ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
80 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η δημοσιοποίηση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80χρονα του Κόμματος εγκαινίασε επίσημα την έναρξη για το γιορτασμό της σημαντικότερης- χωρίς καμία διάθεση υπερβολής και κομματικής αυταρέσκειας - επετείου στην πολιτική ζωή της χώρας. Επέτειος, που, όσο και αν επιχειρηθεί να αποσιωπηθεί, υποτιμηθεί ή να χλευαστεί και συκοφαντηθεί από τους σημερινούς "νικητές" και την άρχουσα τάξη, είναι βέβαιο ότι συγκινεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της χώρας, που πάντα - και σήμερα - είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στο Κόμμα. Πάντα οι προσδοκίες και οι ελπίδες τους για "καλύτερη ζωή" είχαν σταθερό σημείο αναφοράς το Κόμμα, το κόμμα τους. Πάντα αποτελούν την ανεξάντλητη και μοναδική ζωογόνο πηγή για το Κόμμα. Στις πλέον αντίξοες συνθήκες και δύσκολες καταστάσεις για το λαϊκό κίνημα, οι κομμουνιστές στρέφονταν με εμπιστοσύνη στις λαϊκές δυνάμεις και ποτέ δε διαψεύστηκαν. Ούτε, όμως, και το Κόμμα διέψευσε τις προσδοκίες των εργαζομένων, ποτέ δεν τις πρόδωσε, δε συμβιβάστηκε, δεν "πουλήθηκε". Το ΚΚΕ, και αυτό επιβεβαιώνεται ιδιαίτερα σήμερα, έχει αποκτήσει βαθιές ρίζες στο λαό, που του επιτρέπουν να ατενίζει με αισιοδοξία και σιγουριά το μέλλον. Το μέλλον, που ανήκει στις πανανθρώπινες ιδέες, για τις οποίες αγωνίστηκε με συνέπεια τα 80 χρόνια της ζωής και δράσης του.

****

Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι η επέτειος των 80χρονων δεν είναι μια στενή κομματική υπόθεση, ούτε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο γιορτασμός της επετείου είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να επιβεβαιωθούν οι ακατάλυτοι δεσμοί του Κόμματος με την εργατική τάξη, να διευρυνθούν και να σφυρηλατηθούν, μέσα, βέβαια, από την ένταση των αγώνων και το καμίνι της ταξικής πάλης. Αυτή είναι και η σημαντικότερη προϋπόθεση, που θα πυροδοτήσει με νέα ορμή τους λαϊκούς αγώνες, ώστε να έρθει πιο κοντά η διαμόρφωση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης.

Η επέτειος αυτή θα τιμηθεί, όπως αρμόζει στην ιστορία που κουβαλάει το ΚΚΕ και όπως οι κομμουνιστές ξέρουν να αποτίουν φόρο τιμής στις "ιστορικές" επετείους τους. Τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ, έχοντας πλήρη επίγνωση των βαριάς κληρονομιάς τους, φροντίζουν, ήδη, για έναν αντάξιο γιορτασμό. Το άνοιγμα στις λαϊκές μάζες, ακόμα και αυτές που δείχνουν "αδιάφορες" ή "μακρινές" από το λαϊκό κίνημα, είναι το πρώτο μέλημα. Η κάθε ΚΟΒ, το κάθε στέλεχος, μέλος και οπαδός του Κόμματος γνωρίζουν πολύ καλά πως πρέπει να κινηθούν χωρίς "αναστολές" και ανυπόστατους "ενδοιασμούς", έχουν σχεδιάσει τη δράση τους. Οι κομμουνιστές είναι οι μόνοι που μπορούν να αντικρίσουν καθαρά και ίσια τους εργαζόμενους στα μάτια, να συζητήσουν μαζί τους το δρόμο που δείχνει το ΚΚΕ, να αξιώσουν τη δική τους συμμετοχή σ' αυτόν, να στηρίξουν το Κόμμα. Η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης της άρχουσας τάξης και των πολυεθνικών, ο απάνθρωπος κόσμος της "παγκοσμιοποίησης" και των χωροφυλάκων της "νέας τάξης" προσφέρουν ατέλειωτες ευκαιρίες και ερεθίσματα, για "πλησίασμα" και διεξοδικές συζητήσεις, που ποτέ δεν πάνε χαμένες. Η δικαίωση της πολιτικής του ΚΚΕ είναι ένα ακαταμάχητο ατού σ' αυτήν την εξόρμηση. Η ρεαλιστική πρόταση πάλης για την οικοδόμηση του Μετώπου μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη συσπείρωσή τους, με πρώτους τους εργάτες. Η Διακήρυξη της ΚΕ για τα 80χρονα αποτελεί ένα καλό μέσο, που μπορεί να υποβοηθήσει αποτελεσματικά την εξόρμηση.

Η θετική ανταπόκριση των λαϊκών μαζών είναι σχεδόν δεδομένη στην εξόρμηση του Κόμματος. Τα αποτελέσματα της Οικονομικής Εξόρμησης - μέσα σε μόλις 15 μέρες καλύφθηκε το 30% του φιλόδοξου πλάνου - αποτελούν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό μήνυμα.

*****

Μπορεί να προεξοφληθεί με βεβαιότητα ότι ο γιορτασμός των 80χρονων θα αποτελέσει σταθμό στην παραπέρα ενίσχυση των δεσμών του Κόμματος με τις λαϊκές μάζες, στην ίδια την πορεία του προς τον 21ο αιώνα. Από μια σκοπιά, οι κομμουνιστές το οφείλουν - είναι το χρέος τιμής - απέναντι στην 80χρονη ιστορία του Κόμματος. Ιστορία, που, δίχως αμφιβολία, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού, εγγύηση για τον ταξικό προσανατολισμό του λαϊκού κινήματος, βαρύ πυροβολικό για την έφοδο στον ουρανό της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ιστορία, που είναι κυριολεκτικά συνυφασμένη με τους πόθους και τους αγώνες του λαού, για να διαφεντεύει ο ίδιος την τύχη του, για κοινωνική πρόοδο, για τη σοσιαλιστική και την κομμουνιστική κοινωνία.

Οι κομμουνιστές έχουν μπροστά τους μια δύσκολη μάχη, αλλά οι αγώνες που έδινε το Κόμμα ποτέ δεν ήταν εύκολοι. Είναι αγώνες, όμως, που προσφέρουν μια ανείπωτη χαρά και ικανοποίηση σε αυτούς που αγωνίζονται για το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας. Εκεί, που θα εγκατασταθεί το "βασίλειο της ελευθερίας".

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Οι κομμουνιστές είναι οι μόνοι που μπορούν να αντικρίσουν καθαρά και ίσια τους εργαζόμενους στα μάτια, να συζητήσουν μαζί τους το δρόμο που δείχνει το ΚΚΕ, να αξιώσουν τη δική τους συμμετοχή σε αυτόν, να στηρίξουν το Κόμμα

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάλεσμα σε κοινό μέτωπο αγώνα

- Γιατί επιλέξατε την Πέμπτη, 20 του μήνα, μέρα έναρξης του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, να προχωρήσετε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ του νομού;

- Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα πρώτο ξεκίνημα για να βρούμε συμπαραστάτες τους "συνεργάτες μας", όπως αυτοαποκαλούνται οι δήμαρχοι, και, μέσω του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, να απευθυνθούμε στην κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Βέβαια, είχαμε μια πρώτη αρνητική απάντηση στο Συνέδριο της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης, όταν τους προτείναμε να προχωρήσουμε σε κλείσιμο όλων των δήμων την Παρασκευή 21 Νοέμβρη και να πάμε μαχητικά όλοι μαζί στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Ομως, εμείς επιμένουμε ότι από κοινού πρέπει να διεκδικήσουμε τη λύση των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Ποια θα είναι τα αιτήματα αυτής της κινητοποίησης;

- Το πρώτο αίτημα είναι η οικονομική αυτοδυναμία των ΟΤΑ, μέσω της άρσης της περικοπής των κεντρικών αυτοτελών πόρων και με το σταμάτημα της διπλής φορολογίας του δημότη. Σ' αυτό το αίτημα λοιπόν, πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι μαζί μας οι εκπρόσωποι της ΤΑ, για να διεκδικήσουν τα χρήματα που χρωστάει η κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ, αντί να καταφεύγουν στη λύση της ανταποδοτικής φορολογίας. Επίσης, διεκδικούμε διαχείριση των προσλήψεων με γνώμονα τις ανάγκες των δήμων και τη διαφύλαξη του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών. Το πιο σημαντικό, όμως, αίτημα που θέτουμε και θα είμαστε ανυποχώρητοι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις των δημοτικών υπηρεσιών. Εμείς λέμε ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις. Πιστεύουμε ότι τα έργα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης μπορούν και πρέπει να γίνουν μέσα από τις υπηρεσίες και το δυναμικό της ΤΑ. Π.χ., το βασικό έργο της οδού Αριστοτέλους, που εκτελεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μπορούσε να γίνει με αυτεπιστασία, όμως, περνάει μέσα από ιδιώτες εργολάβους. Τέλος, απαιτούμε από τους δημάρχους να τηρούν τις θεσμικές και οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και να εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς. Το καθιστούν αναγκαίο, άλλωστε, τα υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας στους εργαζόμενους της καθαριότητας.

- Γιατί εναντιώνεστε στον "Καποδίστρια"; Πιστεύετε ότι η εφαρμογή του θα δημιουργήσει προβλήματα και στους εργαζόμενους;

- Μέσα από το νόμο για τις αναγκαστικές συνενώσεις, προβλέπονται και αλλαγές στις εργασιακές μας σχέσεις. Αλλαγές, που έχουν να κάνουν με τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" και του Μάαστριχτ, δηλαδή ελαστικοποίηση του ωραρίου, χτύπημα της ασφάλισης, της μονιμότητας κλπ. Επίσης θεωρούμε ότι με την εφαρμογή του "Καποδίστρια" ανοίγει οριστικά ο δρόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της ΤΑ. Πιο συγκεκριμένα, επιτρέπει στον δήμαρχο να ορίζει και να εφαρμόζει το ωράριο κατά τη δική του βούληση, αλλά και τις σχέσεις εργασίας. Ηδη, στο πολεοδομικό συγκρότημα έχουμε δήμους που την καθαριότητα την έχουν περάσει σε δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν είτε μόνιμο προσωπικό, είτε ωρομίσθιους. Αυτές οι επιχειρήσεις θα μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κλείσουν και να παραχωρήσουν τις αρμοδιότητές τους σε ιδιωτικές εταιρίες.

- Μετά την κινητοποίηση της Πέμπτης, σχεδιάζετε άλλα αγωνιστικά βήματα;

- Δημιουργήσαμε το Συντονιστικό Οργανο των Συλλόγων Εργαζομένων στην ΤΑ, προκειμένου να συνεχίσουμε συντονισμένα τον αγώνα μας και στο επόμενο διάστημα. Ακόμη δεν έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, όμως είναι βέβαιο πως μετά την άρνηση των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών μας Οργάνων, της ΠΟΕ - ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ, να κηρύξουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εμείς δε θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα.

Α. Α.

ΤΕΤΑΜΕΝΗ παραμένει η ατμόσφαιρα στον Περσικό Κόλπο, καθώς οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ενισχύουν την παρουσία τους και η ιρακινή ηγεσία εμφανίζεται απρόθυμη να υποχωρήσει από την απόφαση απέλασης των Αμερικανών αξιωματούχων. Πυρετωδώς συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις τόσο ανάμεσα στις χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και με πολλές αραβικές χώρες (σελίδα 14).

ΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ότι ο ελληνικός εμπορικός στόλος παραμένει το "πέμπτο όπλο" του ΝΑΤΟ, έδωσαν στην αμερικανική κυβέρνηση οι Ελληνες εφοπλιστές, κατά την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, υπό τον πρόεδρό της Γ. Λύρα, στην Ουάσιγκτον (σελίδα 19).

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ και χτες ο χορός αύξησης των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων από τις τράπεζες, την ώρα που η κυβέρνηση καλούσε τους τραπεζίτες να μην αυξήσουν τα επιτόκια και να... "σκεφτούν το μέλλον της οικονομίας"! (σελίδα 20).

ΜΟΝΟ τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν μέχρι και την Πέμπτη την απεργία, μετά από αποφάσεις της Ομοσπονδίας (ΟΕΝΓΕ) και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) (σελίδα 21).

ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ εκφράστηκε η αντίθεση των κατοίκων στον "Καποδίστρια" μέσα από τα δημοψηφίσματα που έγιναν την Κυριακή σε 9 κοινότητες του Νομού Θεσσαλονίκης. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του "Καποδίστρια" μιλά για δικαίωση των αποφάσεων των Κοινοτικών Συμβουλίων και της ίδιας της ΣΕΑ, που εξαρχής τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, προβάλλοντας τον κίνδυνο ερήμωσης της υπαίθρου και τη μετατροπή της ΤΑ σε μηχανισμούς που θα ελέγχονται από την εκάστοτε κυβέρνηση (σελίδα 22).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ