ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Οι υποψήφιοι διαλέγονται από τον ίδιο το λαό...

Το εκλογικό σύστημα της Κούβας προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που υπάρχει τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες. Εχει μια σειρά από ιδιαιτερότητες που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή όλου του λαού και τη σωστή και δίκαιη διεξαγωγή των εκλογών.

Μια από τις κύριες ιδιαιτερότητες του εκλογικού συστήματος της Κούβας είναι πως οι υποψήφιοι σε κάθε επίπεδο - δημοτικό, περιφερειακό και γενικό - δεν ορίζονται από πολιτικά κόμματα, όπως γίνεται παραδοσιακά στην πλειοψηφία άλλων χωρών. Ο κάθε πολίτης, ηλικίας 16 χρόνων και πάνω, έχει το δικαίωμα να προτείνει υποψηφίους. Οι προτάσεις αυτές κατατίθενται είτε απευθείας είτε μέσω αντιπροσωπευτικών οργανώσεων ή ινστιτούτα, στα οποία μπορεί ο καθένας να εγγραφεί εθελοντικά. Αυτή η διαδικασία είναι ένα παράδειγμα της συμμετοχής των πολιτών, που βασίζεται στην ισότητα των δικαιωμάτων.

Ο ίδιος ο λαός επέλεξε το εκλογικό σύστημα

Η λειτουργία του Κομμουνιστικού Κόμματος βασίζεται βασικά στην εγγύηση της αυστηρά πραγματοποίησης των αρχών αυτών, ώστε να είναι σίγουρος ο λαός πως οι προτάσεις τους και η διεξαγωγή των εκλογών θα είναι σωστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η μέθοδος δεν έχει αντιγραφτεί ή εισαχθεί από κάπου αλλού. Εχει συζητηθεί και εγκριθεί σε πολλές χιλιάδες συζητήσεις που έγιναν σε τόπους δουλιάς, σχολεία και γειτονιές, ενέργεια που αποτέλεσε ένα εθνικό δημοψήφισμα. Ετσι, το σύστημα αυτό επιλέχθηκε δημοκρατικά από τους ίδιους τους πολίτες της Κούβας και μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να το τροποποιήσουν ή να το καλυτερέψουν.

Στην Κούβα υπάρχουν δύο τύποι εκλογών για τις συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας. Οι "μερικές εκλογές" διεξάγονται κάθε δυόμισι χρόνια, ώστε να επιλεγούν οι αντιπρόσωποι που θα συμμετέχουν στα 169 δημοτικά συμβούλια. Οι "γενικές εκλογές" διεξάγονται κάθε 5 χρόνια, ώστε να εκλεγούν τα μέλη των συμβουλίων σε 14 περιφέρειες και οι βουλευτές για το Εθνικό Συμβούλιο της Λαϊκής Εξουσίας, που είναι παρόμοιο με Κοινοβούλιο.

Μαζική προσέλευση στις δημοτικές εκλογές της 19ης Οκτώβρη

Μαζική υπήρξε η προσέλευση των Κουβανών ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα την Κυριακή 19 Οκτώβρη για την ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίων στη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι πως το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές έφτασε το 97,59%, υπερβαίνοντας τα αντίστοιχα ποσοστά συμμετοχής στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις (97,1% το 1995, και 97,2% το 1992). Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη "σε απόλυτη διαφάνεια, με τάξη και δίχως κανένα επεισόδιο", τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής και υπουργός Δικαιοσύνης, Ροβέρτο Ντιας Σοτολόνγκο.

Οι κάτοικοι της κάθε γειτονιάς στις ανοιχτές συνελεύσεις τους - περίπου 35.900 σε όλη τη χώρα - είχαν προτείνει αυτούς που πιστεύουν πιο ικανούς ώστε να τους αντιπροσωπεύσουν σε δημοτικό επίπεδο. Σ' αυτές τις συνελεύσεις ο καθένας είχε το δικαίωμα να συμμετάσχει. Δεν υπήρχε κανείς που να απαγορεύει σε οποιονδήποτε το δικαίωμα λόγου ή πρότασης υποψηφίου.

Από τους εκλεγμένους αυτούς όχι λιγότεροι από το 50% θα αποτελέσουν μέρος του ψηφοδελτίου για τα περιφερειακά συμβούλια και το Εθνικό Συμβούλιο της Λαϊκής Εξουσίας (εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές του 1998), ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα προταθούν από τις επιτροπές υποψηφίων.

Τι είναι οι επιτροπές υποψηφίων;

Αυτές οι επιτροπές - που αποτελούν ακόμα ένα στοιχείο του εκλογικού συστήματος της Κούβας - έχουν την ευθύνη να παρουσιάσουν λίστες με τυχόν υποψήφιους για τις εθνικές και περιφερειακές εκλογές. Οι επιτροπές αυτές έχουν ως επικεφαλής τους μέλος του σωματείου και απαρτίζονται από αγρότες, γυναίκες, μαθητές και φοιτητές, μέλη των Επιτροπών Υπεράσπισης της Επανάστασης (CDR),μιας οργάνωσης που αποτελείται από μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού. Εχουν την υποχρέωση να διαμορφώνουν λίστες με υποψήφιους, ονόματα που βγαίνουν ύστερα από συζητήσεις σε αίθουσες, σχολεία και σε κοινωνικά ινστιτούτα της χώρας. Για να καταλάβει κανείς τη σπουδαιότητα της δουλιάς, χρειάζεται να πούμε πως οι επιτροπές αυτές χρειάστηκαν να συμβουλευτούν 1.500.000 ανθρώπους πριν συγκροτηθούν οι λίστες για τις προηγούμενες εκλογές, το Φλεβάρη του 1993.

Υστερα από κάποια επιλογή ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες προτεινόμενους, οι επιτροπές παρουσιάζουν τις λίστες στις δημοτικές συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας, που οι παρευρισκόμενοι τότε τις δέχονται ή τις απορρίπτουν. Ωστόσο, οι δημοτικές συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας, που εκλέγονται κατευθείαν από τους πολίτες, δεν εκλέγουν ούτε τους εθνικούς βουλευτές ούτε τους περιφερειακούς αντιπροσώπους. Αντίθετα, αυτό είναι ακόμα ένα δικαίωμα του πληθυσμού, που εκφράζεται με έναν ελεύθερο, απευθείας και μυστικό τρόπο.

Οι εκλεγμένοι αντιπροσωπεύουν κάθε βασικό τομέα της κοινωνίας

Ενα ακόμα μοναδικό χαρακτηριστικό του εκλογικού συστήματος της Κούβας είναι το γεγονός ότι αφού ο ίδιος ο λαός προτείνει τους υποψηφίους, οι αργότερα εκλεγμένοι βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου αντιπροσωπεύουν κάθε βασικό τομέα της κοινωνίας: φοιτητές από 18 ετών και πάνω, εργάτες, αγρότες, επιστήμονες, γιατρούς, νοσοκόμες, αθλητές, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, διανοούμενους, το στρατό, και, φυσικά, γνωστές πολιτικές προσωπικότητες τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.

Με άλλα λόγια, ένας βουλευτής δε χρειάζεται να είναι γνωστή προσωπικότητα, αλλά ένας απλός, τίμιος άνθρωπος και αυτό επειδή η ουσία της κουβανικής δημοκρατίας είναι η ομοιότητα των συμφερόντων που μοιράζονται μεταξύ τους η κυβέρνηση και οι άνθρωποι.

Πρέπει να τονιστεί ότι στην Κούβα δεν υπάρχει προεκλογική εκστρατεία,οι υποψήφιοι παρουσιάζονται σαν μια ομάδα σε τόπους δουλιάς και σε δημόσιες δραστηριότητες, ώστε οι εκλογείς να έχουν τη δυνατότητα να τους γνωρίσουν καλύτερα.

Δεν υπάρχει ασυλία για τους εκλεγμένους Αλλο ένα χαρακτηριστικό του εκλογικού συστήματος της Κούβας είναι πως δεν υπάρχει ασυλία γι' αυτούς που παραβιάζουν το νόμο, ακόμα και αν είναι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι. Ακόμα σημαντικό είναι πως οι εκλεγμένοι σε δημοτικά, περιφερειακά και εθνικά συμβούλια δε λαμβάνουν ειδικό μισθό,εκτός από τα επαγγελματικά στελέχη που αφιερώνουν τον εαυτό τους εξ ολοκλήρου σε αυτή τη δουλιά, ενώ όλοι τους, χωρίς καμιά εξαίρεση, έχουν την υποχρέωση να αποδίδουν λογαριασμό στους εκλογείς σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Στην επαναστατημένη Κούβα δεν έχει αναφερθεί καμιά περίπτωση εκλογικής νοθείας, ούτε εξαγορά ψήφων ή κλέψιμο των καλπών, τα οποία φρουρούνται από μαθητές (!) και όχι από στρατιώτες.Η καταμέτρηση των ψήφων γίνεται μπροστά σε όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει, όπως επίσης σε ξένους ανταποκριτές, που συνήθως, καλύπτουν το γεγονός.

Του χρόνου, όταν θα έχουν ήδη γίνει εκλογές για τους βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου της Λαϊκής Εξουσίας, οι βουλευτές αυτοί θα πρέπει - μυστικά - να επιλέξουν μεταξύ τους τόσο τον πρόεδρο του Συμβουλίου, όσο και τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο και άλλα μέλη του Συμβουλίου του Κράτους.

Εκλογές του λαού...

Ισως αυτό το σύστημα να φαίνεται αρκετά περίπλοκο, ωστόσο αποτελεί μέχρι τώρα το πιο τέλειο, δίκαιο και δημοκρατικό δυνατόν, που επιλέχθηκε από τον κουβανικό λαό και όχι από την κυβέρνηση. Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές του λαού και όχι εκλογές που πηγάζουν από τη δημοτικότητα κάποιου και γι' αυτό το λόγο δεν υπάρχουν οικονομικές σπατάλες. Οι αποφάσεις παίρνονται με βάση την αξία και την απόδοση των υποψηφίων και όχι με βάση τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για πολιτικές εκστρατείες,όπως σε άλλες χώρες. Ούτε φυσικά, οι εκλογείς παραμυθιάζονται με προεκλογικές υποσχέσεις, επειδή όπως είναι γνωστό στην Κούβα δεν υπάρχει εκμετάλλευση, δεν υπάρχει φυλετική ή σεξουαλική διάκριση, δεν υπάρχει αγραμματοσύνη. Η γη ανήκει σ' αυτούς που την καλλιεργούν, τα σπίτια είναι ιδιοκτησία αυτών που ζουν σ' αυτά, και υπάρχει απόλυτη πρόσβαση για όλους στην υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Πολυπλοκότητα, αίμα και... ελπίδες

Στα διάφορα αστικά κανάλια και τα έντυπα που ασχολούνται με τη διεθνή "επικαιρότητα", οι αρχισυντάκτες αντιδρούν βαριεστημένα όταν έρχονται οι ειδήσεις από τα πρακτορεία για τους νεκρούς Κούρδους στην Τουρκία, στο Ιράκ, στο Ιράν: "πάλι αυτοί; Ασ' το, δεν πιάνει το θέμα". Ακόμη και τώρα, που οι συγκρούσεις είναι ανοιχτές σ' όλα τα μέτωπα, ελάχιστες είναι οι σχετικές αναφορές. "Είναι ένας σχεδόν ξεχασμένος πόλεμος", λέει ο Πολ Μπίβερ, ειδικός του αμυντικού περιοδικού "Jane's" όσον αφορά το Κουρδικό.

Στην Τουρκία...

Αν και η στρατιωτική αντιπαράθεση του τουρκικού στρατού με τους Κούρδους είναι ένα "καθημερινό γεγονός", σε πολιτικό επίπεδο ακόμη δε νοείται καν αναφορά στο ζήτημα, παρεκκλίνουσα από την επίσημη νόρμα. Δεκατρία χρόνια μετά την απαρχή της δράσης του ΡΚΚ, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παραμένει ενεργός σε σχεδόν όλες τις επαρχίες όπου είχε επιβληθεί το 1984, το Γενικό Επιτελείο συνεχίζει να ξοδεύει ιλιγγιώδη ποσά στον "αγώνα κατά των τρομοκρατών", χωριά καίγονται εκ θεμελίων, αλλά ουδείς μπορεί να υψώσει τη φωνή του. Δεν είναι μόνο οι "φιλοκουρδικές" εφημερίδες που έκλεισαν, η μία μετά την άλλη, με δικαστικές εντολές. Ούτε είναι μόνο οι τόσοι και τόσοι δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, αρθρογράφοι, που συνελήφθησαν, ανακρίθηκαν, βασανίστηκαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε εξοντωτικές ποινές.

Κυρίως είναι αυτή η ασέβεια προς ανθρώπους - σύμβολα. Οπως ο τιμηθείς με διάφορα βραβεία (κι ίσως και με Νόμπελ στο μέλλον) συγγραφέας, ο Γιασάρ Κεμάλ, τον οποίο κυνηγούν τα δικαστήρια κρατικής ασφαλείας από τότε που τόλμησε να γράψει σ' ένα γερμανικό περιοδικό (το 1995), ότι οι στρατηγοί μπορεί τελικώς και να μην έχουν το αλάθητο όσον αφορά την προσέγγιση του προβλήματος (1). Οπως ο Εσμπέρ Γιαγκμουρντερελί, ο 52χρονος τυφλός δικηγόρος που είχε καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση της απεργίας πείνας των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές, το περασμένο καλοκαίρι - και συνελήφθη τελικώς για να εκτίσει ο ίδιος κάθειρξη 19 ετών, επειδή τόλμησε να αρθρώσει λόγο σε τηλεοπτικό κανάλι για το Κουρδικό (στυγερό έγκλημα αυτό, ιδιαιτέρως ειδεχθές). Και, τέλος, όπως ο συγγραφέας Ισμαϊλ Μπεσικτσί - ο οποίος, όπως σημείωνε ένας Γάλλος δημοσιογράφος (2) κάνοντας... μαύρο χιούμορ, έχει χάσει το λογαριασμό των δικών του (77 τον αριθμό έως το 1996).

Κατ' ουσίαν, το Κουρδικό θα είχε λυθεί για την Τουρκία, αν οι πολιτικοί τολμούσαν να αψηφήσουν τους στρατηγούς και παραχωρούσαν έστω κάποια "προνόμια" στους Κούρδους - όπως εκπαίδευση στη γλώσσα τους, τη γλώσσα που επισήμως απαγορεύεται να μιλούν ακόμη και στα σπίτια τους. Αλλά ούτε ο σημερινός πρωθυπουργός, ο Μεσούτ Γιλμάζ, ούτε ο προηγούμενος, ο "ισλαμιστής" Νετσμετίν Ερμπακάν, τίμησαν τις υποσχέσεις τους περί μιας "μετριοπαθούς" στροφής. Τις αποφάσεις όσον αφορά το πρόβλημα λαμβάνει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (όπου οι στρατηγοί πλειοψηφούν) και εκτελούν στρατιώτες με άρματα και πολυβόλα, υπερσύγχρονα F - 16 με ναπάλμ και ελικόπτερα "Cobra". Ο Ιλνούρ Τσεβίκ, αρθρογράφος και παλιός σύμβουλος του Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, το έχει πει: οι - λωβοτομημένες - τουρκικές εφημερίδες "απλώς ασχολούνται με τα όσα λένε, και δεν κάνουν, οι πολιτικοί" (3).

Στο Βόρειο Ιράκ...

Οι εξελίξεις των τελευταίων βδομάδων θύμισαν ηφαίστειο. Ο στρατός της Τουρκίας, για δεύτερη φορά μέσα σ' ένα χρόνο, εισέβαλε με 15 χιλιάδες άνδρες, ελικόπτερα κι αεροσκάφη, στο έδαφος του Βορείου Ιράκ καταδιώκοντας αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που διατηρούν εκεί στρατόπεδα. Η ιρανική αεροπορία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον στρατοπέδων του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Ιράν (KDPI), με αποτέλεσμα οι Ιρακινοί να στείλουν επειγόντως στρατεύματα στην περιοχή κι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον να διατάξει τον κατάπλου του αεροπλανοφόρου "Νίμιτς" κι άλλων έξι πολεμικών στον Περσικό. Οι δύο κουρδικές οργανώσεις του Βορείου Ιράκ, το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα και η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν, άρχισαν ξανά να αλληλοσφάζονται για μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα γης. Εκατοντάδες οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες, χιλιάδες οι ξεσπιτωμένοι Κούρδοι. Η συμφωνία που οι Αμερικανοί επιχείρησαν να πείσουν τους ηγέτες τους να συνάψουν, στα πρότυπα του 1996, κατ' ουσίαν ακυρώθηκε. Μία από τα ίδια...

Ο προστατευόμενος από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Τουρκία κουρδικός "αυτόνομος" θύλακος του Βορείου Ιράκ θα μπορούσε να αποτελέσει πρόπλασμα ενός αυτόνομου κουρδικού κράτους. Αλλά κάτι τέτοιο όλο και πιο απίθανο φαίνεται. Γιατί; Διότι οι κουρδικές οργανώσεις και ηγεσίες ουδέποτε ενώθηκαν για την πλήρωση αυτού του σκοπού. Πάντα υπερίσχυαν - και υπερισχύουν - ο σεχταρισμός, η πολυδιάσπαση, οι πολιτικές, ιδεολογικές και άλλες διαφορές.

Οι Κούρδοι ηγέτες αποδύονται σε βυζαντινισμούς και ευκαιριακές συμμαχίες που ξαφνιάζουν. Το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα συμμάχησε πρώτα με τον Σαντάμ Χουσεϊν, κατόπιν με τους Τούρκους, εναντίον της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, που δε δίστασε να στραφεί για βοήθεια στην Τεχεράνη, κι αμέσως μετά στην Ουάσιγκτον. Το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν έχει γνωστούς δεσμούς με τη Συρία, διεξάγει εμπόριο όπλων και όχι μόνο, όπως καταγγέλλεται... Οι ασύλληπτες αυτές συμμαχίες, κάποτε ευκαιριακές, κάποτε μονιμότερες, έχουν για καθεμιά οργάνωση δύο στόχους: αφ' ενός, όπως λέει ο Γκράχαμ Φούλερ, άλλοτε υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA που ασχολήθηκε με τους Κούρδους, την "επιβίωση". Αφ' ετέρου, την κυριαρχία της επί των άλλων. "Για τους Κούρδους (ηγέτες) - σημειώνει ο Φάιν Σαεντπούρ, διευθυντής της Κουρδικής Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης - οι αντιζηλίες και το μίσος κατά των αδελφών τους είναι μια μορφή τέχνης"... (4).

...Και στην περιφέρεια

Το δράμα των άλλοτε νομάδων που χύνουν τον ιδρώτα και το αίμα τους στα χώματα της Μέσης Ανατολής για δύο χιλιάδες χρόνια τελειωμό δεν έχει: κάποτε οι φωνές που ζητούσαν αυτονομία καταπνίγονταν λόγω της ανάγκης ύπαρξης συνεκτικών κρατών. Σήμερα καταπνίγονται λόγω γεωπολιτικών παιχνιδιών, ή "μανιπουλάρονται" από τις μεγάλες και τις περιφερειακές δυνάμεις λόγω γεωπολιτικών και πετρελαϊκών παιχνιδιών. Στο Ιράν με τσακισμένη ραχοκοκαλιά, στο Ιράκ διασπασμένοι, στην Τουρκία σε διαρκή κλεφτοπόλεμο, στις υπόλοιπες χώρες διασκορπισμένοι: αυτός είναι ο σημερινός χάρτης του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος.

Η μόνη που έχει πιθανότητες να συνεχίσει κι άλλο τον πόλεμό της είναι η οργάνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Διότι, λέει ο Χένρι Μπάρκλεϊ, ειδικός στο κουρδικό κίνημα που εργάζεται στο πανεπιστήμιο του Lehigh των ΗΠΑ, το ΡΚΚ "είναι τυπικός στρατός ανταρτών... Οπως ακριβώς οι Βορειοβιετναμέζοι στον πόλεμο του Βιετνάμ, ποτέ δεν εμπλέκεται σε μαζικής κλίμακας σύγκρουση". Μόνον αυτό; Οχι. Ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να συνεχίσει, λέει ο Μπάρκλεϊ, τις θεαματικές επιχειρήσεις του στο Βόρειο Ιράκ. "Κοστίζουν πολλά. Και φέρνουν αναστάτωση στις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη" (5).

Το κουρδικό όνειρο μπορεί να μοιάζει πολύ μακρινό. Εχει όμως ο τροχός της ιστορίας γυρίσματα. Ισως σε μερικά χρόνια οι - Τούρκοι τουλάχιστον - Κούρδοι ν' αποκτήσουν τελικά δικό τους αυτόνομο κράτος. Παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα εμφανίζεται στην παρούσα φάση ως "αναγκαίος σύμμαχος" για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στην περιφέρεια, δεν είναι εντελώς ακραίο ένα σενάριο που κυκλοφορεί σε ορισμένους πολιτικούς κύκλους: να καταλήξουν στο - όχι και τόσο απώτερο - μέλλον οι διαμορφωτές πολιτικής στην Ουάσιγκτον ότι η Μαύρη Θάλασσα, το Ιράν και το Ιράκ "ελέγχονται" καλύτερα από περισσότερα του ενός κράτη, να πριμοδοτηθούν οι αποσχιστικές τάσεις στην Τουρκία - κι έτσι να δικαιωθούν οι Κούρδοι, από σπόντα...

Μπ. Γ.

(1) Ο ίδιος ο Κεμάλ αυτοσαρκάζεται: "δεν είμαι πλέον μέλος κανενός πολιτικού κόμματος. Πάει καιρός που το δικό μου έχει απαγορευτεί (...). Δε μ' έχουν φυλακίσει από το 1971. Εκείνη τη χρονιά είχαν φυλακίσει και τη γυναίκα μου και το γιο μου. Για την ώρα, τα πράγματα ρέουν ομαλά" (Yachar Kemal, Entretiens avec Alain Bosquet, Gallimard 1992, στα ελληνικά βλ. Γιασάρ Κεμάλ, "Χρώματα της Ζωής και της Γραφής", "Θεμέλιο", 1994, σελ. 115 κ. ε.)

(2) Ο Μισέλ Βεριέ στη "Monde Diplomatique". Βλ. την ελληνική έκδοση "Le Monde Diplomatique - Αφιερώματα", τεύχος 7, Νοέμβρης 1995.

(3) "Turkish Daily News", 15/10/1997.

(4) Οι δηλώσεις των Φούλερ και Σαεντπούρ έγιναν στον Μπαρ Σάιτζ του ABC News, 14/10/1997.

(5) Οι δηλώσεις του Μπάρκλεϊ επίσης στον Σάιτζ, όπ. π.

Τουρκικά στρατεύματα εν δράσει στο Βόρειο Ιράκ

Υπό το βλέμμα του πολύ νεαρού μέλους της Κομμουνιστικής Νεολαίας, ανοίγονται κάλπες...

Οι Κούρδοι ζουν στα χώματα της Μέσης Ανατολής για δύο χιλιάδες χρόνια: Οι περισσότεροι από τους άλλοτε νομάδες βρίσκονται στην Τουρκία, στο Βόρειο Ιράκ και στο Ιράν, ενώ στη Συρία και στην Αρμενία υπάρχουν ακόμη υπολογίσιμοι πληθυσμοί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ