ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΘΕΩΝΑΣ
Στις Βρυξέλλες η πηγή της αντεργατικής πολιτικής

Τριήμερη περιοδεία στη Λάρισα πραγματοποίησε ο Γ. Θεωνάς,ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Επισκέφτηκε το εργοστάσιο "Ιντραμετ",όπου είχε συνάντηση και συζήτηση με τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την αύξηση της ανεργίας και τον κίνδυνο που απειλεί την κοινωνική ασφάλιση και συμφώνησαν με τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ ότι η πολιτική που σήμερα εφαρμόζεται οδηγεί σε αδιέξοδα.

Ο Γ. Θεωνάς επισήμανε την πηγή αυτής της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και η οποία ευθύνεται για τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας.

Στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισκέφτηκε τον ΟΣΕ και συζήτησε με τους εργαζόμενους. Τα θέματα που κυρίως συζητήθηκαν ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες προχωρεί η κυβέρνηση, οι οποίες θα πλήξουν και το δημόσιο χαρακτήρα του Οργανισμού - αφού προωθείται η παράδοση τμημάτων σε ιδιώτες - το χτύπημα που δέχονται οι εργασιακές σχέσεις, τα εργατικά και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και οι επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα και το λαό μας η πορεία προς την ΟΝΕ και το ενιαίο νόμισμα και προς τη διεύρυνση της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις και για την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δίνοντας την ευκαιρία στον Γ. Θεωνά να εξηγήσει τους κινδύνους που δημιουργεί η ιμπεριαλιστική παρέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή μας, με στόχο τον έλεγχο και τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου.

Επίσης ο Γ. Θεωνάς συμμετείχε σε σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων Ιματισμού - Δέρματος και Κλωστοϋφαντουργίας, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τονίστηκαν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία ακολουθώντας τις "ντιρεκτίβες" της ΕΕ οδηγεί την κλωστοϋφαντουργία και τους άλλους κλάδους σε μαρασμό.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΕ μίλησε ακόμη σε μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα χωριά Μελιβοία και Γιάννουλη.

ΒΟΥΛΗ
Καταψήφισε το ΚΚΕ τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου

Μ. Κωστόπουλος: Πρόκληση σε βάρος του λαού οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στις αποδοχές των βουλευτών

"Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ δεν μπορεί να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό της Βουλής και η ευθύνη γι' αυτό δεν είναι δική μας", τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια του Σώματος στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου.

Ο Μ. Κωστόπουλος υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ πέρσι ψήφισε τον αντίστοιχο προϋπολογισμό, στηριζόμενο στο ότι οι αυξήσεις των βουλευτών δε θα ήταν μεγαλύτερες από τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και στο ότι δε θα καταβάλλονταν τα αναδρομικά στους βουλευτές.

Ομως, υπογράμμισε, και οι δύο λόγοι αυτοί ακυρώθηκαν στην πράξη με ευθύνη της πλειοψηφίας της Βουλής. Τόνισε δε ότι ενώ στον περσινό προϋπολογισμό για την αποζημίωση των βουλευτών προβλέπονταν 3 δισ. 832 εκατομμύρια, αυτά έγιναν 6,9 δισ. κατά παράβαση του κανονισμού, που προβλέπει ότι τα κονδύλια που ψηφίζονται δεν αλλάζουν. Σημείωσε ότι η αύξηση του βουλευτή είναι της τάξης του 83%,καθώς ενώ στο τέλος του 1996 ο βασικός μισθός ήταν 779.000 δρχ., σήμερα είναι 1.428.000 δρχ.

Ο Μ. Κωστόπουλος υπογράμμισε: "Οι βουλευτές του ΚΚΕ από ιδρύσεως του Κόμματος καταθέτουν ολόκληρη την αποζημίωση στο Κόμμα και ο μισθός που τους δίνεται για τη συντήρησή τους είναι αυτός που προβλέπει κάθε φορά η Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Μη ρωτήσει κανείς πώς τα βγάζουμε πέρα, γιατί εκατομμύρια εργαζόμενοι με τέτοια ή μικρότερα ποσά τα βγάζουν πέρα. Δεν ήρθαμε στη Βουλή να "καζαντίσουμε", αλλά να υπηρετήσουμε συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα, τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού. Και υπενθυμίζουμε την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ να μην πάρει το Κόμμα μας τα χρήματα από αυτές τις απαράδεκτες ρυθμίσεις, αλλά να τα δώσει σε άλλους σκοπούς παρά το γεγονός ότι τα έχει μεγάλη ανάγκη για τη λειτουργία του για τη στήριξη του αγώνα του λαού μας".Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία είπε ότι οι καθαρές αποδοχές ενός βουλευτή τον Οκτώβρη, με τα αναδρομικά, ανήλθαν στα 5.500.000 δρχ., ενώ από δω και πέρα θα είναι συνολικά 1,7 εκατ. το μήνα και δήλωσε: "Κατά συνέπεια για πολιτικούς αλλά και ηθικούς λόγους το ΚΚΕ, όπως είναι προφανές, καταψηφίζει την κατηγορία "συνταγματικά βάρη" (αφορά τις αποδοχές των βουλευτών), εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη διαμαρτυρία του για το παιχνίδι που παίχτηκε σε βάρος του λαού με την πρόκληση των αυξήσεων των λεγόμενων αναδρομικών". Επίσης, εξαιτίας του νέου κανονισμού του προσωπικού της Βουλής και, ειδικότερα, της κατάργησης δικαιωμάτων των εργαζομένων εδώ μέσα, "δεν ψηφίζουμε την κατηγορία των δαπανών για τις αμοιβές του προσωπικού". Για τις υπόλοιπες κατηγορίες δαπανών το ΚΚΕ έκανε προτάσεις στην επιτροπή και ο Μ. Κωστόπουλος ζήτησε οι ψηφοφορίες για κάθε κατηγορία δαπανών να γίνουν ξεχωριστά.

Η εμπεριστατωμένη κριτική του Μ. Κωστόπουλου ενόχλησε, όπως είναι φυσικό, τους εκπροσώπους του δικομματισμού και έτσι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Ιωαννίδης,που ανέλαβε να απαντήσει παρέκαμψε τα συγκεκριμένα στοιχεία και αναλώθηκε σε ένα πρωτοφανές αντικομμουνιστικό υβρεολόγιο, κάνοντας λόγο για αγώνες του ΚΚΕ που οδήγησαν σε περιπέτειες, ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΚΚΕ είπε ότι "εκείνοι που αμφισβητούν το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, επειδή ποτέ δεν το αποδέχτηκαν, να είναι πιο προσεκτικοί". Ούτε λίγο - ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι η αντίθεση των βουλευτών του ΚΚΕ στις προκλητικές αυξήσεις οφείλεται στο ότι το Κόμμα "έχει μεγάλη ιδιόκτητη περιουσία, εφημερίδα και άλλα ίσως", ενώ από το παραλήρημά του δεν ξέφυγαν και οι δημοσιογράφοι, τους οποίους συλλήβδην κατηγόρησε πως υπονομεύουν το Κοινοβούλιο.

Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκε η ΝΔ και ο ΣΥΝ παρότι διατύπωσε επιφυλάξεις για τα αναδρομικά και τον τρόπο χορήγησης της αύξησης στο μισθό των βουλευτών, ενώ το ΔΗΚΚΙ καταψήφισε.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,αναφερόμενος στα όσα λένε διάφοροι για το κύρος του βουλευτή, τόνισε ότι αυτό κρίνεται από το κατά πόσον ο κάθε βουλευτής βρίσκεται κοντά στο λαό και τα συμφέροντά του. Αντίθετα, πλήττεται όταν οι βουλευτές ψηφίζουν λιτότητα για το λαό προκειμένου να γίνουν αρεστοί στις Βρυξέλλες, ενώ αναφερόμενος στα όσα είπαν βουλευτές των άλλων κομμάτων, τόνισε ότι παρότι το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του για τον αστικό κοινοβουλευτισμό, εντούτοις υπερασπίζεται ό,τι προοδευτικό έχει απομείνει ακόμα, την ίδια στιγμή που άλλοι με την πολιτική τους το καταρρακώνουν. Επανέφερε δε τις θέσεις του ΚΚΕ για την αναβάθμιση της λειτουργίας της Βουλής.

O Aπ. Kακλαμάνης

Αργά το βράδυ στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος υπερασπίστηκε τον προϋπολογισμό, αναφερόμενος μάλιστα εκτενώς στο έργο και τις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη Βουλή. Ισχυρίστηκε ότι η κριτική των βουλευτών του ΚΚΕ για τις αποδοχές των βουλευτών πιθανότατα θα αξιοποιηθεί από όσους θέλουν να φθείρουν το Κοινοβούλιο και είπε ότι η κριτική αυτή βοηθάει στην προπαγάνδα περί "300 εθνοπατέρων", από την οποία δεν εξαιρείται ούτε το ΚΚΕ. Δεν απέφυγε να παρερμηνεύσει τη θέση του ΚΚΕ για τα αναδρομικά, ισχυριζόμενος ότι το ΚΚΕ ζητάει από τα άλλα κόμματα να λειτουργούν με τον τρόπο που δρα το ΚΚΕ.

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στις πλάτες των γονιών τα έξοδα!

Ωμή παραδοχή από τον υπουργό Υγείας χτες στη Βουλή

Τα λειτουργικά έξοδα, που δεν καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το κρατικό Ιδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής (ΙΒΣΑ) θα πέσουν στις πλάτες των γονιών των παιδιών! Αυτό ομολόγησε ωμά χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης, με αφορμή Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ!

Υποστηρίζοντας την πολιτική αυτή που ακολουθείται στο ΙΒΣΑ, ο Μ. Σκουλάκης τόνισε ότι είναι "εξαιρετικά χαμηλή η συμμετοχή γονιών", σημειώνοντας ότι με βάση τα ισχύοντα υπάρχει μηνιαία "κλιμάκωση μέχρι τις 22 χιλιάδες δραχμές", χαρακτήρισε την αναπροσαρμογή των επιβαρύνσεων "αναγκαία", χωρίς να διστάσει να προσθέσει πως "είναι ευχάριστο να μην είναι τόσο φτωχοί οι άνθρωποι" αφού υπάρχουν πολλοί που βρίσκονται πάνω από το όριο της δωρεάν παροχής υπηρεσιών από το ΙΒΣΑ, δηλαδή τα 2 εκατ. ετησίως!

Από την πλευρά του ο Ορ. Κολοζώφ, κατήγγειλε τις πολιτικές αυτές επιλογές, σημειώνοντας την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση που επικρατεί, προσθέτοντας ότι "για να λειτουργήσει χρειάζονται 4,5 δισ." μόνο για τις αποδοχές του προσωπικού. Τόνισε δε, ότι από τους 3.820 γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στο ΙΒΣΑ πληρώνουν οι 3.620!

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ
Στις ελληνικές καλένδες το νομοσχέδιο...

Αόριστα απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, σε Ερώτηση του ΚΚΕ

Στις ... ελληνικές καλένδες παρέπεμψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδης, την κατάθεση του νομοσχεδίου για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο χώρο της αρτοποιίας (βιοτεχνική αρτοποιία), αφού, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μπ. Αγγουράκη, κάθε άλλο παρά αποσαφήνισε την ημερομηνία κατάθεσής του, λέγοντας απλά ότι "θα κατατεθεί πολύ σύντομα". Να σημειώσουμε ότι για το νομοσχέδιο έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις με την Ομοσπονδία Αρτοποιών.

Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έχει καταρτιστεί από τις 30 Απρίλη, ενώ η κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα το καταθέσει. Επισήμανε δε πως η κυβέρνηση "υπαναχωρεί" από τη μέχρι τώρα θέση της. Στηρίζοντας αυτή την άποψη, ο Μπ. Αγγουράκης σημείωσε ότι υπάρχουν έγγραφα των αρτοβιομηχάνων και των ιδιοκτητών "σούπερ μάρκετ", οι οποίοι τάσσονται κατά οποιουδήποτε ελέγχου. Ανταπαντώντας, ο Μ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι οι φορείς έχουν δικαίωμα να εκφράζουν δημόσια τις απόψεις τους, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

ΑντιΝΑΤΟική πικετοφορία στα Πετράλωνα

Πικετοφορία, στα πλαίσια της δίμηνης καμπάνιας που κάνει η ΕΕΔΥΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ, διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Πετραλώνων σήμερα Τρίτη 4 Νοέμβρη στις 5.30 μ.μ. από το σταθμό του ηλεκτρικού στα Πετράλωνα.

Η πικετοφορία θα συνεχιστεί μέσω της πλατείας Αγίας Αικατερίνης (Κάτω Πετράλωνα) στο Θησείο και στα Ανω Πετράλωνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ