ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΜΠΑΛΑΦΑ
"Θύμα και πειραματόζωο μηχανισμών"

Πλήθος μαρτύρων υπεράσπισης κατέθεσε χτες στη δίκη του Γιώργου Μπαλάφα στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας για τις υποθέσεις της λεγόμενης "Αντικρατικής Πάλης", ενώ μια άλλη δίκη του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που σχετίζεται με τη σύλληψή του στις 30/11/92 στο Καπανδρίτι, αναβλήθηκε για τις 16/3/98. Συγκατηγορούμενή του στην υπόθεση αυτή είναι και η σύντροφός του Βασιλική Μίχου.

Το βασικό χαρακτηριστικό και των χτεσινών καταθέσεων ήταν η αναζήτηση από τις διωκτικές αρχές εξιλαστήριου θύματος στις υποθέσεις τρομοκρατίας, ο αποκλεισμός της συμμετοχής Μπαλάφα σε πράξεις βίας και οι πιέσεις που ασκούν εξωελληνικά κέντρα για την καταδίκη του. Ο Μαν. Γλέζος τόνισε: "Δεν μπορεί ένας άνθρωπος, που αγωνίζεται ν' αλλάξει το κοινωνικό καθεστώς, να προβαίνει σε ατομική τρομοκρατία. Ο Γ. Μπαλάφας βρίσκεται σε πλήρη διάσταση ιδεολογικά με όσα τον κατηγορούν". Ο δήμαρχος Νίκαιας Βασ. Τράπαλης είπε ότι γνώρισε τον κατηγορούμενο στο νοσοκομείο, όταν έκανε απεργία πείνας και θυμάται ότι"υποστήριζε με ιδιαίτερη ζέση την αθωότητά του". Ο Μαν. Δασκαλάκης,μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ: "Κρίνετε τον Γ. Μπαλάφα έξω από τις όποιες πιέσεις. Δεν έχω στοιχεία να αποδείξω το μέγεθος της οποιασδήποτε συνωμοσίας. Δε θα με εξέπληττε μια εστία τύπου Θεσσαλονίκης". Ο Αλ. Στάμου,πρόεδρος του Ταμείου Υγείας της ΑΤΕ: "Είναι σαφές ότι ο Γ. Μπαλάφας έχει επιλεγεί ως σύμβολο απόδειξης αναπόδεικτων πραγμάτων. Είμαι βέβαιος ότι δεν έχει σχέσεις με ανθρωποκτονίες". Ο Ν. Βούτσης,μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ: "Βρίσκεται στον αντίποδα της νοοτροπίας των ανθρωποκτονιών. Είναι θύμα και όμηρος μεθοδεύσεων κατασταλτικών μηχανισμών". Ο Θεοχ. Παπαμάργαρης,οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδος: "Εχω την αίσθηση ότι κάποιοι τον χρησιμοποιούν ως πειραματόζωο για να δουν τις δικές του αντοχές και της κοινωνίας". Ο Γερ. Σέβρος: "Στις τρομοκρατικές οργανώσεις του εξωτερικού δεν εμπλέκονται άνθρωποι του μαζικού κινήματος". Κατέθεσαν, επίσης, ο οικονομολόγος Αντ. Καρράς,οι δημοσιογράφοι Λ. Κομίνης,Γ. Βότσης,Ι. Τριάντης,οι συνδικαλιστές Μαρία Φραγκιαδάκη,Ζωή Σώκου,Σωτ. Σιώκος,η ψυχοθεραπεύτρια Αναστασία Λαζαράτου κ.ά.

Υπαξιωματικός κατείχε εκρηκτικό μηχανισμό

Νέο κρούσμα διαφθοράς υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Χτες τα ξημερώματα συνελήφθη ο Βησσαρίων Τζίμας, για κατοχή εκρηκτικού μηχανισμού! Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο κελευστής επέβαινε σε ΙΧ αυτοκίνητο με οδηγό τον Θεόδωρο Μυκονιάτη. Οταν αντιλήφθηκαν ότι τους ακολουθούσαν αστυνομικοί, στην οδό 1ης Μάη στην Κηφισιά, πέταξαν στο δρόμο τον εκρηκτικό μηχανισμό, που αποτελούνταν από δυο μασούρια ζελατοδυναμίτιδας με δύο πυροκροτητές. Την υπόθεση ερευνά η Κρατική Ασφάλεια. Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι ερευνάται αν είχαν διασυνδέσεις με ανθρώπους της νύχτας.

Συνελήφθη ως φυγόποινος ο Ε. Μπιάνκο

Στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, αναπληρωτή εισαγγελέα επί των εκδόσεων, οδηγήθηκε χτες το πρωί, με ισχυρή αστυνομική συνοδεία, ο 45χρονος Ιταλός Ενρίκο Μπιάνκο, προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι πρόκειται για το πρόσωπο που εκζητείται από τις ιταλικές αρχές. Ακολούθως μεταφέρθηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού, όπου θα παραμείνει μέχρις ότου οι δικαστικές αρχές της χώρας του στείλουν το φάκελο της δικογραφίας που τον αφορά, για να αιτιολογήσουν το αίτημα έκδοσής του. Πάντως, ο υπό έκδοση χρόνος δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 40 μέρες. Αν στο διάστημα αυτό δεν έχει σταλεί η δικογραφία, ο Μπιάνκο θα αφεθεί ελεύθερος, δεδομένου ότι δεν έχει διαπράξει καμιά αξιόποινη πράξη στη χώρα μας, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια.

Οπως έγινε γνωστό, η σύλληψη του Ε. Μπιάνκο το περασμένο Σάββατο στο Ακτιο της Πρέβεζας έγινε με βάση μια συγχωνευτική απόφαση ιταλικού δικαστηρίου το 1993, με την οποία είχε καταδικαστεί ερήμην σε 7ετή κάθειρξη για σειρά αδικημάτων. Από τα έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές, δε φαίνεται ότι συμμετείχε σε κάποια τρομοκρατική ενέργεια και, μάλιστα, στην απαγωγή και δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Αλντο Μόρο στις 9-5-1978, στην οποία αναφέρθηκε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με επίσημη ανακοίνωσή του.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έμειναν, βέβαια, με την εμπειρία της ανάκρισης ενός παλιού μέλους των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Από την προανάκριση, ωστόσο, αλλά και από την πολύμηνη παρακολούθησή του δεν προέκυψε ότι είχε επαφές με ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό ενεργοποίησαν άγνωστοι μέσα στα γραφεία όπου στεγάζεται η "Πανεθνική Δημοκρατική Ενωση", στα Εξάρχεια, ένα σωματείο που ιδρύθηκε πρόσφατα από τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλη Κόκκινο.

Οι άγνωστοι βομβιστές τηλεφώνησαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο τηλεφωνικό κέντρο του ΣΚΑΪ και προειδοποίησαν για την έκρηξη της βόμβας, ενώ με προκήρυξη που δημοσιεύτηκε χτες στην "Αθηναϊκή", την ευθύνη ανέλαβαν οι λεγόμενοι "Επαναστατικοί Πυρήνες".

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Ετελέσαμε 40ήμερο μνημόσυνο εν στενώ οικογενειακώ κύκλω την Κυριακή 23.11.97 και ώρα 10.15 π.μ. εις τον Ιερό Ναό του Νεκροταφείου Παλαιού Φαλήρου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΡΖΕΝΤΑ

Ζωγράφου

Η σύζυγος: Αλίκη. Τα παιδιά: Γιάννης και Τζένη. Τα εγγόνια: Αλίκη, Δημήτρης.

Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Το είχαν "προβλέψει";

Προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει η Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Γ. Κολιοκώστα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί ή όχι αξιόποινες πράξεις, όπως απάτη και αντιποίηση επαγγέλματος από "μέντιουμ", "αστρολόγους" και λοιπούς "μάγους", που εμφανίζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς και διατείνονται ότι έχουν "ειδικές γνώσεις" και "ικανότητες" να "βλέπουν" και μάλιστα τηλεφωνικά, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ατόμων, ζητώντας τους να καλέσουν το τηλέφωνο 090... Με βάση την εισαγγελική παραγγελία, όλοι οι "μάγοι" της TV υποχρεώνονται να προσκομίσουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Επίσης, θα ζητηθούν από τον ΟΤΕ οι σχετικές συμβάσεις και θα ελεγχθεί η κίνηση των λογαριασμών των συγκεκριμένων αριθμών, προκειμένου να διακριβωθεί αν και ο Οργανισμός συμμετέχει στην τέλεση αξιόποινων πράξεων με τη χορήγηση τηλεφωνικών συνδέσεων, ενώ γνωρίζει ότι τα άτομα αυτά δεν έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ