ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυναμικό "παρών" των νοσοκομειακών γιατρών

Τρίωρες στάσεις εργασίας για την επόμενη βδομάδα αποφασίστηκαν στη χτεσινή συνέλευση της ΕΙΝΑΠ

Με απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών στη δημόσια υγεία, που αντιδρούν στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, ξεκινά η ερχόμενη βδομάδα.

Οι γιατροί των Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά αποφάσισαν, κατά τη χτεσινή γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, τρίωρες στάσεις εργασίας (11π.μ. - 2μ.μ. ) από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997. Διεκδικούν την ψήφιση ενός νέου ιατρικού μισθολογίου σύμφωνα με τις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ, καθώς και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Ακόμη, αποφάσισαν αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, συγκρότηση απεργιακής επιτροπής, ενώ τις ώρες της στάσης θα γίνονται γενικές συνελεύσεις στα Νοσοκομεία.

Στη χτεσινή γενική συνέλευση, στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", έγινε από την πλειοψηφία των γιατρών αυστηρή κριτική στη στάση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) η οποία προκήρυξε πενθήμερη απεργία (3 - 7 Νοέμβρη) χωρίς να προηγηθεί ουσιαστική ενημέρωση και προετοιμασία των νοσοκομειακών γιατρών. Μάλιστα, από αρκετούς θεωρήθηκε υποκριτική η στάση του προεδρείου της ΟΕΝΓΕ, καθώς αρχικά συμφώνησε με το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής για το μισθολόγιο και στην πορεία, όταν είδε τις αντιδράσεις, αναδιπλώθηκε - όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Χτες, οι νοσοκομειακοί γιατροί συμφώνησαν να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και να προσπαθήσουν να "ξεφύγουν" από τη λογική των επιδομάτων και των πλασματικών εφημεριών. Ενα άλλο θέμα που θίχτηκε από πολλούς γιατρούς στη γενική συνέλευση, είναι αυτό των συνενώσεων των νοσοκομείων. Οι γιατροί εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς, όπως είπαν, συγχώνευση Νοσοκομείων δε σημαίνει μόνο μείωση του αριθμού κρεβατιών, αλλά και μαζικές απολύσεις. Το θέμα αυτό πρόκειται να τεθεί από το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ στον υπουργό Υγείας στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στις 4 Νοέμβρη 1997.

Ανησυχία του ΙΣΑ

Την ανησυχία του για την αναταραχή που επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας, εκφράζει σε χτεσινή ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας(ΙΣΑ). Εκτιμά ότι η αναταραχή αυτή είναι αποτέλεσμα "ασυντόνιστων, ευκαιριακών και μη ρεαλιστικών πολιτικών που έχουν σαν συνέπεια τη συσσώρευση προβλημάτων τα οποία αντί να τύχουν άμεσης, έγκαιρης και ριζικής αντιμετώπισης, λιμνάζουν". Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με την ακαμψία που επιδεικνύει η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματα των γιατρών του ΙΚΑ και με την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί στο θέμα του μισθολογίου των νοσοκομειακών γιατρών. Τέλος, καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας "σε μια ειλικρινή, ανυστερόβουλη και ρεαλιστική εκτίμηση των πραγματικών δεδομένων και των επιπτώσεών τους στη δημόσια υγεία και στο συμφέρον των πολιτών".

Συνεχίζουν οι γιατροί του ΙΚΑ

Συνεχίζουν την πανελλαδική απεργία που ξεκίνησαν στις 27 Οκτώβρη οι γιατροί του ΙΚΑ. Η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997. Οι γιατροί του ΙΚΑ διεκδικούν την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών και ένταξή τους στις 4.000 κενές θέσεις, καταβολή των δεδουλευμένων της υπερωριακής απασχόλησης και χορήγηση επιδομάτων ετοιμότητας, ειδικότητας και βιβλιοθήκης.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Περιορισμοί στις προσλήψεις "ειδικών συμβούλων"

Φραγμό στις προσλήψεις "ειδικών συμβούλων" και "ειδικών συνεργατών" από τους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Παράλληλα, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου 2190/1994 (γνωστός ως νόμος Πεπονή) που αφορούν τη σύσταση θέσεων "ειδικών συνεργατών" με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Στην απόφασή του το Ε Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος Μ. Δεκλερής) επισημαίνει ότι η δημόσια διοίκηση μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να προσλαμβάνει ειδικό επιστημονικό προσωπικό, εφόσον συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις και επιτρέπεται από το Σύνταγμα.

Μάλιστα, το ΣτΕ προκειμένου να αποφύγει τους πολλούς διορισμούς στους οποίους προβαίνουν οι εκάστοτε υπουργοί που πολλές φορές γίνονται όχι για κάλυψη υπαρκτών αναγκών, αλλά για να βολέψουν "ημέτερους", προσδιορίζει επακριβώς τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα γίνονται προσλήψεις ειδικών συμβούλων. Συγκεκριμένα, στο υπ' αριθμό 483/1997 πρακτικό του ΣτΕ επισημαίνονται τα εξής:

  • Οι κυβερνητικοί σύμβουλοι θα παρέχουν συμβουλές, αλλά δεν μπορεί να διαχειρίζονται διοικητικές υποθέσεις, ενώ ο αριθμός αυτών των συμβούλων θα είναι περιορισμένος και δε θα αλλοιώνεται η βασική αρχή της διαχείρισης των δημοσίων υποθέσεων από δημοσίους υπαλλήλους.
  • Οι σύμβουλοι που προσλαμβάνονται από τους υπουργούς σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα μόνιμα διοικητικά στελέχη της ιεραρχίας, στα οποία σύμφωνα με το Σύνταγμα στηρίζεται η διοίκηση.
  • Οι επιστημονικοί σύμβουλοι δεν μπορούν να προσλαμβάνονται σε διοικητικά κλιμάκια οποιουδήποτε επιπέδου.

Τέλος, το Ε Τμήμα του ΣτΕ αναφέρει ότι είναι αντισυνταγματικές και ανίσχυρες οι διατάξεις του άρθρου 33, παρ. 2 - 5 του νόμου 2190/1994 που προβλέπουν τη σύσταση θέσεων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στα υπουργεία και στις γενικές γραμματείες, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί προηγούμενα οι ελλείψεις ειδικοτήτων επιστημόνων στο υπάρχον διοικητικό προσωπικό.

Στο ΣτΕ είχε κατατεθεί για επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την οργάνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, όπως σεισμοί κλπ.

ΠΟΕΔΗΝ
Ενταξη "Παπαγεωργίου" στο ΕΣΥ

Τη θέση της, για πλήρη ένταξη στο ΕΣΥ του Νοσοκομείου Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης, "Παπαγεωργίου", επανέλαβε σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Ζητεί από τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία όπως, την αναλογία των χρημάτων που κατέβαλαν οι αδελφοί Παπαγεωργίου και το Δημόσιο, το χρόνο καταβολής τους, το ύψος, κάθε φορά, των ποσών, καθώς και τη συμφωνημένη τροποποίηση της σύμβασης.

Εκτός από το θέμα του Νοσοκομείου Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, στην τελευταία συνεδρίασή της, ασχολήθηκε και με το πρόσφατο συμβάν στο ΠΙΚΠΑ Βούλας (κακοποίηση 11χρονου κοριτσιού). Με αφορμή το περιστατικό, επισημαίνει τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα προνοιακά ιδρύματα.

Η Ομοσπονδία ζητεί από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας τη γρήγορη διεκπεραίωση της διαδικασίας ελέγχου και απονομής ευθυνών όπου αυτές υπάρχουν. Παράλληλα, θεωρεί ότι μέχρι τη διαλεύκανση του θέματος, η εργαζόμενη που αρχικά φέρεται να έχει εμπλακεί, θα πρέπει να τεθεί προσωρινά εκτός υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα.

Επίσχεση εργασίας στη Θεραπευτική Κλινική

Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν χτες πολλοί από τους εργαζόμενους στη Θεραπευτική Κλινική Αθηνών. Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων, αναφέρει ότι η Κλινική "λειτουργεί με δανεικά από τους εργαζόμενους", καθώς ο εργοδότης χρωστά δύο τρεις μισθούς στον καθένα, χώρια τα επιδόματα αδείας και τα αναδρομικά της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 1997.

Το σωματείο ζητεί να δοθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και να εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ