ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ

λ9

Στις 29 Οκτώβρη συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας για το μακρινό ταξίδι ο αγαπημένος μου και αξέχαστος σύζυγος ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΡΑΠΤΗΣ.Η αγωνιστική του πορεία αρχίζει από τα φοιτητικά του χρόνια. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940, στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ και στον εμφύλιο μαχητής του ΔΣΕ. Ηταν πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του.

Απλός και αγαπητός ήταν υπόδειγμα οικογενειάρχη και φίλου.

Τιμώντας τη μνήμη του προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό του σύντροφο.

Η σύζυγός του Μαρία Ράπτη, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

λ9

Πέρασαν 13 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΗΣ ΒΑΧΛΙΩΤΗΣ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του και ο γιος του πρόσφεραν στη "Δημοκρατική Μέριμνα" 10.000 δρχ. και η αδελφή του Φρόσω 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ18

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΟΥΜ,που πέθανε στις 24 Οκτώβρη 1994, γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Χιλιόδεντρο Καστοριάς. Το 1932 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και το 1938 έγινε μέλος του ΚΚΕ. ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή και στέλεχος του ΚΚΕ, πιάστηκε και φυλακίστηκε, μετά τη Βάρκιζα. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, το 1946, κατέφυγε στο ΔΣΕ. Είχε το βαθμό του ταγματάρχη. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, όπου δημιούργησε οικογένεια. Επαναπατρίστηκε το 1985 και εγκαταστάθηκε στην Κατερίνη.

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατό του, στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, καθώς και στη μνήμη της μητέρας του ΕΥΔΟΞΙΑΣ ΝΑΟΥΜ,που πέθανε στις 17 Απρίλη 1978 πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, η γυναίκα του Μάρθα και τα παιδιά του Ευδοξία, Θανάσης και Παρθένα και η αδελφή του Βασιλική Μπουτσιάδου προσφέρουν στο "Ριζοσπάστη" 15.000 δρχ.

* * *

λ18

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΑΒΗΣ στην Κατοχή πολύ νωρίς βγήκε στο βουνό και πολέμησε τους κατακτητές.

Σκοτώθηκε το 1944 στην Αμφισσα.

Στις 31 Οκτώβρη κλείνουν 7 χρόνια που δεν είναι πια κοντά μας ο αγωνιστήςΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΑΒΗΣ μέλος του ΚΚΕ. Ηταν μέλος της ΚΟΒ "Αγίας Παρασκευής" της ΚΟ Καρδίτσας. Εμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά της προόδου και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη τους οι Παναγιώτης και Βασίλης Νιαβής πρόσφεραν 10.000 δρχ. στη ΝΕ Καρδίτσας.

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που πέθανε πριν από 8 χρόνια, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 10.000 δρχ., 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. για τα παιδιά της Κούβας.

Η σύζυγος Κορνηλία και τα παιδιά του

* * *

λ9

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ καταγόταν από την Εύβοια. Γεννήθηκε το 1919.

Στη μνήμη του και για την ονομαστική του γιορτή, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό του σύντροφο ως το τέλος της ζωής του.

Η σύζυγός του Δέσποινα Αγγελή, τα παιδιά του

* * *

Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΗ ΚΑΛΑΦΑΤΗ,ο γιος του Ανδρέας Καλαφάτης από τα Διλινάτα Κεφαλονιάς προσφέρει, μέσω ΝΕ Κεφαλονιάς 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στις 5 Οκτώβρη 1997 έφυγε από κοντά μας ξαφνικά ο αγωνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πεντάβρυσο Πτολεμαϊδας πριν από 75 χρόνια. Στην Κατοχή εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ, ιδιότητα που διατήρησε ως το θάνατό του με συνέπεια. Στον εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Και από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη.

Επαναπατρίστηκε το 1990 με την οικογένειά του και εγκαταστάθηκε στο χωριό του.

Στη μνήμη του και προς τιμή των 80χρονων του ΚΚΕ το Παράρτημα του Συλλόγου Επαναπατρισθέντων Πολ. Προσφύγων Πτολεμαϊδας, πρόσφερε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαϊδας.

* * *

λ36

Στη μνήμη των αγαπημένων μας ΓΙΩΡΓΟΥ και ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΚΑΖΑΚΑ,ΑΓΓΕΛΑΣ και ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΘΕΟΦΙΛΟΥ, ΣΟΦΙΑΣ και ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΠΑΥΛΙΔΗ,εμείς που τους αγαπούσαμε και δε θα τους ξεχάσουμε ποτέ προσφέρουμε για τα 80χρονα του ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκαν:

Σοφία και Παναγιώτης Καζάκος 10.000 δρχ, Ειρήνη και Θανάσης Βασιλείου 10.000 δρχ., Γιάννης Παυλίδης 10.000 δρχ.

* * *

λ9

Σήμερα, 26 Οκτώβρη, στις 10.00 π.μ. στην εκκλησία του Αγιου Χαράλαμπου Συκεών Θεσσαλονίκης γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του λατρευτού μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΣΤΟΥΔΗ μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στο Βερτίσκο Λαγκαδά το 1915. Από το 1931 μπήκε στην ΟΚΝΕ και αργότερα πέρασε στο ΚΚΕ. Στην Κατοχή, ως στέλεχος του ΚΚΕ, πήρε δραστήρια μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Πιάστηκε από τους κατακτητές και κλείστηκε στο στρατόπεδο "Παύλου Μελά". Αργότερα μεταφέρθηκε στο Νταχάου από όπου απελευθερώθηκε όταν μπήκε ο σοβιετικός στρατός στη Γερμανία.

Επέστρεψε στην πατρίδα και συνέχισε τους αγώνες του, με συνέπεια να κλειστεί στο νέο "Νταχάου", το Μακρονήσι.

Αταλάντευτος συνέχισε τον αγώνα του από τις γραμμές της προδικτατορικής ΕΔΑ και του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του. Για 66 χρόνια έμεινε σταθερός στις επάλξεις του αγώνα, γνήσιο παιδί της εργατικής τάξης.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Νικολίνα πρόσφερε στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του συνδικαλιστικού κινήματος ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ στελέχους του ΚΚΕ, με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ προσφέρουμε, μέσω ΚΟ Αθήνας, 67.500 δρχ. στο Κόμμα του.

Οι σύντροφοι, συναγωνιστές και συνάδελφοί του

* * *

λ27

Συμπληρώθηκαν 6 μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μου σύντροφος της ζωής μου ΤΑΣΟΣ ΓΛΕΡΙΔΗΣ.Γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Μουριές Κιλκίς. Το 1940 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ, το 1947 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Το 1948 τραυματίστηκε στη μάχη της Θεσσαλονίκης. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ. Πολιτικός πρόσφυγας στη Βουδαπέστη, από το τέλος του εμφύλιου, από το 1950 και για 33 χρόνια δούλεψε στο Λάγγιαρ. Ηταν ελεγκτής τόρνων και γραμματέας της ΚΟΒ Ελλήνων πολ. προσφύγων, που δούλευαν στο εργοστάσιο. Αρχηγός της ομάδας "Ολυμπος" σε άμιλλα με άλλη ΚΟΒ, η ομάδα του βγήκε πρώτη. Είχε αποσπάσει το σεβασμό και την αγάπη των πολ. προσφύγων.

Επαναπατρίστηκε το 1983 με τη σύζυγό του και αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα. Ηταν δραστήριο μέλος της ΚΟΒ "Παύλου Μελά" Πολίχνης.

Η ανίατη αρρώστια του έκοψε το νήμα της ζωής και έφυγε από κοντά μας.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του φίλου του ΜΗΤΣΟΥ ΜΠΟΥΡΚΑ και του αδερφού μου ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ,προσφέρω, μέσω ΚΟΒ "Παύλου Μελά" Πολίχνης 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τα 80χρονα, 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ, 10.000 δρχ. στο περιοδικό του Συλλόγου των Πολ. Προσφύγων και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγός του Κούλα Γλερίδου

* * *

λ9

Πέρασαν 2 χρόνια από τις 22 Οκτώβρη 1995, που έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι ο αγαπημένος μας ΑΛΕΚΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ.Στιγμή δεν έφυγες από το νου και την καρδιά μας, αγαπημένε μας Αλέκο. Και πώς μπορούσε να ήταν αλλιώς. Γέμιζες με την ήρεμη, τη γλυκιά παρουσία σου το σπίτι μας. Ησουν κοντά στο λαό, στο Κόμμα σου, από πολύ νέος, ως το θάνατό σου. Ποτέ δεν έλειψες από κανέναν αγώνα, μικρό ή μεγάλο, καμιά κινητοποίηση. Αγαπούσες πολύ τους ανθρώπους, τους συντρόφους και φίλους, κι αγαπήθηκες από όλους. Υπερασπίστηκες το Κόμμα με θέρμη σε όλες τις δύσκολες στιγμές και με θυσίες της δικής σου ζωής και πλήρωσες γι' αυτό με 20 χρόνια φυλακές και εξορίες και με την καταδίκη δυο φορές σε θάνατο.

Στην άσβεστη μνήμη σου και αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, 50.000 δρχ. για τα 80 χρόνια του Κόμματός σου.

Η γυναίκα σου Λιλίκα ΑνΘούλη - Βασιλάκη

Τα παιδιά σου Παναγιώτης, Δέσποινα, τα εγγόνια σου Αλέξανδρος, Λιλίκα

* * *

λ18

Στη μνήμη του αδερφού μου και της νύφης μου ΣΤΕΡΓΙΟΥ και ΟΛΓΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ,που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή και αντί για λίγα λουλούδια στον τάφο τους, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η οικογένεια Σταματούλας Ηλκου

* * *

λ9

Σήμερα κλείνουν 10 μήνες από τότε που έφυγε ξαφνικά από κοντά μας ο πολυαγαπημένος και αξέχαστος αντιστασιακός ΜΙΜΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ και άφησε δυσαναπλήρωτο κενό. Εφηβος εντάχθηκε στο ΚΚΕ, αγωνίστηκε, θυσιάστηκε, έδωσε όλη τη ζωή του για το ΚΚΕ και την Εθνική Αντίσταση. Στην Κατοχή ήταν στην παρανομία. Μετά την Απελευθέρωση για όσα έκανε τον έστειλαν στις φυλακές και τις εξορίες. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, με κλονισμένη την υγεία του, εξακολούθησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ακούραστα στο ΚΚΕ και αγωνιζόταν για τα ιδανικά του.

Εμεινε πιστός ως την τελευταία πνοή του.

Σήμερα, 26 Οκτώβρη, ημέρα της γιορτής του, προσφέρουμε 50.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Η σύντροφός του στη ζωή και στον αγώνα Στέλλα

Τα παιδιά Γιώργος και Λέλα

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΣΠΥΡΟΥ ΣΥΨΑ,αγωνιστή του λαϊκού κινήματος, που έφυγε από κοντά μας την 1η Ιούλη 1996, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

Η οικογένειά του

* * *

λ9

Πριν από 40 μέρες έφυγε από κοντά μας ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΜΠΟΤΗΣ,μέλος του ΚΚΕ από την Κατοχή και στέλεχος του ΕΑΜ στην Αρκαδία. Μετά την Απελευθέρωση εξορίστηκε στην Ικαρία και από το 1949 ως το 1952 βασανίστηκε στο Μακρονήσι. Για όσους τον γνώρισαν υπήρξε υπόδειγμα οικογενειάρχη, μα και αγωνιστή, αταλάντευτα αφοσιωμένου στην κομμουνιστική ιδεολογία.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Δάσους Χαϊδαρίου 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ο ανιψιός του Παναγιώτης Κουβαράς.

* * *

λ9

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΓΕΝΝΑΙΟΥ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ στελέχους του ΚΚΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος και για τα 80χρονα του ΚΚΕ η σύζυγός του Λίτσα Καραγεωργοπούλου πρόσφερε στο "Ριζοσπάστη" 50.000 δρχ.

* * *

λ9

Στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή και αγαπημένου μου συντρόφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΗΚΑ,που για τρίτη χρονιά μας λείπει στην ονομαστική του γιορτή, προσφέρω 15.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, το Κόμμα στο οποίο έμεινε πιστός και για τα ιδανικά του αγωνίστηκε ως το θάνατό του.

Η σύντροφός του Ιουλία Ζήκα

* * *

λ9

Στις 20 Σεπτέμβρη 1997 έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΗΛΙΑ ΜΕΤΕΝΙΔΗ.Γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Γάβρα Κιλκίς. Ηταν παιδί της πολυβασανισμένης αγροτιάς, της φτώχειας και των απίστευτων στερήσεων. Γίνεται οργανωτής του νεολαιίστικου κινήματος του χωριού του και στην Κατοχή οργανώνεται στην ΕΠΟΝ.

Μετά την Απελευθέρωση, κυνηγημένος, όπως και άλλοι αγωνιστές, παίρνει το δρόμο του βουνού για να γλιτώσει από τις διώξεις των αντιδραστικών δυνάμεων και καταφεύγει στο ΔΣΕ. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία. Εκεί δουλεύει σε διάφορες επιχειρήσεις, γίνεται μέλος του ΚΚΕ και δημιούργησε οικογένεια. Σε όλα τα χρόνια της αναγκαστικής υπερορίας έμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του.

Σήμερα, 26 Οκτώβρη, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του πρόσφεραν| Η γυναίκα του Πολυξένη, τα παιδιά του Παρασκευή, Χρυσούλα και Αθηνά και τα εγγόνια του 110.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη". Οι αδερφές του Κατίνα, Μαρία και Ελένη 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο"Ριζοσπάστη". Και οι αντιστασιακοί και πολ. πρόσφυγες 5.000 δρχ. στο περιοδικό της ΠΕΑΕΑ, 5.000 δρχ. στο περιοδικό των πολ. προσφύγων και 2.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Στη μνήμη του συζύγου μου, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΙΝΤΗ,για την ονομαστική του γιορτή και τα 80χρονα του ΚΚΕ προσφέρω, ως πρώτη δόση, 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης.

Η σύζυγος και συντρόφισσα του Γεωργία Κιντή

* * *

λ9

Στη μνήμη του ξεχωριστού ανθρώπου και αγωνιστή ΤΡΥΦΩΝΑ ΠΛΑΚΙΔΑ,η οικογένεια του αδερφού του Λευτέρη Πλακίδα πρόσφερε 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Ο Χαράλαμπος και η Δήμητρα Σκουραδάκη πρόσφεραν 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ, ως πρώτη δόση στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών από τη Μαγνησία.

* * *

Στη μνήμη του ΣΤΑΪΚΟΥ ΓΙΑΝΚΙΔΗ,οπαδού του ΚΚΕ, ο πεθερός του Βασίλης Μανολίδης πρόσφερε μέσω ΚΟ Ροδόπης 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη"..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ