ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟ
Πολύτεχνη διαμαρτυρία

Μια πρωτότυπη, υπαίθρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για το Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, που κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή, διοργανώνουν, σχεδόν όλη την ημέρα, σήμερα τα σωματεία των καλλιτεχνών. Πρόκειται για μία πολύτεχνη καταγγελία, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα διαρκέσει από τις 10πμ-10μμ και περιλαμβάνει: θέατρο, βίντεο, μουσικές εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα.Στις 6 το απόγευμα οι διοικήσεις των φορέων θα καταθέσουν τις απόψεις τους πάνω στο Πολυνομοσχέδιο και θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση.

"Εμείς οι φορείς του χώρου των καλλιτεχνών και του πολιτισμού είμαστε αντίθετοι στο πολυνομοσχέδιο",σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία. Γιατί "η εθνική πολιτιστική κληρονομιά, η πολιτιστική φυσιογνωμία της χώρας μας, η παράδοση, η συνέχεια και η σύγχρονη δημιουργία, οι αρχαιολογικοί μας θησαυροί και τα μνημεία, οι κρατικές ορχήστρες, ο κινηματογράφος, η καλλιτεχνική παιδεία, τα συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα, στον ασφυκτικό έλεγχο του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού και διαμέσου διοικήσεων Ν. Π. Ιδιωτικού Δικαίου που ο ίδιος διορίζει, αφήνονται στην εκμετάλλευση από ιδιοτελή συμφέροντα, χωρίς κοινωνικό έλεγχο".

Το ΣΕΗ έγινε 80 χρόνων

Το ΔΣ του ΣΕΗ θα γιορτάσει τα ογδοντάχρονά του, με εκδηλώσεις που στοχεύουν στην προβολή της προσφοράς και του κοινωνικού έργου του ηθοποιού. Οι εκδηλώσεις (τελούν υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ) ξεκινούν την ερχόμενη Κυριακή, στις 11π.μ. με δέηση στη Μητρόπολη Αθηνών. Στις 2 Νοεμβρίου σε ειδική εκδήλωση, στο κινηματοθέατρο "Παλλάς" (8μ.μ.), όπου θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος,θα προβληθούν η συνδικαλιστική δράση, οι αγώνες και η πνευματική προσφορά του ΣΕΗ. Για τη συλλογή του πληροφοριακού υλικού εργάστηκε πολυμελής ομάδα φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τη λέκτορα Εμμυ Βασιλάκου.Τα κείμενα γράφτηκαν από το Νίκο Ζωρογιαννίδη.Χαιρετισμό θα απευθύνουν η πρόεδρος του ΣΕΗ, Καίτη Ιμπροχώρη,ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.Σύντομες ομιλίες θα κάνουν η Αννα Συνοδινού και ο Τίτος Βανδής.

Στο ειδικό σκηνικό πρόγραμμα μετέχουν: Αγγελος Αντωνόπουλος, Δέσποινα Νικολαϊδου, Χρήστος Τσάγκας, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Φίλιππος Σοφιανός, Τζέσυ Παπουτσή, Τάκης Χρυσικάκος.Ακούγονται οι φωνές: Αννας Καλουτά, Καλής Καλό, Αιμιλίας Υψηλάντη, Κώστα Καζάκου, Λάμπρου Κοτσίρη.Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Αναστασίου,οι στίχοι του Γιώργου Σουρή,η μουσική του Μίμη Πλέσσα.Τραγουδά ο Γιώργος Μούτσιος.Παίζουν οι μουσικοί: Γρηγόρης Λαμπριανίδης, Κώστας Κόκκοτζης, Θανάσης Ματέος.Συμμετέχει η χορωδία"Φίλοι Μοντέρνας Μουσικής",με διευθυντή τον Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Θα γίνουν ακόμα: Συνεορτασμός με τα κρατικά θέατρα, τα ΔΗΠΕΘΕ και τους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, σε συνδυασμό με δωρεάν είσοδο (η ημερομηνία του συνεορτασμού δεν ορίστηκε ακόμη). Συνεορτασμός, με ειδική εκδήλωση, με τις σχολές Θεατρολογίας των Πανεπιστημίων. Ειδική σφραγίδα σήμανσης των επιστολών εσωτερικού και εξωτερικού, διάρκειας 10 ημερών, από τα ΕΛΤΑ. Κινητή έκθεση σε όλη την Ελλάδα, σε βαγόνι του ΟΣΕ. Απονομή τιμητικού μεταλλίου σε απόμαχους ηθοποιούς σε εκδήλωση στο Θεατρικό Μουσείο. Πολυτελής έκδοση λευκώματος και συμμετοχή στις εκδηλώσεις των μαθητών σχολείων μέσης εκπαίδευσης, με σύνταξη έκθεσης και θέμα "Ο ηθοποιός και ο κοινωνικός του ρόλος".

Αυλαίες - αυλαίες
  • Στο θέατρο "Αθηνών" ανεβάζονται, αύριο, "Οι μικρές αλεπούδες" της κορυφαίας Αμερικανίδας συγγραφέα Λίλιαν Χέλμαν,σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη,μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ,σκηνικά Γιώργου Ζιάκα,κοστούμια Ντόρας Λελούδα.Παίζουν: Κατερίνα Μαραγκού, Τάκης Χρυσικάκος, Κώστας Αθανασόπουλος, Ιλιάς Λαμπρίδου, Στάθης Λιβαθινός κ. ά. Οι "Μικρές αλεπούδες" αποκαλύπτουν το αμείλικτο κυνήγι του χρήματος, φαινόμενο εντονότατο στις μέρες μας, που οδηγεί την αλαζονεία του πλούτου σε τέτοιο βαθμό, ώστε να κινδυνεύει να χαθεί η βαθύτερη σημασία του "δώρου" της ζωής.
  • "Αναμείνατε στο ακουστικό σας" ή "Η κλήση σας προωθείται, παρακαλώ περιμένετε",τιτλοφορείται η παράσταση που ανεβαίνει, σήμερα, στην"Αποθήκη",σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα,σκηνικά - κοστούμια Μανώλη Παντελιδάκη,θεατρική προσαρμογή Θόδωρου Πετρόπουλου,μουσική επένδυσηΓιάννη Νενέ.Παίζουν: Ηρώ Μανέ, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Κώστας Κόκλας, Καίτη Κωνσταντίνου, Στέλιος Μάινας, Αννα Κουρή, Δήμητρα Καλπάκη και ηΜπέτυ Μοσχονά.
  • Πρεμιέρα, σήμερα, και στο "Αναλυτή",με το έργο του Γιώργου Διαλεγμένου "Σε φιλώ στη μούρη",ένα από τα σημαντικότερα νεοελληνικά έργα που πραγματεύεται την ανθρώπινη μοναξιά, τις σχέσεις δυο ρακοσυλλεκτών. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου,σκηνικά Νίκου Κασαπάκη,κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου,μουσική επιμέλεια Φωτεινής Μπαξεβάνη.Παίζουν: Κώστας Ρηγόπουλος, Κάκια Αναλυτή, Γιώργος Διαλεγμένος κ. ά.
  • Επαναλαμβάνονται, από σήμερα, στο "Βεάκη",οι επιτυχημένοι "Μπαμπάδες με ρούμι" των Μιχάλη Ρέππα, Θανάση Παπαθανασίου,σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου.Παίζουν: Σταμάτης Φασουλής, Ελένη Γερασιμίδου, Χρύσα Ρώπα, Μαρία Καβογιάννη, Κατιάνα Μπαλανίκα, Απόστολος Γκλέτσος.
  • Με τα "Αγρίμια τη νύχτα" του Μισέλ Αζαμά ξεκίνησε ο "Τεχνοχώρος υπό σκιάν".Μετάφραση - σκηνοθεσία Δημήτρη Κωτσή,σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Σκουρλέτη,μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη.Παίζουν:Λάζαρος Ανδριώτης, Φρόσω Λύτρα, Αντώνης Ραμπαούνης, Βασίλης Σαμόλης.
@ Ταξίδι αστραπή πραγματοποίησε χτες στην Αθήνα ο μεγάλος Ιταλός
  • Ταξίδι "αστραπή" πραγματοποίησε χτες στην Αθήνα ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι.Αιτία, η έκθεση κοστουμιών, σχεδίων, σκηνικών και κοσμημάτων, από ταινίες, όπερες και θεατρικές παραστάσεις του, που θα πραγματοποιηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη (10/12/97 - τέλη του Φλεβάρη 1998). Ο 74χρονος σκηνοθέτης ήθελε να γνωρίζει ο ίδιος το χώρο που θα φιλοξενηθεί η έκθεσή του - περί αυτού και η χτεσινή συνομιλία του με την διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα.
Συνάντηση Λογοτεχνικών Περιοδικών

Πεδίο αναζήτησης νέων ρευμάτων, τόπος συνάντησης του συγγραφέα και του αναγνώστη, εφαλτήριο νέων λογοτεχνών και προπομπός λογοτεχνικών έργων. Ο λόγος για τα λογοτεχνικά περιοδικά,εκείνα που εκδίδονται από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα γωνιές της Ελλάδας.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίο θα γίνει τόπος συνάντησης όλων αυτών των περιοδικών, με σκοπό την προώθηση της διάδοσής τους και το μεταξύ τους διάλογο. Στην αίθουσα Τέχνης της "Στοάς του Βιβλίου" από τις 27/10 - 2/11 πραγματοποιείται "Εκθεση Λογοτεχνικών Περιοδικών" με τη συμμετοχή τριάντα τεσσάρων συνολικά.

Εξάλλου, χτες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα "Σύν - οδος: Τα λογοτεχνικά περιοδικά συναντούν το κοινό τους".Παράλληλα το ΕΚΕΒΙ σχεδιάζει σειρά σχετικών δραστηριοτήτων, όπως: προβολή των περιοδικών στις εκθέσεις βιβλίου, ένταξή τους στο "Ιντερνετ", προώθησή τους στις βιβλιοθήκες και στα σχολεία, παρέμβαση στα ΕΛΤΑ ώστε να μειωθεί το κόστος αποστολής τους και διακίνησή τους από τη "Στοά του Βιβλίου".

Με Μίκη στις "Γραμμές"

Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη,τραγούδια που ζωντανεύουν μνήμες θα πλημμυρίσουν από σήμερα τις "Γραμμές" (Κωνσταντινουπόλεως 111, τηλ. 3414.350), οι Λουκιανός Κηλαηδόνης, Αφροδίτη Μάνου, Σωτηρία Λεονάρδου και η λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης", σ' ένα πρόγραμμα βασισμένο στο ανεξάντλητο έργο του συνθέτη.

  • Ηχοι και τραγούδια του Πόντου απόψε στο "Μπαράκι του Βασίλη" (Ζ. Πηγής 98) με τους Μιχάλη Κολιοντζίδη, Γιάννη Εφραιμίδη.
  • Ελληνικό ροκ σήμερα στο μουσικό "Βωμό" (Αγ. Ιερόθεου 85, Περιστέρι), από τους "Δραπέτες".
  • Σήμερα στο "Hi - Hat" καφέ (Κρουσόβου 1, Χίλτον) θα εμφανιστούν οι "Echo Tatoo".
Λυρική ακρόαση

Ακρόαση για την πρόσληψη τενόρων, βαρύτονων και μπάσων για τις ανάγκες της Χορωδίας της, στη διάρκεια της καλλιτεχνικής περιόδου 1997-98, διοργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή.Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Χορωδίας (Πειραιώς 178 και Λαμίας 2), στις 6/11 (12 το μεσημέρι). Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε μια άρια του Μότσαρτ και μια από το ιταλικό ρεπερτόριο, δικής τους επιλογής. Πληροφορίες και έντυπα αιτήσεων στη Γραμματεία της ΕΛΣ (Χαρ. Τρικούπη 18, 5ος όρ., τηλ. 3612.496), μέχρι τις 5 του Νοέμβρη. Από την ΕΛΣ ανακοινώθηκε ότι προγενέστερες αιτήσεις δε θα ληφθούν υπόψη.

Η 8η Επιστημονική Συνάντηση Νοτιοανατολικής Αττικής πραγματοποιείται (30/10 - 2/11) στην Κερατέα (αίθουσα του ΚΑΠΗ). Πρόκειται για 14χρονο θεσμό συναντήσεων επιστημονικού χαρακτήρα, τη διεξαγωγή των οποίων αναλαμβάνει κάθε δύο χρόνια ένας πολιτιστικός φορέας της περιοχής. Φέτος διοργανωτής είναι ο Σύνδεσμος Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας "Χρυσή Τομή".Στη συνάντηση θα γίνουν ανακοινώσεις για την ιστορία και τις αρχαιότητες της περιοχής.

Σελίδες χορού

Κυκλοφόρησε το 27ο τεύχος (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβρης) του περιοδικού "Χορός",τρίμηνη έκδοση του Σωματείου Χορού και Ρυθμικής.Σ' αυτό το τεύχος υπάρχει ενδιαφέρον αφιέρωμα στην ιέρεια του χορού Αννα Πάβλοβα.Η Λένα Ζαμπούρα "χαρτογραφεί" τις χορευτικές παραστάσεις που κυριάρχησαν το καλοκαίρι, στο Φεστιβάλ Αθήνας, Καλαμάτας, στη Θεσσαλονίκη, στο "Ανοιχτό Θέατρο", στο "Εργοστάσιο" και στο θέατρο "Κνωσσός". Ακόμη, ο Γιώργος Κακαβάς συνομιλεί με τον Β. Μιχαήλοφσκι και η Λίλλυ Βελισσαρίου με την Μαίρη Τσούτη.

Επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε για το σεμινάριο κλασικού χορού, που διοργανώνει (έως 1/11) το Σωματείο Χορού και Ρυθμικής, στα πλαίσια των γαλλοελληνικών ανταλλαγών. Διδάσκει η Λ. Πετρόβα.Η τελική εκδήλωση θα γίνει σήμερα (7μμ) στο Δημοτικό Αθηναϊκό Θέατρο (Αγ. Σώστης, (Τιμοκρέοντος). Είσοδος ελεύθερη.

"Φτωχότερη" η τέχνη

Φτωχότερη έμεινε η εικαστική οικογένεια. Στις 22/10, "έφυγε" ο ζωγράφος και αγωνιστής Δημήτρης Δαρζέντας.Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και συναγωνιστές του, τον αποχαιρέτησαν για πάντα στις 24/10 από το Νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου.

Ο Δ. Δαρζέντας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών,στο εργαστήρι του Κώστα Παρθένη,απ' όπου αποφοίτησε το 1947. Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας,πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Εξέθεσε στην Αμερική, στην Κύπρο και έλαβε μέρος σε πανελλήνιες και πολλές ομαδικές εκθέσεις. Το ΥΠΠΟ έχει στείλει έργα του σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, ενώ έργα του βρίσκονται σε πολλές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Δ. Δαρζέντας ήταν γνωστός για τα τοπία του, τα οποία "ελαφρώνουν το οδυνηρό βάρος της πεζής και αμοιβαίας καθημερινότητας", για τα καράβια του, για τα πορτρέτα του, όπου συχνά αναδεύονται πανάρχαιες μνήμες εικαστικών συμβόλων, ενώ οι τέμπερές του οδηγούν σ' ένα χώρο χαράς και δύναμης. Μεγάλη ήταν η προσφορά του και στην εικαστική επιμέλεια του ελληνικού βιβλίου.

  • Χτυπημένος από τον καρκίνο έφυγε από τη ζωή στα 45 του χρόνια ο Νίκος Σαχπασίδης, ιδρυτής της εταιρίας "Half Note Productions" κι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς συναυλιών στη χώρα μας. Με όπλα του το πείσμα και την ψυχική δύναμη έδωσε την άνιση μάχη με την επάρατη νόσο, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή διατηρούσε την αισιοδοξία του. Η κηδεία του έγινε τη Δευτέρα από την εκκλησία της Αγ. Παρασκευής.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ