ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αναγκαία η αλλαγή πορείας

Συζήτηση με τον γενικό γραμματέα της Οργάνωσης, Βασίλη Ρέβα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Την Πέμπτη, 6 Νοέμβρη, αρχίζουν οι εργασίες του 26ου Τακτικού Εκλογικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,οι εργασίες του οποίου θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 9 Νοέμβρη. Αναμένεται να πάρουν μέρος πάνω από 600 αντιπρόσωποι, ενώ τις εργασίες θα παρακολουθήσουν και πολλές ξένες αντιπροσωπείες από την Κύπρο, την Κούβα, τη Γερμανία, από τις βαλκανικές χώρες κλπ. Αύριο, Τετάρτη, στις 10 το πρωί συνέρχεται η Ολομέλεια του ΕΚΘ με θέμα την ανακήρυξη υποψηφίων του συνεδρίου.

Για τη σημασία του συνεδρίου, συζητήσαμε με τον γενικό γραμματέα της απερχόμενης διοίκησης του ΕΚΘ, Βασίλη Ρέβα.

- Πώς κρίνετε τη δράση της απερχόμενης διοίκησης του ΕΚΘ, με βάση τη στάση της απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων.

- Διανύσαμε ένα χρονικό διάστημα τριών χρόνων από το Νοέμβρη του 1994 μέχρι σήμερα και σ' αυτό το διάστημα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι διογκώθηκαν. Η ανεργία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ξεπερνά σήμερα το 17%.Εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν, οι εργαζόμενοι ζουν κάτω από την καθημερινή απειλή της απόλυσης. Οι "ελαστικές" μορφές απασχόλησης επεκτείνονται. Τα κοινωνικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα συνεχώς συρρικνώνονται, μέσα από την εφαρμογή των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου" και των προγραμμάτων "σύγκλισης" της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτά και μια σειρά άλλα προβλήματα είχε να αντιμετωπίσει η απερχόμενη διοίκηση του ΕΚΘ και, βέβαια, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων και συνταξιούχων της πόλης μας είχε σε ένα βαθμό εναποθέσει τις ελπίδες του στη δράση της διοίκησης του ΕΚΘ.

Σήμερα όλοι αυτοί κατανοούν ότι, όχι μόνο έχουν διαψευστεί, αλλά και εξαπατηθεί από την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ. Οι συνδικαλιστές που αποτελούν την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ, με πρώτους τους συνδικαλιστές του κυβερνώντος κόμματος (ΠΑΣΚΕ), δέσμιοι των πολιτικών επιλογών που έκαναν τα κόμματά τους, τρία χρόνια τώρα περιορίστηκαν στο να περιγράφουν τα προβλήματα που καθημερινά οξύνονται. Στην ουσία εκείνο που τους απασχολεί δεν είναι τα προβλήματα των εργαζομένων και η επίλυσή τους, αλλά το πώς θα περάσει η πολιτική της κυβέρνησης χωρίς αντιδράσεις από τους εργαζόμενους.

- Ποια στάση κράτησε η πλειοψηφία του ΕΚΘ απέναντι στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν στη Θεσσαλονίκη;

- Τόσος ήταν ο ζήλος των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ για τη στήριξη της πολιτικής του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", ώστε αντί να στηρίξουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες σωματείων - μελών του ΕΚΘ και να τις συντονίσουν, επέλεξαν να τις καταδικάζουν ως προσπάθειες διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος της Θεσσαλονίκης! Ετσι, στη διάρκεια της θητείας της απερχόμενης διοίκησης, κυριάρχησαν και συγκρούστηκαν δυο αντιλήψεις - δύο λογικές και βέβαια και δύο πρακτικές. Η λογική του συμβιβασμού, της συναίνεσης, που αποτέλεσε στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής και που αφορά την πλειοψηφία, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ. Και η λογική της ταξικής πάλης, της έντασης των αγώνων, της συσπείρωσης των εργαζομένων, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αποτελεσματικής αντίστασης των εργαζομένων και της ανατροπής της πολιτικής που εφαρμόζεται, η οποία εκφράζεται από την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.

- Με αυτά τα δεδομένα, τι μπορεί και τι πρέπει να περιμένει κανείς μέσα από το συνέδριο του ΕΚΘ;

- Αυτό που πρέπει να αναδειχτεί μέσα από το 26ο Συνέδριο του ΕΚΘ είναι εκείνο ακριβώς που με επιμέλεια αποσιώπησε επί τρία χρόνια η πλειοψηφία της διοίκησης. Πρέπει δηλαδή να εξετάσουμε τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, να καταλογιστούν οι ευθύνες και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι (κυβέρνηση, ΕΕ κλπ.). Πρέπει οι εργαζόμενοι της πόλης μας μέσα από το συνέδριο να δρομολογήσουν, με τις αποφάσεις τους, αλλαγή της πορείας του συνδικαλιστικού κινήματος και να απαιτήσουν αποχώρηση από τον "κοινωνικό διάλογο". Αποφάσεις, που θα δραστηριοποιούν τα συνδικάτα και θα συσπειρώνουν τους εργαζόμενους ενάντια στη λιτότητα, στην ανεργία, στην κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

ΤΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
Πρόταση ζωής για τα μεταλλεία "πρώην Σκαλιστήρη"

Το ξεπούλημα της επιχείρησης "πρώην Σκαλιστήρη" και την προνομιακή μεταχείριση που απόλαυσε ο αγοραστής από την κυβέρνηση, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Εύβοιας της ΕΣΑΚ.Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: "Η "εκσυγχρονιστική - σοσιαλιστική" κυβέρνηση του κ. Σημίτη, αφού ξεπούλησε την επιχείρηση στον κ. Βαρβούτη, αφού εξασφάλισε σαν "πανωπροίκια" δάνεια για δήθεν "επενδύσεις", παχυλές επιδοτήσεις στον επιχειρηματία από τον ΟΑΕΔ, του χάρισε το στοκ που υπήρχε στα μεταλλεία και χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης και ορυκτού πλούτου, τον αναγόρευσε σε νέο σωτήρα της περιοχής".

Στην ανακοίνωση καταγγέλλονται και οι "συνεργοί" που είχε η κυβέρνηση σ' αυτή της την προσπάθεια και συγκεκριμένα "βουλευτές του νομού, ο νομάρχης, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου και οι ντόπιοι κυβερνητικοί αιρετοί άρχοντες". Οι παραπάνω, όπως σημειώνεται, "έβλεπαν μέσα από το ρουσφέτι, την πολιτική ομηρία και τις πελατειακές σχέσεις να ενισχύουν τη θέση τους". Ενάμιση χρόνο μετά την επαναλειτουργία της επιχείρησης και στον απόηχο των πανηγυρισμών, να ποιο είναι το καθεστώς που επικρατεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση: Συνθήκες εργασίας που θυμίζουν Μεσαίωνα. Απαγόρευση ίδρυσης σωματείου και κάθε συνδικαλιστικής δραστηριότητας "γιατί έτσι μπορεί και αποδίδει η επιχείρηση". Μοίρασμα της ανεργίας και διαιώνιση της ομηρίας των εργατών, οι οποίοι απασχολούνται για δύο μήνες. Απολύσεις και επαναπροσλήψεις κατά το δοκούν, καταπάτηση του πενθήμερου, της υπερωριακής απασχόλησης, των αδειών, κατάργηση στην πράξη του Νόμου 539. Απανωτά εργατικά ατυχήματα, γιατί δεν εφαρμόζονται κανόνες υγιεινής κι ασφάλειας.

"Για όλα αυτά - καταγγέλλεται στην ανακοίνωση - οι "αρμόδιοι" τηρούν "σιγή ιχθύος", γιατί στοχεύουν να διαμορφώσουν εργαζόμενους χωρίς προσωπικότητα, χωρίς αξιοπρέπεια με το κεφάλι σκυμμένο να δέχονται τις εντολές της πλουτοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Ωστόσο, η ΤΕ Εύβοιας της ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι "κανένα δικαίωμα δε χαρίστηκε στους εργαζόμενους από κανένα και μάλιστα από κυβερνήσεις που στηρίζουν ανοιχτά πλέον το μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο".

Για όλα τα παραπάνω η ΤΕ Εύβοιας της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να καταλάβουν ότι "η δύναμη βρίσκεται στον αγώνα τους, στο σωματείο τους με ταξικό προσανατολισμό και η δύναμη αυτή πρέπει να γίνει καταδίκη κάθε αντιλαϊκής πολιτικής που δημιουργεί "Μαντούδια" και "Λαύρια"".

Η πρόταση της ΕΣΑΚ για τη σωστή λειτουργία της επιχείρησης είναι: Δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου. Εφαρμογή σωστών συνθηκών εργασίας και έλεγχο για την υλοποίησή τους, καθώς και όρων υγιεινής και ασφάλειας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων. Προσλήψεις με αντικειμενικά κριτήρια, παίρνοντας υπόψη τις προτάσεις του σωματείου ανέργων της περιοχής ή του επιχειρησιακού, όταν ιδρυθεί. Ενιαιοποίηση των μεταλλείων "πρώην Σκαλιστήρη" και "Παπαστρατή" και δημιουργία Ενιαίου Φορέα Λευκολίθου. Πρόταση που όπως σημειώνεται αποτελεί το "μοναδικό δρόμο προοπτικής και ανάπτυξης".

"Εκκολαπτόμενο σκάνδαλο" στο Λαγονήσι

"Εκκολαπτόμενο σκάνδαλο" χαρακτηρίζει την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΞΕΝΙΑ Λαγονησίου το επιχειρησιακό σωματείο, ενώ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι η "απαξίωση της επιχείρησης ήταν συνειδητή επιλογή του κύριου μετόχου, του ΕΟΤ".

Καταγγέλλεται ακόμα η "σκανδαλώδης διαχείριση των προηγούμενων ετών που είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τη μονάδα", ενώ τονίζεται: "Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική προσπάθεια, με μηδενικούς πόρους για την αντιστροφή της κατάστασης, τα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά, αφού οι πληρότητες και τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 30%".

Ωστόσο, παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, "η πολιτική ηγεσία του ΕΟΤ επιμένει να προχωρήσει στη μακροχρόνια μίσθωση της μονάδας" καταγγέλλει το σωματείο και συμπληρώνει: "Περιουσία που αγγίζει το 1 τρισ. δραχμές, επιχειρείται να δοθεί προς μακροχρόνια μίσθωση, με μίσθωμα που δεν ξέρουμε ποιος θα το καθορίσει".

Σύσκεψη ΕΣΑΚ κλάδων ένδυσης

Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους στους κλάδους ένδυσης, την Πέμπτη 30 Οκτώβρη, το Κλαδικό Γραφείο κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού - δέρματος της ΕΣΑΚ.Η σύσκεψη θα γίνει στις 5.30μμ στην αίθουσα λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) και θα έχει θέματα: Προβλήματα του κλάδου. Προγραμματισμός δουλιάς, μπροστά στις αρχαιρεσίες του συνδικάτου.

Ερώτηση στη Βουλή

Τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να σταματήσει το εργασιακό καθεστώς μεσαίωνα που ισχύει εδώ και ενάμιση χρόνο για τους εργαζόμενους των πρώην Μεταλλείων Σκαλιστήρη, όπου σήμερα και με την ανοχή των αρμοδίων υπηρεσιών υφίστανται την τρομοκρατία του λιγνιτοβιομήχανου Κ. Βαρβούτη, ζητούν να πληροφορηθούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκάτζης και Αχιλλέας Κανταρτζής με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών.

Ειδικότερα, οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς για το τι "μέτρα προτίθενται να πάρουν για να σταματήσει η σημερνή κατάσταση και να προστατευτούν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων από τις αυθαιρεσίες του εργοδότη". Ακόμα, αν παρθούν μέτρα για τη σωστή λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών που με τις ενέργειές τους ή με παραλείψεις τους επιτρέπουν τα διάφορα "παιχνίδια" σε βάρος των εργαζομένων. Και τέλος, ποια ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων που έκανε η Επιθεώρηση Εργασίας και τι συγκεκριμένα μέτρα πάρθηκαν για την προστασία των εργαζομένων;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ