ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 80ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Φιλόδοξοι στόχοι και μεγάλες ευθύνες

Συνέντευξη του Δημήτρη Ζάχαρη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της ΚΟΑ

Τα 80χρονα του ΚΚΕ είναι μπροστά μας. Το ΚΚΕ προετοιμάζεται για τη μεγάλη μοναδική αυτή επέτειο. Οι κομματικές οργανώσεις, με βάση τη μεγάλη αξία και σημασία αυτής της επετείου, προετοιμάζονται, πυρετωδώς, να την τιμήσουν ανάλογα με τη σημασία της. Γιατί έχουν συναίσθηση ότι αυτή η επέτειος - που μας γεμίζει όλους περηφάνια και μας βάζει μεγαλύτερες ευθύνες - δεν αφορά μόνον τους κομμουνιστές, αλλά είναι υπόθεση που αφορά, αντικειμενικά, όλους τους εργαζόμενους, όλο το λαό και τη χώρα μας.Γιατί δεν υπάρχει μικρή ή μεγάλη κατάκτηση στα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων που να μη συνδέεται με την ύπαρξη και δράση του ΚΚΕ και των κομμουνιστών, με τη δράση τους μέσα στο μαζικό λαϊκό κίνημα σ' όλη τη διαδρομή των 80 χρόνων. Αυτή τη διάσταση οφείλουν και επιδιώκουν οι κομμουνιστές να αναδείξουν στην επέτειο των 80 χρόνων της ίδρυσης, ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ. Που και σήμερα, στις σύγχρονες συνθήκες, αγωνίζεται για μια Ελλάδα της κοινωνικής προκοπής και του σοσιαλισμού, για την εθνική ανεξαρτησία και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, για τα δικαιώματα όλου του λαού. Μπροστά σ' αυτή λοιπόν την επέτειο και με αυτούς τους φιλόδοξους στόχους, το ΚΚΕ οργανώνει προς τιμή των 80 χρόνων από την ίδρυσή του, μεγάλη Οικονομική Εξόρμηση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν. Με αφορμή, ακριβώς, αυτήν την Οικονομική Εξόρμηση που προκηρύσσεται για το δίμηνο Νοέμβρη - Οκτώβρη,για τους στόχους και τη σημασία της, ο "Ρ" συζητά με τον σ. Δημήτρη Ζάχαρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ). Η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Σε λίγες μέρες το ΚΚΕ ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του. Προς τιμή της ιστορικής αυτής επετείου, το Κόμμα οργανώνει δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση. Ποια είναι η σημασία αυτής της εξόρμησης;

- Τα 80 χρόνια του ΚΚΕ δεν είναι απλά μια "στρογγυλή" επέτειος από την ίδρυσή του. Θα γιορταστούν ένα περίπου χρόνο μετά το 15ο Συνέδριό του, με τους ιδιαίτερα σημαντικούς στόχους του, τόσο ως προς την ανάπτυξη και ισχυροποίηση του ίδιου του Κόμματος, όσο και ως προς την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου. Και τα δύο απαιτούν, εκτός των άλλων, και ικανή οικονομική βάση. Αυτή όμως είναι μόνο η μια πλευρά. Υπάρχει και άλλη το ίδιο σημαντική. Οικονομική Εξόρμηση σημαίνει ανάγκη επαφής, συζήτησης, ανάπτυξης των δεσμών, σε τελική ανάλυση, με εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες, άλλους εργαζόμενους, με τη νεολαία.

Η ιδιαίτερη σημασία της Εξόρμησης απαιτεί και υψηλούς στόχους. Ομως, ίσως, κάποιοι σκεφθούν ότι είναι αποκλειστική υπόθεση του ΚΚΕ και να αναρωτηθούν: γιατί πρέπει να δώσουμε εμείς τη συνδρομή μας, τι όφελος θα έχουμε;

Καθόλου δεν είναι αποκλειστική υπόθεση του ΚΚΕ. Και δεν είμαστε μόνον οι κομμουνιστές που σκεφτόμαστε έτσι. Αν είδες μια πρόσφατη έρευνα, για το πώς σκέφτεται η νεολαία για τα κόμματα, θα παρατήρησες ότι ένα μεγάλο ποσοστό της νεολαίας, πολλαπλάσιο από αυτό που αισθάνεται ότι ανήκει στο ΚΚΕ, θεωρεί πως το ΚΚΕ είναι το κόμμα που είναι κοντά στα προβλήματά της. Ετσι αισθάνεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εργαζόμενου λαού, ανεξάρτητα από πολιτική και ιδεολογική ένταξη. Θέλει το Κόμμα γερό και ικανό, γιατί το θεωρεί και το μοναδικό που παλεύει για τα δικά του προβλήματα. Μέχρις εκεί μπορεί να φθάσει σήμερα η λογική του, στο χέρι μας είναι να την πάμε ακόμη πιο πέρα.

- Θα ήθελα να εξαντλήσουμε το ζήτημα αυτό, καθώς θα βρεθούν, πάλι, κάποιοι "άσπονδοι φίλοι" - όπως γίνεται πάντα - να προβάλλουν ότι, τάχα, το ΚΚΕ έχει χρήματα, εισπράττει από το κράτος, από τους βουλευτές και έχει και... επιχειρήσεις. Πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα;

- Βεβαίως και ισχύουν αυτά. Και κρατική επιχορήγηση υπάρχει και οι αποζημιώσεις των βουλευτών πηγαίνουν στο κομματικό ταμείο. Ομως είναι γνωστά και ορισμένα άλλα. Οτι π.χ. το ύψος της κρατικής επιχορήγησης στο Κόμμα, σε σχέση με άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), είναι ελάχιστο, και κυρίως, υπάρχει η ανάγκη να διαθέτει το ΚΚΕ δικά του μέσα ενημέρωσης, αφού συστηματικά και μόνιμα οι θέσεις του, είτε αποσιωπούνται είτε διαστρεβλώνονται από το σύνολο, σχεδόν, του Τύπου. Και ένα μεγάλο μέρος των πόρων του Κόμματος πηγαίνουν προς τα εκεί, στη στήριξη και βελτίωση και του "Ριζοσπάστη" και του "902".

Οσον αφορά τις κομματικές επιχειρήσεις, μετά τις καταστροφές του '94 είναι ακόμα στο στάδιο της "ανάρρωσης" και προς το παρόν "ζητάνε" χρήματα, παρά δίνουν. Ομως και στην καλύτερη κατάσταση να βρίσκονταν τα οικονομικά του Κόμματος, η εξόρμηση θα γινόταν. Η οικονομική σχέση Κόμματος - εργαζομένων αποτελεί έναν επιπλέον κρίκο στην αλυσίδα των σχέσεων του ΚΚΕ με την εργατική τάξη και τη νεολαία.

Να απευθυνθούμε σε όλο τον κόσμο

- Αντικειμενικά, υπάρχει και η οικονομική στενότητα, από τη λιτότητα Σημίτη, στον κόσμο και οι οικονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες. Τι σας κάνει αισιόδοξους ότι μπορεί να καλυφθεί ένα τόσο φιλόδοξο πλάνο;

- Εδώ που τα λέμε ποτέ η οικονομική κατάσταση της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των συνταξιούχων, της εργαζόμενης νεολαίας, δεν ήταν ιδιαίτερα καλή, αλλά και πάντα ανταποκρινόταν στα καλέσματα του Κόμματος για οικονομική ενίσχυση και πάντα έδιναν από το υστέρημά τους και όχι από το ανύπαρκτο περίσσεμά τους. Το πρόβλημα μας, λοιπόν, είναι ν' απευθυνθούμε σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο, και είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που θ' ανταποκριθούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και ακόμη περισσότερο.

- Να 'ρθουμε τώρα σε ένα άλλο ζήτημα. Πώς το Κόμμα ετοιμάζεται να δώσει αυτήν την πολιτική μάχη για την κάλυψη του τιμητικού πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης για τα 80χρονα του ΚΚΕ;

- Είναι γεγονός ότι το πλάνο είναι ιδιαίτερα υψηλό και αν το αμελήσουμε θα δυσκολευτούμε. Μ' αυτήν την έννοια η ετοιμότητα, τα σχέδια, τα πλάνα, η ανάπτυξή τους πρέπει να 'ναι στην καθημερινή φροντίδα και έλεγχο όλου του Κόμματος, από την ΚΕ ως τα γραφεία των ΚΟΒ, αλλά και για το κάθε μέλος του Κόμματος και της ΚΝΕ ξεχωριστά. Αν έτσι το αντιμετωπίσουμε δεν τίθεται θέμα κάλυψης του πλάνου, αλλά πόσο πιο ψηλά θα φθάσει. Ετσι που οι οργανώσεις να εξασφαλίσουν ικανό αποθεματικό και για τις δικές τους ανάγκες, που δεν είναι καθόλου μικρές.

Τώρα, τι προετοιμασία έχει γίνει... Εχει καταμεριστεί το πλάνο και έχει γίνει αποδεκτό από τις ΚΟΒ, μέσα από τις Συνελεύσεις τους. Σ' ένα μεγάλο βαθμό, το πλάνο έχει καταμεριστεί και είναι επίσης, αποδεκτό στα μέλη του Κόμματος. Μεγάλος αριθμός οπαδών του Κόμματος έχει συμμετάσχει σε κομματικές διαδικασίες και έχει χρεωθεί τα δικά του πλάνα. Οργανώνεται η άμιλλα ανάμεσα στις Οργανώσεις Περιοχών, αλλά και ανάμεσα στις Νομαρχιακές και Αχτιδικές Οργανώσεις, όπως και στις ΚΟΒ.

- Ποια "όπλα" πρέπει να έχουν υπόψη τους οι κομμουνιστές, οι φίλοι του Κόμματος, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, όταν ετοιμάζονται ν' απευθυνθούν στους εργαζόμενους για να τους ζητήσουν να συμμετέχουν οι ίδιοι, είτε με τη συνδρομή τους στην Οικονομική Εξόρμηση;

- Νομίζω ότι το κάθε μέλος του Κόμματος, όλοι οι κομμουνιστές έχουν τη δική τους πείρα, το δικό τους τρόπο ν' απευθυνθούν στους εργαζόμενους. Προπαντός έχουν τη δική τους αγωνιστική πορεία στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στις υπηρεσίες, στις γειτονιές. Δεν είναι τυχαίο ότι πρωτοπόροι στην Οικονομική Εξόρμηση είναι εκείνα τα μέλη και τα στελέχη που είναι πρωτοπόρα στα σωματεία, στους συλλόγους, στα προβλήματα και στους αγώνες.

Νέες δυνατότητες για το Κόμμα

- Τέλος, θα ήθελα να επαναλάβουμε για τη σημασία της συγκεκριμένης Οικονομικής Εξόρμησης προς τιμή των 80 χρόνων του ΚΚΕ. Τι θα σημαίνει η επιτυχία της, πώς θα βοηθήσει το Κόμμα, την εργατική τάξη, το λαό;

- Οικονομική Εξόρμηση σημαίνει πρώτα απ' όλα επαφή με πλατιές μάζες των εργαζομένων και της νεολαίας. Συζήτηση πλατιά, ανοιχτή και για την πολιτική και για την ιστορία του ΚΚΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους δείκτες της άμιλλας είναι και ο αριθμός των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας που θα στηρίξουν με τη συνδρομή τους το οικονομικό πλάνο. Σ' αυτό κύρια βρίσκεται η πολιτική σημασία της Οικονομικής Εξόρμησης.

Από κει και πέρα οι οικονομικές ανάγκες του Κόμματος είναι γνωστές και δεδομένες. Η οικονομική επιτυχία της εξόρμησης θα του δώσει καλύτερες δυνατότητες στην προβολή των θέσεών του, την ανάπτυξη των οργανώσεων, την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των ΕΒΕ, της νεολαίας.

Δ.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ