ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Πέταξε με τα "φτερά" του Κακιούζη

Η ΑΕΚ έμεινε όρθια στο Αλεξάνδρειο

Ποιος Πιρς και ποιος Αντερσον. Η ΑΕΚ έχει έναν παίκτη "κανόνι" στη δύναμή της. Ο λόγος για τον Μιχάλη Κακιούζη. Τον παγκόσμιο έφηβο πρωταθλητή, με τρέξιμο ελαφιού, καρδιά πρωταθλητή και ευστοχία ελεύθερου σκοπευτή. Ο νεαρός από τη Νέα Φιλαδέλφεια, που έμαθε το μπάσκετ στον Ιωνικό, ουκ ολίγες φορές διέσωσε φέτος το γόητρο της ομάδας του. Οταν κλήθηκε να βοηθήσει ήταν πάντα παρών. Το ίδιο συνέβη και στο Ιβανόφειο. Από το... πουθενά, γύρισε ένα χαμένο παιχνίδι για την ΑΕΚ. Δοκίμασε τα πάντα ο Ιωαννίδης. Ψηλούς, κοντούς, Δανούς, Αμερικανούς, Ισπανούς. Αποτέλεσμα μηδέν. Ο Ηρακλής στο 27 είχε ξεφύγει με διαφορά 16 πόντων. Εκεί φάνηκε το ταλέντο και η ψυχραιμία του Κακιούζη. Δεν έφερε απλώς τα κάτω πάνω. Οδήγησε την ΑΕΚ σε μεγάλη νίκη από πλευράς σκορ και βαθμολογικής σπουδαιότητας, με 80-71. Σε 22 λεπτά συμμετοχής, σημείωσε τόσους πόντους, όσους μαζί οι Κολντεμπέλα, Λάσα, Λάρσεν και Ρίβας.

Το παράξενο είναι ότι ο Κακιούζης δεν αποτελεί πρώτη επιλογή για τον προπονητή του. Ο Ιωαννίδης από τον Ιούλη αναζητεί τον αντικαταστάτη του πέρα από τον Ατλαντικό. Εντάξει, ο νεαρός Φιλαδελφιώτης, δεν έχει ακόμα την εμπειρία του Πιρς, ούτε την παιδεία του Αντερσον. Εχει όμως τη φλόγα για διάκριση και την αγάπη για την ομάδα. Πονάει τη φανέλα. Είναι κρίμα να έχουν θέση στη βασική πεντάδα ο Λάρσεν, ο Αντερσον ή ο Ρίβας και να περιμένει την ευκαιρία να μπει στο παιχνίδι ο Κακιούζης. Εάν την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη πήγαινε καλά ο Αντερσον, ο νεαρός θα έβλεπε το παιχνίδι από τον πάγκο.

Δικαίωμα της διοίκησης και του Ιωαννίδη να θέλουν να φτάσει η ομάδα, από το πουθενά στην κορυφή της Ευρώπης. Είναι όμως έγκλημα να αφαιρούνται ευκαιρίες από τα δύο "διαμάντια" που διαθέτει η ΑΕΚ. Τον Μιχάλη Κακιούζη και τον Νίκο Χατζή. Η μεγάλη ομάδα, μόνο γύρω από αυτούς τους δύο μπορεί να χτιστεί.

Γ. Γ.

13Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
Ετοιμοι και σήμερα για το τζάμπολ

"Αλίμονο αν η Ελλάδα περίμενε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ για να γίνει γνωστή". Λόγια μεστά περιεχομένου, από τον άνθρωπο που έχει φέρει στη χώρα μας, την τελευταία δεκαετία, κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις. Τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Μπάσκετ Γ. Βασιλακόπουλο, που το Σάββατο στην παρουσίαση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, που θα φιλοξενηθεί το καλοκαίρι στην Ελλάδα, στάθηκε επικριτικά απέναντι στην ακολουθούμενη πολιτική της αθλητικής ηγεσίας. "Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να διεκδικεί διοργανώσεις με παθητικό στον οικονομικό τομέα. Εκδηλώσεις που καμία χώρα δε θέλει. Ας πάψουμε ως χώρα να είμαστε πρωταγωνιστές αρνητικών γεγονότων" συμπλήρωσε.

Το οικονομικό κόστος του 13ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος δε θα ξεπεράσει τα 1,2 δισ. δρχ. Υπολογίζεται μάλιστα ότι θα υπάρξουν και έσοδα, αν ο αριθμός των εισιτηρίων, που θα διατεθούν στα 62 παιχνίδια, ξεπεράσει τις 220.000. "Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τζάμπολ ακόμα και αύριο. Ελπίζω και οι άλλοι φορείς να είναι έτοιμοι στο μέτρο που τους αναλογεί η υπεράσπιση του κύρους της χώρας", συνέχισε ο Γ. Βασιλακόπουλος, διευκρινίζοντας ότι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έχει εγκαταλειφθεί, με αποτέλεσμα 15 χρόνια μετά τα εγκαίνιά του να μην προσφέρεται ούτε για αγώνες ελληνικού πρωταθλήματος.

"Με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλείνει ο κύκλος που άρχισε το 1987. Η Αθήνα αποτελεί εγγύηση για μια τέλεια διοργάνωση" συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας της FIBA Μπ. Στάνκοβιτς.

Αργά χτες έγινε η κλήρωση των ομίλων, επικεφαλής των οποίων ήταν η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Γιουγκοσλαβία και η Αυστραλία.

ΒΟΛΕΪ
Ντέρμπι μόνο στα χαρτιά

Η Ορεστιάδα μετέτρεψε σε περίπατο τον αγώνα με τον Αρη, τον οποίο νίκησε με 3-0. Μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού εκτός έδρας επί της ΑΕΚ με 3-1

Με το ίδιο νόμισμα πλήρωσε χτες η Ορεστιάδα τον πρωταθλητή Αρη, που χτες στην έδρα της πήρε πανηγυρική ρεβάνς για την ήττα της στον τελικό του πρωταθλήματος, αφού νίκησε με 3-0 (15-10 σε 21, 15-2 σε 19, 15-5 σε 23).

Με τη συμπαράσταση των οπαδών της που κατέκλυσαν το κλειστό γήπεδο της ακριτικής πόλης, οι παίκτες της Ορεστιάδας παίζοντας με πάθος για τη νίκη δε δυσκολεύτηκαν να μετατρέψουν σε προπόνηση το ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής. Με φαρμακερά σερβίς και ηγέτη τον Νίκο Σαμαρά... σμπαράλιασαν την "υποδοχή" των παικτών του Αρη, που φαίνονταν αδύνατοι να αντιδράσουν.

Στο δεύτερο μεγάλο παιχνίδι, που έγινε το Σάββατο στο"Γ. Μόσχος", ο Παναθηναϊκός μεταμορφωμένος προς το καλύτερο επικράτησε της μέχρι τότε αήττητης ΑΕΚ με 3-1 (15-17, 15-8, 10-15, 7-15). Οι "πράσινοι" φάνηκαν πιο αποφασισμένοι για τη νίκη και με ισχυρό μπλοκ, αλλά και δύσκολα σερβίς δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στην άμυνα των γηπεδούχων. Πάντως η ΑΕΚ φωνάζει για τη διαιτησία του Καραμπέτσου.

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα ήταν: Ολυμπιακός - Κτησιφώντας 3-0 (15-6, 15-5, 15-4), Ηρακλής - Κομοτηνή 3-1 (15-7, 10-15, 15-12, 15-7), Φιλία - Πανελλήνιος 3-1 (13-15, 15-3, 15-11, 15-10), ΠΑΟΚ - Εθνικός Αλεξανδρούπολης 3-0 (15-9, 15-9, 15-6).

Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 8, Ορεστιάδα 8, ΑΕΚ 7, Ηρακλής 7, Φιλία 7, Παναθηναϊκός 7, Αρης 6, Κτησιφώντας 5, ΠΑΟΚ 5, Κομοτηνή 4, Εθνικός Αλεξ. 4, Πανελλήνιος 4.

  • Για την 3η αγωνιστική στην Α1 ανδρών σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Νίκη - Ολυμπιακός 3-2, Ιωνικός Ν.Φ. - Κοζάνη 3-0, Παναθηναϊκός - Βριλήσσια 1-3, Παπάγου - Λάρισα 1-3, Φιλαθλητικός - Αγ. Σώστης 3-0, Αρης - Γ. Σ. Ηλιούπολης 3-0.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
Ρουτίνα για Απόλλωνα - Παναθηναϊκό

Αρχίζει σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για Παναθηναϊκό και Απόλλωνα στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Στην πρεμιέρα του Β γύρου, ο Απόλλωνας υποδέχεται στις 19.00 στην Πάτρα την τσέχικη USK Πράγας. Δύο ώρες αργότερα στις 21.00, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στο ΟΑΚΑ τη σλοβακική Σλοβακοφάρμα. Και τα δύο παιχνίδια θα μεταδοθούν απευθείας από το "Super Sport".

ΠΟΛΟ
Χαμόγελα για τρεις

Χαμόγελα σε τρεις ομάδες σκόρπισε η κλήρωση των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων στο πόλο που έγινε στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών η Βουλιαγμένη θα μετέχει στον όμιλο που θα διεξαχθεί στο Κράνι της Σλοβενίας, με αντιπάλους την τοπική Τρίγκλαβ, την Μπέτσεϊ (Κροατία) και τη Σεβαστούπολη από την Ουκρανία.

Για το Κύπελλο Κυπελλούχων ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει στον όμιλο που θα διεξαχθεί στο Πειραιά την ουγγρική Φερετσβάρος, την Κόπερ (Σλοβενία) και την Κάτνικ (Ολλανδία).

Για το Κύπελλο Λεν Τρόφι η Χίος, που τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της, θα είναι για άλλη μια φορά γηπεδούχος και θα υποδεχτεί τις Σλόμποντα Νταλμάσια, την Παρτιζάν Βελιγραδίου και την ουκρανική Αζόφ.

Αντίθετα δύσκολη αποστολή περιμένει τη Χαλκίδα, που μετά την εκπληκτική εμφάνιση στη Γερμανία, όπου πήρε την πρώτη θέση στον προκριματικό όμιλο, τώρα θα ταξιδέψει στο Βελιγράδι, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα, την ουγγρική Ουίπεστ και την ιταλική Σαβόνα.

Η ώρα του Μιχάλη...

Ο φόργουορντ της ΑΕΚ Μιχάλης Κακιούζης ανακηρύχτηκε τελικά ο καλύτερος παίκτης της 7ης αγωνιστικής στην Α1, αφού πρώτευσε στη σχετική ψηφοφορία.

Ο Ελληνας παίκτης πήρε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων μετά την εκπληκτική του απόδοση στον αγώνα με τον Ηρακλή, αλλά και... σκληρή μάχη με τον Νάσο Γαλακτερό του Αρη, συγκεντρώνοντας 48 βαθμούς έναντι 47 του Γαλακτερού.

Ας σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Κακιούζης γίνεται ο δεύτερος Ελληνας παίκτης που παίρνει αυτή τη διάκριση μετά τον Φάνη Χριστοδούλου του Παναθηναϊκού.

Την πεντάδα των διακριθέντων της 7ης αγωνιστικής συμπληρώνουν ακόμη οι Γκούντα (Ηράκλειο) 21 βαθμοί, Στογιάκοβιτς (ΠΑΟΚ) 17 βαθμοί, Σοκ (Αρης) 13 βαθμοί.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
"Λάμψη" Κάχι - Πύρρου

Με τους χρυσούς Ολυμπιονίκες Πύρρο Δήμα και Κάχι Καχιασβίλι να κλέβουν την παράσταση, αλλά και τους υπόλοιπους αθλητές μας να πραγματοποιούν έξοχη εμφάνιση, ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που διεξήχθηκε στα Γιάννενα. Οι δυο πρωταθλητές δε δυσκολεύτηκαν να επικρατήσουν στις κατηγορίες τους, ενώ σημείωσαν και πανελλήνιο ρεκόρ.

Η συνολική παρουσία των Ελλήνων αρσιβαριστών κρίνεται ικανοποιητική ενόψει μάλιστα και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί στην Ταϊλάνδη σε ένα μήνα περίπου.

Αναλυτικά οι νικητές ανά κατηγορία: 76κ.: Χρήστος Σπύρου (ΟΣΦΠ) 320κ. σύνολο (175 αρασέ, 185 ζετέ), 83κ.: Βίκτωρ Μήτρου (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 340κ. (152,5 - 187,5), 91κ.: Πύρρος Δήμας (Μίλων) 377,5κ. (155 - 190) Π. Ρ., 99κ. Νίκος Σύραγας (Μίλων) 345κ. (155 - 190), 108κ.: Κάχι Καχιασβίλι (Μίλων) 395 (175 - 220) Π. Ρ., +108κ: Κυριάκος Καπουλάκ (Ηρακλής Καβάλας) 320 (140 - 180).

Στην ομαδική βαθμολογία πρωταθλητής αναδείχτηκε ο Σπάρτακος Ιωαννίνων με 216 βαθμούς και ακολούθησαν οι Ηρακλής Καβάλας με 208 βαθμούς, Πανελλήνιος 159 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ