ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δύο αντίθετες αντιλήψεις για την ανάπτυξη

Δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την ανάπτυξη του νομού, αλλά και γενικότερα της χώρας μας, "κονταροχτυπήθηκαν" στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Λάρισας,που διοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η ΤΕΔΚ του νομού.

Η πρώτη στηρίζεται στη λογική του μονόδρομου της πλήρους ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην ΕΕ και εκθειάζει ένα "μοντέλο" ανάπτυξης, στα πλαίσια μιας συμπληρωματικής ελληνικής οικονομίας στην ΕΕ, που θα βασίζεται σε τομείς όπως το εμπόριο, οι υπηρεσίες και ο τουρισμός, αφήνοντας στην άκρη και υποβαθμίζοντας τη βιομηχανία και την αγροτική οικονομία.

Η αντίληψη αυτή εκφράστηκε πολύ καθαρά στις παρεμβάσεις του νομάρχη Γ. Φλώρου,του δημάρχου Λάρισας και προέδρου της ΤΕΔΚ Χρ. Καφφέ, που προωθούν την κυβερνητική πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, του κυβερνητικού βουλευτήΦ. Χατζημιχάλη και των ευρωβουλευτών Ειρ. Λαμπράκη του ΠΑΣΟΚ, Γ. Δημητρακόπουλου της ΝΔ, Αλ. Αλαβάνου του ΣΥΝ και Κατερίνας Δασκαλάκη της ΠΟΛ.ΑΝ.

Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε - παρά το γεγονός ότι η παρέμβασή του αφορούσε στη μεταποιητική βιομηχανία - και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών Ηλ. Βαλαβάνης, αλλά και μερικοί τεχνοκράτες, υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η άλλη αντίληψη - που εκφράστηκε κυρίως από τις παρεμβάσεις του Γ. Θεωνά ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, του Τ. Τσιαπλέ,γραμματέα της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, του Γ. Παττάκη,προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και του Π. Λιόλιου,ταμία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας - θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, στα πλαίσια μιας εξαρτημένης από την ΕΕ οικονομίας, που διαχειρίζεται η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο Γ. Θεωνάς αποκάλυψε τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ που προωθούν τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, αναφέροντας συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και πλήττουν τη βιομηχανία και την αγροτική οικονομία της Ελλάδας. Τόνισε δε ότι δεν είναι μονόδρομος η υποταγή του λαού μας στην ΕΕ, όπως, άλλωστε, δείχνουν οι αγώνες της αγροτιάς της Θεσσαλίας, αλλά και των εργαζομένων, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Ο Τ. Τσιαπλές ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για ανάπτυξη σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, που θα έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο, θα σέβεται το περιβάλλον, θ' αντιμετωπίζει τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιφέρειας, θα στηρίζεται στη βιομηχανία και την αγροτική οικονομία, με μοχλό έναν εκδημοκρατισμένο δημόσιο τομέα της οικονομίας. Υπογράμμισε, όμως, ότι μια τέτοια ανάπτυξη προϋποθέτει μια άλλη κυβέρνηση που δε θα πολιτεύεται και δρα σαν ενεργούμενο της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Ο Γ. Παττάκης αναφέρθηκε στις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που διαθέτει ο νομός Λάρισας και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης των συνεταιρισμών, που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της οικονομίας. Τόνισε, όμως, ότι η ΕΕ και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προωθούν την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, αλλά δρομολογούν τη διάλυση των συνεταιρισμών και το ξεκλήρισμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών.

Ο Π. Λιόλιος επισήμανε τα αποτελέσματα που έχει η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης στους εργαζόμενους - κλείσιμο εργοστασίων, αύξηση της ανεργίας, αφαίρεση εργασιακών και συνταξιουχικών δικαιωμάτων κ.ά. - και υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής υπέρ των εργαζομένων, οι οποίοι πρέπει να μπουν στο κέντρο μιας αναπτυξιακής διαδικασίας υπέρ της χώρας μας και του λαού μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ