ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
"Χρυσές" δουλιές με κυβερνητικές πλάτες
  • Η κυβέρνηση καλύπτει πλήρως τα συμφέροντα της καναδικής πολυεθνικής στην περιοχή της Χαλκιδικής
  • Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου

Η κυβέρνηση καλύπτει τις "χρυσοφόρες" επιδιώξεις της καναδικής πολυεθνικής "TVX Gold Inc" στη Χαλκιδική, παρά και ενάντια στη θέληση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι αγωνίζονται να σώσουν τον τόπο τους.

Τα παραπάνω προκύπτουν από απάντηση που έδωσε η αρμόδια υφυπουργός, Α. Διαμαντοπούλου,σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,με αφορμή την πρόσφατη επίθεση των ΜΑΤ κατά των κατοίκων της περιοχής για δεύτερη μάλιστα συνεχή χρονιά.

Ο Στ. Παναγιώτου κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια ειρηνικής πορείας, επικεφαλής της οποίας ήταν οι πρόεδροι των κοινοτήτων της περιοχής, τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν κλομπ και δακρυγόνα για να τη διαλύσουν. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για την καταστρατήγηση από την καναδική εταιρία της συμφωνίας για τη μη εγκατάσταση και πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην περιοχή του εργοστασίου εμπλουτισμού. Μάλιστα, τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας συνελήφθησαν οι πρόεδροι πέντε κοινοτήτων και ορίστηκε τακτική δικάσιμος με βαρύτατες και ανυπόστατες κατηγορίες.

Με βάση τα παραπάνω ο βουλευτής ρώτησε την κυβέρνηση για το τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να διασφαλιστεί η ηρεμία στην περιοχή και γιατί επιμένει στην εγκατάσταση και λειτουργία της υδρομεταλλουργίας χρυσού, όταν υπάρχει η διαπιστωμένη καθολική αντίθεση των κατοίκων της περιοχής.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης στην απάντησή της είπε ότι η σχετική επένδυση είναι "υψίστου ενδιαφέροντος σε εθνικό επίπεδο" και θα προχωρήσει σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με "ψυχραιμία και σύνεση", ότι προηγήθηκε διάλογος ενός χρόνου για τη θέση του εργοστασίου και είπε ότι όλοι οι τοπικοί φορείς, εκτός από πέντε κοινότητες, συμφωνούν με την επένδυση.

Η επένδυση θα είναι "χρυσή" μόνο για την ξένη εταιρία, είπε στην παρέμβασή του ο Στ. Παναγιώτου, καταγγέλλοντας ότι δόθηκαν στην καναδική πολυεθνική 314 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τα οποία θα εκμεταλλευτεί υπερεντατικά. Μάλιστα, παρόλο που η αξία της γης είναι πάνω από ένα τρισ. δρχ., αυτή παραχωρήθηκε στην εταιρία έναντι μόλις 11 δισ. δρχ., στα οποία περιέχονται και διάφορες επιδοτήσεις.

Μετά από μία 15ετία, είπε, η εταιρία θα αφήσει πίσω της την ερήμωση και την καταστροφή, με αποτέλεσμα να πληγεί ο τουρισμός, που αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων. Η πολυεθνική, τόνισε, έχει παραβιάσει τους κανόνες και τις συμφωνίες και γι' αυτό οι κάτοικοι με ειρηνικό τρόπο αντέδρασαν, δεχόμενοι την επίθεση των ΜΑΤ.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΛΑΔΟΥ ΥΠΟΔΗΣΗΣ
Η ΓΚΑΤΤ και η ΕΕ απαγορεύουν
  • Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μπ. Αγγουράκη
  • Την "ελεύθερη αγορά" επικαλέστηκε η υφυπουργός Ανάπτυξης

"Δεν μπορούμε να έχουμε κλαδικές επιδοτήσεις" εφόσον υπάρχουν οι συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ και η ΕΕ "της οποίας είμαστε μέλη". Αυτή την απάντηση έδωσε χτες στη Βουλή, η υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου,απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη,για το μέλλον της Ελληνικής υποδηματοποιίας.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης, παραδέχτηκε ότι στο συγκεκριμένο κλάδο υπάρχει συνολική μείωση της παραγωγής, ενώ αντίθετα είναι ήδη αυξημένες και συνεχίζουν να αυξάνονται οι εισαγωγές από το εξωτερικών ειδών υπόδησης. Σημείωσε όμως ότι η κυβέρνηση αποδέχεται αυτά τα στοιχεία των "ελεύθερων αγορών" ως δεδομένα και επιδιώκει τη δημιουργία ενός "θεσμικού πλαισίου κινήτρων" με στόχο την άνοδο της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.

Παίρνοντας το λόγο ο Μπάμπης Αγγουράκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση κάνει σαφώς τις επιλογές της σε αυτό το θέμα, σχολιάζοντας ότι "υποτίθεται πως η απελευθέρωση των αγορών θα έκανε καλό στους εργαζόμενους και στις ΜΜΕ επιχειρήσεις". Παράλληλα έθεσε το θέμα της επιδότησης των εξαγωγών ελληνικών επιχειρήσεων, της δημιουργίας κέντρου μόδας και βιοτεχνικού πάρκου, καθώς και την υπογραφή σύμβασης στήριξης των εγχώριων προϊόντων από ΔΕΚΟ και Δήμους. Καταλήγοντας σημείωσε ότι πρέπει να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής στις ΜΜΕ επιχειρήσεις υπόδησης, που σήμερα βρίσκεται στο 35%.

Οι φτωχοί φτωχότεροι

Αν για κάτι δεν μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση Σημίτη είναι για ασυνέπεια και αγνωμοσύνη. Με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε και φέτος στη Βουλή, αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από συνεπής απέναντι στις δυνάμεις του κεφαλαίου που την ανέδειξαν και τη διατηρούν στην εξουσία. Αυτές τις δυνάμεις υπηρετεί η οικονομική πολιτική που ανακοινώθηκε για την επόμενη χρονιά. Από αυτές αντλεί την κοινωνική αναλγησία που επιδεικνύει. Αυτές απαιτούν και η κυβέρνηση καταρτίζει τους προϋπολογισμούς σκληρής λιτότητας και φτώχειας, για τους πολλούς, ενίσχυσης και διεύρυνσης του πλούτου για τους λίγους. Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια ανακοινώθηκαν οι διάφορες πλευρές της επίθεσης που σκοπεύει να εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Συστατικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής οι αυξήσεις (2,5%) που υποτίθεται πως θα δοθούν στα εισοδήματα των εργαζομένων. Η εισοδηματική πολιτική, η οποία - για πρώτη φορά - χωρίς μαθηματικές επεξεργασίες και λογιστικές προσαρμογές, είναι μικρότερη του αναμενόμενου (3,7%) για την επόμενη χρονιά πληθωρισμού. Μια εισοδηματική πολιτική που, σε συνδυασμό και με όλα τα άλλα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, όμοιά της δεν έχουν γνωρίσει μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι, η οποία επιχειρεί συνέχιση της διαχρονικής λιτότητας. Μια λιτότητα που από μόνη της σημαίνει, αύξηση της φτώχειας για εκατομμύρια πολίτες της χώρας.

Ο προϋπολογισμός, την ίδια στιγμή, προετοιμάζει το έδαφος για νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Και αποτελούν ανοιχτή πρόκληση οι πρωθυπουργικές δηλώσεις και οι προπαγανδιστικές αλχημείες των υπουργών του για δήθεν δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, αφού η κοροϊδία με τις φοροαπαλλαγές των διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών συνεχίζεται σε μια περίοδο που αναμένεται μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων. Κι αυτό, όπως καταλαβαίνει και ο πλέον αδαής περί των φορολογικών, σημαίνει ότι τα μόνιμα "υποζύγια" του φορολογικού συστήματος θα επωμιστούν και τους νέους φόρους. Τα λαϊκά στρώματα θίγουν και οι άλλες πλευρές του προϋπολογισμού, όπως η αύξηση των έμμεσων φόρων, η συρρίκνωση ουσιαστικά των κρατικών δαπανών για την υγεία και την παιδεία, οι παραπέρα μειώσεις των επιχορηγήσεων προς κοινωνικούς οργανισμούς, η μείωση των δαπανών για πολιτισμό και αθλητισμό. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών", όπως και των προκατόχων της, περνάει και μέσα από νέες συνωμοσίες για το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας και των ΔΕΚΟ στο μεγάλο κεφάλαιο, μέσα από την παραπέρα αποδυνάμωση και συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Η ρότα που έχει χαράξει η κυβέρνηση δεν προβλέπει λοξοδρομήσεις. Ο προϋπολογισμός και η οικονομική πολιτική και για το 1998, όσο περνάει από το χέρι της κυβέρνησης, ήταν αναμενόμενο να είναι - και είναι - υποταγμένη στην υπόθεση του "προγράμματος σύγκλισης" και της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ηταν αναμενόμενο να είναι - και είναι - μια πολιτική επιτάχυνσης της επιδιωκόμενης απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών καταχτήσεων της εργατικής τάξης, παραπέρα ενίσχυσης και παγιοποίησης της κυριαρχίας και των θέσεων του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλαγή αυτής της αντιλαϊκής ρότας μπορεί και είναι επιβεβλημένο να γίνει, αφού αυτό επιτάσσει το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού και του τόπου. Μόνο που για να προκύψει κάτι τέτοιο, στο πηδάλιο των εξελίξεων πρέπει να βρεθεί η εργατική τάξη, οι άλλοι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες και όλοι όσοι θίγονται από τη βαρβαρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΞΟΡΜΗΣΗ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Τούτη η εξόρμηση των κομμουνιστών με τον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη"δεν ήταν σαν τις άλλες. Οχι μόνο γιατί ξεπέρασε κάθε προσδοκία η δραστηριότητα των οργανώσεων σ' όλη την Ελλάδα. Αλλά γιατί στελέχη και μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, με περίπου 70 χιλιάδες φύλλα της εφημερίδας στο χέρι, έφτασαν σε κάθε γωνιά τη φωνή του Κόμματος και τη Διακήρυξη της ΚΕ για τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του.Και είναι μόνο η αρχή. Μια αρχή, η οποία προδιαγράφει με αισιοδοξία τη συνέχεια στην πολύπλευρη δραστηριότητά τους, ούτως ώστε τη χρονιά που έρχεται, την 80ή χρονιά στην πορεία του Κόμματος, να επιταχυνθούν τα βήματα στη δημιουργία προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, με πρώτη και βασική την ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Ισχυροποίηση ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική. Η εξόρμηση με το "Ριζοσπάστη", στις γειτονιές, στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις και τους τόπους δουλιάς, στα χωριά και τις πόλεις, άνθρωπο τον άνθρωπο, ανοίγει δρόμους στη δουλιά μας με τους εργαζόμενους, με τα λαϊκά στρώματα. Μέσα σε συνθήκες, που η αντιλαϊκή λαίλαπα της πολιτικής της άρχουσας τάξης της χώρας επιτίθεται, οι κομμουνιστές μπορούν και πρέπει να αναπτύσσουν συνεχώς τους δεσμούς τους με την εργατική τάξη, με όλο το λαό, εκεί που δουλεύει και ζει, εκεί που τα προβλήματα γίνονται βάση για την ανάπτυξη της πάλης και της διεκδίκησης λύσεων, εκεί που ο ρόλος του ΚΚΕ είναι αναντικατάστατος. Η εξόρμηση απέδειξε ότι οι κομμουνιστές μπορούν να αντεπεξέλθουν σ' αυτό το φορτίο. Αλλά και οι εργαζόμενοι, που αναζητούν την ελπίδα για το δικό τους μέλλον, μας χρειάζονται, μας δέχονται και απαιτούν από μας. Μ' αυτήν την εξόρμηση, βάλαμε ένα στοίχημα: Να συνεχίσουμε το ίδιο αποφασιστικά, με το "Ριζοσπάστη" στο χέρι, να γίνεται στοιχείο ανάπτυξης των δεσμών μας με τους εργαζόμενους, να γίνεται το μέσον που μπορεί να συμβάλει στη συνειδητοποίηση και το τράβηγμα στην πάλη πλατιών λαϊκών μαζών, στην άνοδο της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ, στο οργανωτικό του δυνάμωμα, με την ένταξη νέων μελών στις γραμμές μας. Θα το κερδίσουμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ