ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΛΕΣΒΟΥ
Με αυταπάρνηση, για να καλυφθεί το πλάνο

Μέχρι τώρα, η Οργάνωση έχει καλύψει το 42% του πλάνου της και εντείνονται οι προσπάθειες των συντρόφων

Με την ίδια μεγάλη θέρμη και με τον ενθουσιασμό της πρώτης μέρας συνεχίστηκε και την τρίτη βδομάδα η προσπάθεια των μελών, φίλων και οπαδών του ΚΚΕ στη Λέσβο, για να καλυφθεί το πλάνο που έχει βάλει η ΝΕ Λέσβου του Κόμματος για την Οικονομική Εξόρμηση για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ. Αποτέλεσμα, αυτής της έντονης προσπάθειας, όπως αναφέρουν οι σύντροφοι της ΝΕ, είναι να έχει καλυφθεί ως τώρα το 42% του πλάνου, ενός πλάνου που είναι σημαντικά μεγάλο, πολύ περισσότερο που οι ελαιοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν φέτος ιδιαίτερα μειωμένο το εισόδημά τους, εξαιτίας των χαμηλών τιμών στα προϊόντα τους, των προηγούμενων καταστροφών και της αντιλαϊκής, αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ετσι, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ήρθε χάρη στη μεγάλη προσπάθεια και αυταπάρνηση που επέδειξαν οι σύντροφοι, οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος. Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ δίνουν τη μάχη για την κάλυψη του πλάνου πόρτα πόρτα, άνθρωπο τον άνθρωπο, στην πόλη της Μυτιλήνης και τα χωριά του νησιού με το κουπόνι και το "Ριζοσπάστη" στο χέρι.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία πρωτοπόρες ΚΟΒ έχουν αναδειχτεί εκείνες της Φιλίας που έχει καλύψει το 74% του πλάνου της, της Αγιάσου με 66%, της Πηγής με 60% και του Πολυχνίτου με 55% του συνολικού πλάνου της. Ομως, καθώς το κλίμα της άμιλλας φουντώνει και η δουλιά απλώνει, είναι πολλοί σύντροφοι από άλλες ΚΟΒ, που έχουν μείνει σχετικά πίσω, που προειδοποιούν πως... "πίσω έχει η αχλάδα την ουρά" και ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους!

Ο κόσμος προσφέρει από το έχει και το υστέρημά του, μας λέει ο Γραμματέας της ΝΕ και εξηγεί πως σπάνια έχουμε συναντήσει άνθρωπο - απ' όσους έχουμε απευθυνθεί - που να αρνείται τη μικρότερη ή μεγαλύτερη συνεισφορά του. Κι αυτό γίνεται γιατί ο κόσμος έχει κατανοήσει τη συμβολή του ΚΚΕ στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του, για το μεροκάματο και τη σύνταξή του, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των αγροτών.

"Αν σήμερα έχω αυτή την ψωροσύνταξη που παίρνω, αυτό το χρωστάω στους αγώνες που έκανε το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια, θα πει, χαρακτηριστικά, ένας ηλικιωμένος αγρότης στο Γραμματέα της ΝΕ, δίνοντας για ενίσχυση στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ τη μισή σύνταξή του. Ενώ, ένας οικοδόμος στέλνοντας 10.000 ενίσχυση στο Κόμμα, με γράμμα του εξηγεί: "Σ' αυτό το Κόμμα, στο ΚΚΕ που δε με πρόδωσε ποτέ, που στάθηκε πάντα στο πλευρό μου υπερασπιστής των συμφερόντων μου, δίνω από το υστέρημά μου 10.000 δραχμές". Η ανταπόκριση των εργατών και των αγροτών είναι αυθόρμητη και συγκινητική, λέει στο "Ρ" ο Γραμματέας της ΝΕ Λέσβου και συνεχίζει: Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η προσφορά οπαδών, που επειδή δυσκολεύονται οικονομικά, δίνουν είδη αξίας ώστε να συμβάλουν κι εκείνοι με τον τρόπο που μπορούν στην προσπάθεια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Παν. Μυριτζή, που πρόσφερε στη ΝΕ Λέσβου ένα χειροποίητο περσικό χαλί, αξίας ενός εκατομμυρίου περίπου.

Η Οργάνωση έχει ξανοιχτεί για τα καλά. Με τον ενθουσιασμό του νεολαίου και την πείρα του παλιού, όπως μας λέει παραστατικά, η Οργάνωση σχεδιάζει την παραπέρα δουλιά της. Για παράδειγμα ένας σύντροφος έχει καταγράψει να επισκεφθεί για να ζητήσει ενίσχυση για το ΚΚΕ 250 άτομα και μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει 500.000 δραχμές. Αλλος σύντροφος, από την Αγιάσο, συγκέντρωσε 180.000 δραχμές μέσα σε μια μέρα από τους ελαιοπαραγωγούς. Μ' αυτό τον ενθουσιασμό και την επίμονη προσπάθεια η ΝΕ Λέσβου έχει κάθε δικαίωμα να είναι αισιόδοξη για την υπερκάλυψη του πλάνου της...

ΝΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πρωτοπόρες οι εργοστασιακές οργανώσεις

Με κυρίαρχο το εργατικό στοιχείο στην Οργάνωση, δε θα μπορούσε, παρά η ΝΕ Αττικής να ξεχωρίζει για το πείσμα των συντρόφων εργατών, όλων των συντρόφων και φίλων του Κόμματος να ανταποκριθούν το δυνατόν καλύτερα και στις ανάγκες της Οικονομικής Εξόρμησης προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ.

Η Οργάνωση συνολικά τις δύο πρώτες βδομάδες της εξόρμησης είχε, ήδη, καλύψει το 30% του πλάνου της με τη συνεισφορά των ίδιων των εργαζομένων, ιδιαίτερα των μεγάλων εργοστασίων που αναδείχνονται πρωτοπόρα και στη συγκεκριμένη εξόρμηση. Είναι χαρακτηριστικό, μας λέει ο Μάριος Αλεξίου, ότι η Αχτίδα του Θριασίου είχε καλύψει το 36% του πλάνου της, ενώ η ΚΟΒ της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας έχει καλύψει το 87% και η ΚΟΒ Ναυπηγείων το 73%!Οπως γίνεται κατανοητό, οι εισφορές προέρχονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που προσφέρουν όσα μπορούν για το ΚΚΕ που το βρίσκουν δίπλα τους σ' όλους τους αγώνες για το μεροκάματο και το ψωμί τους, για τα δικαιώματά τους. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι απ' αυτές τις ΚΟΒ έχουν αναδειχτεί μέχρι τώρα και οι τρεις πρωτοπόροι σύντροφοι: Ο σ. Δημήτρης από την ΠΥΡΚΑΛ, ήδη, έχει καλύψει το προσωπικό του πλάνο κατά 140%, ενώ ο σ. Βασίλης από την ΚΟΒ Ναυπηγείων ξεπέρασε τα 125%. Αντίστοιχα, ο σ. Γιώργης που έχει καλύψει το πλάνο του κατά 90% προέρχεται από την εργατική περιοχή της Ελευσίνας.

Μεγάλος είναι ο ενθουσιασμός των νέων της ΚΝΕ, που με το ξάνοιγμά τους, κυρίως στους νέους εργαζόμενους και άλλους νέους της περιοχής, έχουν καλύψει ήδη το πλάνο τους κατά 50%. Το κυριότερο είναι ότι με το άνοιγμα αυτό στους νέους αναπτύσσονται οι δεσμοί της ΚΝΕ με τη νεολαία, ενώ αρκετοί νέοι που γνωρίζουν την ΚΝΕ έρχονται κοντά στην Οργάνωση. Συγκινητικό και παράδειγμα προς μίμηση είναι το παράδειγμα παλιών συντρόφων, όπως του μπάρμπα - Γιώργη Σακελλάριου (του γνωστού Κάπα Σίγμα) που, αν και 80 χρονών, δεν αφήνει καμιά ευκαιρία και, μέχρι τώρα, έχει συγκεντρώσει 315.000 δραχμές.

Σαν γενική εικόνα, ο σ. Αλεξίου επισημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι που απευθυνόμαστε συνεισφέρουν στο ΚΚΕ. Ακόμα περισσότερο συνεισφέρουν οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια όπου οι κομματικές μας οργανώσεις έχουν συγκεκριμένη παρέμβαση για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Τα περιθώρια είναι μεγάλα και για την υπερκάλυψη του γενικού μας πλάνου. Φτάνει να συνεχίσουμε το άνοιγμα με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς και να μπει στη μάχη όλη η Οργάνωση, καταλήγει.

Οι ΚΟ του ΚΚΕ τιμούν τα 80χρονα

Τα 80 χρόνια της ίδρυσης του ΚΚΕ γιορτάζει αύριο Σάββατο, 22.11.97, η Νομαρχιακή Επιτροπή Βελγίου του ΚΚΕ στις Βρυξέλλες στην αίθουσα "AURORE" (CHAUSSEE DE MONS 722, 1070 BRUXELLES). Στη γιορταστική εκδήλωση θα μιλήσει ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα γίνει έκθεση φωτογραφίας για την ιστορική πορεία του ΚΚΕ και της Οχτωβριανής Επανάστασης και θα υπάρξει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική, χορό, μεζέδες και κρασί.Εχουν προσκληθεί οι οργανώσεις των αδελφών κομμάτων στο Βέλγιο, καθώς και των μεταναστών που ζουν στη χώρα αυτή. Η ΝΕ Βελγίου του ΚΚΕ δίνει ιδιαίτερο βάρος στην υπερκάλυψη του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης για τα 80χρονα του ΚΚΕ. Εκτός των Βρυξελλών, η ΝΕ προγραμματίζει ανάλογες γιορταστικές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια ΚΚΕ και της Οχτωβριανής Επανάστασης και στις άλλες πόλεις του Βελγίου, όπου ζουν και εργάζονται Ελληνες μετανάστες.

  • Η ΚΟ του ΚΚΕ στην ΟΔ της Γερμανίας διοργανώνει εκδήλωση, για να τιμήσει τα 80χρονα ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ, αύριο Σάββατο 22 Νοέμβρη στη Φραγκφούρτη, με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Με εκδήλωση προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, που οργανώνεται αύριο, Σάββατο 22.11.97 ώρα 6 μ.μ., η ΚΟΒ Θησείου του ΚΚΕ θα εγκαινιάσει τα ιδιόκτητα γραφεία της, Δημοφώντος και Φιλλίδος 2.Καλούνται όλοι οι φίλοι και σύντροφοι να συμμετέχουν στην εκδήλωση.
  • H KOB Αγ. Σπυρίδωνα Αιγάλεω διοργανώνει γλέντι για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ αύριο Σάββατο 22.11.97 στην αίθουσα των Ποντίων και καλεί όλους τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος να δώσουν μαζικά το "παρών".
  • Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, η ΚΟΒ και η ΟΒ ΚΝΕ Κάτω Πατησίων έχουν προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα μέχρι τις 5 Δεκέμβρη σειρά εκδηλώσεων για τα 80χρονα του Κόμματος:

- Αύριο Σάββατο 22.11.97 στις 6 μ.μ. εκδήλωση για την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει ομιλία για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ, ενώ θα γίνει και απαγγελία ποιημάτων από νεολαίους της Οργάνωσης.

- Το Σάββατο 29.11.97 στις 6 μ.μ.,επίσης στα γραφεία της ΚΟΒ (Σημαντήρα 18 και Κριτοβουλίδου, κοντά στον Ηλ. Σταθμό Κάτω Πατησίων), θα γίνει εκδήλωση για τα 80χρονα του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει γλέντι.

- Τέλος, το επόμενο Σάββατο 5.12.97 η ΚΟΒ του ΚΚΕ και η ΟΒ της ΚΝΕ Κ. Πατησίων διοργανώνουν στις 9 μ.μ. συνεστίαση στην ταβέρνα "Γαλαξίας" (επί της Αχαρνών, στο ύψος του Ηλ. Σταθμού Κ. Πατησίων).

Η ΚΟΒ και η ΟΒ της ΚΝΕ καλούν όλους τους φίλους και συντρόφους να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις και να συμβάλουν με τον τρόπο τους στην καλή διοργάνωση και την πλήρη επιτυχία τους.

ΣΥΝεταίροι σε 35ωρο - μαϊμού

Είναι περίεργο, τουλάχιστον για τους μη μυημένους περί τα πολιτικά παιχνίδια, ότι, τελευταία, αιχμή στα αιτήματα των ρεφορμιστικών συνδικάτων και των κεντροαριστερών σχημάτων τύπου Πρόντι και άλλων αστέρων της σοσιαλδημοκρατίας, γίνεται η υπόθεση για καθιέρωση του 35ωρου εργασίας. Ετσι, οι εγχώριοι ρεφορμιστές, οι κεντροαριστεροί ΠΑΣΟΚο - ΣΥΝεταίροι εξαντλούν τη φιλεργατική τους πολιτική προβάλλοντας το 35ωρο έτσι... "νέτο - σκέτο"! Λες και δεν υπάρχει η στυγνή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, η φορομπηχτική επέλαση και η εισοδηματική ληστεία σε βάρος των εργαζομένων. Σαν να μην είναι υπαρκτό το πρόβλημα της καρατόμησης από την κυβέρνηση και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων...

*****

Ο ΣΥΝ, αφού ως εταίρος του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτη έκανε ό,τι μπορούσε για να διευκολύνει, με το "αριστερούτσικο" άλλοθί του, την κυβέρνηση Σημίτη να προωθήσει τις αντιλαϊκές της επιλογές, τώρα επιδίδεται σε μια φιλεργατική δημαγωγία προτείνοντας το 35ωρο "διά πάσαν νόσον". Ετσι, πασχίζουν να βγουν από την ανυποληψία που οδηγήθηκαν καθώς λειτουργούν σαν δεκανίκι της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Αλλά, προβάλλοντας το 35ωρο έτσι... "νέτο σκέτο", στην ουσία, επιχειρούν - και πάλι - να εξαπατήσουν τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Γιατί, το 35ωρο - που είναι ένα απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα και δικαίωμα των εργαζομένων και θα βελτίωνε τους όρους απασχόλησης - χωρίς τη δέσμευση για 7ωρη και 5ήμερη εργασία τη βδομάδα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως "όχημα" για να περάσουν το ελαστικό ωράριο και η μερική απασχόληση και για να καταργηθούν στοιχειώδη ασφαλιστικά δικαιώματα. Ενώ, παράλληλα, θα αυξάνεται και η ανεργία - που είναι σύμφυτη με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής - και θα μεγαλώνει η εκμετάλλευση και καταλήστευση των εργαζομένων από το κεφάλαιο.

******

Ασφαλώς, όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στο ΣΥΝ και τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ρεφορμιστών, αλλά τα αποσιωπούν και προβάλλουν "σκέτο" το 35ωρο για να καταδημαγωγήσουν σε βάρος των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, ξεπουλάνε τα αιτήματα των εργαζομένων για προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, για προστασία και βελτίωση του εισοδήματός τους από τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ που στηρίζουν. Αποδείχνεται, μια ακόμα φορά, ότι έχουν επιλέξει το ρόλο του "Δούρειου Ιππου" σε βάρος του εργατικού κινήματος και παραμένουν δεκανίκι της κυβερνητικής πολιτικής.

Γ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ