ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

Η φράση είναι σαφέστατη: "Η νέα πραγματικότητα, που διαμορφώθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τη "συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης" (σχέδιο "Ι. Καποδίστριας"), αποτελεί ιστορικό βήμα προόδου για το θεσμό της ΤΑ".Περιέχεται στις πρώτες γραμμές του ψηφίσματος που ενέκριναν περίπου 75 σύνεδροι στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Με αυτήν το ΠΑΣΟΚ σηματοδότησε και ο ΣΥΝ χειροκρότησε την παραδοχή - πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας, που και ανοιχτά πλέον θα καθορίζει την κοινή στάση και δράση των δυνάμεων των δύο κομμάτων στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, καθώς ένα "ιστορικό βήμα προόδου" ζητάει επιτακτικά και τη συνέχειά του στη ζωή. Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών ήταν σαφέστατος: "Εξαγγείλαμε και πραγματοποιήσαμε. Σεις να διεκδικήσετε και να κερδίσετε τη σύμπραξη και τη συμπαράσταση του λαού". Πώς και πού; Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, που σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό θα πρέπει να πάρουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής. Με το ψήφισμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ εξασφαλίστηκε, εκτός των άλλων, και ένα ακόμα πρόσχημα για τις δυνάμεις του ΣΥΝ. Δε χρειάζεται να δηλώνουν ότι στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Μπορούν να δηλώνουν απλά ότι υλοποιούν τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ. Ετσι ώστε, μετά την - όπως πιστεύουν - χαμηλού πολιτικού κόστους λύση που επιβλήθηκε στο θέμα της υποψηφιότητας στο Δήμο Αθήνας, να μπορεί να περπατήσει και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο μια συνεργασία σε προγραμματική βάση. Ποια βάση; Μα αυτή, που συνεπάγεται η υλοποίηση και συνέχεια του "ιστορικού βήματος".

Κάτι λείπει, βέβαια, από τον όλο σχεδιασμό. Κάτι που έγινε οδυνηρά αισθητό στις ομιλίες του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, αλλά και μέσα από τις διάφορες συνεντεύξεις που δόθηκαν στη διάρκειά του, αλλά και μετά απ' αυτό. Ο άνθρωπος και, ειδικότερα, ο εργαζόμενος άνθρωπος. Αυτός απουσιάζει. Για την ακρίβεια, υπάρχει μόνο ως οικονομική και πολιτική οντότητα, ικανή μόνο για να φορολογείται και να εξαγοράζεται. Υπάρχει ως νούμερο, δίπλα στο οποίο μπορούν να αντιστοιχιστούν τα ποσά των νέων φόρων που του αναλογούν και ως νούμερο πάλι - εξαγορασμένο αυτή τη φορά - η καταμέτρηση του οποίου με την κατάλληλη δόση σε χάντρες και καθρεφτάκια θα εμφανιστεί ως το επιθυμητό χρώμα στον εκλογικό χάρτη. Ο άνθρωπος, όμως, η ίδια η ζωή του, δηλαδή, το 8ωρό του που γίνεται 12ωρο, το επίδομα ανεργίας, που γίνεται επιδότηση στον βιομήχανο για ημίωρη απασχόληση ανέργων, η παροχή δημόσιας και δωρεάν παιδείας, που γίνεται πληρωμένη κατάρτιση "απασχολήσιμων", οι παροχές υγείας και πρόνοιας, που εξαφανίζονται, ο λαϊκός πολιτισμός, που ενοχοποιείται για να φανούν λαμπερά τα "Μέγαρα", τα εργοστάσια, οι βιοτεχνίες και τα μικρομάγαζα που κλείνουν, η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, που καταστρέφεται με άνωθεν εντολές, όλα αυτά που συνιστούν τη ζωή του καθημερινού ανθρώπου, που βιώνει ως πηγή της χαράς ή της δυστυχίας του, όλα αυτά απουσιάζουν προκλητικά από τα ψηφίσματα και τις συνεντεύξεις των "κεντροαριστερών". Κάνουν καθαρό πως η μόνη τους έγνοια είναι μια κάποια πόλη, η οποία πρέπει να λειτουργεί με συγκεκριμένα οικονομικά στάνταρ, να εκτελεί πιστά τα προγράμματα, που άλλα κέντρα έχουν προεγκρίνει. Να είναι γενικώς φωτεινή, λουλουδάτη και χαρούμενη, η πόλη, δηλαδή, που υλοποιεί ήδη ο Αβραμόπουλος.

Υπό αυτό το πρίσμα το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, αν δεν επικύρωσε ένα τέλος για μια Αυτοδιοίκηση, που ιστορικά έχει δώσει και αγωνιστικά - διεκδικητικά δείγματα, σίγουρα έκανε καθαρό ένα δρόμο προς τον απόλυτο πλέον εκφυλισμό του θεσμού, ώστε αυτός να ανταποκρίνεται πιστά πλέον στη νέα του αποστολή. Είτε αυτή προσδιορίζεται ωμά από την Μ. Δαμανάκη ως άμεσα φορομπηχτική, είτε πιο κομψά από τον Ν. Κωνσταντόπουλο ως "συνετή διαχείριση προβλημάτων", είτε καθορίζεται από τον υπουργό Εσωτερικών με όρους παρμένους κατευθείαν από τα λεξικά της ΕΕ ως "βάση, θεμέλιο, αφετηρία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και σύγκλιση". Στο ερώτημα "Αυτοδιοίκηση για ποιον", οι "κεντροαριστεροί" απαντούν πλέον ωμά: Για τη διαχείριση, για το βόλεμα, για το συμβιβασμό.

Αυτό δημιουργεί, βέβαια, κάποια προβλήματα σε ανθρώπους που, εγκλωβισμένοι σε αυτούς τους πολιτικούς σχηματισμούς, δικαίως συνδέουν ακόμα τον όρο "Αριστερά" με τη φράση "κέντρο αναφοράς ο εργαζόμενος άνθρωπος". Ιδού η Ρόδος. Τα πράγματα έχουν ειπωθεί όσο πιο ωμά μπορούσαν να ειπωθούν από τις ηγεσίες του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ. Οι επιλογές προσώπων, που ήδη ανακοινώνεται η υποψηφιότητά τους, βασίζονται μόνο στο ερώτημα: καλός ή κακός διαχειριστής αυτής της πολιτικής; Το ΚΚΕ - και με την παρέμβαση του Σπ. Χαλβατζή στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ - επισήμανε και πάλι πως οι αιρετοί πρέπει να αποδεικνύουν "πρακτικά ότι στέκονται πλάι στον εργαζόμενο, υποστηρικτές των αιτημάτων του για δουλιά, για αξιοπρεπή ζωή, βοηθώντας στην ανάπτυξη της συνείδησης ότι ο συλλογικός αγώνας αποτελεί τη λύση ενάντια στο περιστασιακό ατομικό βόλεμα και τις πελατειακές σχέσεις".

Ιδού - και πάλι - η Ρόδος.

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Τα πράγματα έχουν ειπωθεί όσο πιο ωμά μπορούσαν να ειπωθούν από τις ηγεσίες του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ. Οι επιλογές προσώπων, που ήδη ανακοινώνεται η υποψηφιότητά τους, βασίζονται μόνο στο ερώτημα: καλός ή κακός διαχειριστής αυτής της πολιτικής;

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΣΑΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ 15ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 3ΟΥ ΓΕΛΧΟΛΑΡΓΟΥ
Συντονισμένες αντιδράσεις των μαθητών

- Τι οδηγεί τους μαθητές στην αυριανή κινητοποίηση;

- Οι μαθητές αντιμετωπίζουν καθημερινά τα προβλήματα της παιδείας με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, σε εκπαιδευτικούς, που διατηρούνται και οξύνονται με τα ποσοστά που προβλέπει για την παιδεία ο νέος προϋπολογισμός. Κάνουν μάθημα μόνο με τα στοιχειώδη διδακτικά μέσα και είναι υποχρεωμένοι να σπαταλούν τον - υπό κανονικές συνθήκες - ελεύθερο χρόνο τους στα φροντιστήρια.

Την ίδια στιγμή, ο νέος νόμος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση υποβαθμίζει και υπονομεύει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Με τις πολλαπλές εξετάσεις στην Α, Β και Γ Λυκείου σε Νομαρχιακό και σε Εθνικό επίπεδο, με την κατάργηση της δεύτερης ευκαιρίας στους μαθητές, καθώς και με τη σκληρή λιτότητα για την παιδεία, η κυβέρνηση στέλνει στα φροντιστήρια τους μαθητές από το Γυμνάσιο ή και το Δημοτικό ακόμα. Η μόρφωση μετατρέπεται πλήρως σε εμπόρευμα που θα το αγοράζει όποιος έχει περισσότερα χρήματα ενώ η ζωή των μαθητών γίνεται ένας μαραθώνιος ανάμεσα στο σχολείο και το φροντιστήριο.

- Και φέτος, οι μαθητικές εκλογές δεν πραγματοποιήθηκαν ενιαία σε όλα τα σχολεία. Πού πιστεύεις ότι αποσκοπεί αυτό και κατά πόσο έχουν πετύχει το στόχο τους εκείνοι που θέλουν την υπονόμευση του μαθητικού συνδικαλισμού; - Το υπουργείο καθυστερεί τις μαθητικές εκλογές παραβιάζοντας τον ίδιο τον μαθητικό κανονισμό που προβλέπει εκλογές στον πρώτο μήνα έναρξης των μαθημάτων. Ακόμα καταργεί την ενιαία τέλεση των εκλογών στοχεύοντας στην αποδιοργάνωση του μαθητικού κινήματος και στον αποσυντονισμό της κοινής δράσης των μαθητών. Ο στόχος για αλλοίωση του κύρους των εκλογών έχει πετύχει σε ένα βαθμό μόνο, καθώς αυξάνει όλο και περισσότερο ο αριθμός εκείνων των μαθητών που αγωνίζονται για να αλλάξει η νοοτροπία που θέλει τους μαθητές στη γωνία.

- Πώς οργανώνουν οι μαθητές την αντίδρασή τους απέναντι σε αυτή την πολιτική που ακολουθείται στην παιδεία αλλά και στα ιδιαίτερα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν μέσα στα σχολεία;

- Οι μαθητές απέναντι στην πολιτική αυτή εκδηλώνουν με διάφορους τρόπους τη σοβαρή τους ανησυχία και την αντίδρασή τους στα νέα μέτρα της κυβέρνησης καθώς και στην πολιτική λιτότητας που ακολουθείται πολλά χρόνια στην παιδεία. Σαν μια πρώτη απάντηση υπήρξε η κινητοποίηση σχολείων της Αθήνας στις 2 Οκτώβρη ενώ ταυτόχρονα μέσα και από την ολοκλήρωση των εκλογών με αποφάσεις των μαθητικών συμβουλίων και κοινοτήτων οργανώνεται αυριανή κινητοποίηση σχολείων της Αθήνας. Παράλληλα προσανατολιζόμαστε στη διαμόρφωση τοπικών συντονιστικών επιτροπών αγώνα των σχολείων που θα συντονίζουν τη δράση μαθητικών συμβουλίων και κοινοτήτων.

Ομως δε θα μείνουμε μόνο εκεί. Η παιδεία αφορά όλους, μαθητές, καθηγητές, γονείς, φοιτητές και όλο τον εργαζόμενο λαό της πατρίδας μας. Γι' αυτό το λόγο χρειάζεται η διαμόρφωση ενός πανίσχυρου μετώπου παιδείας με όλο το λαό που θα ξεκινά από την κοινή δράση από κάθε δήμο και σε μια πορεία θα πρέπει να αγκαλιάζει ολόκληρη τη χώρα. Οι μαθητές σε αυτή την προσπάθεια μπορούν και πρέπει να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή.

Μ. Κ.

ΜΕ ΕΝΤΟΝΕΣ "κόντρες" ανάμεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και διαφοροποιημένες απόψεις βουλευτών των δύο κομμάτων για άλλα θέματα, συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος (σελίδα 5).

ΜΕ τη μεγαλοπρέπεια που ταιριάζει στην ιστορική επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, στις 25 Νοέμβρη 1942, θα γιορταστεί και φέτος, την Κυριακή 30 - 11 - 1997, από τους αντιστασιακούς και όλο το λαό, το σημαντικότερο έργο της ενιαίας δράσης, ενάντια στο ναζισμό - χιτλερισμό (σελίδα 12).

ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ για τις δραματικές επιπτώσεις της κατάρρευσης του - τέταρτου μεγαλύτερου στην Ιαπωνία - χρηματιστηριακού οργανισμού ΓΙΑΜΑΪΤΣΙ στις χρηματαγορές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, επιχειρούν από το περασμένο 24ωρο να διασκεδάσουν παράγοντες της κυβέρνησης της Ιαπωνίας (σελίδα 14).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ