ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναταραχή στο χώρο της υγείας
  • Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ
  • Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ σήμερα στο Νοσοκομείο "Σωτηρία"
  • Πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ

Η πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης προκαλεί αναταραχές στο χώρο της υγείας, με διαμαρτυρίες των γιατρών και των εργαζομένων σε αυτόν.

Ηδη, οι γιατροί του ΙΚΑ ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα πανελλαδική απεργία δύο βδομάδων. Η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997. Οι γιατροί του ΙΚΑ διεκδικούν την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών και ένταξή τους στις 4.000 κενές θέσεις, καταβολή των δεδουλευμένων της υπερωριακής απασχόλησης και χορήγηση επιδομάτων ετοιμότητας, ειδικότητας και βιβλιοθήκης

Ωστόσο, ο τρόπος που η ηγεσία των γιατρών του ΙΚΑ αποφάσισε και ο χρόνος που εξάγγειλε την απεργία προκαλούν τις αντιδράσεις κάποιων γιατρών, γιατί στις διεκδικήσεις δεν περιλήφθηκαν και πιο ουσιώδη αιτήματα για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κάνει σήμερα τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", όπου θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί η διεκδίκηση ενός νέου ιατρικού μισθολογίου σύμφωνα με τις προτάσεις της, καθώς και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Σε απεργία διαρκείας προχώρησαν από χτες οι ειδικευόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας την ψήφιση στη Βουλή, νέου μισθολογίου, σύμφωνα με τις προτάσεις του κλάδου, την οικονομική τους αναβάθμιση και τη διατήρηση και διεύρυνση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης. Οπως καταγγέλλουν, η κυβέρνηση με το νέο ιατρικό μισθολόγιο, που όπως φαίνεται θα ισχύσει από το 1998, θέλει να αποσυνδέσει την αμοιβή της εφημερίας από το βασικό μισθό, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για κάλυψη των οργανικών κενών με πρόσληψη γιατρών μερικής απασχόλησης, αποκλειστικά για τη διεκπεραίωση των εφημεριών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άρση της μονιμότητας στους νεοεισερχόμενους στο ΕΣΥ, τις διαρκείς κρίσεις, την ενίσχυση της εξουσίας των διευθυντών και τους κλειστούς προϋπολογισμούς, διαμορφώνει για τη νέα γενιά γιατρών μια ασφυκτική κατάσταση στην επαγγελματική προοπτική, στις εργασιακές σχέσεις και την αμοιβή της εργασίας.

Στάση και απεργία απ' την ΠΟΕΔΗΝ

Προειδοποιητική πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997 αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Ακόμη, αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα.Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ ανακοινώνει ότι καμία πρόσληψη, από τις 3.900 - έχουν προκηρυχτεί μόνο 2.300 - που είχε εξαγγείλει πριν 13 μήνες ο υπουργός Υγείας, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί μέσα στο 1997. Κι αυτό διότι από τη στιγμή που θα δημοσιοποιηθούν οι προσλήψεις στις νομαρχίες πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο μήνες για να υλοποιηθούν.

Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τα Προνοιακά Ιδρύματα είναι πλέον οριακή. Σ' αυτή την κατάσταση, εκτός απ' την έλλειψη προσωπικού, οδηγούν η ραγδαία - και χωρίς έλεγχο - ανάπτυξη του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα και η απομύζηση πόρων από τα δημόσια ταμεία, καθώς και η συνεχής αύξηση των κονδυλίων από την παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συνεργεία, με αποτέλεσμα και την πλημμελή καθαριότητα των χώρων. Η ΠΟΕΔΗΝ επανέρχεται και στο θέμα των αποκλειστικών νοσοκόμων, για το οποίο το ΙΚΑ υποστηρίζει ότι δεν απομυζά τόσο μεγάλα κονδύλια όσα υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την άμεση ολοκλήρωση των 3.900 προσλήψεων, αύξηση των δαπανών υγείας και πρόνοιας στον προϋπολογισμό και κάλυψη της μισθολογικής απώλειας των εργαζομένων λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου από 1.1.98 (υπολογίζεται ότι κάθε εργαζόμενος από τη νέα παρακράτηση θα έχει μειωμένες αποδοχές από 1.1.98 κατά 8.000 - 15.000 δραχμές).

"Επικίνδυνη εφημερία"στο Νοσοκομείο ΔυτικώνΣυνοικιών

Τετράωρες στάσεις εργασίας (9π.μ. - 1μ.μ. ) τις μέρες μη εφημερίας και να μη γίνονται τακτικά εξωτερικά ιατρεία τις μέρες εφημερίας, αποφάσισαν σε Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής. Οι εργαζόμενοι ζητούν να ανασταλεί η ένταξή τους στο νέο σύστημα εφημεριών, καθώς είναι αρνητικό και το πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου για τον ενάμιση μήνα που το νοσοκομείο λειτούργησε με το σύστημα αυτό - δηλαδή της γενικής εφημερίας ανά τρεις μέρες. Η Επιτροπή Ελέγχου διαπίστωσε ότι "στον ενάμιση μήνα εφαρμογής της επιβληθείσας εφημερίας, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς της μεγάλης περιοχής των δύο εκατομμυρίων κατοίκων που καλύπτει. Συμπεραίνει ότι η υπάρχουσα εφημερία μέχρι τις 4 μ.μ. δεν μπορεί να συνεχιστεί".

Το Νοσοκομείο Δυτικών Συνοικιών, σύμφωνα με το νέο σύστημα εφημεριών στον Πειραιά, εφημερεύει κάθε τρεις μέρες μέχρι τις 4 μ.μ., μαζί με το Ασκληπιείο Βούλας, το "Μεταξά" - που δέχεται μόνο θωρακοχειρουργικά, νευροχειρουργικά και ογκολογικά περιστατικά - καθώς και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Κρατικού Νίκαιας και του "Τζανείου", εναλλάξ.

ΙΔΡΥΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πλήγμα σε 4.000 οικογένειες

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα, του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ για τις τεράστιες αυξήσεις στα τροφεία

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα, για την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τεράστιες αυξήσεις 73% - 166% στα τροφεία του Ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής, τη στιγμή πουσχεδιάζει να μειώσει το κονδύλι που θα διαθέσει για τα τρόφιμα των παιδιών κατά 11,5%, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημειώνει ότι η απόφαση αυτή είναι ένα ακόμη πλήγμα προς τις 3.820 οικογένειες, που στέλνουν τα παιδιά τους στο Ιδρυμα. "Αποτελεί - συνεχίζει - μια ακόμη απόδειξη πώς εννοεί η κυβέρνηση τον εκσυγχρονισμό και "τη στήριξη της νέας οικογένειας και του παιδιού", καθώς και την ιδιαίτερη προσοχή που θα δώσει στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Πολύ απλά - συμπεραίνει ο Ορ. Κολοζώφ - αντί να παρέχει η κυβέρνηση επαρκή κρατική επιχορήγηση για τη σωστή βρεφονηπιακή μέριμνα, αναγκάζει τους γονείς να πληρώνουν από την τσέπη τους, αφού δεν έχουν άλλη λύση εκτός των ιδιωτικών σταθμών".

Ακόμη, αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας έχει αποφασίσει παραπέρα περικοπές μέχρι εκμηδενίσεως των κονδυλίων του 1997 και του 1998, που αφορούν τη διατροφή, τη συντήρηση και επιδιόρθωση των εγκαταστάσεων, τη θέρμανση, το παιδαγωγικό υλικό, τον ιματισμό φροντίδας των βρεφών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ ερωτά τον υπουργό Κ. Γείτονα εάν θα ανακαλέσει την απαράδεκτη υπουργική απόφαση για υπερδιπλασιασμό των τροφείων, εάν θα αυξήσει την κρατική επιχορήγηση για το 1998 στα 4,5 δισ. δραχμές και αν προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού - κυρίως - προσωπικού, ώστε να λειτουργήσει σωστά και με δημόσια κονδύλια, όπως επιβάλλεται, το ΙΒΣΑ.

Συμπόσιο Φυσικοθεραπείας

Αύριο, ώρα 6 μ.μ., ξεκινά τις εργασίες του το Διεθνές Πολυθεματικό Συμπόσιο Φυσικοθεραπείας, στο μεγάλο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια). Στις εργασίες του συμποσίου - θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 2 Νοέμβρη - θα ακουστούν απόψεις για το ρόλο της φυσικοθεραπείας στις κακώσεις των αθλητών και στις νευρομυικές βλάβες.

"Πολιτιστικοί περίπατοι" της ΟΓΕ

Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, στα πλαίσια του προγράμματός της "Πολιτιστικοί Περίπατοι". Η ξενάγηση θα γίνει την Κυριακή 2 Νοέμβρη και η συνάντηση είναι στην κεντρική είσοδο του μουσείου στην οδό Πατησίων στις 10.30 το πρωί. Η είσοδος στοιχίζει 2.000 δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ