ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Για δήμο μετερίζι πόθων και ελπίδων του λαού της

Εντολή να ηγηθεί της Δημοτικής Κίνησης "Πάτρα Μπροστά" στις δημοτικές εκλογές του επόμενου χρόνου πήρε, σε μια μεγάλη συγκέντρωση εκπροσώπων μαζικών φορέων και πολιτών, ο Παναγιώτης Κοσιώνης

Με τη βεβαιότητα πως "η Πάτρα αξίζει μια καλύτερη τύχη", έναν δήμαρχο που να παίρνει εντολή από το λαό και να δουλεύει για το λαό η Δημοτική Κίνηση "Πάτρα Μπροστά" και οι απλοί πολίτες της πόλης ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Παναγιώτη Κοσιώνη,δίνοντάς του την εντολή να ηγηθεί της Κίνησης στις δημοτικές εκλογές του επόμενου χρόνου.

Την Κυριακή, στην αίθουσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, που αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τους φίλους της Κίνησης, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και πάρα πολλοί πολίτες της Πάτρας συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τους στόχους της Κίνησης. Ανοίγοντας την εκδήλωση, το μέλος της Κίνησης Ασπα Τσαβαχίδου σημείωσε πως η "Πάτρα Μπροστά" έδειξε μια άλλη φιλοσοφία για το δήμο και, απέναντι στο μοντέλο του "δημάρχου - εκτελεστή της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής", πρόβαλλε και προβάλλει ένα πολιτικό πρόσωπο με δική του άποψη, που θα είναι ταυτόχρονα αγωνιστής, διεκδικητής, κοντά στους αγώνες του λαού, θα αφουγκράζεται τον πόνο του πολίτη και θα συσπειρώνει τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν και μπορούν να βάλουν την Πάτρα σε τροχιά προόδου. Ολα αυτά - πρόσθεσε - συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του Παναγιώτη Κοσιώνη και γι' αυτούς τους λόγους η Γραμματεία της Κίνησης αποφάσισε να του αναθέσει την ευθύνη να οδηγήσει σαν δήμαρχος την Πάτρα στο νέο αιώνα. Η πρόταση αυτή έγινε πλήρως αποδεκτή από τους συγκεντρωμένους, που με θερμό χειροκρότημα την επικρότησαν. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς υπερθεμάτισαν, όπως ο Τάκης Σταθάτος, βετεράνος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος, στο πρόσωπο του Π. Κοσιώνη, είδε τον συνεχιστή των αγώνων των παλιότερων εκπροσώπων της ΤΑ, προσθέτοντας πως "ο γιατρός των φτωχών" θα είναι ο ιδανικός δήμαρχος όλων των πολιτών και κυρίως "ο δήμαρχος των φτωχών".

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Κίνησης Βασίλης Ασπρούλιας σημείωσε πως η Κίνηση μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση της πόλης και πως ο επικεφαλής της μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, παραμένοντας στις επάλξεις του αγώνα για την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων. Ο Β. Ασπρούλιας κατέληξε, τονίζοντας πως είναι ευθύνη όλων να δώσουν το μήνυμα της διαφορετικής αγωνιστικής υποψηφιότητας σε κάθε γωνιά της πόλης.

Στόχος μας ο δήμος των εργαζομένων και της φτωχολογιάς

Εμφανώς συγκινημένος, ο Παναγιώτης Κοσιώνης είπε λίγα λόγια, τονίζοντας πως αυτά δεν είναι προγραμματικές διακηρύξεις. Αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της Κίνησης, λέγοντας πως συναντήθηκαν 15 άνθρωποι με κοινά οράματα για την ΤΑ, πως στη συνέχεια έγιναν 30, 300, 13.000, μέχρι που τώρα - σίγουροι πως οι απόψεις τους κερδίζουν έδαφος - εξορμούν για την κατάκτηση του δήμου. "Στόχος μας - είπε - δεν είναι μια απλή παρουσία, αλλά ο Δήμος της Πάτρας, που θα πρέπει να γίνει μετερίζι των πόθων και των ελπίδων του λαού της, στήριγμα και εκφραστής της άλλης Πάτρας, εκείνης, της φτωχολογιάς και των εργαζομένων". Αναφέρθηκε στη λογική των άλλων παρατάξεων, οι οποίες αναλώνονται στην αποδοχή της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, κλείνοντας τα μάτια στον αφανισμό και το μαρασμό της πόλης. Οταν - σημείωσε - τα μέλη της Κίνησης "Πάτρα Μπροστά" περιφέρονταν στις φτωχογειτονιές, ένωναν τη φωνή τους με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών και των μικρομεσαίων, την ίδια στιγμή, τόσο η πλειοψηφία, όσο και η "αντιπολίτευση" του Δημοτικού Συμβουλίου, από κοινού, έπαιρναν αποφάσεις ή ανέχονταν μέτρα ενάντια στην πόλη και τους πολίτες της. Κοινή ήταν ακόμα η επίθεση που έκαναν και κάνουν στην Κίνηση, πως, τάχα, είναι "φερέφωνο" και πως "φέρνει άσχετα θέματα" (σ.σ. τα θέματα των αγωνιζόμενων πολιτών) στο ΔΣ. Αναφέρθηκε, επίσης, και σε κάποιους νεόκοπους της ΤΑ, όπως η "Κίνηση Πολιτών", που έφτιαξε πρόσφατα ο ΣΥΝ, που μέχρι τώρα στήριζε την πλειοψηφία, αλλά και όσες ακόμα δημιουργηθούν. Σημείωσε πως αυτές πάσχουν από το "σύνδρομο του Κολιμπρί", ενός πουλιού που ανεβαίνει στις πλάτες του αετού, τον απαλλάσσει από τα παράσιτα και, ανήμπορο να πετάξει μόνο του, πετά για λίγο ψηλά στις πλάτες του αετού. Κοινό γνώρισμα όλων των μικρών και μεγάλων παρατάξεων είναι η επίθεσή τους στην Κίνηση, επειδή αυτή εκφράζει την άλλη άποψη για την ΤΑ.

Ο Π. Κοσιώνης τόνισε πως είναι περήφανος που είναι μέλος του ΚΚΕ και πως ποτέ δεν έκρυψε την πολιτική του τοποθέτηση. Πρόσθεσε, όμως, πως δεν είναι μόνο το ΚΚΕ που στηρίζει την υποψηφιότητά του, αλλά όλοι οι απλοί πολίτες, ανεξάρτητα από την κομματική τους προτίμηση και πως αυτή τη δυναμική προσπαθούν μάταια οι άλλοι να ανακόψουν. Τόνισε πως η Κίνηση αποτελεί κίνδυνο για τα συμφέροντα που ενώνουν παρασιτικά τα κέρδη τους με παρατάξεις στο δήμο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε μεσάζοντα μεταξύ κυβέρνησης και μεγαλοεργολάβων στο μοίρασμα της πίτας των "μεγάλων έργων". Αντίθετα - πρόσθεσε - "εμείς είμαστε μαζί με τη νεολαία και τα προβλήματα της, μαζί με τους εργαζόμενους κι εκείνους που απειλούνται με απόλυση, μαζί με τις φτωχογειτονιές της Πάτρας, μαζί με τους μικρομεσαίους που απειλούνται, μαζί με τους ανθρώπους της γνήσιας κουλτούρας, μαζί με όλους εκείνους που θέλουν η Πάτρα να έχει λόγο και έκφραση. Είμαστε η μοναδική εναλλακτική λύση".

Καταλήγοντας, ο Π. Κοσιώνης σημείωσε πως "δεν αρκεί να έχει κανείς καλό πρόγραμμα, οράματα και ιδεολογία. Αν δεν έχει "ψυχούλα", δε γίνεται τίποτα. Κι εμείς αυτή την "ψυχούλα" τη διαθέτουμε και είμαστε βέβαιοι πως τη διαθέτει και ο λαός της Πάτρας".

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
Επιβεβαιώνονται σκάνδαλα

Την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά του Οργανισμού "Αθήνα 2004" εξετάζει η Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας, μετά την αποκαλυπτική έκθεση του διευθυντή του οργανισμού, Κ. Σοφούλη.

Στην έκθεσή του, ο Κ. Σοφούλης έκανε λόγο για προμήθειες και αναθέσεις σε συγγενείς και φίλους στελεχών της επιτροπής και αποδίδει ευθύνες στον γενικό διευθυντή Γ. Γιαννάκη,επειδή "ενεργούσε πέραν των αρμοδιοτήτων του, ενώ τέλεσε μεγάλο αριθμό διαχειριστικών πράξεων, χωρίς εξουσιοδότηση του γενικού διευθυντή"!

Σε ανακοίνωσή της, η Πρωτοβουλία Πολιτών επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί του Κ. Σοφούλη δεν παραπέμπουν μόνο σε "περιπτωσιακή άσκηση κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας. Η επιτροπή διεκδίκησης ήταν εξαρχής κλειστή και ανεξέλεγκτη, τα σκάνδαλα είναι τετελεσμένα γεγονότα και θα εξακολουθούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκ των υστέρων, αφού οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η χρυσοτόκος όρνις των αλληλοδιαπλεκομένων μεγαλόσχημων τυχοδιωκτών - επιχειρηματιών και πολιτικών".

Παράλληλα, η Πρωτοβουλία τονίζει, για άλλη μια φορά, την αντίθεσή της στην ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ σημειώνει ότι "στο βάθος του τούνελ βλέπουμε την περιβαλλοντική καταστροφή, τον επιζήμιο αναπτυξιακά και ταξικό κοινωνικά προσανατολισμό της οικονομίας, τις περιφερειακές ανισότητες, τα πλήγματα στον αθλητισμό και τον πολιτισμό". Για όλα αυτά, η Πρωτοβουλία Πολιτών καλεί όλους να αγωνιστούν σε όλα τα μέτωπα, προκειμένου να ανατραπούν οι σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα του "Μεγάρου Λόγου και Τέχνης"
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΤΕΟ
Καταγγέλλουν σχέδιο ιδιωτικοποίησης

Σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΚΤΕΟ, που αποφέρουν στο δημόσιο έσοδα 45 δισ. δραχμές το χρόνο, είναι πολύ πιθανόν να κρύβεται πίσω από το θόρυβο των τελευταίων ημερών, με αφορμή τη δωροδοκία υπαλλήλου του ΚΤΕΟ Ελληνικού.

Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Εργαζομένων ΚΤΕΟ, η οποία καταδικάζει το περιστατικό, επισημαίνοντας, όμως, ότι "τα μεμονωμένα περιστατικά δεν μπορεί να χαρακτηρίζουν το σύνολο των συναδέλφων, που υπηρετούν με συνέπεια το δημόσιο συμφέρον". Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ΚΤΕΟ τονίζουν ότι μετά από κάθε περίεργο περιστατικό, εξαγγέλλονται "μέτρα εξυγίανσης", που ουδέποτε εφαρμόζονται. Για το λόγο αυτό, θέτουν μια σειρά ερωτήματα, με την επισήμανση ότι από τις απαντήσεις των αρμοδίων, θα φανεί αν υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον για τη σωστή λειτουργία των ΚΤΕΟ ή αν ο θόρυβος γίνεται για το ποιος θα πάρει τα 45 δισ. δρχ. Ειδικότερα ρωτούν: Γιατί δε λειτουργούν ΚΤΕΟ σ' όλη τη χώρα και γιατί στην Αττική λειτουργούν μόνο τρία, από τα εννιά που ήταν στον προγραμματισμό. Γιατί ο περιοδικός τεχνικός έλεγχος στην Αττική συνεχώς αναθεωρείται, όταν ο νόμος ορίζει ρητά ότι πρέπει να γίνεται κάθε δύο χρόνια. Γιατί δε λειτουργούν οι ειδικοί διάδρομοι με μηχανήματα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών και γιατί δε γίνεται η προγραμματισμένη συντήρηση των μηχανημάτων από ειδικούς. Γιατί το προσωπικό των ΚΤΕΟ μειώθηκε, από 750 άτομα το 1986, σε 500 σήμερα και γιατί διακόπηκε από το 1986 η εκπαίδευση του προσωπικού (η τελευταία έγινε το 1986).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ