Επίκαιρη Ερώτηση του Μπ. Αγγουράκη προς τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας για τα προγράμματα πρόληψης κατά των ναρκωτικών από ιδιώτες και χωρίς την εποπτεία των αρμοδίων
Προ των ευθυνών της θέτει την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τους υπουργούς Υγείας Κ. Γείτονα και Παιδείας Γερ. Αρσένη, μετά την παρουσίαση προγράμματος πρόληψης κατά των ναρκωτικών από ιδιώτες και χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις που θέτει το θεσμικό πλαίσιο.
Ο Μπ. Αγγουράκης επισημαίνει: "Η αναγωγή της ιδιωτικοποίησης σε βάθρο της κυβερνητικής πολιτικής έχει ανοίξει την όρεξη διάφορων ιδιωτών, οι οποίοι δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να αναπτύξουν δραστηριότητες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα ποικίλα συμφέροντά τους. Η κυβέρνηση όχι μόνο ενθαρρύνει αυτό το κλίμα, αλλά συχνά με φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα συμμετέχει σε ανάλογες δραστηριότητες, προσδίδοντάς τους κύρος, αλλά και κρατικά κονδύλια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ομάδας διαφημιστών με την επωνυμία "ΖΩΝΕΙ", η οποία ανέλαβε την ενημέρωση των νέων της πατρίδας μας, ανάμεσα στα άλλα και για τα... ναρκωτικά! Η ομάδα αυτή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διεξαγάγει σχετική καμπάνια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να διανείμει σχετικό έντυπο στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ την υλοποίηση του όλου "προγράμματος" έχει αναλάβει μια διαφημιστική εταιρία... Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία έχει εξαπολυθεί από διάφορους κύκλους μια επικίνδυνη καμπάνια για το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά", τη νομιμοποίηση των "μαλακών" κτλ. Το θέμα είναι πως ο καθ' ύλην αρμόδιος κρατικός φορέας, ο ΟΚΑΝΑ, δε συμμετέχει στη δραστηριότητα αυτή, η οποία όμως έχει εξασφαλίσει τη χορηγία μιας ασφαλιστικής εταιρίας, του περιοδικού FORUM και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς!".
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
Χτες ο ΟΚΑΝΑ έστειλε επιστολή - απάντηση σε προχτεσινό σχόλιο του "Ρ", που έθετε το ίδιο θέμα.
Η επιστολή είναι η παρακάτω: "Σε απάντηση του χτεσινού (σ.σ. προχτεσινού) δημοσιεύματος της έγκριτης εφημερίδας σας, που αφορά στην ανακοίνωση του προγράμματος του "Κοινωνικού Οργανισμού ΖΩΝΕΙ" για την εκστρατεία του σε θέματα πρόληψης ναρκωτικών σε σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών σάς γνωρίζει τα ακόλουθα: Η μοναδική επικοινωνία του Οργανισμού μας με τον εν λόγω Οργανισμό ήταν στις 4.3.97. Οπως φαίνεται και στη συνημμένη σχετική επιστολή, ο ΟΚΑΝΑ ανταποκρίθηκε - σύμφωνα με την πάγια πρακτική του - σε τηλεφωνικό αίτημα του Οργανισμού ΖΩΝΕΙ και παρέσχε ενημερωτικό υλικό και πληροφορίες (παρ. 8 & 9) για τα όσα ορίζει η νομοθεσία για τη λειτουργία Προγραμμάτων Πρόληψης. Εκτοτε, ουδεμία επικοινωνία υπήρξε μεταξύ του ΟΚΑΝΑ και του Οργανισμού ΖΩΝΕΙ. Ο ΟΚΑΝΑ πληροφορήθηκε την πραγματοποίηση της συνέντευξης Τύπου, στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμά σας, από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και λοιπές εφημερίδες. Οσον αφορά στο θέμα της επιχορήγησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας από τη Γ.Γ.Ν.Γ., ο Οργανισμός μας δεν έχει καμία σχετική πληροφόρηση. Μετά το θέμα που προέκυψε, ο ΟΚΑΝΑ θα επικοινωνήσει με τη Γ.Γ.Ν.Γ. με στόχο τη διερεύνηση και διευθέτηση του ζητήματος. Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών παραμένει στη διάθεσή σας".
Ο ΟΚΑΝΑ επισυνάπτει και κατάλογο με τα πληροφοριακά υλικά που έστειλε στο ΖΩΝΕΙ, μεταξύ των οποίων είναι και οι "προδιαγραφές λειτουργίας των μονάδων που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρήσης των ψυχοδραστικών ουσιών", καθώς και το νόμο 216/93 περί ναρκωτικών.
Αυτά όμως δεν απαντούν στο ερώτημα αν θα επιτραπούν ή όχι παρόμοιες δραστηριότητες όπως και στο βασανιστικό ερώτημα πότε θα σχεδιαστεί μια συνολική στρατηγική πρόληψης.
Απεργούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι κάνουν τρίωρη στάση εργασίας (12 - 3). Σήμερα η συγκέντρωση των γιατρών έξω απ' το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώρα 11π.μ.
Μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται σήμερα στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν γιατροί και εργαζόμενοι.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν την προώθηση του νέου ιατρικού μισθολογίου εντός του 1997, σύμφωνα με τις προτάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων.
Στο πλαίσιο του δεκαημέρου απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών, που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά κάνουν σήμερα εξάωρη στάσης εργασίας (8π.μ. - 2μ.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στις 11π.μ., ενώ την ίδια ώρα θα γίνει συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με το Ν. Χριστοδουλάκη.
Για σήμερα η ΟΕΝΓΕ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και έτσι καλύπτονται όλες οι κινητοποιήσεις των τοπικών ενώσεων. Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Κρήτης ξεκίνησαν τη Δευτέρα πενθήμερη απεργία. Στο Νομό Χαλκιδικής κάνουν από χτες σαρανταοχτάωρη απεργία. Στην Κέρκυρα συνεχίζουν σήμερα την τριήμερη απεργία που ξεκίνησαν την Τρίτη.
Μαχητική συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκατοντάδες νοσοκομειακοί και ειδικευόμενοι γιατροί.
Με κεντρικό σύνθημα "εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή να δώσουμε ζωή στο άρρωστο ΕΣΥ", ξεκίνησαν την πορεία τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας πάνω σε ένα φορείο το ετοιμοθάνατο ΕΣΥ. Η μαζικότητα και η μαχητικότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της χτεσινής διεκδικητικής κινητοποίησης των γιατρών που καλούσαν την κυβέρνηση να δώσει λεφτά για τη δημόσια υγεία και να σταματήσει τη λιτότητα και την κοροϊδία. Μαζί τους συμπαραστάτες και διεκδικητές βρέθηκαν και οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας "δημόσια υγεία και φάρμακα φτηνά".
Οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν για δεύτερη βδομάδα την απεργία και οι ειδικευόμενη για τρίτη βδομάδα. Τα μηνύματα που έρχονται δείχνουν ότι κάθε μέρα και δυναμώνει η διάθεση των γιατρών να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους με στόχο την τελική δικαίωση.
Γιατροί και συνταξιούχοι έφτασαν στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου επέδωσαν τα ψηφίσματα με τα αιτήματά τους.
Τρίωρη στάση εργασίας (12μ. - 3μ.μ.) έχει κηρύξει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).Ζητεί άμεση ολοκλήρωση των 3.900 προσλήψεων και κάλυψη της μισθολογικής απώλειας των εργαζομένων λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου από 1.1.1998 μέσα από σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις. Η Ομοσπονδία υπολογίζει ότι κάθε εργαζόμενος μέσα από τη νέα παρακράτηση θα έχει μειωμένες αποδοχές από 1.1.1998 κατά 8.000 - 15.000 δραχμές.
Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη για τον υπουργό Υγείας
"Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορες μεγαλόστομες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και για τη φροντίδα που θα επιδείξει η κυβέρνηση για κείνους που δεν έχουν τη δύναμη να επιβάλουν λύσεις, για την "κοινωνική μέριμνα", "κοινωνική αλληλεγγύη" κλπ.", τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης σε Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα.
"Κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, συνεχίζει, για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες ειπώθηκε από τον γραμματέα Πρόνοιας του υπουργείου ότι η κυβέρνηση μελετά την επιβολή ειδικού φόρου ή κοινωνικού πόρου για την Πρόνοια και τα ΑΜΕΑ. Ομως κάτι τέτοιο είναι εντελώς απαράδεκτο και αποτελεί καταρράκωση κάθε έννοιας κοινωνικής πολιτικής και μέριμνας, προσβάλλει τα ίδια τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα θέτει απέναντι στην κοινωνία και δεν τα αντιμετωπίζει σαν αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να γίνει κοινωνική πολιτική με την εφαρμογή ενός αντιλαϊκού - αντικοινωνικού μέτρου όπως είναι η επιπρόσθετη φορολόγηση των εργαζομένων".
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης ερωτά τον υπουργό Υγείας εάν όντως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να επιβάλει τον ειδικό φόρο ή πόρο για την Πρόνοια και τα ΑΜΕΑ και εάν στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό θα είναι αυξημένα τα κονδύλια για την πρόνοια και τα ΑΜΕΑ.
Φθίνουσα πορεία ακολουθούν τα τελευταία τρία χρόνια οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, καθώς υπάρχει μεγάλη μείωση του αριθμού των δοτών - ζώντων και πτωματικών. Παράλληλα, αυξάνουν συνεχώς οι λίστες των ασθενών που περιμένουν να βρεθεί το κατάλληλο γι' αυτούς μόσχευμα.
Στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε χτες η Οργανωτική Επιτροπή του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων (13-15 Νοέμβρη), αποδόθηκαν ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σ' αυτό τον τομέα, τόσο στην αδιαφορία της πολιτείας να ενισχύσει την ιδέα των μεταμοσχεύσεων, όσο και στην κακή προβολή σχετικών θεμάτων από τα Μέσα Ενημέρωσης.
Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη σε μεταμοσχεύσεις με πτωματικούς δότες. Το 1995 στην Ισπανία διενεργήθηκαν 73,7 μεταμοσχεύσεις όλων των οργάνων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ τον ίδιο χρόνο στην Ελλάδα έγιναν 6,9 μεταμοσχεύσεις αντίστοιχα.
Εκτενής αναφορά έγινε στην έλλειψη νεφρικών μοσχευμάτων. Αναφέρθηκε ότι το 1991 είχαμε 104 μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικούς δότες, ενώ το 1995 μόνο 42, δηλαδή 4,2 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ η Ισπανία είχε 46 αντίστοιχα. Από τους 6.000 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση, οι 1.425 έχουν υποβληθεί σε προμεταμοσχευτικό έλεγχο και είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα, αναμένοντας ένα νεφρικό μόσχευμα, που θα τους απαλλάξει από την εξάρτηση του μηχανήματος. Κάθε χρόνο, δε, προστίθενται 500 και πλέον νεφροπαθείς τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας.