ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχώρα...

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ εσύ μην ακούς κανέναν. Ολα τα λένε οι "κακοί" που εμμένοντας στις νοοτροπίες του παρελθόντος, δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη εκσυγχρονισμού και επιδιώκουν να ανασχέσουν την πορεία του κυβερνητικού έργου.

***

Δεν απήργησε κανείς στις 23 του μήνα. Κανείς δεν πήγε στις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οσο για τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τον ηλεκτρικό που δε λειτουργούσαν, απλά... έτυχε να πάθουν όλα βλάβη τα άτιμα.

***

Φήμες είναι όλα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων κακή πληροφόρηση. Μοιάζουν για παράδειγμα με τις... "υποτιθέμενες" αντιδράσεις στο νομοσχέδιο"Καποδίστριας" που ο υπουργός Εσωτερικών ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι οφείλονται σε μία θορυβώδη μειοψηφία.

***

Ετσι λοιπόν πρωθυπουργέ, προχώρα ακάθεκτος. Τι σημασία έχει αν σε βρίζει όλος ο κόσμος, αν όλοι "πάνε ανάποδα". Αποκλείεται δηλαδή να 'χει δίκιο η κυβέρνηση κι όλοι οι εργαζόμενοι άδικο;

***

ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ έδωσε ο Σημίτης προχτές στους υπουργούς του; Να μην εμπλακούν στο "κλίμα τεχνητής έντασης" που υποδαυλίζει η Τουρκία. Ε, φαίνεται το άκουσε ο Πάγκαλος κι άρχισε τα δικά του. Και να οι δηλώσεις και να οι γνωστές τσαμπουκαλίδικες ανταπαντήσεις από την Τουρκία.

***

Οπου να 'ναι θα εμφανιστεί κι ο Αμερικανός σύμβουλος να βάλει τα πράγματα στη θέση του. Αυτή η υπόθεση έχει γίνει σαν τις ελληνικές ταινίες στην τηλεόραση. Μπορεί να τις έχουμε δει εκατοντάδες φορές, αλλά συνεχίζουμε να τις παρακολουθούμε.

***

Μόνο που δε βγάζουν το ίδιο γέλιο δυστυχώς...

***

Το χειρότερο δε από όλα είναι ότι πλησιάζουμε στην 28η Οκτωβρίου. Ξέρετε είναι η μέρα που ξεπροβάλλουν όλοι οι γνωστοί υπερ - πατριώτες. Φανταστείτε τι έχουμε να ακούσουμε πάλι.

Ποιοι "μεμψιμοιρούν";

Για μεμψιμοιρία κατηγόρησε προχτές ο Κ. Σημίτης από τη Δράμα όσους αντιδρούν στη νέα αντιλαϊκή επέλαση. Μεμψιμοιρούν όμως και τα "δικά του" "Νέα" που προχτές στο κύριο άρθρο τους γκρίνιαζαν, ότι η κυβέρνηση "συντηρεί ένα κλίμα για την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων, για την υποστήριξη των εσόδων του προϋπολογισμού", τα οποία (επιπλέον έσοδα) το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει σε 400 δισ. δρχ. σύμφωνα με την εφημερίδα; Μεμψιμοιρούν όμως και τα "δικά του" "Νέα" όταν αναφέρουν ότι οι καλοκαιρινές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως δε θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος έχουν αντικατασταθεί με τον "προϊδεασμό για κάποιους ειδικούς φόρους";

Αν αναφέρεται σε αυτές τις μεμψιμοιρίες, μάλλον έχει δίκιο. Ομως οι εργαζόμενοι έχουν πάψει να μεμψιμοιρούν και έχουν μπει στους δρόμους του αγώνα για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο... αριστερός

"Ο Σπράος είναι πιο αριστερός από όλους μας"! Το δήλωσε ο πρωθυπουργικός σύμβουλος και συνέταιρος του κ. Σπράου επί της συγγραφής των εκθέσεων ασφαλιστικής κατεδάφισης, ο κ. Π. Τήνιος.

Καταλάβαμε κύριοι. Είστε τόσο "αριστεροί" όσο ο Φρέντι Κρούγκερ στον "Εφιάλτη στο δρόμο με τις λεύκες". Κι αυτός με το αριστερό έσφαζε τα θύματά του.

Οι Τσέχοι για τη "βελούδινη επανάσταση"

Οκτώ χρόνια μετά την αποκαλούμενη "βελούδινη επανάσταση" - δηλαδή την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος στην ενιαία τότε Τσεχοσλοβακία - ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών της σημερινής Τσεχίας, φαίνεται να αναπολεί με νοσταλγία την προ του 1989 εποχή. Την πραγματικότητα αυτή, καταγράφει η μεγαλύτερη εφημερίδα της Τσεχίας "Μλάντα Φρόντα Ντνες", φιλοξενώντας στις σελίδες της σειρά δημοσκοπήσεων.

Ιδού μερικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων αυτών, όπως μεταδόθηκαν από τα διεθνή πρακτορεία. Τα στοιχεία της δημοσκόπησης του Κέντρου Εμπειρικών Ερευνών, δείχνουν ότι το ποσοστό των υποστηρικτών, της μετά το 1989 κατάστασης, μειώθηκε μέσα σε ένα εξάμηνο από 52% σε 44%. Παράλληλα, τα στοιχεία δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Ερευνας της Κοινής Γνώμης διαπιστώνει πως μόλις 26% των ερωτηθέντων επικροτούν τη σημερινή κατάσταση. Σχολιάζοντας τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, η εφημερίδα "Μλάντα Φρόντα Ντνες" σημειώνει ότι ποσοστό 77% των Τσέχων θεωρεί σήμερα ότι "ο σοσιαλισμός είχε και τις καλές του πλευρές" και πως οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες στις διάφορες δημοσκοπήσεις, πιστεύουν πως παλιότερα το βιοτικό επίπεδο ήταν υψηλότερο.

Για του λόγου το αληθές, η εφημερίδα επικαλείται χαρακτηριστικές κριτικές παρατηρήσεις, του τύπου "τι να την κάνω την ελευθερία χωρίς εργασία;", που διατύπωσε ένας από τους Τσέχους που μετείχαν στις ερωταπαντήσεις των δημοσκοπήσεων.

Φαίνεται πως οι Τσέχοι άρχισαν να καταλαβαίνουν τι σημαίνει καπιταλισμός...

Καυστικό χιούμορ

Πικρό, αλλά και καυστικό το χιούμορ των υπόδικων αγροτών του Λεονταρίου Καρδίτσας. Σε καταχώριση του αντίστοιχου Αγροτικού Συλλόγου, στην καρδιτσιώτικη εφημερίδα "Πρωινός Τύπος", εκφράζονται, με μπόλικη δόση ειρωνείας, ευχαριστίες προς τους τοπικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για τη στάση που τήρησαν στη Βουλή, όταν καταψήφισαν την πρόταση νομοθετικής ρύθμισης των χιλιάδων δικαστικών διώξεων, ενάντια στους αγρότες.

"Ευχαριστούμε πολύ τους τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του νομού μας, για τη στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα των αγροτών, κατά την προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή", σημειώνει η δημοσίευση και υπογραμμίζει:

"Η στάση τους μας δίνει την ελπίδα, ότι θα μας συμπαρασταθούν και στα δικαστήρια, σαν μάρτυρες κατηγορίας.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Οι υπόδικοι αγρότες - Αγροτικός Σύλλογος Λεονταρίου".

Κι αν δεν κατάλαβαν οι κυβερνητικοί "βαστάζοι", που παριστάνουν τους εντολοδόχους του λαού, και όλοι όσοι πιστεύουν, ότι μπορούν με τις διάφορες διώξεις, να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών, εκτός της δημόσιας ειρωνείας, το λιτό δημοσίευμα είναι ποτισμένο και με την ανυποχώρητη θέληση των υπόδικων αγροτών να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους.

Γίγαντας που γύρισε πλευρό

Πολύ γρήγορα αποκαλύφθηκε το νέο ήθος και ύφος της νέας, υποτίθεται, Ελληνικής Τηλεόρασης 1. Χαρακτηριστική απόδειξη το δελτίο ειδήσεων των 11 μμ, την Πέμπτη, όπου η απεργιακή κινητοποίηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ - η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων - ήταν δέκατη είδηση. Δέκατη, πίσω από κάποια απίθανα ρεπορτάζ, περί ενός τρόλεϊ που λόγω βραχυκυκλώματος ακινητοποιήθηκε στην οδό Πανεπιστημίου και άλλα τέτοια "συνταρακτικά" συμβάντα. Τα δε πλάνα, 20 το πολύ δευτερολέπτων, από τους συγκεντρωμένους απεργούς, διαδέχτηκαν πλάνα από την περιοδεία του Σημίτη στη Δράμα και δηλώσεις του, περί "μεμψιμοιριών", που ακούγονται από τα λαϊκά στρώματα. Ετσι, για να μην ξεχνάμε ποιες ποδιές φιλούν...

Οι "μεμψίμοιροι"

Μου λες

ότι σε μάδησα

γερά,

αλλά σιγά

τα φράγκα,

ένα μονάχα τρισ.

σού 'χω "τρακάρει"

μεμψίμοιρε λαέ μου

και γκρινιάρη!

Μου λες

ότι σε στρίμωξα

πολύ,

αλλά μια "ζώνη" μόνο

σού 'βαλα απλή,

να τη φοράς, που λεν,

έτσι για "γούρι",

προς την... Εδέμ

που πάμε,

βρε μουρμούρη!

Ο οίστρος

Ρυθμιστές της πολιτικής ζωής

"Το μέγεθος των χρεών αλλά και η νοοτροπία που η ρύθμιση αποκαλύπτει, δε μας επιτρέπουν να την εκλάβουμε ως απλό επεισόδιο. Αντίθετα την αντιμετωπίζουμε ως στροφή της οικονομικής πολιτικής και αναίρεση των όσων η ίδια η κυβέρνηση δηλώνει ότι επιδιώκει". Αυτή είναι η βαρύγδουπη εκτίμηση του ΣΕΒ με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τη ρύθμιση των συνεταιριστικών χρεών.

Είναι ολοφάνερο ότι η ηγεσία των βιομηχάνων έχει αυτοαναγορευτεί σε ρυθμιστή της πολιτικής ζωής της χώρας, πράγμα καθ' όλα λογικό και αναμενόμενο, αφού οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν ανακηρύξει τις επιθυμίες της και τα συμφέροντά της σε κυβερνητικό πρόγραμμα. Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι μεγαλοβιομήχανοι παρεμβαίνουν και προειδοποιούν την εκλεκτή τους, κυβέρνηση Σημίτη, ότι δε θα ανεχθούν άλλα λάθη. Μάλιστα, για να γίνουν περισσότερο πειστικοί τούς θέτουν και σε "καθεστώς καχυποψίας", μέχρι να δείξουν έμπρακτη μεταμέλεια. Προφανώς, ικανοποιώντας πλήρως το σύνολο των αξιώσεών τους.

Το "καθήκον" της κυβέρνησης

Τι περιμένει η κυβέρνηση μετά τη δήλωση Χόλμπρουκ, ώστε να θεωρήσει ότι οι Αμερικανοί είναι αξιόπιστοι μεσολαβητές, ρωτήθηκε τις προάλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και απάντησε: Αν δεν υπάρχει παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου και παρενόχληση ελληνικών από τουρκικά αεροπλάνα, ασφαλώς τότε έχουμε βρει έναν αξιόπιστο συνομιλητή. Η απάντηση ήρθε αμέσως. Επτά ζεύγη τουρκικών F-16 παραβίασαν 8 φορές τους κανόνες εναέριες κυκλοφορίες στο FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Λέσβου, Λήμνου, Χίου, χώρια το επεισόδιο με το ναρκαλιευτικό.

Ομως, οι εκσυγχρονιστές κυβερνώντες δεν τα... είδαν, επειδή ήταν απασχολημένοι, με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ΗΠΑ, μετά τη "διορθωτική" δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζ. Ρούμπιν. Αυτό είναι το "καθήκον" τους απέναντι στους "ισχυρούς συμμάχους". Να δικαιολογούν και να συγκαλύπτουν τα "λάθη" των Αμερικανών απέναντι στον ελληνικό λαό.

Η συγνώμη και το φιλότιμο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε "συγνώμη"! Να λοιπόν, που η μικρή πλην υπερήφανη Ελλάς, καθοδηγούμενη υπό τας αυθεντίας Σημίτη και Παγκάλου, κατετρόπωσεν την υπερδύναμην, η οποία γονυπετής ομολόγησε: "Κάναμε λάθος. Οντως οι Τούρκοι παρενόχλησαν το αεροσκάφος του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμύνης", όπως είπε ο κύριος Ρούμπιν.

Κατόπιν τούτου έχουμε να πούμε τα εξής: Πρώτον, "να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι". Δεύτερον, "ο λόγος σου μας χόρτασε και το φαϊ σου φάτο", κύριε Ρούμπιν. Τρίτον, "από τότε που βγήκε το συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο", κύριε Χόλμπρουκ. Ομοίως, κύριε Σημίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ