ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΚΟΙ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ
Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες

Δήλωση - καταγγελία του Σπ. Στριφτάρη

Σε μείζον θέμα αναδεικνύεται η κυβερνητική υποκρισία στο θέμα των τόκων υπερημερίας. Ενώ επί μία και πλέον δεκαετία διατηρεί τον επαίσχυντο και ληστρικό αυτό θεσμό, χτες επιχείρησε, διά του εκπροσώπου της, να παίξει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γ. Νικολάου, προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση πως το όλο θέμα δεν είναι θέμα κυβερνητικών αποφάσεων, λέγοντας ότι "δεν είναι η κατάλληλη στιγμή" για να μιλήσει για την κυβερνητική άποψη επί του θέματος. Αναφερόμενος μάλιστα στην εκδίκαση της υπόθεσης από τον Αρειο Πάγο, έκανε γενικά λόγο για "θέμα το οποίο υπάρχει στη δημόσια ζωή της χώρας", ενώ κλιμακώνοντας την πρόκληση ανέφερε ότι "κάθε μέρα υπάρχει διάλογος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και όλους τους φορείς που εμπλέκονται στο θέμα"...

Τις κυβερνητικές - και όχι μόνο - ευθύνες για το θέμα καταγγέλλει με χτεσινή του δήλωση ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

"Από το 1981 το ΚΚΕ καταγγέλλει τη ληστεία που κάνουν οι τράπεζες με τη στήριξη των κυβερνήσεων, όχι μόνο στους δανειολήπτες, αλλά και στους μικροκαταθέτες.

Χρειάστηκε να περάσουν 17 χρόνια για να απασχολήσει τη δικαιοσύνη το φαινόμενο της τοκογλυφίας των τραπεζών. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν τεράστιες ευθύνες, για την αδικία που έγινε και γίνεται σε βάρος των ανθρώπων που κατέφυγαν από ανάγκη σε τραπεζικό δανεισμό.

Το βαρύ τίμημα της τοκογλυφίας έχουν πληρώσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες και μισθωτοί, γιατί οι μεγαλοκεφαλαιούχοι είχαν και έχουν τον τρόπο όχι μόνο να μην πληρώνουν πανωτόκια, αλλά να ωφελούνται από τη ληστεία που κάνουν οι τράπεζες σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων".

Αρχισε το ξεπούλημα της Εθνικής Τράπεζας

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες την απόφασή της να πουλήσει το πρώτο πακέτο μετοχών της ΕΤΕ (9,24% του μετοχικού κεφαλαίου της), ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή της (ο έλεγχος θα περάσει στους ιδιώτες), όπως έγινε με την Εμπορική Τράπεζα το 1991 όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ

Πλώρη για το ξεπούλημα και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ), έβαλε η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ, που ανέθεσε σε 3 χρηματιστηριακούς οίκους να πουλήσουν στο εξωτερικό το πρώτο πακέτο μετοχών (1.615.974 μετοχές) της μεγαλύτερης ελληνικής κρατικής τράπεζας στο εξωτερικό. Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση κάνει πράξη την πολιτική του "λιγότερου κράτους", που πρέσβευε η ΝΔ και οι κάθε είδους "θατσεριστές". Η σχετική απόφαση, για την πώληση του πρώτου πακέτου των μετοχών της ΕΤΕ σε ιδιώτες (ομόλογα που κατείχε στο χαρτοφυλάκιό του το υπουργείο Οικονομικών και είναι μετατρέψιμα σε μετοχές), γνωστοποιήθηκε χτες, με μια ανακοίνωση από τη διοίκηση της ΕΤΕ, η οποία δείχνει την εισπρακτική λογική (τύπου "πουλάω το χαλί για να κρατήσω την υπηρέτρια") που διακατέχει την κυβέρνηση του "εκσυγχρονιστικού" ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης, να υλοποιήσει την πολιτική του "λιγότερου κράτους" και με τον περιορισμό της συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ - που τόσο επίμονα αξιώνουν η Ευρωπαϊκή Ενωση, η ΝΔ, οι βιομήχανοι και άλλοι φορείς που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει με αργούς ρυθμούς την πολιτική "αποκρατικοποιήσεων" - είναι και η χτεσινή λακωνική ανακοίνωση της Εθνικής, το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως ακολούθως:

"Ανακοινώνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο προχωρά σε πρώτη φάση στην πώληση 1,6 εκατομμυρίου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στους επενδυτικούς οίκους "SBC Warburg Dillon Read", "HSBC Invesment Bank PLC" και "Merrill Lynch Internationall". Οι παραπάνω οίκοι είχαν αναλάβει τη διάθεση των μετοχών στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στις διεθνείς και εγχώριες χρηματιστηριακές αγορές. Η πώληση των μετοχών εκτελέστηκε στην τιμή των 26.450 δραχμών ανά μετοχή.Πρόθεση των αγοραστών είναι να τοποθετήσουν τις μετοχές μόνο σε επενδυτές του εξωτερικού, σε τιμή που θα αντανακλά τις συνθήκες της αγοράς κατά την εκτέλεση της συναλλαγής, όταν οι συνθήκες αυτές καταστούν ευνοϊκές. Ο ακριβής χρόνος διάθεσης θα αποφασιστεί από κοινού από τους αγοραστές, το Ελληνικό Δημόσιο και την Εθνική Τράπεζα. Τα καθαρά έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση των μετοχών θα τα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο. Σε περίπτωση κατά την οποία δε θα καταστεί δυνατή η σχεδιαζόμενη διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στο εξωτερικό μέσα στους προσεχείς 12 μήνες, προβλέπεται η δυνατότητα των αγοραστών να προσφέρουν τις μετοχές στο Ελληνικό Δημόσιο και το Ελληνικό Δημόσιο να τις αγοράσει σε τιμή, η οποία θα υπολογίζεται με βάση την αρχική τιμή διάθεσης συν τα έξοδα".

Από την παραπάνω ανακοίνωση, είναι σαφές πως με την πώληση του πρώτου πακέτου μετοχών της ΕΤΕ σε ιδιώτες, περιορίζεται η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής κατά 9,24%.Με δεδομένη μάλιστα την εισπρακτική λογική, που διακατέχει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ πιθανό η Εθνική να περάσει σύντομα κάτω από τον πλήρη έλεγχο των ιδιωτών, όπως είχε γίνει με την Εμπορική Τράπεζα. Υπενθυμίζουμε ότι επί ημερών διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ (συγκεκριμένα το 1991), είχε πουληθεί ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας σε ιδιώτες, με συνέπεια το δημόσιο να χάσει τον έλεγχό του στην τράπεζα, καθώς το ποσοστό συμμετοχής του έπεσε κάτω από 50%.

Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε, ότι από την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, σχετικά με την εκποίηση του πρώτου πακέτου μετοχών της σε ιδιώτες - μέσω των παραπάνω 3 "επενδυτικών οίκων" - προκύπτουν και μια σειρά εύλογα ερωτηματικά, όπως:

Πρώτον, γιατί προχώρησε στην πώληση του πρώτου πακέτου μετοχών της ΕΤΕ (της μεγαλύτερης ελληνικής κρατικής τράπεζας), όταν είναι δεδομένο ότι μπορεί να αξιοποιηθεί (όπως έχει ομολογηθεί ότι έγινε πολλές φορές μέχρι σήμερα στο παρελθόν) στη στήριξη της δραχμής και γενικότερα στην αντιμετώπιση επιθέσεων από τους κάθε είδους κερδοσκόπους στην οικονομία;

Δεύτερον, γιατί βιάστηκε να ξεπουλήσει τις μετοχές της Εθνικής (συμφωνήθηκε με τους ξένους οίκους τιμή πώλησης μόλις 26.450 δραχμές, ενώ πριν την εκδήλωση της κρίσης επιτοκίων - δραχμής και, συγκεκριμένα, στις αρχές Οκτώβρη η τιμή της μετοχής της ΕΤΕ στο Χρηματιστήριο είχε ξεπεράσει τις 35.000 δραχμές; Να θυμίσουμε, ότι η Εθνική είχε ανακοινώσει στις 31 Οκτώβρη ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη για τις 14 Νοέμβρη πώληση των μετοχών (αυτές που πουλήθηκαν προχτές) μέχρις ότου υπάρξει "ομαλοποίηση" της κατάστασης στην εγχώρια αγορά και τις διεθνείς χρηματαγορές.

Τρίτον, η MERRILL LYNCH (μια από τις 3 τράπεζες στις οποίες ανέθεσε η κυβέρνηση την πώληση των μετοχών της ΕΤΕ), φέρεται (σύμφωνα με ανταποκρίσεις του πρακτορείου "Ρόιτερ", που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα "Καθημερινή", ότι ανήκει στο κλαμπ των ξένων τραπεζών που κερδοσκοπούσαν σε βάρος της δραχμής, διατυπώνοντας με εκθέσεις τους προβλέψεις ότι επίκειται υποτίμηση της δραχμής στις αρχές του 1998.

ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Επιζήμια και επικίνδυνη πολιτική

Ανακοίνωση - καταγγελία της Κίνησης. Μεγάλες οι ευθύνες των παρατάξεων, που ουσιαστικά στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές

Την παραπέρα συρρίκνωση της συμμετοχής του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, με τελικό στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ, καταγγέλλει με χτεσινή της ανακοίνωση η Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα.Στην ανακοίνωση ανάμεσα στ' άλλα σημειώνεται:

"Οι επιπτώσεις από αυτή την απόφαση στην οικονομία θα είναι μεγάλες. Η κυβέρνηση χάνει ένα εργαλείο παρέμβασης στην άσκηση της πιστωτικής - νομισματικής πολιτικής. Οταν δημόσια ομολογούν (κ. Μίρκος) το ρόλο που έπαιξε η Εθνική Τράπεζα στη νομισματική κρίση του 1994. Οταν και στην πρόσφατη νομισματική - χρηματιστηριακή κρίση η ΕΤΕ έπαιξε σημαντικό ρόλο στη στήριξη της δραχμής, όταν αυτά είναι γνωστά και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με την πλήρη στήριξη της ΝΔ (δηλώσεις Κ. Καραμανλή 20/11/97 για ξεπούλημα όλων των κρατικών τραπεζών) προχωράει στην ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ, αφήνοντας τις δυνάμεις της "αγοράς" να ρυθμίζουν τα πάντα, όταν την ίδια στιγμή αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο που μετατρέπει την Τράπεζα Ελλάδας σε παράρτημα της Μπούντεσμπανκ, τότε αυτή η πολιτική δεν είναι μόνο νεοφιλελεύθερη, δεν είναι μόνο επιζήμια, είναι και επικίνδυνη.Τεράστιες ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - ΣΥΝ), που επίμονα αρνήθηκαν να πάρουν θέση σε αυτό το τεράστιο ζήτημα, όσες φορές έθεσε το θέμα η ΕΣΑΚ στο Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ. Αρκέστηκαν σε καθησυχαστικές δηλώσεις του τύπου, "μας υποσχέθηκαν...", "δε θα το κάνει αυτό η κυβέρνηση...", "κινδυνολογείτε..." κτλ.

Τι έχουν να πουν τώρα οι συνάδελφοι αυτοί; Και στον ελληνικό λαό και στους εργαζόμενους στην Εθνική; Πρόκειται για ξεπούλημα, ναι ή όχι; Υπάρχουν ορατοί κίνδυνοι να περάσει η Εθνική σε κάποια πολυεθνική, ναι ή όχι; Η πορεία αυτή της Εθνικής θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην απασχόληση, στα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα, ναι ή όχι; Θα τολμήσουν να επαναλάβουν τις ανοησίες περί κανόνων υγιούς ανταγωνισμού; Θα συνεχίσουν να παπαγαλίζουν ότι οι κρατικές τράπεζες πάσχουν από καλούς μάνατζερ, που θα πρέπει μάλιστα να προσλαμβάνονται με διεθνείς διαγωνισμούς, λες και ο κ. Καρατζάς δεν είναι καλός μάνατζερ για τα συμφέροντα που υπηρετεί;

Τι έχει να πει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, που μέχρι προ διμήνου δεχόταν διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά και εργοδοτικά στελέχη ότι η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ θα παραμείνει ίδια (51-49%);

Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα πρέπει όχι μόνο ν' ανησυχούν, αλλά να αντισταθούν στην πολιτική αυτή".

Και η ανακοίνωση της κίνησης καταλήγει:

"Η κρυστάλλινη θέση της ΕΝΙΑΙΑΣ, δικαιώνεται ακόμα παραπέρα. Καμιά μετοχή από όσες κατέχει το δημόσιο να μην περάσει στα χέρια ιδιωτών.

Τα διοικητικά συμβούλια των Συλλόγων της Εθνικής, η ΟΤΟΕ, η ΓΣΕΕ να πάρουν τώρα θέση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα".

Παραιτήθηκε ο υποδιοικητής της Εθνικής, Κ. Σταμούλης

Την παραίτησή του υπέβαλε - ή, ίσως, αναγκάστηκε να υποβάλει - από τη θέση που κατείχε μέχρι τώρα ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας Κ. Σταμούλης. Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου της Εθνικής, όπου αναφέρεται: "Από την Εθνική Τράπεζα ανακοινώθηκε ότι υπέβαλε την παραίτησή του ο υποδιοικητής της τράπεζας Κ. Σταμούλης, ύστερα από 4 χρόνια επιτυχούς θητείας στη θέση αυτή. Η παραίτησή του, που υποβλήθηκε για προσωπικούς λόγους, θα τεθεί υπό την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, το οποίο θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ