ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεύθυνη και επικίνδυνη η ενεργειακή πολιτική

Το ΚΚΕ στιγματίζει, με Ερώτηση βουλευτών του, που κατατέθηκε στη Βουλή, τα σχέδια της κυβέρνησης για το δημόσιο τομέα πετρελαίου και επισημαίνει τους σοβαρότατους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η πολιτική σε περιόδους πετρελαϊκών κρίσεων

Τους σοβαρούς κινδύνους, που ελλοχεύουν για την εθνική οικονομία σε περιόδους εκδήλωσης πετρελαϊκών κρίσεων, αν γίνουν πράξη τα σχέδια της κυβέρνησης για την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας των επιχειρήσεων στον πετρελαϊκό τομέα (ΔΕΠ, ΕΛΔΑ, ΕΚΟ, κλπ.), επισημαίνει το ΚΚΕ, με σχετική Ερώτηση, που κατέθεσαν οι βουλευτές του στη Βουλή. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης, που απευθύνεται στην υπουργό Ανάπτυξης, με την οποία οι βουλευτές του ΚΚΕ εκφράζουν την αντίθεσή τους στο να ιδιωτικοποιηθεί ο δημόσιος τομέας πετρελαίου ή να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είναι το ακόλουθο:

"Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, διάφορα σχέδια που κυκλοφορούν και με βάση απαντήσεις που έδωσε η υπουργός σε σχετικές Ερωτήσεις βουλευτών, προκύπτουν τα ακόλουθα:

  • Η ΔΕΠ καταργείται και δημιουργείται η "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ" και ΕΚΟ, ΕΛΔΑ και ΔΕΠ - ΕΚΥ ενσωματώνονται στην τελευταία. Η "ΑΣΠΡΟΦΟΣ" παραμένει σαν θυγατρική της "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ", ενώ η ΔΕΠΑ αποχωρίζεται ουσιαστικά του ομίλου. Ταυτόχρονα, τα δύο εμπορικά τμήματα των ΕΚΟ και ΕΛΔΑ συγχωνεύονται και φαίνεται ότι παραμένουν σαν θυγατρική της "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ".
  • Η νομοθεσία που θα ισχύει για τα νέα σχήματα θα βασίζεται στη φιλοσοφία των ιδιωτικών επιχειρήσεων (κ.ν. 2190/1920), ενώ μέρος κατ' αρχήν ως 25% των μετοχών θα διατεθούν σε κεφαλαιούχους. Κάθε παρέμβαση του κράτους προς όφελος της οικονομίας της χώρας μας ή για κοινωνικούς σκοπούς ουσιαστικά εξαφανίζεται, τόσο λόγω της γενικότερης φιλοσοφίας που διέπει τους σχεδιαζόμενους νόμους, όσο και από ειδικές διατάξεις (π.χ. με τη Σύμβαση Διαχείρισης τα ΔΣ των εταιριών δε θα δέχονται τυχόν κρατική παρέμβαση για αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων στην τιμολόγηση των πετρελαιοειδών).
  • Η "ΑΣΠΡΟΦΟΣ" που μέχρι σήμερα ήταν (και μπορεί να παραμείνει) κερδοφόρα, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε σε ειδικευμένους τομείς την τεχνολογική γνώση της χώρας μας, δεν εξασφαλίζεται ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, αφού μέσα στα πλαίσια των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, και μάλιστα με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, εύκολα μπορεί να συρρικνωθεί ή και να διαλυθεί. Αλλωστε γι' αυτό και δεν ενσωματώνεται στην "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ".
  • Η ΔΕΠ - ΕΚΥ, που είχε την ευθύνη για την έρευνα μέρους του ορυκτού πλούτου της χώρας μας με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, είχε ουσιαστικά υποβαθμιστεί σε μια γραφειοκρατική υπηρεσία, που απλά θα παρακολουθεί τις μεγαλοπολυεθνικές που θα ληστεύουν τον ορυκτό μας πλούτο (υδρογονάνθρακες). Οι νέες ρυθμίσεις που προωθούνται σε τίποτα δε βελτιώνουν την κατάσταση.
  • Η προώθηση της ιδιωτικοποίησης του 25% του δημόσιου τομέα στο πετρέλαιο (που ασφαλώς πρόκειται για το πρώτο βήμα, όπως συνήθως, για την πλήρη ιδιωτικοποίησή του) έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον, ενώ ταυτόχρονα έρχεται σε αντίθεση και με την προβαλλόμενη από την κυβέρνηση (και όχι μόνο) φιλοσοφία της "ανταγωνιστικότητας". Ας μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΠ, τα ΕΛΔΑ κλπ. νίκησαν στον ανταγωνισμό το ιδιωτικό κεφάλαιο (Λάτση, Βαρδινογιάννη), παρά τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων που μέχρι σήμερα πάντα εξυπηρετούν τους μεγαλοκεφαλαιούχους. Βέβαια, αυτή η πολιτική συμβαδίζει με την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου.
  • Η ΔΕΠΑ ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο όμιλο με το σκεπτικό ουσιαστικά ότι δεν υπάρχουν προσδοκίες κερδών. Δηλαδή, καταβάλλεται προσπάθεια να ξεπουληθεί το "φιλέτο" του τομέα πετρελαίου, ενώ τη ΔΕΠΑ, που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την έκαναν προβληματική, την ξεχωρίζουν, ώστε τα βάρη να τα φέρει ο ελληνικός λαός.
  • Η συγχώνευση, εξάλλου, επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Διύλιση, σε Χημική Βιομηχανία, στην Αγορά Αργού Πετρελαίου, κλπ., έρχεται σε αντίθεση με τη σύγχρονη αντίληψη της οργάνωσης των επιχειρήσεων. ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός:
  • Πώς οι ελληνικές κυβερνήσεις στο μέλλον θα μπορούν να αντιμετωπίσουν, σε έστω κάποιο βαθμό, κρίσεις πετρελαίου, απότομες αυξήσεις τιμών τους, ελλείψεις κλπ., όταν ο δημόσιος τομέας πετρελαίου θα έχει ιδιωτικοποιηθεί ή έστω θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια; Σε τέτοιες περιπτώσεις, πώς θα μειώνονται οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, πώς θα υπάρξει κοινωνική ευαισθησία;
  • Υπάρχει μελέτη συγκεκριμένη, από την οποία έστω να προκύπτει ότι το Δημόσιο θα έχει κέρδη μεγαλύτερα από ό,τι έχει σήμερα με τη ΔΕΠ;
  • Πώς θα εξασφαλιστεί η "ΑΣΠΡΟΦΟΣ" ότι θα αναλάβει αποκλειστικά τις μελέτες, επιβλέψεις, συμβουλές των νέων ιδιωτικοποιούμενων εταιριών, όπως έκανε μέχρι σήμερα;
  • Πώς θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο θέμα του ελέγχου του ορυκτού πλούτου σε υδρογονάνθρακες, με την υποβάθμιση που πραγματοποιήθηκε της ΔΕΠ - ΕΚΥ;
  • Τι προοπτικές θα υπάρξουν για τη ΔΕΠΑ; Αφού με τη μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησης έγινε προβληματική, τώρα την ξεχωρίζει για να είναι φανερή η προβληματικότητά της και με τη γνωστή μέχρι σήμερα μέθοδο θα χαριστεί σε μεγαλοκεφαλαιούχους, ενώ τα τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί θα αναλάβει να τα πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός;".
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ
Απέκλεισαν τον εκπρόσωπο της ΔΗΚΕΒΕ

Τον αποκλεισμό του εκπροσώπου που εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΚΕΒΕ από το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), μεθόδευσαν στη Συνομοσπονδία οι παρατάξεις που πλειοψήφησαν στις πρόσφατες εκλογές. Η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" καταγγέλλει, για τον αποκλεισμό αυτό, τις μεθοδεύσεις των δύο συνδυασμών που πλειοψήφησαν στις εκλογές και του συνδυασμού "Υγιές Εμπόριο" της Κρήτης, καθώς τη σιωπηρή ανοχή των εκπροσώπων της "Πανελλαδικής Κίνησης". Η "Αγωνιστική Συνεργασία", που υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ, καταγγέλλει ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της θέλησης της πλειοψηφίας να λειτουργεί το προεδρείο χωρίς την "ενοχλητική" φωνή και την αντιπαράθεση αρχών από τους εκπροσώπους της "Αγωνιστικής Συνεργασίας". Δεν είναι, δε, άσχετη από τη θέληση της πλειοψηφίας να συνεχίσει την "παράδοση" της προηγούμενης διοίκησης που είχε ανοιχτά γυρίσει την πλάτη στα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων και είχε επιλέξει ως συνομιλητές και συνεργάτες τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων.

Η παράταξη υπογραμμίζει ότι παρά τον αποκλεισμό της από το προεδρείο θα αξιοποιήσει την αυξημένη σε σχέση με πριν εκπροσώπησή της στο ΔΣ, προκειμένου να αποκαλύπτει τη δράση της πλειοψηφίας και να ενημερώνει και να κινητοποιεί τους εμπόρους που παλεύουν καθημερινά για το μεροκάματο.

Τέλος, η "Αγωνιστική Συνεργασία" άσκησε κριτική στον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Χρ. Φώλια,ο οποίος όρισε ως μέρα συνεδρίασης του ΔΣ την 26η Νοέμβρη, μέρα που η ΓΣΕΒΕΕ είχε καθορίσει για πανελλαδικές κινητοποιήσεις των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων. Οι εκπρόσωποι της παράταξης τόνισαν ότι τη μέρα αυτή η θέση όλων των μελών του ΔΣ ήταν στους χώρους όπου γίνονταν κινητοποιήσεις στην Αθήνα και αλλού και ότι η συνεδρίαση του ΔΣ μπορούσε να γίνει μια άλλη μέρα εντός των χρονικών ορίων που θέτει το καταστατικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα διοίκηση της ΕΣΕΕ, με το που ανέλαβε τα καθήκοντά της έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής για τις προθέσεις της, που είναι ξεκάθαρα η στήριξη των μεγαλεμπόρων, των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων. Ηδη, από την επομένη της ανάδειξής της, υπέγραψε κοινή πρόταση με το ΣΕΣΜΕ και το ΣΕΛΠΕ, με την οποία ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς να παραταθεί κατά μισή ώρα επισήμως η ώρα λήξης του χειμερινού ωραρίου από την ισχύουσα, την οποία οι ίδιοι είχαν υπογράψει μόλις μερικούς μήνες πριν, ενώ δεν αποκλείεται σε λίγο καιρό να αξιώσουν να επαναφέρουν και το πλήρως απελευθερωμένο ωράριο κόντρα στις διεκδικήσεις των εμποροϋπαλλήλων και των ΕΒΕ.

Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο το Νοέμβρη

Με μικρή πτώση - 4 μονάδες ή 0,18% - έκλεισε χτες (τελευταία συνεδρίαση για το Νοέμβρη) ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγκριτικά με την τελευταία συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα Οκτώβρη. Αυτό προκύπτει από την επισκόπηση των χρηματιστηριακών εξελίξεων που καταρτίζει η Ιονική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, παρά τα σκαμπανεβάσματα που σημειώθηκαν,λόγω και της κρίσης στις χώρες της Ασίας που έπληξαν και την Ελλάδα:

  • Ο γενικός δείκτης τιμών μετοχών έκλεισε χτες στις 2.147 μονάδες έναντι 2.151 μονάδων στο τέλος του περασμένου μήνα Οκτώβρη.
  • Η μηνιαία αξία των συναλλαγών της κύριας αγοράς του χρηματιστηρίου, έφτασε τα 478,8 δισ. δραχμές (προσωρινά στοιχεία) έναντι 588,9 δισ. δραχμών τον προηγούμενο μήνα. Μειώθηκε δηλαδή κατά 110,1 δισ. δραχμές ή 18,7%.

Γενικά, σημειώνει στην επισκόπησή της η Ιονική, ο μήνας Νοέμβρης (20 χρηματιστηριακές συνεδρίες) χαρακτηρίστηκε από τη μικρότερη μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών (στο α και β δεκαπενθήμερο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ