ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
24 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Σύμβολο αντίστασης, πάλης και ελπίδας

Αρχίζουν σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις. Τη Δευτέρα, η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Αρχίζουν σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις για το γιορτασμό της 24ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που θα κορυφωθούν τη Δευτέρα, στην Αθήνα με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία και αντίστοιχες συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Λαός, νεολαία και εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα τιμούν με πολύμορφες εκδηλώσεις την 24η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Την ευθύνη για το γιορτασμό της φετινής επετείου έχει η Συντονιστική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν φοιτητικές παρατάξεις της ΕΦΕΕ, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και δευτεροβάθμιες οργανώσεις της, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας. Η Συντονιστική Επιτροπή μέσα από διακήρυξή της απευθύνει κάλεσμα έμπρακτης υπεράσπισης του χαρακτήρα, της μορφής και της αισθητικής που ταιριάζουν στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από τα οράματα και τα συνθήματα της εξέγερσης του '73 για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, που παραμένουν και σήμερα επίκαιρα.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι και σήμερα σηματοδότης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού και των αγώνων κατά της κυβερνητικής πολιτικής, κατά της κυριαρχίας των μονοπωλίων, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες, διανοούμενους, επαγγελματοβιοτέχνες και νεολαία να δώσουν μαχητική, αγωνιστική απάντηση σε κάθε υπονομευτή των παλλαϊκών αγωνιστικών εκδηλώσεων, να τιμήσουν το Πολυτεχνείο "με τον τρόπο που του πρέπει", δηλαδή μαζικά, αγωνιστικά, ασυμβίβαστα.(Ολόκληρη η ανακοίνωση δημοσιεύεται παρακάτω).

"Κορυφαίο σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα της νεολαίας και του λαού μας, φωτεινό ορόσημο της πορείας της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και της νεότερης ιστορίας του έθνους", χαρακτηρίζει το Πολυτεχνείο το Εκτελεστικό Γραφείο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Στο μήνυμά του το Εκτελεστικό Γραφείο υπογραμμίζει πως "το Πολυτεχνείο εξακολουθεί και σήμερα να συνεγείρει τη συνείδηση όλων των Ελλήνων", ενώ "οι αξίες, τα ιδανικά, οι στόχοι και τα οράματά του διατηρούνται επίκαιρα και ζωντανά".

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας σε μήνυμά του επισημαίνει πως "24 χρόνια μετά την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, ολισθαίνουμε συνεχώς σε αυταρχικές πολιτικές πρακτικές". Και καταλήγει: "Παραμερίζοντας τις λογικές που θέλουν να καταστήσουν το Πολυτεχνείο ένα αφυδατωμένο ιστορικό έκθεμα, καλούμαστε να πραγματώσουμε τα βαθύτερα μηνύματα εκείνης της θυσίας".

Οι πόρτες του Πολυτεχνείου ανοίγουν σήμερα στις 9 το πρωί και θα μείνουν ανοιχτές μέχρι τις 10 το βράδυ και τις ίδιες ώρες θα μένουν ανοιχτές και αύριο. Τη Δευτέρα, οι πύλες του Πολυτεχνείου θα αρχίσουν να κλείνουν στις 2.30 το μεσημέρι και στις 3.30 περίπου θα ξεκινήσει η αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Στο χώρο του Πολυτεχνείου, θα λειτουργεί η έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας, θα γίνουν προβολές ταινιών μικρού μήκους και συζητήσεις φορέων για επίκαιρα θέματα. Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα ανοίξουν το Σάββατο και την Κυριακή στις 9 το πρωί και θα μείνουν ανοιχτές μέχρι τις 10 το βράδυ και από εκείνη την ώρα δε θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στο χώρο του Πολυτεχνείου. Τη Δευτέρα, οι πόρτες θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 2.30 μ.μ., οπότε θα αρχίσει το πρόγραμμα των καθιερωμένων ομιλιών.

Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα κτίρια "Αβέρωφ" και "Γκίνη", στα οποία θα γίνουν οι εκδηλώσεις.

Σήμερα, στις 6 μ.μ., η Ομοσπονδία Οικοδόμων διοργανώνει στο χώρο του Πολυτεχνείου εκδήλωση. Αύριο, στις 4 μ.μ., στην αίθουσα Γκίνη 20 οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα "ΕΦΕΕ και όργανα φοιτητικού κινήματος" και στις 6 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Αθήνας διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Ξένοι εργάτες - Ρατσισμός - Ξενοφοβία".

Το Πολυτεχνείο ζει στους λαϊκούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

"Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι,

αγρότες, διανοούμενοι,

επαγγελματοβιοτέχνες,

νέοι και νέες

Είκοσι τέσσερα χρόνια από τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη 1973, η επέτειος του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ είναι και σήμερα σηματοδότης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού, για μια Ελλάδα χωρίς αμερικανονατοϊκές βάσεις και πυρηνικά όπλα. Για μια Ελλάδα έξω από τη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ, δίχως "Ράμπο" και μισθοφορικά σώματα επέμβασης σε άλλες χώρες.

Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ στους αγώνες της νεολαίας και του λαού για δημόσια δωρεάν παιδεία, για όλους τους νέους χωρίς διακρίσεις, για το δικαίωμα στην εργασία, για μια ζωή με δικαιώματα, δίχως ναρκωτικά και κάθε είδους υποκατάστατα.

Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ στην πάλη, για μια Ελλάδα που θα διαφεντεύεται από τον λαό της.

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ στους αγώνες για τις δημοκρατικές ελευθερίες, κατά της Συνθήκης του Σένγκεν, κατά της ιδεολογικής και πολιτικής κυβερνητικής τρομοκρατίας, της εξαγοράς συνειδήσεων και της υποταγής.

Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ στους αγώνες της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και των ΕΒΕ, κατά της κυβερνητικής πολιτικής, κατά της κυριαρχίας των μονοπωλίων και της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης.

Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ δεν κλείνεται στο μουσείο. Δεν περιορίζεται στο πλαίσιο ενός στενά αντιχουντικού αγώνα, όπως επιδιώκουν ορισμένοι.

Επίμονα, προκλητικά, χρόνια τώρα, γνωστοί και άλλοι που κρύβονται στο σκοτάδι, υπονομεύουν το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, τον αντιιμπεριαλιστικό του χαρακτήρα. Θέλουν να ξεμπερδεύουν με τις "ενοχλητικές" λαϊκές πορείες - διαδηλώσεις με τα ανεκπλήρωτα συνθήματα - αιτήματα του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, από το ιστορικό κτίριο μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ, το σύμβολο της "νέας τάξης", της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας. Θέλουν να ξεχάσει ο λαός και η νεολαία, το σύνθημα που ήταν γραμμένο στην πύλη του Πολυτεχνείου: ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ, ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ.

Η 24η επέτειος του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ συμπίπτει με μια νέα κρίσιμη, για τα λαϊκά συμφέροντα, φάση της πορείας της χώρας.

Οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ - για την προώθηση της "νέας τάξης πραγμάτων" - υλοποιούνται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συμφωνία επί της ουσίας των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

  • Με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ θεσμοθετείται η επεμβατική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και η συμμετοχή τους στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης, μαζί με την Τουρκία και την Ιταλία, που στόχο έχουν την καθυπόταξη όποιου λαού αντιστέκεται στη "νέα τάξη πραγμάτων". Καταργούνται τα εθνικά επιχειρησιακά όρια ευθύνης, άρα και τα σύνορα. Ο λαός μας καλείται να πληρώσει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ που υπηρετεί, κατά κύριο λόγο, ΝΑΤΟικές ανάγκες.
  • Το Αιγαίο έχει ήδη διανεμηθεί και μετατρέπεται σε αμερικανοκρατούμενη θάλασσα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο κρύβει από τον λαό το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της αμφισβήτησης των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και της ειρήνης στην περιοχή, αλλά και τους αναγορεύει σε εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Ο λαός και η νεολαία βρίσκονται στο στόχαστρο μιας ολομέτωπης επίθεσης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της πλουτοκρατίας:

  • Ο κρατικός προϋπολογισμός του 1998 προδιαγράφει τα νέα βαριά αντιλαϊκά μέτρα που προστίθενται στα μέχρι σήμερα.
  • Το εισόδημα εργατοϋπαλλήλων - συνταξιούχων, της μικρομεσαίας αγροτιάς και των ΕΒΕ μειώνεται, για να φουσκώσουν και άλλο τα κέρδη της ολιγαρχίας.
  • Οι κρατικές επιχειρήσεις παραδίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Οι κοινωνικές δαπάνες καρατομούνται. Η ΠΑΙΔΕΙΑ, η ΥΓΕΙΑ, η ΑΣΦΑΛΙΣΗ παραδίδονται στην κερδοσκοπία.
  • Τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι κατακτήσεις δεκαετιών σφαγιάζονται, σύμφωνα με τις επιταγές της εργοδοσίας.

Αυτή η αντιλαϊκή επέλαση θα φέρει πολύ μεγαλύτερα δεινά στο λαό, αν δεν αποκρουστεί έγκαιρα και αποφασιστικά. Μόνο η ανατροπή της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές σε όφελος του λαού.

Η απόκρουσή της, το πέρασμα στην αντεπίθεση, θα γίνεται πράξη, όσο δυναμώνει η αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση και πάλη: Οσο το δοκιμασμένο όπλο της ενότητας και του αγώνα, θα εκφράζεται στην πολιτική γραμμή της συγκρότησης του ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ, ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ πάλης.

Δώστε μαχητική αγωνιστική απάντηση σε κάθε υπονομευτή των παλλαϊκών αγωνιστικών εκδηλώσεων για το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.

Τιμήστε το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ με τον τρόπο που του πρέπει: ΜΑΖΙΚΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ.

ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΞΕΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΝΟΕΜΒΡΗΣ ".

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θεόδωρο Τζιαντζή,μέλος του ΠΓ και του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον γραμματέα Νίκο Σοφιανό,θα καταθέσουν στεφάνια στο χώρο του Πολυτεχνείου αύριο στις 5 το απόγευμα.

Η προσυγκέντρωση της ΚΝΕ για την πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία, είναι στις 3.30 στο "Μινιόν", στην Πατησίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ