ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δείγμα αλαζονείας

Είπε και κάτι άλλο, όμως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Εκανε λόγο, αναφερόμενος στον τουρκικό λαό και με αφορμή τον "ξεριζωμό των κειμηλίων πολιτιστικής κληρονομιάς" στην Κύπρο, για "λαούς που δεν έχουν πολιτισμό, δεν παρήγαγαν πολιτισμό και συνεπώς δεν μπορούν να τον σεβαστούν".

Και όσον αφορά τον πολιτισμό του τουρκικού λαού, δε χρειάζεται υπερασπιστές και συνηγόρους. Εμείς, απλώς, θέλουμε να σημειώσουμε, ότι η αλαζονεία δεν έφερε ποτέ θετικά αποτελέσματα...

"Προστάτες" εθνικών συμφερόντων

Προσπάθειες να δώσει σάρκα και οστά στη νεοδεξιά του κίνηση καταβάλλει ο πρώην πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Β. Κόκκινος. Ετσι, εμφανίστηκε προχτές για πρώτη φορά σε δημόσια συγκέντρωση στη Λάρισα, να παρουσιάζει την"πολιτική πλατφόρμα" του. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συγκέντρωση την οργάνωσε ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών του Νομού Λάρισας, καθώς και ότι τον συνόδευαν απόστρατοι στρατηγοί (Μουστάκης, Δεμέστιχας, κ. ά. ). Χαρακτηριστική του "ύψους και ήθους" του πρώην δικαστικού, είναι η επίθεση κατά των πολιτικών και της κυρίαρχης ιδεολογίας που διαμόρφωσαν τα Μέσα Ενημέρωσης κατά τέτοιο τρόπο, ώστε "να θεωρούνται χρήσιμοι πολίτες για την κοινωνία οι Αριστεροί, ενώ οι Δεξιοί περίπου βλάκες".

Κατά τα λοιπά, η κίνησή του, όπως είπε, ιδρύθηκε "για να προστατεύσουμε, όταν χρειαστεί, τα εθνικά μας θέματα". Από τέτοιους προστάτες και υπερπατριώτες ο τόπος έχει προ πολλού χορτάσει.

Επέτειος

Αγια μέρα

ξημερώνει

κι ας υψώσω

στο μπαλκόνι

την εφτάδιπλή μου

"ζώνη",

κι ας κρεμάσω

στο κοντάρι

- ο αγέρας

μην την πάρει -

και της "σύγκλισης"

τα βάρη!

Εθνική γιορτή

μεγάλη

κι ας φωνάξω

"ζήτω η πάλη",

δεν υπάρχει

λύση άλλη,

κι "Οχι" ας πω

και "ντου" ας κάνω

στους νεότερους

τους "Τσιάνο"

που στον σβέρκο

έχω πάνω!

Ο οίστρος

... και μια "φλύαρη" απουσία

Οπως ήταν, βέβαια, φυσικό και αναμενόμενο, η συζήτηση της Eπερώτησης της Kοινοβουλευτικής Oμάδας του ΚΚΕ, για τον κυβερνητικό αυταρχισμό, γενικεύτηκε και πήραν μέρος σ' αυτή και βουλευτές των άλλων κομμάτων. Ολων πλην του ΣΥΝ, οι βουλευτές του οποίου... φρόντισαν, να απουσιάζουν στη διάρκεια της συγκεκριμένης συζήτησης. Ηταν μια απουσία, που σημειώθηκε και σχολιάστηκε ποικιλότροπα.

Υποτίθεται, πως ο ΣΥΝ αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τα ζητήματα της δημοκρατίας και των λαϊκών ελευθεριών. Φαίνεται, όμως, πως η ευαισθησία αυτή και τα λόγια τα μεγάλα, αφ' ενός υποτάσσονται στα "κεντροαριστερά" σενάρια και στα προετοιμαζόμενα ειδύλλια και αφ' ετέρου συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία της γνωστής, λαϊκής παροιμίας "όπου ακούς πολλά κεράσια, πάρε και μικρό καλάθι".

Αποκαλυπτική συζήτηση...

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση στη Βουλή της Επερώτησης του ΚΚΕ, την περασμένη Παρασκευή, για τα επανειλημμένα και εντεινόμενα κρούσματα αυταρχισμού και τρομοκρατίας, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, με στόχο κυρίως το λαϊκό κίνημα και τις εστίες αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική. Τα συγκεκριμένα στοιχεία και γεγονότα, που παρέθεσαν οι κομμουνιστές βουλευτές, δεν άφηναν την παραμικρή αμφιβολία κι έφεραν σε δύσκολη θέση τους επερωτώμενους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Αλλωστε, το μόνο που βρήκαν, σχετικά με αυτά, να πουν οι τελευταίοι, ήταν πως πρόκειται περί μεμονωμένων περιστατικών, που δε χαρακτηρίζουν την κυβερνητική πολιτική συνολικά. Μια... δικαιολογία, που γέννησε αυτόματα ειρωνικά χαμόγελα, αφού μόνο οι αγρότες που σέρνονται στα δικαστήρια όλης της χώρας ξεπερνούν τις 6.000...

Απόλυτα δικαιολογημένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Ορέστης Κολοζώφ, σημείωσε στο τέλος της συζήτησης: Οι τοποθετήσεις των υπουργών ήταν αποκαλυπτικές κι έδωσαν το στίγμα της πολιτικής, που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Ας είναι σίγουροι, όμως, ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός δε θα μείνουν απαθείς απέναντι σ' αυτό τον αυταρχικό κατήφορο!

Καθυστερημένη πίκρα

"Πατέρα, τα 'μαθες τα νέα; Κλείνει η "Εξόρμηση"", έλεγε με πίκρα, αλλά και ολοφάνερη αιχμή, το ολοσέλιδο σκίτσο της πρώτης σελίδας της "Εξόρμησης", που κυκλοφόρησε προχτές το τελευταίο φύλλο της. Περισσότερο έντονες ήταν οι αιχμές στο άρθρο - ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, του διευθυντή της εφημερίδας, όπου καταγγέλλονται οι "αξιωματούχοι της κομματικής ελίτ, παλιάς και νέας, που εισηγήθηκαν το κλείσιμο της εφημερίδας, αφού πρώτα ευτέλισαν το περιεχόμενο του κομματικού λόγου, που φιλοξενούσε η "Εξόρμηση", ενώ γίνεται λόγος για "προνομιακές σχέσεις, που απέκτησαν πολλά στελέχη με τα ΜΜΕ", για φαινόμενα διαφθοράς, με "μήλον της Εριδος" την κρατική διαφήμιση και άλλα παρόμοια...

Δε λέμε, δίκιο έχει ο διευθυντής της "Εξόρμησης", σε όσα γράφει. Μόνο, που οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ δεν ευτέλισαν μόνο ή κυρίως το περιεχόμενου του κομματικού λόγου και - δυστυχώς για την "Εξόρμηση" - συνέβαλε κι αυτή, τόσα χρόνια, στον ευτελισμό αυτό...

Η ... βοήθεια της συμφοράς

Το διαβάσαμε σε μια ανακοίνωση της Διεθνούς Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "Human Rights Watch" και, επειδή έχει μια ιδιαίτερη σημασία, το μεταφέρουμε.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανακοίνωση αυτή, "η Αλβανία έλαβε την περίοδο 1991 - 1996 την υψηλότερη κατά κεφαλή βοήθεια, από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ανατολική Ευρώπη".

Το τι έγινε στην Αλβανία αυτή την περίοδο είναι γνωστό σε όλους. Αλλωστε, όλα όσα έγιναν - και όχι μόνο το σκάνδαλο των παρατραπεζών - οδήγησε στη γνωστή εξέγερση του αλβανικού λαού. Γνωστό και αδιαμφισβήτητο είναι, ακόμη, ότι το σημερινό βιοτικό επίπεδο του λαού της γειτονικής μας χώρας είναι πολύ πιο κάτω, από το αντίστοιχο της δεκαετίας του '80, η χώρα μαστίζεται από οξύτατα προβλήματα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί υποχρεώθηκαν να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς και γυρεύουν σήμερα δουλιά ή δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και άλλες χώρες.

Σα να λέμε, δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η καπιταλιστική ...βοήθεια, τόσο βαρύτερες και περισσότερο καταθλιπτικές είναι οι συνέπειες σε βάρος των λαών.

Χρέωση και πληρωμή

Το είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος στην προχτεσινή συνέντευξή του στον "Αντέννα", απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο και τις εκθέσεις Σπράου. "Δε νομίζω ότι πρέπει να χρεώνεται η κυβέρνηση, για το τι λέει ο κ. Σπράος...".Και αμέσως μετά: "Κοιτάξτε, όταν ζητάς από έναν ειδικό, όπως είναι ο κ. Σπράος ή κάποιοι άλλοι, που εμφορούνται από ιδέες λεγόμενες εκσυγχρονιστικές, που, όμως, στην ουσία, κατοχυρώνουν το ρόλο του νεοφιλελευθερισμού ως λογική για την αντιμετώπιση των θεμάτων, από κει και πέρα, ο άνθρωπος θα σου κάνει προτάσεις με τη δική του λογική".

Ομως, αυτή ακριβώς τη λογική θέλει η κυβέρνηση και ο Κ. Σημίτης. Σε αυτή την κατεύθυνση, σκοπεύει να βαδίσει και γι' αυτό πρέπει, όχι μόνο να χρεωθεί τον καθηγητή και τις προτάσεις του, αλλά και να πληρώσει γι' αυτές πολιτικά, πριν πληρώσουν οι εργαζόμενοι ακριβά τις συνέπειες της εφαρμογής τους.

Παραμύθια "ευαισθησίας"

Ενα νέο παραμύθι πλασάρουν τα κυβερνητικά επιτελεία, μετά την επιτυχημένη απεργία της περασμένης βδομάδας και κυρίως ενόψει του νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων με βάση τον προϋπολογισμό του '98. Διαρρέουν, λοιπόν, σε φιλικές εφημερίδες ότι η κυβέρνηση προβληματίζεται, δήθεν, για την εικόνα που διαμορφώνεται στα λαϊκά στρώματα, θέλει τάχα να δείξει περισσότερη "κοινωνική ευαισθησία" και στελέχη της, αν πιστέψουμε το χτεσινό ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας", συνιστούν ότι πρέπει να γίνουν "διορθωτικές κινήσεις" για να αλλάξει αυτή η εικόνα. Η ανησυχία τους - μάλλον βάσιμη και δικαιολογημένη - εδράζεται στο... εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, το οποίο μπορεί να "αποβεί καθοριστικό για τη διαμόρφωση του συνολικού πολιτικού κλίματος".

Βέβαια, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη στην επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα του ότι το 1998 θα είναι κρίσιμο - και αυτό - για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Ας είναι βέβαιοι ότι τα παραμύθια της κυβερνητικής προπαγάνδας δεν πρόκειται να τα "μασήσουν" οι εργαζόμενοι, οι οποίοι καθημερινά θα αντιτάσσουν το δικό τους "όχι" στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη.

Εκτός ορίων

Δε μας τα λέει καλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώρες ώρες. Οπως προχτές, ας πούμε, που μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, και αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, έκανε την εξής παρατήρηση: Οτι για τα προβλήματα στις σχέσεις των δυο χωρών, μεταξύ των υπευθύνων είναι το τουρκικό κατεστημένο, αλλά και ο τούρκικος λαός, επειδή δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις αρχές του πολιτισμού...

Από πού το έβγαλε αυτό το συμπέρασμα για τον τούρκικο λαό, ο κ. Στεφανόπουλος; Μήπως από τους αγωνιστές της δημοκρατίας που βρίσκονται στις φυλακές της Αγκυρας; Μήπως, από τη φωνή της συνείδησης του τούρκικου λαού, όπως ο Γιασάρ Κεμάλ, που διώκεται από το τουρκικό κατεστημένο; Μήπως από τις συναντήσεις φιλίας του ελληνικού με τον τουρκικό λαό, στο Τσεσμέ, τη Μυτιλήνη και αλλού;

Ας είμαστε λίγο προσεκτικότεροι, λοιπόν, όλοι, όταν επιχειρούμε να εμπλέξουμε τους λαούς, με τους τυχοδιωκτισμούς εκείνων που κάθονται στο σβέρκο τους. Και να μην τους εμπλέκουμε. Ούτε εσείς, κύριε Πρόεδρε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ