ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το ποδόσφαιρο εκπέμπει SOS

Την ανάγκη άμεσων αλλαγών και χάραξης νέας στρατηγικής διαπίστωσαν οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου στην ημερίδα της ΕΠΣ Μακεδονίας με θέμα "Το ποδόσφαιρο σήμερα"

Μια σημαντικότατη ημερίδα διοργάνωσε η Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ) το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με θέμα "Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΗΜΕΡΑ". Εξετάστηκαν αρκετές πτυχές που αφορούν το άθλημα και καθορίζουν την πορεία του. Από τις εισηγήσεις, αλλά και τη συζήτηση που ακολούθησε, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη αλλαγής στον προσανατολισμό σχεδόν όλων όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Επιβεβαιώθηκε πως χρειάζονται άμεσες διορθωτικές κινήσεις, επαναπροσδιορισμός της φιλοσοφίας και χάραξη νέας στρατηγικής. Μόνο έτσι ο "βασιλιάς των σπορ" θα ξεπεράσει τα προβλήματά του και θα ξαναπάρει στην ελληνική κοινωνία τη θέση που του αξίζει, επιτελώντας ταυτόχρονα την αποστολή του.

Από τα τελευταία, χρονολογικά, γεγονότα στο ποδόσφαιρο είναι η άρση σχεδόν κάθε περιορισμού στη διακίνηση των παικτών και η διείσδυση πολυεθνικών εταιριών. Στην πραγματικότητα αυτή και τις συνέπειές της αναφέρθηκε ο γγ της ΕΠΣΜ, Κ. Λεβέντης, που μεταξύ άλλων επισήμανε: "Ολα αυτά που γίνονται είναι επιταγές της ΕΕ και με την άκριτη αποδοχή των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και βέβαια με την "αβάντα" της ΕΠΑΕ και μιας πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΠΟ".

Νοσεί η αθλητική Δικαιοσύνη

Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από το θόρυβο που ξεσήκωσε η στάση της Πειθαρχικής Επιτροπής στην υπόθεση του ΟΦΗ, ενώ σωρεία περιπτώσεων μπορούν να επιβεβαιώσουν πως κάτι δεν πάει καλά με την αθλητική Δικαιοσύνη. Για το ρόλο της στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου ο νομικός Δ. Μόκκας είπε μεταξύ άλλων: "Δε θα ήταν καθόλου υπερβολή αν τονίζαμε ότι από τους βασικούς άξονες στην ομαλή εξέλιξη και ανάπτυξη του ποδοσφαίρου μας είναι και η αθλητική Δικαιοσύνη, δηλαδή ο σωστός, ορθόδοξος, νομότυπα ασκούμενος και αντικειμενικά εφαρμοζόμενος πειθαρχικός έλεγχος σε ποδοσφαιριστές, σωματεία, ΠΑΕ, παράγοντες, διαιτητές κλπ.

Η αθλητική μας Δικαιοσύνη κάνει τα πρώτα της δειλά νομοθετικά βήματα πριν από περίπου 22 χρόνια, δηλαδή το 1975, με το γνωστό αθλητικό νόμο 75/75. Η αθλητική μας Δικαιοσύνη δυστυχώς νοσεί και νοσεί... βαρύτατα

1. Και από την άποψη "επιλογής" των προσώπων που την απαρτίζουν.

2. Και από πλευράς οργάνωσης και μηχανισμού.

3. Και στον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης και αδιακρίτως.

4. Και, κυρίως, στην ενότητα της νομολογίας.

Τα αίτια της υπολειτουργίας της αθλητικής μας Δικαιοσύνης οφείλονται κυρίως στο ότι εδρεύει (και αυτή)... εν Αθήναις!

Σε ορισμένες, όμως, κρίσιμες υποθέσεις με σοβαρό αγωνιστικό ή οικονομικό "αντίκρισμα" φαίνεται έντονα ο παρεμβατισμός και η εξάρτηση στο χώρο της αθλητικής μας Δικαιοσύνης. Η αποκέντρωση της αθλητικής Δικαιοσύνης είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, κινείται επί χρόνια στο χώρο της "υποσχεσιολογίας" από τους προκαθήμενους του αθλητισμού μας, αλλά ποτέ δεν υλοποιείται".

Αγωνιά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Στις μέρες του στείρου επαγγελματισμού τις οποίες διανύουμε, οι περισσότεροι συμφωνούν πως διέξοδο "ρομαντισμού, αγνότητας και αξιών" αποτελεί ή τουλάχιστον πρέπει, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Γι' αυτό, αλλά και το ρόλο του αθλήματος στην κοινωνία, μίλησε ο δικηγόρος Ιωαν. Παπαδόπουλος: "Αθλητισμός δεν είναι η άθληση των ολίγων και ποδόσφαιρο δεν είναι το κέρδος των ΠΑΕ. Είναι και αυτό. Ομως η πολιτεία, που αποτελεί - και έτσι πρέπει - το θεματοφύλακα των δικαιωμάτων και συμφερόντων του λαού, πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει από το λήθαργο.

Ο ελληνικός λαός όμως πληρώνει με το λαχείο, το ΠΡΟΠΟ, το ΛΟΤΤΟ και αυτά τα χρήματα που ενώ θα έπρεπε να δίνονται απ' αυτόν γι' αυτόν, εγώ σαν ερασιτέχνης αυτήν την αίσθηση έχω, όμως καταλήγουν στη διευθέτηση χρεών των ΠΑΕ και στην ενίσχυση κυρίως ανωνύμων εταιριών. Η ελληνική νεολαία σήμερα, και όχι ειδικότερα σήμερα, ψάχνει για διεξόδους, για σωστή ενημέρωση, για κατεύθυνση και δεν τις βρίσκει πουθενά. Ο αθλητισμός και ειδικότερα το ποδόσφαιρο ως λαϊκό άθλημα δίνει τη σωστή κατεύθυνση.

Αγωνιώ για τη νεολαία. Για τα παιδιά μου, τα παιδιά σας και τα παιδιά που, όταν εγώ σαν ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής - εραστής του αθλήματος τα κοιτώ στα μάτια, δεν έχω τη δύναμη (υλική) ή τη συμπαράσταση από την πολιτεία να κάνω κάτι και πολλά άλλα επίσης. Ομως σκεφτήκαμε ότι φταίμε εμείς που δε δώσαμε όραμα στη νεολαία; Διεξόδους; Κατεύθυνση; Που δεν προσπαθήσαμε να εμφυσήσουμε το μεράκι της μπάλας;

Στο βωμό της ελεύθερης εργασίας εισήχθησαν οι Κοινοτικοί, οι ξένοι, οι ξένοι ερασιτέχνες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κάποιος προσωρινός πλουτισμός. Αυτό όμως στη συνέχεια γίνεται μπούμερανγκ. Δείτε τα γήπεδα μπάσκετ. Αρχισαν να αδειάζουν. Το ίδιο σε λίγο θα γίνει με τα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Να ενισχυθούν όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία. Να γίνουν γήπεδα. Να βρεθούν χώροι γι' αυτό. Τα χρήματα που σήμερα θα διατεθούν θα έχουν πολλαπλάσια απόδοση. Ο,τι σπείρεις θα θερίσεις".

Χωρίς στήριξη η προσπάθεια των Ενώσεων

Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και το ρόλο των Ενώσεων αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δράμας, Ευ. Σημπλιώτης: "Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ως άθλημα αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της κοινωνίας μας, έχει ως αποτέλεσμα την ατομική και συλλογική καλλιέργεια των πολιτών και συμβάλλει στην περιφρούρηση της υγείας τους.

Οι Ποδοσφαιρικές Ενώσεις της χώρας πήραν στα χέρια τους πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη βάση του, ενίσχυσαν και στήριξαν τα ερασιτεχνικά σωματεία, έπαιξαν το ρόλο που έπρεπε να έχουν η πολιτεία και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αλλά επειδή δεν υπήρχε ένας ενιαίος προγραμματισμός και συντονισμός των ενεργειών τους από τη φυσική ηγεσία του ποδοσφαίρου, την ΕΠΟ, δεν πέτυχαν τ' αποτελέσματα που προσδοκούσαν. Επιβάλλονται πρωτοβουλίες από την ΕΠΟ για σύνταξη ενιαίου προγράμματος ανάπτυξης του ποδοσφαίρου, με βάθος χρόνου, στηριγμένου πάνω στη μέχρι σήμερα πείρα και στην επιστημονική γνώση".

Ο σχεδιασμός και η υποδομή

Για το σχεδιασμό ανάπτυξης του αθλήματος μίλησε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Θ. Σεντελίδης: "Ολη η παρουσία της Εθνικής μας ομάδας κρίνεται ως θετική και ελπιδοφόρα για το μέλλον. Το θέμα της υποδομής (της ουσιαστικής υποδομής) είναι καθοριστικό για τη μελλοντική πορεία του ποδοσφαίρου κάθε χώρας. Οι παράγοντες που είναι καθοριστικοί για ένα πετυχημένο σχεδιασμό στο ποδόσφαιρο είναι οι παρακάτω:

1. Η δημιουργία προϋποθέσεων βελτίωσης της προέλευσης και εκπαίδευσης του Ελληνα ποδοσφαιριστή.

2. Η μέσα από οργανωμένα προγράμματα επιμόρφωσης - ενημέρωσης, καθώς και επιλογές των κατάλληλων προσώπων - προπονητών - παιδαγωγών, εκπαίδευση των νεαρών κυρίως ποδοσφαιριστών.

3. Η ύπαρξη της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής.

4. Η επιστημονική υποστήριξη

5. Ποδόσφαιρο στο σχολείο.

Οσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο πιστεύουν ότι το ταλέντο του Ελληνα ποδοσφαιριστή είναι καλύτερο από οιουδήποτε Ευρωπαίου ή άλλου ξένου. Δεν έχει όμως τη στήριξη και την υποστήριξη που του αρμόζει".

Οι θέσεις της ΕΠΟ

Ο γγ της ΕΠΟ, Γ. Θωμαϊδης,αναφέρθηκε στο ρόλο της Ομοσπονδίας σήμερα. Θεωρητικά οι απόψεις του είναι καλές, ακούστηκαν όμως περισσότερο ως προεκλογική ομιλία. Απουσίαζε η αιτιολόγηση της μη εφαρμογής τους μέχρι σήμερα: "Η Ομοσπονδία οφείλει να βοηθήσει αποτελεσματικά για την καλλιέργεια και ανάπτυξη της βάσης και να θέσει κανόνες που η εφαρμογή τους προς κάθε κατεύθυνση θα καταστήσει αξιόπιστα τα πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες.

Εχει χρέος να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους χωρίς να διακυβεύσει την ανεξαρτησία της και να κάνει δίκαιη κατανομή. θεωρώ αυτονόητη τη συνεργασία της ΕΠΟ με τις κρατικές αρχές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις σχολικές μονάδες σε όλα τα επίπεδα. Οι γενικές συνελεύσεις της Ομοσπονδίας δεν πρέπει να είναι χώροι αντιπαράθεσης και αμφισβήτησης, αλλά η ευκαιρία για σύνθεση της εμπειρίας και αναζήτηση βελτιωτικών λύσεων στα ποικιλόμορφα προβλήματα.

Πρέπει να στηρίξουμε την υποδομή του ποδοσφαίρου. Καλλιέργεια του αθλήματος μέσω Ακαδημιών ποδοσφαίρου που θα λειτουργούν σε όλες τις Ενώσεις με ενιαία προγράμματα χρηματοδότησης και τεχνικής στήριξης ώστε η αναζήτηση, ανεύρεση και αξιοποίηση ταλέντων από τους ενωσιακούς και περιφερειακούς προπονητές ν' αποδώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα".

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

Εφοδος των πολυεθνικών

Αποσπάσματα από την ομιλία του Κ. Λεβέντη, γενικού γραμματέα της ΕΠΣΜ

"Το ελληνικό ποδόσφαιρο πλέον κινείται μέσα σ ένα ευρύτερο πλαίσιο που είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Και πέρα απ'αυτά που ξέρουμε, σήμερα κινούμαστε με νόμους, διατάξεις και κατευθύνσεις που υποχρεώνουν τη χώρα μας να προσαρμοστεί στα καινούρια δεδομένα.

Το πρώτο και βασικό στοιχείο είναι ότι κινούνται Κεφάλαια, Ανθρωποι και υπηρεσίες. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι, την τελευταία δεκαετία έχουμε την εμφάνιση και την αθρόα διείσδυση πολυεθνικών εταιριών στον αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο με τη δυναμική που έχει και επηρεάζει κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά τους λαούς. Πρόσφατο παράδειγμα η ENIC, πολυεθνική εταιρία με δραστηριότητες σε τράπεζες, ποτά, τρόφιμα, ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά είδη, που αγόρασε την ΑΕΚ, αφού στις άλλες δύο ΠΑΕ ΠΑΟ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ήδη διείσδυσαν η ΙΝΤΡΑΚΟΜ (Κόκκαλης) και η MOTOR OIL - ARAMKO (Βαρδινογιάννης).

Είναι απαραίτητο να πούμε για να είμαστε έντιμοι απέναντι στον φίλαθλο κόσμο, ότι η διείσδυση και η ελεύθερη διακίνηση δεν ήρθαν από τον ΟΥΡΑΝΟ, και δεν πραγματοποιήθηκαν τυχαία. Είναι αλήθεια ότι όλα αυτά που γίνονται είναι επιταγές της ΕΕ και με την άκριτη αποδοχή των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και βέβαια με την "αβάντα" της ΕΠΑΕ και μιας πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΠΟ. Βέβαια, μπορεί να διαφωνούν κάποιοι με όλα αυτά, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Το τρίτο στοιχείο, ο αφελληνισμός και η άλωση του ποδοσφαίρου μας, που πραγματοποιείται σήμερα θα βγάλει σύντομα έξω τους Ελληνες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, προπονητές, διοικητικά στελέχη, εργαζόμενους στην Ομοσπονδία, Ενώσεις και διαιτητές (ημιεπαγγελματίες ή επαγγελματίες) από τις διαδικασίες και λειτουργίες των εθνικών κατηγοριών και του ελληνικού ποδοσφαίρου".

Και στην Ελλάδα εισέβαλαν οι πολυεθνικές μετά την πώληση της ΑΕΚ στην

Εδώ βρίσκεται το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι ευθύνες για την πορεία του ανήκουν στους παράγοντες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ