ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Αποκαλύπτονται οι ευθύνες του Κ. Σημίτη

Ακόμη και για εξαπάτηση της Βουλής θα μπορούσε να κατηγορηθεί ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης για τους χειρισμούς του στο έργο του φυσικού αερίου ως υπουργός Βιομηχανίας το 1994. Αυτό προκύπτει από συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης Ε. Μπακάρτζιεφ στο ραδιοφωνικό σταθμό ΦΛΑΣ,ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και είχε χτες διαδοχικές συναντήσεις με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου.

Επιβεβαιώνοντας τα κατά καιρούς δημοσιεύματα του "Ρ" περί σκανδάλων στο έργο του φυσικού αερίου, ο Ε. Μπακάρτζιεφ δήλωσε χτες ότι οι δύο αγωγοί που διέρχονται από τα βουλγαρικά εδάφη και συγκεκριμένα από το Ιχτιμάν και τη Στάρα Ζαγκόρα προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και που αποτελούν μέρος της ελληνορωσικής συμφωνίας για την εισαγωγή του ρώσικου φυσικού αερίου και συμβατική υποχρέωση των Ρώσων προς τη χώρα μας, δεν είναι έτοιμοι.Αποκάλυψε δηλαδή ότι η ρωσική πλευρά δεν είναι ακόμη συνεπής στις συμβατικές της υποχρεώσεις και πολύ περισσότερο δεν ήταν το 1993 που ο Κ. Μητσοτάκης έκανε την πρώτη δυσμενή για τη χώρα διαπραγμάτευση της σύμβασης και το 1994 που ο Σημίτης προχώρησε σε δεύτερη αλλά και θεσμοθέτησε και του Μητσοτάκη που δεν είχε προλάβει να γίνει νόμος του κράτους. Ο σημερινός πρωθυπουργός, δήλωνε τότε στη Βουλή ότι τις επαχθείς αυτές διαπραγματεύσεις τις επιβάλλουν οι καθυστερήσεις στο έργο του φυσικού αερίου, και η μη ετοιμότητα της χώρας μας να παραλάβει το φυσικό αέριο που έχει δεσμευτεί και που η ρώσικη πλευρά είναι έτοιμη να δώσει. Ετσι παραχωρήθηκαν στους Ρώσους και στον Ελληνα εκπρόσωπό τους Δ. Κοπελούζο έργα δισεκατομμυρίων δραχμών ενώ θεσμοθετήθηκαν δικαιώματα των ανωτέρων συμφερόντων που σήμερα τους έχουν καταστήσει βασικούς ενεργειακούς παράγοντες της χώρας. Θα ήταν αστείο ο σημερινός πρωθυπουργός και τότε υπουργός Βιομηχανίας να μην γνώριζε εάν η ρωσική πλευρά ήταν έτοιμη να παραδώσει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα το καύσιμο που είχε δεσμευτεί και από τους αγωγούς που επίσης είχαν προβλεφτεί. Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης για τους προηγούμενους χειρισμούς αλλά και για τους εν εξελίξει είναι τεράστιες κυρίως γιατί αφορούν συνολικότερα τον ενεργειακό τομέα της χώρας και όχι μόνο το έργο του φυσικού αερίου.

Β. Παπανδρέου - Ε. Μπακάρτζιεφ

Θέματα κοινού ενδιαφέροντος, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, συζήτησαν κατά τη χτεσινή συνάντησή τους η υπουργός Ανάπτυξης με τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε η Β. Παπανδρέου μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο πλευρές προωθούν τη σύνδεση των δύο χωρών και με δεύτερη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ συμφωνήθηκε η σύσταση μιας κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα παρακολουθεί όλα τα θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών. Για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ορίστηκε συνάντηση της κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας στις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να συμφωνηθούν όλα όσα αφορούν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Κράτος στην υπηρεσία των πολυεθνικών

Κ. Σημίτης: Ορισμένες λειτουργίες του κράτους δεν είναι αναγκαίες και παραγωγικές

Ευκαιρία για να προβάλει τις γνωστές νεοφιλελεύθερες απόψεις του για το "κράτος - στρατηγείο", όπως αυτές υλοποιούνται και μέσα από το νομοσχέδιο για τον "Καποδίστρια" και την κατάργηση ή συγχώνευση των υπηρεσιών του δημοσίου που εξυπηρετούν, βρήκε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, στη διάσκεψη για τη δημόσια διοίκηση.

Βασικό αντικείμενο της διάσκεψης αποτελεί το μοντέλο του κράτους, που θα εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας και των πολυεθνικών και ειδικότερα, όσον αφορά τις βαλκανικές χώρες, τη διασφάλιση των προϋποθέσεων για την "προσέλκυση επενδύσεων".

Ο Κ. Σημίτης, αφού επισήμανε ότι η αποστολή και η λειτουργία του σύγχρονου κράτους τείνουν να αλλάξουν ριζικά, πρόσθεσε: "Γι' αυτό αναρωτιόμαστε εύλογα, αν ορισμένες παραδοσιακές ή και νεότερες λειτουργίες του κράτους είναι αναγκαίες και παραγωγικές". Προκειμένου να μην αφήσει καμία αμφιβολία για τους νεοφιλελεύθερους προσανατολισμούς του, συμπλήρωσε: "Χρειάζεται πια και σε ποια έκταση το κράτος - βιομήχανος, το κράτος - έμπορος, το κράτος - ασπίδα προστασίας σε κάθε περίπτωση;". Στη βάση αυτή συμφώνησε ότι επιβάλλεται να "ξανασχεδιάσουμε το κράτος".

Στη διάσκεψη συμμετέχουν οι αρμόδιοι για θέματα δημόσιας διοίκησης υπουργοί 22 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καθώς και της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Στη διάσκεψη, που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Νοέμβρη και συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών και από το τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα πάρουν ακόμη μέρος εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη αυτή γεωγραφική ζώνη, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ΟΟΣΑ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης, η Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης αυτής πρόκειται να αποφασιστεί η δημιουργία δικτύου πληροφόρησης για τη δημόσια διοίκηση, με κεντρικό κόμβο στην έδρα του ΟΗΕ - τη Νέα Υόρκη - και περιφερειακούς στις άλλες ηπείρους. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, πρότεινε τη δημιουργία μόνιμης βάσης αυτού του προγράμματος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Προσέλκυση κεφαλαίων

Κεντρικό ζήτημα, που απασχολεί από χτες τη διάσκεψη, είναι η διερεύνηση τρόπων με τους οποίους θα εμπεδωθεί η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη προς τους δημόσιους θεσμούς και λειτουργούς, προκειμένου να καταστεί δυνατή η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Ειδικότερα, ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για να ενδυναμωθεί ο ρόλος της δημόσιας διοίκησης στις Ανατολικές Χώρες κατά τη "μεταβατική περίοδο" προς την οικονομία της αγοράς. Εξετάζονται δηλαδή τρόποι για την καλύτερη λειτουργία του κράτους και την ικανότητά του να υπηρετήσει το κεφάλαιο.

Κάτι ακόμη που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ξένους επενδυτές είναι οι πολλές όψεις του εγκλήματος και της διαφθοράς, που τους αποθαρρύνουν να δραστηριοποιούνται στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Ετσι σήμερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα συζητηθούν και θα διερευνηθούν συγκεκριμένα μέτρα και πρακτικές για την υιοθέτηση στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά θα εξεταστεί και η θεσμοθέτηση προτύπων συμπεριφοράς μέσα από τη νομοθεσία που διέπει τις δημόσιες υπηρεσίες.

Περί "εθνικά επικίνδυνων"

Η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" του "νέου" ΠΑΣΟΚ, ξεπέρασε κάθε όριο. Ορισμένοι από τους ανθρώπους που απαρτίζουν αυτή την κυβέρνηση, ξεπέρασαν κάθε όριο κυνισμού. Ενας από αυτούς, είναι και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί για να υπηρετήσει την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και όλους εκείνους που κερδίζουν από αυτήν. Πρόσφατο δείγμα γραφής, τα όσα είπε την περασμένη Τετάρτη, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους τον νέο κρατικό προϋπολογισμό, που αποτελεί και το συνολικό οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για το 1998. Η ένστασή μας δεν έχει να κάνει με τις φιλότιμες - είναι αλήθεια - προσπάθειες που κατέβαλε ο Γ. Παπαντωνίου, για να δικαιολογήσει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού για το 1998. Μέλος της κυβέρνησης είναι και μάλιστα σαν επικεφαλής του οικονομικού της επιτελείου, δε θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, παρά να υπερασπιστεί τη συγκεκριμένη πολιτική. Θα μπορούσαμε να τον κατανοήσουμε, ακόμη και αν εμφανίζει τη συγκεκριμένη πολιτική σαν... φιλολαϊκή.

***

Ομως, ο Γ. Παπαντωνίου, στην προσπάθειά του, να φανεί από τη μια πειστικός και από την άλλη αρεστός στα "αφεντικά" του, ξεπέρασε τα όρια. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 1998 (που προβλέπει αυξήσεις πολύ κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό), πρόβαλε τον προκλητικό ισχυρισμό πως οι μεγάλες ονομαστικές αυξήσεις μισθών αποτελούν... "εθνικό κίνδυνο"! Αλήθεια, πού τις είδε τις μεγάλες αυξήσεις μισθών ο επί των Οικονομικών υπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ; Είναι μεγάλη η αύξηση των μισθών και συντάξεων του 2,5% το 1998 (στην πραγματικότητα θα είναι κάτω από 2% καθώς το 2,5% θα υπολογιστεί σε ένα τμήμα και όχι στο σύνολο των αποδοχών), όταν ο ίδιος προβλέπει ρυθμό πληθωρισμού τουλάχιστον 3,7%;

***

Αν οι αυξήσεις των μισθών - συντάξεων (που τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί σε μονοψήφια ποσοστά) αποτελούν "εθνικό κίνδυνο", τότε με τη λογική του κυρίου υπουργού, οι αυξήσεις των καπιταλιστικών κερδών (που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με διψήφια ή και τριψήφια ποσοστά) θεωρούνται "εθνική ωφέλεια"! Με τις απόψεις αυτές ο κύριος Παπαντωνίου δεν προσπαθεί απλά να εμφανίσει το "μαύρο - άσπρο". Στην ουσία, με τις προκλητικές του απόψεις - που κρύβουν και στοιχεία ενός ιδιότυπου ρατσισμού - ο Γ. Παπαντωνίου, βαφτίζει το δολοφόνο άγιο και τον άγιο εγκληματία.

Οι απόψεις αυτές, είναι όχι απλά προκλητικές αλλά και "εθνικά επικίνδυνες" και σαν τέτοιες πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Λ. Τ.

"902 ΤV"
Η διακήρυξη για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ

Η αποψινή συζήτηση του "902 TV" θα φιλοξενήσει τον Σπύρο Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και τον Παναγιώτη Γεωργιάδη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα τη διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια του Κόμματος.

Η συζήτηση θα μεταδοθεί στις 10 το βράδυ με τον δημοσιογράφο Παύλο Αλέπη.

Θανάσιμος αυτοτραυματισμός στρατιώτη

Τραυματισμένος θανάσιμα στο κεφάλι βρέθηκε χτες το μεσημέρι στις 13.05 μέσα σε θάλαμο της μονάδας που υπηρετούσε στη Βέροια, ο στρατιώτης Εφοδιασμού Μεταφορών Μπουτσινάνας Δημήτριος του Νικολάου, 22 ετών, κάτοικος Νάουσας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ ο στρατιώτης "αυτοτραυματίστηκε με το ατομικό του τυφέκιο", ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν πρόκειται για αυτοκτονία και δεν αποκλείεται η πιθανότητα του ατυχήματος, πράγμα που αναμένεται να διευκρινιστεί με τη νεκροψία που θα γίνει. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός, μια και ο στρατιώτης είχε επιστρέψει το Σάββατο από άδεια και τις αμέσως επόμενες μέρες θα έπαιρνε την άδεια απόλυσής του, αφού στις 2 Δεκέμβρη θα απολυόταν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ