ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργιακή απάντηση στο ... 2,5%

Συγκέντρωση σήμερα στις 11 π.μ. στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ. Σε μαζική συμμετοχή και προβολή των πραγματικών αιτημάτων καλεί η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Απεργούν σήμερα πανελλαδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο σκληρή επίθεση τόσο στο εισόδημά τους, όσο και στο σύνολο των δικαιωμάτων τους. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11 το πρωί μπροστά στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ,ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις. Προσυγκέντρωση στις 10πμ, στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ,πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια, με πορεία, θα κατευθυνθούν στο χώρο της κεντρικής απεργιακής συγκέντρωσης.

"Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση, προβάλλοντας τα πραγματικά μας αιτήματα", τονίζεται σε ανακοίνωση της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας.

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στη νέα βάρβαρη λιτότητα της εισοδηματικής πολιτικής του 2,5% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στα αντιδημοσιοϋπαλληλικά μέτρα συγχώνευσης, κατάργησης και ιδιωτικοποίησης δημόσιων υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα. Στην επαναφορά του αντιδραστικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και στην κατάργηση της μονιμότητας που επιχειρείται μέσα απ' την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο. Επίσης ενάντια στην κυβερνητική προσπάθεια για φαλκίδευση του αιτήματος για πραγματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και στη μεθόδευση για κατάργηση και των ελάχιστων ασφαλιστικών δικαιωμάτων μέσα απ' το διαβόητο "κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό. Η παράταξη καταδικάζει, επίσης, το αντεργατικό "Σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000", που είναι το αποτέλεσμα του "κοινωνικού διαλόγου", καταγγέλλει την ΠΑΣΚΕ που το προσυπέγραψε, αλλά και τις άλλες παρατάξεις που συμμετείχαν σ' αυτό το "διάλογο".

Πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα στην Πάτρα καλούν - με ανακοίνωσή τους - τους δημόσιους υπάλληλους σε καθολική συμμετοχή στην απεργία και στην πανδημοσιοϋπαλληλική συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "τα σωματεία και οι συνδικαλιστές πήραν την πρωτοβουλία για οργάνωση απεργιακού συλλαλητηρίου, μετά την προκλητική στάση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, που πεισματικά αρνείται μέχρι σήμερα και να οργανώσει συλλαλητήριο, αλλά και να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την επιτυχία της κινητοποίησης".

  • Κάλεσμα προς τους συνταξιούχους δημόσιους υπάλληλους, να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και να διατρανώσουν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την ανατροπή της ανάλγητης αντιϋπαλληλικής και αντισυνταξιουχικής κυβερνητικής πολιτικής, απευθύνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας.Επίσης στην απεργιακή κινητοποίηση καλεί με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΟΤ.
Η ΔΕ Υγειονομικών ΙΚΑ

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών ΙΚΑ",σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει διασπαστική την απόφαση της κλαδικής ομοσπονδίας, η οποία αντί να καλέσει τα μέλη της να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ ενάντια στην επιδρομή που δέχονται τα εισοδήματα των εργαζομένων από τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και την εισοδηματική πολιτική, οργανώνει (στα πλαίσια 48ωρης απεργίας) χωριστή συγκέντρωση την ίδια ώρα με τη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και με κύριο αίτημα τις υπερωρίες!

Η ΔΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία - συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και να απαιτήσουν αυξήσεις 25% και ενσωμάτωσή τους στους βασικούς μισθούς, κατάργηση των αντιασφαλιστικών και αντιλαϊκών νόμων, δημοκρατικό Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Να παλέψουν ενάντια στα σχέδια κατάργησης της μονιμότητας και στις προωθούμενες κινητοποιήσεις.

  • Με 3ωρη στάση εργασίας (12-3 μμ) μετέχουν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στη σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ. Τις ώρες αυτές θα υπάρξουν αλλαγές στις πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιριών.
  • Το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας καλεί τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετέχουν στη σημερινή πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία. Η ΟΛΜΕ συμμετέχει στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία με τρίωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις τρεις πρώτες ώρες της απογευματινής βάρδιας.
Καταγγελίες της Ενωσης Προσωπικού ΑΗΣ Λαυρίου

Για "εγκληματική αδιαφορία" καταγγέλλει τους υπεύθυνους της διοίκησης του Σταθμού Παραγωγής ΔΕΗ ΑΗΣ Λαυρίου η Ενωση του Προσωπικού,με αφορμή ζημιά που έγινε στη μονάδα Π/300 MW.

Η Ενωση καταγγέλλει ότι δεν προσλαμβάνεται τεχνικό προσωπικό για την κάλυψη αναγκών του Σταθμού, περιορίζεται ο χρόνος απασχόλησης του προσωπικού για τη συντήρηση των μονάδων, παρατείνονται αυθαίρετα οι ώρες λειτουργίας των εγκαταστάσεων και δε γίνονται οι προβλεπόμενες από τους κατασκευαστές συντηρήσεις. Ακόμα ότι οι περιορισμένες συντηρήσεις ανατίθενται σε εργολάβους ("αναθέσεις, που πολλές φορές γίνονται με σύντομες ή "κρυφές διαδικασίες"), ότι δε γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ στα γηρασμένα τμήματα του Σταθμού κ. α.

  • Με άλλη ανακοίνωσή της, η Ενωση καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης, η οποία εμπαίζει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ μη δίνοντας λύση στο πρόβλημα του ασφαλιστικού, καθώς και το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, το οποίο χαρακτηρίζει "κακό ταχυδρόμο".

Η Ενωση καλεί τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της και να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις με έκτακτες γενικές συνελεύσεις, να διοργανώσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ακόμα, να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Συνεδρίου για το ασφαλιστικό και να προχωρήσει σε κυλιόμενες 48ωρες απεργίες σε στρατηγικές υπηρεσίες της ΔΕΗ. Τέλος, να προχωρήσει σε απεργία διαρκείας με την κατάθεση του νόμου.

  • Επίσης, η Ενωση καταδικάζει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ) για την απόφασή της να συνυπογράψει το κατάπτυστο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000", κάνοντας χρήση της διπλής ψήφου του προέδρου και ασκεί κριτική στις παρατάξεις ΔΑΚΕ και "Αυτόνομη Παρέμβαση" για τη συμμετοχή τους ως την τελευταία στιγμή στον "κοινωνικό διάλογο". Τέλος, καλεί τη ΓΕΝΟΠ "να μην δεχτεί τη συμφωνία - αίσχος και να καταδικάσει το έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης".
Στις κάλπες από σήμερα οι μάγειροι

Εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς πραγματοποιούσαν μέχρι και χτες μέλη της διοίκησης του Σωματείου Μαγείρων Αττικής, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τις αρχαιρεσίες του σωματείου που αρχίζουν σήμερα Τρίτη και θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Πέμπτη.Το Σάββατο επισκέφτηκαν τα ξενοδοχεία "Χίλτον" και "Κάραβελ".

Ο φόβος της απόλυσης έκλεινε τα στόματα των εργαζομένων στην κουζίνα του "Κάραβελ".Δε χρειαζόταν όμως να μας πουν και πολλά, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση στους "εξτρά", το διαπιστώσαμε και μόνοι μας, αφού η πλειοψηφία των εργαζομένων που συναντήσαμε διασχίζοντας την κουζίνα ήταν εξτρατζήδες!

Ειδικά το τελευταίο τετραήμερο κάθε βδομάδας προσλαμβάνονται μόνο στην κουζίνα γύρω στους 10 εξτρά τη μέρα! Το μόνιμο προσωπικό είναι αδύνατον να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις, δεδομένου ότι στο ξενοδοχείο διεξάγονται συχνά πυκνά συνέδρια, ημερίδες και μια σειρά άλλων εκδηλώσεων. Οι συνδικαλιστές τόνιζαν ότι το ξενοδοχείο θα μπορούσε να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Το "Χίλτον",όπως τόνισαν εργαζόμενοι, προσλαμβάνει σπάνια εξτρατζήδες, ωστόσο κι από κει δε λείπουν τα προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ξενοδοχείο δεν έχει δώσει ακόμα τις αυξήσεις της κλαδικής σύμβασης, η οποία έχει υπογραφεί από τον περασμένο Ιούλη!

Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται στα γραφεία του Σωματείου, Γλάδστωνος 3 Στοά Φέξη, καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Η ΕΣΑΚ στηρίζει το ψηφοδέλτιο της "Προοδευτικής Ενωσης Μαγείρων".

Αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Ξύλου

Ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Ξύλου Αττικής,καθώς και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία του κλάδου και για το ΕΚΑ. Οι εργαζόμενοι του χώρου μπορούν να ψηφίσουν από τις 4 μμ ως τις 8 μμ, στα γραφεία του Συνδικάτου, στον 5ο όροφο του ΕΚΑ (Γ Σεπτεμβρίου 48 β).

Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ την Πέμπτη

Η ανάπτυξη νέων αγώνων για την ανατροπή των αντιναυτεργατικών μέτρων εφοπλιστών και κυβέρνησης και ο συντονισμός της δράσης των ναυτεργατών για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, θα είναι ορισμένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.Η Συνέλευση θα γίνει την Πέμπτη, 27 του μήνα, στις 10 το πρωί.

Στα πλαίσια του αγώνα για τον εκδημοκρατισμό της ΠΝΟ, ενόψει του 25ου Πανναυτικού Συνεδρίου που θα γίνει στις 4 και 5 Δεκέμβρη, οι μηχανικοί καλούνται να εγκρίνουν και την απόφαση που πήρε η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ την περασμένη Παρασκευή, για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου έξω από το χώρο του Συνεδρίου κατά την πρώτη μέρα των εργασιών. Η οργάνωση συλλαλητηρίου έχει ήδη αποφασιστεί και από την Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Επειδή το θέμα του εκδημοκρατισμού του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος αφορά και τους συσχετισμούς του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,στο συλλαλητήριο αποφάσισαν να συμμετέχουν και πάνω από 20 πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμης του ΕΚΠ σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη βδομάδα.

"Είναι ανάγκη να κατανοηθεί από όλους τους μηχανικούς και γενικότερα τους ναυτεργάτες ότι μόνο με την οργανωμένη πάλη μέσα από τα σωματεία μπορούμε να αντιστρέψουμε τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους ναυτεργάτες", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΠΕΜΕΝ, η οποία καλεί τους μηχανικούς να συμμετέχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση.

  • Απεργούν από την περασμένη Παρασκευή οι 15 από τους 25 ναυτεργάτες που υπηρετούν στο χημικό πλοίο ΡΙΦΕΡ με ελληνική σημαία, απαιτώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Οι 15 απεργοί ναυτεργάτες είναι από τις Φιλιππίνες και αποτελούν το κατώτερο πλήρωμα του πλοίου. Η πλοιοκτήτρια εταιρία ΚΡΟΝΟΣ δεν τους έχει δώσει δραχμή εδώ και δύο μήνες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ