ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Πάγωμα" των μισθών και στις ΔΕΚΟ

Στο "κρεματόριο" της αλά Μάαστριχτ "δημοσιονομικής προσαρμογής" σύρονται και οι εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μηδενικές αυξήσεις μισθών

Στον αστερισμό της σκληρής λιτότητας και τα εισοδήματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και το 1998, τα οποία ουσιαστικά "παγώνουν", καθώς θα κληθούν να πληρώσουν και αυτοί τις συνέπειες της αλά Μάαστριχτ πολιτικής "δημοσιονομικής προσαρμογής", που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Χτες για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή του υπουργού Γ. Παπαντωνίου και των διοικήσεων των Οργανισμών: ΟΤΕ, ΔΕΗ, "Ολυμπιακή Αεροπορία", ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΑΣΑ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ.

Πέραν της εισοδηματικής πολιτικής, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, συζητήθηκαν επίσης η ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ΔΕΚΟ, η "εξυγίανση" των μη κερδοφόρων, ώστε να μπουν και αυτές στη λίστα ιδιωτικοποίησης, καθώς και το "ουσιαστικό" πάγωμα των τιμολογίων τους.

Οι εισοδηματικές αυξήσεις, που θα χορηγηθούν το 1998, στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ που δεν καλύπτονται από τη διετή σύμβαση εργασίας που υπογράφτηκε πέρσι, θα έχουν ανώτατη οροφή το 2,5%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι ονομαστικές αυξήσεις θα ξεπεράσουν μόλις το 1,5%.

Με παλιότερες δηλώσεις του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη νέα επίθεση κατά των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, είχε ισχυριστεί ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια, το 1996 και το 1997, είχαν πάρει αυξήσεις σημαντικά υψηλότερες από τον πληθωρισμό και κατά συνέπεια το 1998 θα πρέπει να υπάρξει ...κάποιος εξορθολογισμός.

Στο θέμα τώρα των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση σίγουρα θα αξιοποιήσει τη χείρα βοηθείας που της προσφέρει το κόμμα της ΝΔ. Να υπενθυμίσουμε ότι, σε πρόσφατη συνέντευξή του για την οικονομία, ο Κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, επειδή υπάρχει στασιμότητα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων!

Η πρόσφατη, πάντως, χρηματιστηριακή κρίση αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα ιδιωτικοποίησης των 10 - κατ' αρχάς - ΔΕΚΟ μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Το πρόβλημα σήμερα για την κυβέρνηση είναι διττό: Κατ' αρχάς δεν είναι γνωστό πότε θα σταματήσει η διεθνής χρηματιστηριακή κρίση, καθώς ο ιός που έπληξε τις χρηματιστηριακές αγορές της ΝΑ Ασίας παρουσιάζει και νέα έξαρση και το κλίμα αβεβαιότητας είναι διάχυτο.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι η καταρράκωση της αξιοπιστίας και αίγλης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, που με τόση επιμονή είχε επιχειρήσει να δημιουργήσει η κυβέρνηση.

Υπουργείο Εργασίας, όπως ΠΕΣΙΝΕ...

Την "κομψή" διατύπωση των επιδιώξεων της πολυεθνικής ανέλαβε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνάντησης ο Χ. Πρωτόπαππας

Στα πλαίσια των επιθυμιών και των επιδιώξεων της ΠΕΣΙΝΕ κινήθηκε, κατά τη χτεσινή τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, ο υφυπουργός Χ. Πρωτόπαπας,αφού οι προτάσεις του για "συμφιλίωση" εργαζομένων - εργοδοσίας, στην ουσία, σε κανένα σημείο δε διαφέρουν από αυτές της πολυεθνικής.

Ειδικότερα, ο Χ. Πρωτόπαππας πρότεινε να συνεχιστούν απρόσκοπτα ως το τέλος του χρόνου οι προγραμματισμένες "αποχωρήσεις", δίνοντας έτσι τη συγκατάβασή του στην πολυεθνική να υλοποιήσει το πρόγραμμα "ΠΡΟΚΛΗΣΗ", καθώς και να σταματήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, έως ότου τα δύο μέρη απαντήσουν εάν συμφωνούν ή όχι με τις προτάσεις του. Πρότεινε επίσης στην ΠΕΣΙΝΕ μέσα στους πρώτους μήνες του '98 να κάνει 60 με 65 προσλήψεις, για να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας από τις "φυσιολογικές αποχωρήσεις" των εργαζομένων που θα γίνουν μέσα στον επόμενο χρόνο και όρισε νέο ραντεβού το... Δεκέμβρη του '98, στο υπουργείο Εργασίας, για να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Ο Σ. Καλέας μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου που παραβρέθηκε στη χτεσινή συνάντηση, με δήλωσή του, επισημαίνει ότι "για μια ακόμα φορά το υπουργείο Εργασίας παίρνει το μέρος της πολυεθνικής, προωθώντας σε βελτιωμένη έκδοση τις προτάσεις του διευθυντή της ΠΕΣΙΝΕ. Με την παρέμβασή του ο υφυπουργός ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω μείωση του προσωπικού, αφού δεν τίθεται καν όριο στο πόσες "φυσιολογικές αποχωρήσεις" μπορεί να υπάρξουν".

ΑΗΣ ΛΑΥΡΙΟΥ
Δεύτερο ατύχημα σε 15 μέρες!

Φωτιά εκδηλώθηκε χτες στο λέβητα της 2ης μονάδας του Σταθμού της ΔΕΗ/ΑΗΣ Λαυρίου.Είναι το δεύτερο σοβαρό ατύχημα που εκδηλώνεται στη συγκεκριμένη μονάδα σε διάστημα 15 περίπου ημερών. Από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, ενώ ζημιά δισεκατομμυρίων αποφεύχθηκε χάρη στην αυτοθυσία του προσωπικού. Μετά και το δεύτερο ατύχημα, επιβεβαιώνονται με τραγικό τρόπο οι καταγγελίες των εργαζομένων για την εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων σε ό,τι αφορά τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, παρότι πολλές φορές έχουν επισημάνει τους κινδύνους.

Με ανακοίνωσή του, το Τοπικό Εργασιακό Συμβούλιο ΔΕΗ/ΑΗΣ Λαυρίου καλεί τους υπευθύνους να σταματήσουν επιτέλους να υποθηκεύουν την ίδια τη ζωή των εργαζομένων σε συμφέροντα εκτός ΔΕΗ. "Το σημερινό ατύχημα στο λέβητα - επισημαίνεται - πρέπει να αποκαλεστεί εγκληματική ενέργεια, γιατί είναι πολλές οι φορές που έχουμε επισημάνει ότι οι εργολάβοι θέλουν τη ΔΕΗ να γίνει φέουδο δικό τους και να την αρμέγουν εις βάρος των εργαζομένων και των συμφερόντων του λαού".

Ακόμα, το Συμβούλιο αποδίδει το ατύχημα "στην ελλιπή συντήρηση των μονάδων και τις βεβιασμένες αναθέσεις εργολαβιών" και καλεί τους εργαζόμενους μέσα από το σωματείο τους "να αναλάβουν την τύχη των μονάδων και να χαράξουν την πορεία της ΔΕΗ, διατηρώντας την υπόστασή της απέναντι στο κοινωνικό σύνολο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ