ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΤΡΑ
Επνιξαν τις φτωχογειτονιές

Σε "Κόρινθο" μετατράπηκε το νοτιοδυτικό μέρος της πόλης. Εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα και μικροβιοτεχνίες. Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί!

Εκατοντάδες σπίτια, μικροβιοτεχνίες και καταστήματα πνίγηκαν σε χιλιάδες τόνους λάσπης, που κατέβασε στις φτωχογειτονιές της νοτιοδυτικής Πάτρας το ρέμα "Διακονιάρη"", όταν έσπασαν τα αναχώματα των έργων στην υπό κατασκευή περιφερειακή οδό της πόλης, μετά από μία νεροποντή.

Γύρω στις 7 το πρωί του Σαββάτου,τα αναχώματα, που είχαν γίνει για την εκτροπή των νερών των ρεμάτων προς τον Γλαύκο ποταμό, ώστε να διευκολυνθεί η κατασκευή της περιφερειακής οδού της Πάτρας (τμήμα του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ) υποχώρησαν και τα νερά άρχισαν να κυλούν προς την πόλη διά μέσου του χειμάρρου Διακονιάρη. Τα βουλωμένα αποχετευτικά δίκτυα βοήθησαν με τη σειρά τους στο να εκτραπούν τα νερά στους δρόμους. Το μεσημέρι μια τεράστια έκταση, από το βουνό μέχρι τη θάλασσα, είχε μετατραπεί σε λασπότοπο. Πλημμύρισαν οι περιοχές κοντά στην Εγλυκάδα, Αη Γιώργη Λάγγουρα, Αγίου Νεκτάριου, ενώ καταστροφές έγινα και στην περιοχή Αη Γιάννη Πράτσικα, στις περιοχές Ζαρουκλέϊκα, Γλαύκος και γύρω από την Τριάντιο Σχολή. Στις εργατικές κατοικίες πλημμύρησαν σπίτια και υπόγεια, ενώ δύο άτομα εγκλοβίστηκαν στα σπίτια τους : Η Καρακίτσου Παναγιώτα έσπασε το πόδι της και όταν απεγκλωβίστηκε από την πυροσβεστηκή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Αγιος Αντρέας". Η πυροσβεστική απεγκλώβησε, επίσης, την 85χρονη Ελένη Γουργουρίνη.

"Είκοσι χρόνια δεν είχαμε πρόβλημα, το ευχάριστο είναι ότι τώρα δε βρέχει", είναι τα μόνα λόγια που βρήκε να πει ο νομάρχης Αχαϊας, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εκτίμησε ότι δε συντρέχουν λόγοι ανησυχίας!

"Τούτη την ώρα προέχει να καλυφθούν οι ανάγκες του κόσμου που έχει υποστεί αυτή την τεράστια καταστροφή, να παρθούν άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί νέα χειρότερη", τόνισε μιλώντας στο "Ρ" ο επικεφαλής του συνδυασμού "Πάτρα Μπροστά" Παναγιώτης Κοσιώνης, που περιόδευσε στην περιοχή με κλιμάκιο της ΝΕ του ΚΚΕ στην Πάτρα.

  • Προβλήματα από μεγάλη νεροποντή παρουσιάστηκαν, χτες το μεσημέρι, και σε περιοχές της Αθήνας. Η πυροσβεστική δέχτηκε εβδομήντα κλίσεις για πλημμυρισμένα σπίτια στο Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, Περιστέρι, Χαϊδάρι, Νέα Πεντέλη και Κηφισιά. Η Εθνική Αθηνών - Κορίνθου πλημμύρισε στο ύψος της Χαλυβουργικής με αποτέλεσμα να σταματήσει η κυκλοφορία. Επίσης πλημμύρισε η λεοφώρος Ποσειδώνος, στο ύψος του Παλαιού Φαλήρου.
Γκαζάκια στη ΓΣΕΕ

Βομβιστική επίθεση με τρία γκαζάκια και ένα μπετόνι βενζίνης έγινε χτες τα ξημερώματα στο κτίριο της ΓΣΕΕ στην Πατησίων. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στην πόρτα του κτιρίου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ με ανακοίνωσή της καταδικάζει τη βομβιστική αυτή ενέργεια στο κτίριο της ΓΣΕΕ, που, όπως αναφέρει, σαν στόχο έχει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Η εργατική τάξη της πατρίδας μας δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί από τέτοιες ενέργειες, τονίζει.

Καραμπόλα δεκάδων αυτοκινήτων

Καραμπόλα δεκάδων αυτοκινήτων κράτησε χτες για αρκετές ώρες κλειστή την Εθνική οδό Κορίνθου - Τριπόλεως από το 122ο μέχρι και το 126ο χιλιόμετρο. Η καραμπόλα έγινε στο ρεύμα ανόδου προς Τρίπολη στην περιοχή Στέρνα, όπου και επισήμως αναμενόταν ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή σοβαρό πρόβλημα, καθώς ο νέος δρόμος έχει υποστεί ήδη καθιζήσεις, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται συχνά πυκνή ομίχλη.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Είναι δική μας υπόθεση

Ανοιχτή επιστολή του δημάρχου Ταύρου Παναγιώτη Βακαλόπουλου

Από τις 20 μέχρι και τις 23 Νοέμβρη, περίπου 5.500 δήμαρχοι και κοινοτάρχες καλούμαστε να πάρουμε μέρος - τυπικά - στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Ενωσής μας, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Μας καλούν, βέβαια, να πάρουμε μέρος ως παρατηρητές, αφού το σημερινό σύστημα εκπροσώπησης προβλέπει ότι οι 5.500 ΟΤΑ θα εκπροσωπηθούν στο συνέδριο από περίπου μια εκατοντάδα συνέδρων. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία προκύπτει ότι περίπου 2.000 άτομα θα φιλοξενηθούν τις μέρες του συνεδρίου στα ξενοδοχεία της περιοχής. Υπάρχει ένα ζήτημα για το αν το σύνολο αυτό θα βρίσκεται εκεί για να παρακολουθήσει πράγματι το συνέδριο. Αυτό όμως είναι μόνο πταίσμα, μπροστά στα όσα εγκληματικά σε βάρος της αυτοδιοίκησης συμβαίνουν γύρω από την υπόθεση που ονομάζεται "συνέδριο της ΚΕΔΚΕ".

Μέρος μιας έκθεσης προϊόντων το συνέδριο

Σε ό,τι αφορά αυτό καθ' αυτό το φετινό συνέδριο διακρίνεται από δύο στοιχεία. Ενα νέο και ένα "κατά παράδοση". Το νέο προκύπτει από την ίδια την εγκύκλιο που έστειλε στις ΤΕΔΚ η ΚΕΔΚΕ. Διαπιστώνει εκεί ο αναγνώστης ότι το φετινό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ είναι μέρος μιας κύρια και κατ' ουσίαν ιδιωτικο-οικονομικών συμφερόντων έκθεσης που γίνεται για την προβολή διαφόρων υπηρεσιών και προϊόντων, τα οποία μπορούν να αγοράσουν από ιδιωτικές εταιρίες οι δήμοι και οι κοινότητες στα πλαίσια της νέας αποστολής που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση. Της λειτουργίας των ΟΤΑ ως επιχειρήσεων που πωλούν στους δημότες υπηρεσίες. Η POLIS 97, όπως ονομάζεται η έκθεση στο εσωτερικό της οποίας θα γίνει το συνέδριο, εκπέμπει αυτό ακριβώς το μήνυμα: Αγοράστε από μας, πουλήστε στους δημότες!

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, της διενέργειας του συνεδρίου ως διακοσμητικό στοιχείο της έκθεσης, αναδεικνύεται και το "κατά παράδοση" στοιχείο: Η διαρκής υποβάθμιση της αυτοδιοίκησης μέσα και από τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ. Για μια ακόμα φορά δεν έχει προβλεφτεί να υπάρχουν έγκαιρα ο Απολογισμός δράσης και οι Εισηγήσεις. Θα μοιραστούν κυριολεκτικά την τελευταία ώρα. Ταυτόχρονα: Προγραμματίστηκαν να γίνουν εκτός κύριας διαδικασίας δύο θεματικοί κύκλοι συζητήσεων (για τα οικονομικά και τα θεσμικά) και λείπουν εντελώς από το πρόγραμμα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, ακόμα και αυτό το σχέδιο "Καποδίστριας". Την ίδια ώρα, βέβαια, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν δημόσια ότι εργάζονται - για μια ακόμα φορά ερήμην της αυτοδιοίκησης - για την προώθηση και του "Καποδίστρια 2" για τη λεγόμενη "μητροπολιτική αυτοδιοίκηση". Μάλιστα οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά γύρω από αυτό το θέμα θα επιδιωχτεί να περιστραφεί κατά κύριο λόγο η όλη συζήτηση του συνεδρίου.

Διακοσμητικό στοιχείο οι αιρετοί

Οι χρόνοι που δίνονται στους συνέδρους για να συζητήσουν είναι χαρακτηριστικοί των επιδιώξεων: 4 ώρες την Παρασκευή και 7 ώρες στο Σάββατο για να συζητήσουν και να αποφασίσουν για πλήθος προβλημάτων της αυτοδιοίκησης. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα υπολογίζονται και οι εισηγήσεις και οι ψηφοφορίες. Αντίθετα, στις εκδηλώσεις της POLIS 97 παρέχονται το πρωινό της Πέμπτης, το απόγευμα της Παρασκευής και το πρωινό της Κυριακής. Κάπου ενδιάμεσα, την Πέμπτη το βράδυ, θα γίνει η τελετή έναρξης του συνεδρίου, ενώ ως κερασάκι δημοκρατίας παρέχονται 4 ώρες το μεσημέρι της Πέμπτης, για να συζητηθούν εκτός κύριας διαδικασίας του συνεδρίου, στους 2 θεματικούς κύκλους 8 σοβαρά θέματα της αυτοδιοίκησης. Ακόμα και σ' αυτήν, όμως, την κολοβή ως προς το πλήθος των θεμάτων και εκτός κύριας διαδικασίας, θεματολογική συζήτηση, η σύνθεση είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της διοίκησης της ΚΕΔΚΕ.

Από την ανάγνωση των ονομάτων των εισηγητών και των συντονιστών προκύπτει ότι θα συμμετέχουν 8 δήμαρχοι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ και μόνο από ένας από τα ψηφοδέλτια που έχουν στηρίξει η ΝΔ, ο ΣΥΝ, και το ΚΚΕ. Πρόσθετη ανησυχία, εξάλλου, γεννά το γεγονός ότι εισηγήσεις προβλέπεται να κάνει και ομάδα 5 επιστημόνων, υπό την κάλυψη της πρόσθετης υπαλληλικής σχέσης που έχουν με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΕΤΑΑ.

Χωρίς να υποτιμούμε την επιστημονική σκέψη, αυτή δεν μπορεί να είναι το καθοριστικό στοιχείο ενός συνεδρίου των αιρετών και μάλιστα όταν οι απόψεις εκφράζονται μονομερώς. Οι επιστημονικές σκέψεις ανταλλάσσονται σε επιστημονικά συνέδρια χωρίς αποκλεισμούς και μονομέρειες, ώστε να παρέχεται στη συνέχεια στους αιρετούς η δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα όποια συμπεράσματα. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί η επιστημονική άποψη μακριά και έξω από τα προβλήματα, μακριά από το λαό και τις ανάγκες του, όπου γι' αυτά οι μόνοι ειδικοί είναι οι αιρετοί.

Εντελώς παρεμπιπτόντως - και είναι χαρακτηριστικό του συνεδρίου - θα συμμετέχει σε μία από τις 8 συζητήσεις και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση, την ώρα που τα εργασιακά δικαιώματα σφαγιάζονται κυριολεκτικά με τον "Καποδίστρια".

Γίνεται, λοιπόν, καθαρή η προσπάθεια για μια τεχνοκρατική αντιμετώπιση των προβλημάτων, μακριά από τους αιρετούς και την εντολή που έχουν από το λαό που τους εκλέγει. Θέλουν μια συζήτηση με προδιαγεγραμμένη τη συμφωνία με τις κεντρικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Εχουν ευθύνη

Καθώς γίνεται φανερό ότι οι οργανωτές του συνεδρίου δε θέλουν ένα συνέδριο της αυτοδιοίκησης, γεννάται το ερώτημα: Ο ίδιος ο κόσμος της αυτοδιοίκησης, οι αιρετοί, θα αφήσουμε να κυλήσει αυτή η εξέλιξη έτσι;

Δε θα θυμίσουμε, για παράδειγμα, στη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ ότι ακόμα και αυτό το ψήφισμα που εκμαιεύθηκε στο συνέδριο του Ηρακλείου είχε όρους που βρίσκονται σε αντίθεση με το ήδη κατατεθέν σχέδιο νόμου για τις συνενώσεις;Δε θα θυμίσουμε, στον Δ. Αβραμόπουλο τι έλεγε ο ίδιος σ' αυτό το έκτακτο συνέδριο; Ελεγε τότε επί λέξει για τα οικονομικά: "Θα είναι εγκληματικό, εάν η ενίσχυση των νέων δομών, γίνει από τους ήδη υπάρχοντες πόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Τι άλλαξε αλήθεια από τότε; Με το νομοσχέδιο γίνεται αυτό ακριβώς που ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ έλεγε τότε ότι θα είναι εγκληματικό αν συμβεί. Γιατί τόσο ο ίδιος όσο και το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ έσπευσαν να δηλώσουν τη συμφωνία τους; Με ποια εξουσιοδότηση, γιατί δεν έγινε έκτακτο συνέδριο; Και παραμένει ερωτηματικό γιατί στην παρουσίαση των θέσεων της ΚΕΔΚΕ στη Βουλή εκπροσώπησε την Ενωση το 4ο στη σειρά ιεραρχίας πρόσωπο, που είναι αμφίβολο αν μπορεί με βάση και το καταστατικό να την εκπροσωπεί. Αυτά είναι ορισμένα ερωτήματα που πρέπει να τεθούν δημοσίως και έγκαιρα.

Να ακουστεί η φωνή των αιρετών

Από τώρα, τις επόμενες μέρες, καθώς θα συνέρχονται τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια για να αποφασίσουν τις αντιπροσωπείες που θα παρακολουθήσουν, έστω και ως παρατηρητές το συνέδριο, πρέπει να επιδιώξουμε να γίνουν σ' αυτά συζητήσεις. Για όλη την τακτική της ΚΕΔΚΕ. Για τους απολογισμούς και τις εισηγήσεις που δεν υπάρχουν. Για τα θέματα που δεν προβλέπεται να συζητηθούν. Για το ότι η ηγεσία της εμφανίζεται να παίζει το ρόλο "κυβερνητικού εκπροσώπου". Για το ότι ασχολείται με το πώς θα πετύχει το "πρόγραμμα σύγκλισης", μάλιστα με πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση της ΤΑ και όχι με το πώς θα λυθούν τα προβλήματά της και των εργαζομένων σ' αυτήν. Για το ότι ματαίωσε ακόμα και αυτήν τη μία κινητοποίηση που είχε εξαγγείλει για τα οικονομικά της ΤΑ την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακρατά πόρους της αυτοδιοίκησης ύψους κοντά στο 1 τρισ!

Πρέπει για όλα αυτά να φτάσουν στο συνέδριο ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων. Να δοθεί με κάθε τρόπο ένα αγωνιστικό μήνυμα και τις μέρες που θα γίνεται το συνέδριο. Εν τέλει το συνέδριο είναι της Ενωσής μας, δεν είναι της περιστασιακής ηγεσίας της, δεν είναι των εταιριών που σπεύδουν να μας πουλήσουν υπηρεσίες για να τις πουλήσουμε ως μεταπράτες στους δημότες μας. Είναι δική μας υπόθεση. Πρέπει να είναι δική μας υπόθεση. Εχουμε εντολή από το λαό που μας εκλέγει και γι' αυτό. Ας αναλάβουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί.

Παναγιώτης ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δήμαρχος Ταύρου

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

λ9

Σήμερα, 26 Οκτώβρη, στη Μητρόπολη Αγρινίου, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ

ΣΠΥΡΟΥ ΦΛΩΡΟΥ

Καλώ τους συγγενείς και φίλους του να τιμήσουν τη μνήμη του με την παρουσία τους.

Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω Δυτικής ΚΟΒ Αγρινίου.

Η σύζυγος Αλεξάνδρα Φλώρου

***

Στις 2 Νοέμβρη 1997 στις 9 π.μ. τελείται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή ΘΩΜΑ ΖΑΧΟΥ του Νικολάου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Ανω Ρεματιά Πρεβέζης.

Η σύντροφός του, τ' αδέλφια του, τ' ανίψια του.

***

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΑΝΤΩΝΙΟ ΒΑΖΟ

ετών 76

κηδεύουμε αύριο Δευτέρα και ώρα 11 π.μ. από τον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος Πεύκης.

Η σύζυγος Ελένη. Τα παιδιά Θεόφιλος και Βασιλική. Ιωάννης και Αγάπη. Ιορδάνης και Ειρήνη. Τα εγγόνια. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ πένθος μας για το χαμό του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΑΡΖΕΝΤΑ

Ζωγράφου - ετών 82

Η σύζυγος: Αλίκη. Τα παιδιά: Γιάννης και Τζένη. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια: Αλίκη - Δημήτρης.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν των 10 ΕΠΟΝιτών - ΕΛΑΣιτών, που έπεσαν στη μάχη κατά των κατακτητών τον Ιούλη 1944 στο σπιτάκι (κάστρο) της οδού Μπιζανίου Καλλιθέας. Το πρόγραμμα άρχισε χτες Σάββατο και συνεχίζεται σήμερα Κυριακή 26 - 10 - 97,στις 10 π.μ..Θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη και πορεία προς την οδό Μπιζανίου.
  • Το Παράρτημα Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη του να παραβρεθούν για το γιορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στις 9 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ καλεί όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να πάρουν μέρος στην καθιερωμένη τοπική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου. Δεν πρέπει να λείψει κανείς. Επίσης εκθεση με φωτογραφικό υλικό από τον αντιφασιστικό αγώνα λειτουργεί στο παλαιό Δημαρχείο Χαλανδρίου έως και 29 - 10 - 97 από 9.30 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.,που διοργανώθηκε από το Δήμο και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.
  • Το Παράρτημα ΠΕΙΡΑΙΑ της ΠΕΑΕΑ καλεί όλους τους αντιστασιακούς - μέλη του, να πάρουν μέρος στην τοπική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος.
  • Στο ΓΑΡΔΙΚΙ Ομιλαίων Φθιώτιδας σήμερα Κυριακή 26 - 10 - 97 στις 10 π.μ. θα γίνει μνημόσυνο στο μνημείο των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ