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θέτουν τη Συνομοσπονδία προ των ευθυνών της και απαιτούν ταυτόχρονα απ' αυτήν να αναλάβει πρωτοβουλίες για κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: Στην απεργιακή συγκέντρωση της Λάρισας,οι διαδηλωτές ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο καλείται η ΓΣΕΕ "να αποχωρήσει αμέσως απ' τον "κοινωνικό διάλογο" και να πρωτοστατήσει στην οργάνωση και στην κλιμάκωση της πάλης της εργατικής τάξης, με νέους αγώνες απέναντι στην επίθεση των βιομηχάνων, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Στην παλλεσβιακή - πανεργατική συγκέντρωση εγκρίθηκε ψήφισμα όπου επισημαίνονται οι ευθύνες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που "αντί να εντείνει την πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος, σύρεται στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, δημιουργώντας ψευδαισθήσεις στους εργαζόμενους, απονευρώνοντας το συνδικαλιστικό κίνημα και δημιουργώντας προϋποθέσεις για επιβολή των θέσεων κυβέρνησης και εργοδοσίας". Καλεί την ηγεσία της ΓΣΕΕ να "αποχωρήσει απ' τον "κοινωνικό διάλογο", συνδυάζοντας την αποχώρηση αυτή με μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ενεργοποίησης των εργαζομένων, με στόχο ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης, που θα εκφραστεί με την κλιμάκωση των αγώνων".

Στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Βορείας Δωδεκανήσου εγκρίθηκε ψήφισμα, όπου οι διαδηλωτές απαιτούν: "Να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ απ' τον "κοινωνικό διάλογο" και άμεσα να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο και να προκηρύξει πανελλαδική - πανεργατική απεργία το πρώτο 10ήμερο του Νοέμβρη και με διεκδικητικό πλαίσιο αυτό που προτείνουν οι εργαζόμενοι, καθώς και να προχωρήσει και σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων".

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου,επισημαίνεται ότι "η συμμετοχή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στον στημένο "κοινωνικό διάλογο", τις καθιστά συνένοχες για ό,τι θα ακολουθήσει, συνυπεύθυνες για την αύξηση της ανεργίας, της λιτότητας, της βαριάς φορολογίας, την ανατροπή των δικαιωμάτων και κατακτήσεών μας". Καλούνται και οι δυο Οργανώσεις να αποχωρήσουν αμέσως απ' τον "διάλογο" - παγίδα.

Στην Κέρκυρα οι συγκεντρωμένοι απέρριψαν το ψήφισμα που κατέθεσε η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου και ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο απαιτούν να αποχωρήσει τώρα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ απ' τον "κοινωνικό διάλογο".

Τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη καταδίκασαν και οι εργαζόμενοι της Λευκάδας που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση, ζητώντας την αποχώρηση της ΓΣΕΕ απ' αυτόν.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στην Καβάλα μετά από απαίτηση των διαδηλωτών η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αναγκάστηκε να συμπεριλάβει στο ψήφισμα το αίτημά τους, να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ απ' τον "κοινωνικό διάλογο".

Η ίδια απαίτηση εκφράζεται και στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.Αίτημα για αποχώρηση απ' τον "κοινωνικό διάλογο" συμπεριλαμβάνεται και στο ψήφισμα της συγκέντρωσης στην Τρίπολη. Επίσης στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης στο Ρέθυμνο καλείται η ΓΣΕΕ να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στον "κοινωνικό διάλογο"...

ΑΣΠΙΩΤΗ - ΕΛΚΑ
Από τη λεηλασία στην... πτώχευση!

Παρέμβαση εισαγγελέα για πλήθος παρανομιών ζητάνε οι εργαζόμενοι, που πετιούνται στο δρόμο χωρίς αποζημιώσεις και χωρίς πληρωμή δεδουλευμένων

Σε πτώχευση οδηγήθηκε η εταιρία γραφικών τεχνών ΑΣΠΙΩΤΗ - ΕΛΚΑ,απ' τον Γάλλο ιδιοκτήτη της, Ζαν Ζακ Λεσουέρ,ο οποίος φρόντισε από πριν να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, με αποτέλεσμα οι 60 εργαζόμενοί της να πετιούνται στο δρόμο, χωρίς να τους καταβληθούν ούτε τα δεδουλευμένα ούτε καν η αποζημίωση!

Η εταιρία τέθηκε σε πτώχευση απ' την περασμένη Πέμπτη και ήδη έχει οριστεί προσωρινός σύνδικος. Να σημειώσουμε ότι ο Γάλλος εργοδότης είχε πουλήσει πριν λίγο καιρό τα μηχανήματα της επιχείρησης σε τρίτη εταιρία, αν και αυτά ήταν κατασχεμένα, λόγω χρεών του προς ΙΚΑ, εφορία κλπ!

Στο μεταξύ ο εργοδότης έχει δημιουργήσει νέα εταιρία την ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΝΤΥΠΑ(είναι στο όνομα συγγενικού του προσώπου). Μάλιστα, εκβιάζοντας με τις αποζημιώσεις, πρότεινε στους εργαζόμενους: Να προσλάβει στη νέα εταιρία τους 28 απ' τους 60, χωρίς όμως να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους και χωρίς τα δικαιώματα που είχαν κατακτήσει. Οι υπόλοιποι να αποδεχτούν να πάρουν μέρος αυτών που τους οφείλονται, μέχρι του ποσού των 2 εκατ. δρχ. ο καθένας, όταν σε κάθε εργαζόμενο οφείλονται από 5 ως και 10 εκατ. δραχμές. Η ΑΣΠΙΩΤΗ - ΕΛΚΑ είναι απ' τις παλαιότερες εταιρίες γραφικών τεχνών στην Ελλάδα. Ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ την πήρε το '92 απ' την Εθνική Τράπεζα, έναντι πινακίου φακής...260 εκατ. δρχ. όταν η αξία της ξεπερνά το 1 δισ. δραχμές. Παράλληλα του είχαν δοθεί δυο οικόπεδα αξίας 3 δισ. δραχμών τα οποία ήδη έχει πουλήσει. Ο Γάλλος, αφού πρώτα την "ξεκοκάλισε", την οδήγησε σε πτώχευση. Να σημειώσουμε πως πριν 2,5 χρόνια ο ίδιος είχε οδηγήσει σε πτώχευση άλλη μια εταιρία, την "Αθηναϊκές Εκτυπωτικές".

Με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στην εταιρία ζητούν να παρέμβει άμεσα εισαγγελέας.

Τις παράνομες και αντεργατικές μεθοδεύσεις του εργοδότη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας "να σταματήσουν να καλύπτουν και να ανέχονται την ασύδοτη δράση των κάθε λογής κομπιναδόρων".

Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου και γενικότερα, καθώς και τους συνδικαλιστικούς φορείς να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, "ώστε να υπάρξει συντονισμένη δράση όλων για την απόκρουση της αντεργατικής λαίλαπας".

Σε επαγρύπνηση καλεί η ΕΣΑΚ τραπεζών

Η παράταξη διεκδικεί 35ωρο - 5νθήμερο - 7ωρο με ουσιαστική βελτίωση των αποδοχών και προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί το κοινό πόρισμα ΟΤΟΕ - ΕΕΤ

Με αφορμή το κοινό πόρισμα ΟΤΟΕ - Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για 35ωρο στις τράπεζες, τον σκόπιμα ασαφή τρόπο που προβάλλεται το θέμα από την ΟΤΟΕ, αλλά και την ολοφάνερη πρόθεση της ΕΕΤ να μετατρέψει το αίτημα σε όχημα για την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την ένταση της εκμετάλλευσης, η Γραμματεία της ΕΣΑΚ Τραπεζών,επισημαίνει σε ανακοίνωσή της:

"Η ΕΣΑΚ Τραπεζών υποστηρίζει το 35ωρο (5νθήμερο - 7ωρο) σαν ένα μέτρο για να μην αυξάνεται το ποσοστό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι αυτό από μόνο του αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Η παράταξή μας έχει προτείνει στην ΟΤΟΕ τη διεκδίκηση του 35ωρου με ουσιαστική βελτίωση των αποδοχών ενταγμένη σ' ένα ευρύτερο πλαίσιο συγκρούσεων που να περιλαμβάνει:

- Την απόκρουση της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης των τραπεζών.

- Την αντίσταση σε επιχειρούμενη καταστρατήγηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων.

- Την ανατροπή της πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης.

Η μείωση του χρόνου εργασίας, όπως την περιγράψαμε παραπάνω είναι ρεαλιστική, όταν μάλιστα έχουμε μια μακράς διάρκειας σκανδαλώδη κερδοσκοπία των τραπεζών με παράλληλη μισθολογική αφαίμαξη των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η θέση της παράταξής μας βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική λογική απ' αυτή της ηγεσίας της ΟΤΟΕ, που αντιμετωπίζει το 35ωρο σαν αμυντικό αίτημα. Με πρόσχημα την απασχόληση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η μείωση του χρόνου εργασίας αξιοποιείται για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Είναι άλλωστε γνωστές οι επιδιώξεις της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών προς αυτή την κατεύθυνση και ειδικά με το ωράριο. Επιπλέον, εξαιτίας της στάσης της ηγεσίας της ΟΤΟΕ, που τα τελευταία χρόνια είναι εγκλωβισμένη στα ασφυκτικά πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου", μας δημιουργούνται έντονες ανησυχίες σχετικά με το κοινό πόρισμα ΟΤΟΕ - ΕΕΤ και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, στις συζητήσεις να προκύψουν "ανταλλάγματα" με επώδυνες συνέπειες στους εργαζόμενους.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους σε επαγρύπνηση".

ΙΚΑ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οχι κοινωνική πολιτική σε βάρος του ΙΚΑ

Ομόφωνη αντίθεση στη μείωση των εισφορών στα οικοδομικοτεχνικά έργα

Την αντίθεσή του στις διατάξεις του άρθρου 26 του νόμου για τους νέους αγρότες, σύμφωνα με τις οποίες μειώνονται κατά 50% οι ασφαλιστικές εισφορές στα οικοδομικοτεχνικά έργα στις αγροτικές περιοχές, εκφράζει με ομόφωνη απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ.Ζητά από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα και να μην κάνει κοινωνική πολιτική με χρήματα του ΙΚΑ.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από σχετική κοινή πρόταση που κατέθεσαν τρία μέλη του ΔΣ, οι Θ. Κακαβάς, Γ. Περήφανος και Β. Κωνσταντίνου.Στην πρόταση σημειώνεται ότι με τη διάταξη αυτή θίγεται ένας κλάδος με χιλιάδες εργαζόμενους. Επίσης, θα στοιχίσει σοβαρά στα έσοδα του ΙΚΑ, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις (και του ίδιου του διοικητή του ΙΚΑ), οι απώλειες θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. δραχμές ετησίως.Δημιουργεί, επιπλέον, προϋποθέσεις για αμφισβήτηση συνολικά του αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού των ενσήμων στις οικοδομές, κάτι που θα σημάνει πολλαπλάσια μεγαλύτερες απώλειες εσόδων, αν υλοποιηθεί. Επίσης θα έχει επιπτώσεις και στα έσοδα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, αλλά και της Εργατικής Εστίας.

Ο Θ. Κακαβάς μας δήλωσε σχετικά: "Και με την ψήφιση αυτού του άρθρου, την ώρα που είναι σε εξέλιξη ο "κοινωνικός διάλογος", αποδεικνύονται οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, που παίρνει μέτρα που ανατρέπουν το ασφαλιστικό σύστημα, τώρα και όχι στο μέλλον όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Αναδεικνύονται επίσης οι ευθύνες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που συμμετέχει σ' αυτόν, ενώ ένα - ένα τα ασφαλιστικά δικαιώματα καταργούνται. Πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι η απαλλαγή κράτους και εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές και η διάλυση των Ταμείων. Το τελευταίο διάστημα η "κοινωνική - αναπτυξιακή" πολιτική της κυβέρνησης έχει επιβαρύνει το ΙΚΑ με 140 δισ. δραχμές. Η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΙΚΑ δείχνει την ανησυχία που υπάρχει μπροστά στα αυξανόμενα προβλήματα του Ταμείου από την κυβερνητική πολιτική".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ