ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανέτοιμοι στην επέλαση του Εγκέλαδου

Τον έλεγχο της αντισεισμικής επάρκειας όλων των παλιών ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων προτείνουν οι σεισμολόγοι, που δεν αποκλείουν νέο μεγάλο σεισμό

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι σεισμολόγοι μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών και ζητούν τον έλεγχο των παλιών δημόσιων και ιδιωτικών κατασκευών σε ευρύτερες περιοχές της χώρας, για τις οποίες υπάρχει αυξημένος φόβος για επικείμενο χτύπημα του Εγκέλαδου.

Το θέμα όμως αυτό του ελέγχου των παλιών κατασκευών αποδεικνύεται μια από τις "αχίλλειους πτέρνες" της αντισεισμικής μας θωράκισης, καθώς με κυβερνητική ευθύνη:

  • Δεν υπάρχει πλήρης χαρτογράφηση - τουλάχιστον δεν ανακοινώνεται - για το ποιες είναι οι επικίνδυνες περιοχές.
  • Δεν έχουν εκδοθεί ακόμη τεχνικές οδηγίες για τη μέθοδο που πρέπει να ακολουθηθεί κατά τους ελέγχους της αντισεισμικής επάρκειας των κτιρίων.
  • Δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους αυτούς.
  • Δεν υπάρχει πρόβλεψη πόσο θα στοιχίζουν και ποιος θα πληρώσει τις αυτοψίες αυτές των κτιρίων.

Ολα αυτά είναι προφανές ότι εμπνέουν δικαιολογημένες ανησυχίες στους κατοίκους της χώρας. Πολύ περισσότερο όταν έγκυροι σεισμολόγοι, όπως ο καθηγητής Βασ. Παπαζάχος σε έκθεσή του επισημαίνει ότι τα μέτρα ετοιμότητας είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένα, η δε ενημέρωση του κοινού σε θέματα αντισεισμικής προστασίας χαρακτηρίζεται ως υποτυπώδης.

Χτες το πρωί συνεδρίασε πάντως στον ΟΑΣΠ η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Δ. Παπανικολάου,οι καθηγητές Ι. Δρακόπουλος,Βασ. Παπαζάχος,Γ. Γκαζέτας,Π. Καρύδης,Κ. Μακρόπουλος και Γ. Σταυρακάκης,διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η Επιτροπή εκτίμησε ότι ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε προχτές στον υποθαλάσσιο χώρο της Ζακύνθου ήταν ο κύριος σεισμός. Παράλληλα εκτίμησε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί και ότι είναι δυνατόν να προκαλέσουν βλάβες σε ήδη καταπονημένες κατασκευές. Για το λόγο αυτό συνιστάται στους κατοίκους που μένουν στα κτίρια αυτά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Να σημειώσουμε ότι τέτοιες αυτοψίες έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές υπηρεσίες στη Ζάκυνθο, την Ηλεία, τη Μεσσηνία και την Αχαϊα, προκειμένου να διαπιστωθούν οι βλάβες στα κτίρια.

Εντονη δραστηριότητα

Οι επιστήμονες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης κι άλλων ρηγμάτων στη χώρα μας, καθώς έχουμε μπει σε μια δεκαετία που αναμένεται έντονη σεισμική δραστηριότητα και πρότειναν συγκεκριμένα μέτρα για την αναβάθμιση των μέτρων ετοιμότητας που αφορούν την αντισεισμική προστασία.

Κανείς από τους επιστήμονες δε θέλησε να ανακοινώσει ποιες από τις περιοχές της χώρας είναι οι πιο επικίνδυνες για επικείμενο σεισμό, άλλωστε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αξιοποιήσιμη μέθοδος πρόβλεψης σεισμών. Ομως είναι γνωστές οι επικίνδυνες ζώνες που κατά καιρούς έδωσαν μεγάλους σεισμούς και κατά πάσα πιθανότητα είναι δυνατόν να δώσουν ένα μεγάλο σεισμό και στο μέλλον. Αυτές οι ζώνες είναι οι εξής: Οι ακτές της Αλβανίας, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα και η Ζάκυνθος, ο Κορινθιακός, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, Οι ακτές της Δυτικής Τουρκίας και τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη, τα νησιά του Κεντρικού Αιγαίου.

Το ρήγμα Αταλάντης

Οπως δήλωσε πάντως χτες ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Δ. Παπανικολάου, "σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος για ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος της Αταλάντης". Σύμφωνα με τις καθησυχαστικές αυτές δηλώσεις μικραίνει ο φόβος να υπάρξει ένας μεγάλος σεισμός που να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στην Αθήνα.

Η Επιτροπή των επιστημόνων είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελή, ο οποίος ανακοίνωσε - για άλλη μια φορά - ότι προχωρεί στην υλοποίηση μέτρων για την αναβάθμιση της αντισεισμικής πολιτικής και συγκεκριμένα:

  • Στη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων σε όλη τη χώρα, για το οποίο όμως εκκρεμεί ακόμη η χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών ύψους 1,5 δισ. δρχ.
  • Στη χαρτογράφηση των περιοχών που παρουσιάζουν μεγαλύτερη σεισμική επικινδυνότητα και στη σύνταξη εθνικών προδιαγραφών για την εκπόνηση Μικροζωνικών Μελετών.
  • Στην έκδοση τεχνικών προδιαγραφών από τον ΟΑΣΠ για την έκδοση τεχνικών οδηγιών ελέγχου της αντισεισμικής επάρκειας, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει από τα κτίρια του δημοσίου, πολλά από τα οποία όπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ δεν έχουν καν σχέδια!
  • Στον έλεγχο εφαρμογής των κανονισμών δόμησης, όπως του νέου Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού και την παρακολούθησή τους από ειδικές επιστημονικές επιτροπές του ΟΑΣΠ.
  • Στο πανελλαδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των δασκάλων και καθηγητών στα θέματα αντισεισμικής προστασίας στα σχολεία.
Σοβαρές ζημιές

Στη Ζάκυνθο, μετά από έλεγχο συνεργείων της νομαρχίας, διαπιστώθηκαν σοβαρές ζημιές στο κτίριο των ΕΛΤΑ, στο Αεροδρόμιο, στο Δικαστικό Μέγαρο, καθώς και σε πολλά σχολεία του νησιού. Μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί στο Δήμο Ζακύνθου 150 αιτήσεις από κατοίκους, στις οποίες αναφέρουν ότι έχουν προκληθεί ορισμένες ζημιές, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των συνεργείων.

Στην Κυπαρισσία υπάρχουν ρωγμές στο Δημαρχείο, στο Γυμνάσιο, στο Τεχνικό και Επαγγελματικό Λύκειο, στο κτίριο του ΙΚΑ, στην Παλαιά Εθνική Τράπεζα και στο Εργαστήριο Εικαστικών Σπουδών. Συνολικά 200 κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ και στην Κυπαρισσία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η καταγραφή των ζημιών.

Στα Φιλιατρά οι υπηρεσίες του δήμου διαπίστωσαν ότι σε 50 σπίτια υπάρχουν σοβαρές ζημιές και είναι επικίνδυνα για να κατοικηθούν, ενώ μέχρι χτες το πρωί είχαν κατατεθεί στο δήμο συνολικά 300 αιτήσεις κατοίκων για ζημιές στα σπίτια τους. Ακόμα υπάρχουν ρωγμές στο Ασυλο Ανιάτων, στο 1ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο, στο γυμνάσιο, στο λύκειο και σε εκκλησίες. Στους Γαργαλιάνους διαπιστώθηκαν σοβαρές βλάβες σε 10 σπίτια.

ΟΤΕ
Προγραμματικές συμφωνίες 100 δισ.

Προγραμματικές Συμφωνίες (ΠΣ), ύψους 100 δισεκατομμυρίων δραχμών και πλέον, θα εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ στις δύο επόμενες συνεδριάσεις του. Στη συνεδρίαση της Τρίτης αναμένεται να εγκριθούν οι προμήθειες καλωδίων οπτικών ινών, ύψους 62 δισεκατομμυρίων, ηλεκτρονικού υλικού και λοιπού εξοπλισμού. Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ αναμένεται να εγκριθούν ΠΣ που αφορούν την προμήθεια ψηφιακού δικτύου για τη μετάδοση δεδομένων υψηλών ταχυτήτων του Hellascom 2, κόστους 5,9 δισεκατομμυρίων δραχμών. Η συγκεκριμένη προμήθεια θα συναφθεί με την εταιρία ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

Πενταετούς διάρκειας και ύψους ενός δισεκατομμυρίου δραχμών θα είναι η ΠΣ με την εταιρία ΕΛΒΙΤΥΛ, η οποία θα προμηθεύσει τον ΟΤΕ με θερμοσυστελλόμενα υλικά. Προγραμματική Συμφωνία θα συναφθεί και με το υπουργείο Γεωργίας για την προμήθεια στύλων. Επίσης θα εγκριθούν ΠΣ, που θα εξασφαλίζουν στον ΟΤΕ σε βάθος χρόνου την προμήθεια και εγκατάσταση μεταλλικών ιστών και παθητικών κατόπτρων, εξοπλισμό γραφείων, καθώς και την ανάθεση έργου για τον εμποτισμό στύλων.

Στο τελικό στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται και η σύναψη άλλων δύο ΠΣ για την υποστήριξη συστημάτων πληροφορικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες ώστε να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της προμήθειας των δύο εκατομμυρίων περίπου ψηφιακών παροχών μέσω προγραμματικών συμφωνιών με τις εταιρίες ΖΗΜΕΝΣ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

Τέλος στο σημερινό ΔΣ θα εγκριθούν οι πίνακες υλικών και υπηρεσιών για την υλοποίηση της καλωδιακής ζεύξης της Δ φάσης του Αιγαίου, ενώ θερμή αναμένεται να είναι η συζήτηση για την πορεία της COSMOTE και τα προβλήματα καθυστέρησης που έχουν προκύψει στην έναρξη της εμπορικής της λειτουργίας.

Την περίοδο 1964 - 1997 σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Ζακύνθου 68 σεισμοί μεγέθους πάνω από 5 Ρίχτερ. Δέκα από αυτούς είχαν μέγεθος από 6 έως 6,7 Ρίχτερ

Περιοδεία της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ

Κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα Δ. Τζαβάρα,πραγματοποίησε χτες περιοδεία στα Φιλιατρά και στην Κυπαρισσία. "Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή σ' αυτές τις περιοχές. Από την περιοδεία προέκυψε ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών από τις αρχές. Και την ευθύνη γι' αυτό φέρει πρώτα και κύρια η κυβέρνηση", επισήμανε στο "Ρ" ο Δ. Τζαβάρας, ο οποίος τονίζει πως "πρέπει η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για τη στέγαση των σεισμοπαθών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ