ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κέντρο Λόγου και Τέχνης

Εγκαινιάστηκε χτες ο νέος χώρος του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "104" (Θεμιστοκλέους 104). Πρόκειται για το πολιτιστικό στέκι που δημιούργησαν στο αναπαλαιωμένο νεοκλασικό της Θεμιστοκλέους 104, οι εκδόσεις "Καστανιώτη",με σκοπό τη συνεύρεση δημιουργών διαφόρων τεχνών με το κοινό. Η εκδήλωση των εγκαινίων αφιερώθηκε στους συγγραφείς της σειράς βιβλίων "Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία". Το προσεχές πρόγραμμα έχει βραδιές για γνωστούς και νέους συγγραφείς και ποιητές, σε σειρά εκδηλώσεων με τίτλους: "Λογοτεχνικό καφενείο", "Διάλογος", "Ποιητικό αναλόγιο", "Ελληνικός Λόγος", "Συναντήσεις", "Τεχνόπολις" (τέχνη, επιστήμη, πολιτισμός, ιστορία). Σχετικά με το θέατρο θα λειτουργεί "Η Σκηνή του 104", "Θεατρικό αναλόγιο", Νύχτες κωμωδίας" και "Ταξίδι με λέξεις".

Η άγνωστη Γλυφάδα

Η παλιά και άγνωστη εικόνα της Γλυφάδας και η ιστορία των ανθρώπων της μέσα στο χρόνο αποτυπώνονται στο βιβλίο - λεύκωμα "Γλυφάδα" του ερευνητή και συγγραφέα Θωμά Δρίκου,που εκδίδεται σε συνεργασία με το Δήμο Γλυφάδας.Αποτελεί το τρίτο μέρος της ιστόρησης του παρελθόντος του δήμου, μετά το βιβλίο του ίδιου συγγραφέα "Πωλήσεις Οθωμανικών Ιδιοκτησιών της Αττικής 1830-1831",καθώς και το βιβλίο της Ελένης Γιαννοπούλου - Κονσολάκη "Γλυφάδα ιστορικό παρελθόν και μνημεία".

Το ιστορικό λεύκωμα αναφέρεται στην ιστορία της πόλης από το 1900 και μετά, ενώ η έρευνα έχει στηριχτεί σε αδημοσίευτα αρχεία και παλιό ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, που δάνεισαν οι κάτοικοι του δήμου. Μερικά από τα θέματα που ιστορούνται στο βιβλίο είναι: Τα πρώτα χρόνια, ο πόλεμος και κατοχή, η προσφυγιά, τα λουτρά, οι εντάξεις στο σχέδιο πόλης. "Η ιστορική έρευνα", σύμφωνα με το συγγραφέα, "πρωτοπορεί στην κατεύθυνση της γνώσης των συνθηκών, μέσα από τις οποίες άρχιζε να δημιουργείται μετά από το 1920 όλος ο οικιστικός περίγυρος της πόλης της Αθήνας".

Περί Δ. Σολωμού

Θυμίζουμε ότι σήμερα (9.15μμ) στην Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού (πλ. Παναθηναϊκού Σταδίου 5) αρχίζει το επιστημονικό συμπόσιο "Διονύσιος Σολωμός: κανών νεοελληνικού πνευματικού βίου;" (30/10-1/11), το οποίο διοργανώθηκε με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τη γέννηση του εθνικού ποιητή. Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει με διάλεξη του καθηγητή του ΑΠΘ Δημήτρη Μαρωνίτη με θέμα "Περί σολωμικής ποίησης: απορίες και προτάσεις". Είσοδος ελεύθερη. Αύριο ομιλητές θα είναι οι: Ε. Σταυροπούλου, Α. Μπελεζίνης, Γ. Παπακώστας, Α. Αργυρίου, Σ. Ροζάνης, Γ. Δάλλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ