ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
"Ομοβροντία" συγκεντρώσεων σήμερα

Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, τα Χανιά, το Αγρίνιο και την Καβάλα διαδηλώνουν σήμερα οι συνταξιούχοι κατά των συντάξεων πείνας, της αντιασφαλιστικής πολιτικής και του αντιλαϊκού προϋπολογισμού

Με νέα "ομοβροντία" συγκεντρώσεων σήμερα και υπόσχεση για έναν "πολύ θερμό χειμώνα", απαντούν οι συνταξιούχοι στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, στις συντάξεις πείνας και στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Ετσι σήμερα πραγματοποιούνται:

- Παναττική - πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 10πμ στην πλατεία Κάνιγγος,με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

- Συγκέντρωση των συνταξιούχων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη στις 11 πμ στο Εργατικό Κέντρο.Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

- Παγκρήτια συγκέντρωση θα γίνει στα Χανιά,ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης στα Γιάννενα,στην Καβάλα (10 πμ στο Εργατικό Κέντρο) και στο Αγρίνιο (10 πμ στο Εργατικό Κέντρο).

"Στη συντηρητική, απάνθρωπη και εγκληματική πολιτική που οδηγεί το λαό και τον τόπο στον αφανισμό, απαντάμε με ενότητα και αγώνα", τονίζεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής, η οποία χαρακτηρίζει κοροϊδία τις "αυξήσεις" 2,5% για μισθούς και συντάξεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και οι οποίες ισοδυναμούν - όπως τονίζει - για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους σε 50-85 δραχμές τη μέρα. Καταγγέλλει τον φορομπηχτικό προϋπολογισμό και τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες που προβλέπει.

  • Για τη συνέχιση εφαρμογής απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, αλλά και για την επιχειρούμενη αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΔΕΗ είτε με ιδιωτικοποίηση, είτε με μετοχοποίηση, διαμαρτύρεται - με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής του Συνέλευσης - ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΔΕΗ Αττικής.

Οι συνταξιούχοι - σημειώνεται στο ψήφισμα - απορρίπτουν τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης που ρίχνει όλα τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους και απαιτούν: Τη διατήρηση της ασφάλισης στα πλαίσια του θεσμού του ιδρυτικού νόμου 4491/66. Την άμεση αναγνώριση και εφαρμογή της ενιαίας αναλογιστικής μελέτης, σαν μοναδικής λύσης του ασφαλιστικού της ΔΕΗ. Την ουσιαστική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας και αύξηση του αφορολόγητου ποσού. Τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Τέλος δηλώνουν ότι θα διεκδικήσουν με όλες τις μορφές αγώνα τα αιτήματά τους, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Προς νέα απεργία προχωρά η ΓΣΕΕ

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τον προϋπολογισμό εισηγείται αύριο στο Γενικό Συμβούλιο η ΕΕ. Συνολική αντιπαράθεση με τον προϋπολογισμό και την πολιτική της κυβέρνησης, ζητά η ΔΑΣ και προβάλλει ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο

Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, αποφάσισε να εισηγηθεί σήμερα στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ,η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας που συνεδρίασε χτες.

Σημεία αιχμής της απεργίας θα είναι το "εισόδημα" και το θέμα της "αύξησης του αφορολόγητου", όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ και όπως καταλήχθηκε με τις ψήφους ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ,ενώ οι σύμβουλοι της ΔΑΣ πρότειναν τη συνολική καταδίκη του αντιλαϊκού και ιδιαίτερα σκληρού προϋπολογισμού, με ταυτόχρονη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η Αυτ. Παρέμβαση ήταν η μόνη παράταξη που πρόβαλε "σοβαρές επιφυλάξεις" για την πραγματοποίηση της απεργίας, αντιπροτείνοντας την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου. Η τελική της τοποθέτηση θα γίνει σήμερα στο Γενικό Συμβούλιο.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,δήλωσε στο "Ρ":

"Η συνεπής, συνεχής και ανυποχώρητη στάση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος γίνεται φανερό ότι ασκεί σοβαρή πίεση στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στις αντεργατικές τακτικές των ηγεσιών στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι η ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική της κυβέρνησης και του προϋπολογισμού της, το αντεργατικό φιάσκο του "κοινωνικού διαλόγου" και οι αρνητικές για την εργατική τάξη αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, υποχρεώνουν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και πρωταρχικά την ΠΑΣΚΕ, να προκηρύξουν αυτή την απεργιακή κινητοποίηση, αλλά και να συνδυάσουν την προκήρυξη της απεργίας με ελιγμούς και υποβάθμιση των αιτημάτων και της αγωνιστικής κριτικής σε κυβέρνηση και βιομήχανους.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται συνολική αντιπαράθεση με την πολιτική του κεφαλαίου που προωθεί η κυβέρνηση. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με όλη τη στάση της υπονομεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων και την προοπτική της πάλης. Η εξαγγελία απεργιακής κινητοποίησης δεν αρκεί για την επιτυχία της. Απαιτείται μαζική δράση των συνδικάτων για την προετοιμασία της.

Καλούμε την εργατική τάξη, τις μαζικές της οργανώσεις και τα συνδικαλιστικά στελέχη της βάσης να πάρουν την 24ωρη απεργία στα χέρια τους, να της δώσουν αγωνιστικό, ταξικό, διεκδικητικό περιεχόμενο, να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα και την πολιτική ουσία τους. Η μαζική, καθολική συμμετοχή στην απεργία ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό και τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης θα δώσει ένα ακόμα ισχυρό μήνυμα στο κεφάλαιο, την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση και στις ηγεσίες των παρατάξεων της συναίνεσης και της υποταγής".

Χωρίς αποφάσεις το ΕΚΑ!

Καμιά απόφαση δεν πάρθηκε ούτε στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.Με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία καταγγέλλει τις τρεις άλλες παρατάξεις, διότι "παρά τις όποιες φραστικές τοποθετήσεις κατά του κρατικού προϋπολογισμού με τη στάση τους, συντέλεσαν ώστε το ΕΚΑ να μην παίρνει αποφάσεις, ούτως ώστε να διευκολύνεται η κυβερνητική πολιτική και η κατάπτυστη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου"".

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η παράταξη κατάγγειλε τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό που στοιχειοθετεί μια νέα ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα εισοδήματα των εργαζομένων. Υπογράμμισε πως η καταδίκη του αντιλαϊκού προϋπολογισμού είναι το λιγότερο που επιβάλλεται να κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα, ότι οφείλει επίσης να καταγγείλει τον "κοινωνικό διάλογο" που χρησιμοποιείται για τον εξωραϊσμό της αντιλαϊκής πολιτικής. Επισήμανε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να αντιδράσει στον αυταρχισμό, στη βία και στη φασίζουσα πρακτική της κυβέρνησης και των μηχανισμών της.

Με βάση τα παραπάνω, η παράταξη ζήτησε να αποφασίσει το ΕΚΑ να προτείνει στη ΓΣΕΕ 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία ενάντια στον προϋπολογισμό και τη διοργάνωση συλλαλητηρίου την ίδια μέρα. Επίσης να πάρει πρωτοβουλίες το ΕΚΑ ώστε να εκφραστεί έμπρακτα η καταδίκη της τακτικής της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, όπως και η τακτική συμβιβασμού και στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθεί η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Τέλος να πάρει πρωτοβουλία οργάνωσης παναθηναϊκού συλλαλητηρίου τις μέρες συζήτησης του προϋπολογισμού.

Σε μια απείρου θράσους ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΚΕ - ΕΚΑ προβάλλει τον γελοίο ισχυρισμό ότι η επιτυχία της προηγούμενης πανεργατικής απεργίας δημιούργησε προβλήματα στις "εφησυχασμένες γραφειοκρατικές ηγεσίες" των άλλων παρατάξεων που τρομάζουν και δε θέλουν αγώνες!!!

Επιμένει στα ΤΣΑ ο πρόεδρος του ΕΚΠ

Αρνήθηκε να καταγγείλει τον "κοινωνικό διάλογο" και το αποτέλεσμά του, καθώς και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης που προωθούνται στους δήμους του Πειραιά, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Γ. Μίχας,κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία πρωτοβάθμιων σωματείων του Πειραιά.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πειραιά,Λ. Φρακολάκης,μιλώντας εκ μέρους των σωματείων, αναφέρθηκε στη συγκέντρωση που αποφάσισαν τα σωματεία του Πειραιά για τις 9 Δεκέμβρη,καθώς και στο πλαίσιο των αιτημάτων. Οι συνδικαλιστές απαίτησαν από το ΕΚΠ να μπει μπροστά στους αγώνες και να καταγγείλει τη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου", τα ΤΣΑ και τον προϋπολογισμό. Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΕΚΠ είπε ότι η οργάνωση θα προχωρήσει σε κινητοποίηση, αλλά με άλλο πλαίσιο από αυτό που προτείνουν τα σωματεία.

Ψηφίζουν και σήμερα οι μάγειροι

Ολοκληρώνονται σήμερα Πέμπτη, οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Μαγείρων Αττικής,που πραγματοποιούνται στα γραφεία του Σωματείου, Γλάδστωνος 3 Στοά Φέξη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν από τις 8πμ έως τις 6μμ. Η ΕΣΑΚ στηρίζει τον συνδυασμό "Προοδευτική Ενωση Μαγείρων".

Χωρίς εισήγηση της ΕΕ συνεδριάζει το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας, μαζί με τη ΓΣΕΕ, πρότεινε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Να μην υπάρξει εισήγηση και συγκεκριμένη πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις προς το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ που συνεδριάζει σήμερα, αποφασίστηκε - με ευθύνη της "πράσινης" πλειοψηφίας - κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν το σημερινό Γενικό Συμβούλιο είναι τα παραπέρα βήματα της ΑΔΕΔΥ για τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και την εισοδηματική πολιτική λιτότητας, μετά και την προχτεσινή 24ωρη πανελλαδική απεργία και η στάση της απέναντι στο προϊόν του "κοινωνικού διαλόγου", το λεγόμενο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000". Επίσης, θα συζητηθεί ο νέος "Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας". Με ευθύνη της ΠΑΣΚ, τα θέματα αυτά θα συζητηθούν "σούμα" και χωρίς συγκεκριμένη διαδικασία, σε μια προσπάθεια το Γενικό Συμβούλιο να αναλωθεί σε ατέρμονες συζητήσεις και να μην καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα. κατέθεσε πρόταση για καταδίκη του αντεργατικού "Συμφώνου Εμπιστοσύνης προς το 2000", του αντιλαϊκού προϋπολογισμού και της εισοδηματικής πολιτικής εξοντωτικής λιτότητας. Επίσης να προταθεί στη ΓΣΕΕ να προχωρήσουν από κοινού με την ΑΔΕΔΥ σε 24ωρη πανελλαδική απεργία τις μέρες που θα συζητείται ο προϋπολογισμός στη Βουλή. Την πρόταση για κοινή απεργία ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ υιοθέτησαν και οι παρατάξεις ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση".

  • Την απεργοσπαστική ενέργεια των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που μια μέρα πριν την προγραμματισμένη 24ωρη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων αποφάσισαν να αναστείλουν την απεργία στη Ζάκυνθο με το επιχείρημα των σεισμών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ζακύνθου της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ