ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση εμπαίζει τους επαναπατρισθέντες!

Με σκληρή γλώσσα απαντά στο υπουργείο Εσωτερικών η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων

Με αγανάκτηση και χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) αντιδρά στην αδιαφορία της κυβέρνησης - και συγκεκριμένα στην προκλητική απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης - σχετικά με τα χρόνια και άλυτα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών απαντώντας σε ψήφισμα διαμαρτυρίας της ΠΕΕΠΠ, που επιδόθηκε στις 29/5/97, υποστηρίζει πως "κανένας φραγμός δεν τίθεται για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων στην Ελλάδα, εφόσον εμπίπτουν στη ρύθμιση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (106841/82), η οποία εφαρμόζεται πάνω από 14 έτη μέχρι σήμερα και έχει γίνει αποδεκτή απ' όλες τις πολιτικές παρατάξεις δεδομένου ότι και με το Ν. 1863/18-9-89 "Αρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου ετών 1944-1949" τ. ΦΕΚ 204, καμιά τροποποίηση δεν έγινε σ' αυτή".

Η ΠΕΕΠΠ για μια ακόμα φορά τονίζει πως οι διαμαρτυρίες της, οι καταγγελίες των πολιτικών προσφύγων και τα ατέλειωτα υπομνήματά τους που επισημαίνουν πως αυτή η "ρύθμιση" είναι κατάφωρη αδικία, δεν παίρνονται υπόψη. Η ΠΕΕΠΠ υπογραμμίζει πως με αυτή τη "ρύθμιση", και συγκεκριμένα με τον όρο "Ελληνες το γένος" αποκλείστηκε το δικαίωμα επαναπατρισμού σε εκατοντάδες Ελληνες πολίτες, ενώ με το Ν. 1539/85 "βαφτίστηκαν" εκπρόθεσμοί όσοι δεν πρόλαβαν να επαναπατριστούν μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια των πέντε χρόνων.

"Οι νόμοι δεν ψηφίζονται για να οχυρώνουν οι αρμόδιοι την αδράνειά τους, αλλά για να λειτουργεί το πολιτικό σύστημα κανονικά, και κανονική λειτουργία θα πει υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και όταν αυτοί οι νόμοι παρουσιάσουν ανεπάρκεια θα πρέπει να επιδέχονται τροποποιήσεις και όχι να μετατρέπονται σε τιμωρούς των πολιτών. Γιατί πρέπει από τις πολιτικές παρατάξεις να προτείνονται τροπολογίες; Η φωνή των πολιτών, των εκατοντάδων χιλιάδων αδικημένων πολιτών δεν μπορεί να εισακουστεί;", αναρωτιέται με οργή η ΠΕΕΠΠ.

Και συνεχίζει στην απάντησή της: "Το θέμα για τους πολιτικούς πρόσφυγες δεν είναι η συμπλήρωση του ΔΑΣ ούτε μόνο η επανάκτηση της ιθαγένειας, γι' αυτούς που τη στερήθηκαν στο παρελθόν με τις προπαρασκευασμένες καταγγελίες κλπ. Το θέμα που βάζουν οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι φορείς τους είναι πώς θα τους δεχτεί η πατρίδα, πώς θα τους βοηθήσει να εγκατασταθούν, πώς θα ζήσουν, πού και πώς θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας. Διότι καμιά μέριμνα δεν υπάρχει απ' την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, καμία βοήθεια ούτε ακόμα και μια ανθρώπινη καλημέρα για να νιώσουν ότι ήρθαν στην πατρίδα τους, να χαρούν τον τόπο τους, τους δικούς τους. Ούτε στέγη, ούτε εργασία, ούτε σύνταξη - τίποτε - είναι σαν να πέφτουν απ' τον ουρανό κατευθείαν στα κατάβαθα της θάλασσας"...

Τέλος, η ΠΕΕΠΠ αναφέρεται στη στάση των αρμόδιων υπουργείων, τα οποία, όταν με υπομνήματά τους οι πολιτικοί πρόσφυγες θέτουν τα προβλήματά τους, ξεκινούν έναν κύκλο με κοινοποιήσεις μεταξύ τους. Αν, πάντως, κάποιο υπουργείο φιλοτιμηθεί ν' απαντήσει "οι απαντήσεις τους είναι πάντα στερεότυπες. Φωτοτυπούν απαντητικό κείμενο που έχει γραφτεί πριν από 4-5 χρόνια και μας το στέλνουν. Και οι υπάλληλοι λένε: "Μα τι να σας κάνουμε, ο υπουργός δε μας λέει τίποτε νεότερο..."".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ενας χρόνος από το θάνατό του

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αξέχαστου συναδέλφου, φίλου και συναγωνιστή Γιάννη Θεοδωράκη.

Εφυγε στις 7 Δεκέμβρη πέρσι, ύστερα από μακρόχρονη σκληρή μάχη με την επάρατη αρρώστια, κλείνοντας πρόωρα τον κύκλο της πολυτάραχης, αγωνιστικής και δημιουργικής ζωής του μέσα από τις γραμμές του λαϊκού και αριστερού κινήματος.

Γεννήθηκε το 1932 στα Γιάννενα, από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα. Εζησε και μεγάλωσε στην Κρήτη, όπου και διαμόρφωσε σημαντικό μέρος του χαρακτήρα του, με τις αγωνιστικές παραδόσεις του κρητικού λαού, με τη λεβεντιά, την αξιοπρέπεια και την περηφάνια.

Εζησε μικρό παιδί την καταθλιπτική ατμόσφαιρα της χιτλεροφασιστικής κατοχής και ακολουθώντας το παράδειγμα και του μεγαλύτερου αδελφού του, του Μίκη, που τόσο πολύ αγαπούσε, προσχώρησε από νωρίς στο κίνημα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και αγωνίστηκε θαρραλέα και αποφασιστικά για την απελευθέρωση της χώρας και στη συνέχεια για την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο.

Στη δημοσιογραφία έκανε τα πρώτα βήματα στη δεκαετία του 1960, πιάνοντας δουλειά στο περιοδικό "Δρόμοι της Ειρήνης", όπου και αναδείχτηκε σε έναν από τους στυλοβάτες του. Τα κείμενά του διακρίνονταν για το πάθος και τη φλόγα στον αγώνα για την ειρήνη στην περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο.

Με συγκίνηση μιλούσε αργότερα για τη δουλιά του σε κείνο το περιοδικό, που τόσο αγαπήθηκε από ευρύτατο κύκλο αναγνωστών, οπαδών της ειρήνης. Τη δημοσιογραφική του καριέρα συνέχισε στην προδικτατορική "ΑΥΓΗ". Δούλεψε με πάθος, αποκαλύπτοντας και στιγματίζοντας το παρακράτος και τις φασιστικές οργανώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν ένας από τους πρώτους που αποκάλυψε τους δολοφόνους του Γρηγόρη Λαμπράκη. Γι' αυτό και έγινε στόχος της Ασφάλειας και των παρακρατικών φασιστικών οργανώσεων. Αντιμετώπισε διώξεις, πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν υποχώρησε όμως και δεν εγκατέλειψε το μετερίζι του αγώνα. Σκληρή δοκιμασία πέρασε και στα χρόνια της φασιστικής δικτατορίας της χούντας, μένοντας άνεργος.

Μετά την πτώση της χούντας επανήλθε στο δημοσιογραφικό του μετερίζι. Από την πρώτη στιγμή έπιασε δουλιά στον "Ριζοσπάστη", που επανεκδόθηκε το Σεπτέμβρη του 1974 και πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες με ρεπορτάζ, έρευνες, χρονογραφήματα, άρθρα και ανταποκρίσεις. Ξεχώριζε με το ιδιαίτερο στιλ στο γράψιμο, με τον τρόπο που αναδείκνυε τα πολιτικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά θέματα.

Ο Γιάννης Θεοδωράκης ήταν από τα πιο επίλεκτα μέλη της δημοσιογραφικής οικογένειας. Ηταν άμεσος, καυστικός και επίκαιρος, αλλά και διορατικός. Είναι χαρακτηριστικό το κείμενο που έγραψε στο "Ριζοσπάστη" στις 18 Γενάρη 1987, καυτηριάζοντας την άρνηση του τότε υπουργού και σημερινού πρωθυπουργού Κ. Σημίτη να δεχτεί και να ακούσει αντιπροσωπεία των εργαζομένων που είχαν απεργήσει.

"Αχ, κύριε Σημίτη, έγραψε ο Γιάννης Θεοδωράκης, γιατί μας ψήλωσες τη μύτη; Δύο εκατομμύρια άνεργοι περιμένουμε να σε δούμε. Να σου δώσουμε το ψήφισμα της συγκέντρωσής μας στο Σύνταγμα. Να πεις και συ μια "καλημέρα" σε δύο εκατομμύρια Ρωμιούς...".

Που 'σαι Γιάννη να 'βλεπες πόσο "ψήλωσε" σήμερα ο κ. Σημίτης κι όχι μόνο δε δέχεται και δεν ακούει, αλλά και βρίζει τους εργαζόμενους, αποκαλώντας τους αγώνες τους "κλαυθμούς και οδυρμούς"!! Σε βεβαιώνουμε όμως ότι οι εργαζόμενοι "θα βρουν ράμματα και για τη γούνα του...".

Ο Γιάννης Θεοδωράκης, εκτός από το δημοσιογραφικό του έργο, άφησε και εμπνευσμένο από τους αγώνες των αδικημένων, πλούσιο ποιητικό έργο. Αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και κομπασμούς, έγραψε τραγούδια και ποιήματα, πολλά από τα οποία μελοποίησε ο Μίκης. Ξεχωρίζουν τα έργα του "Ομορφη Πόλη", "Ενα τραγούδι του καιρού", "Λιποτάκτες", καθώς και άλλα που έγιναν επιτυχίες.

Η ζωή του Γιάννη Θεοδωράκη ήταν γεμάτη από αγώνες και πλούσιο δημιουργικό έργο. Αλλά και δεμένη άρρηκτα με το αριστερό, το λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ. Δε διέρρηξε τους ακατάλυτους αυτούς δεσμούς και όταν για λίγο, για διάφορους λόγους, απομακρύνθηκε απ' αυτό. Δεν απαρνήθηκε τους αγώνες του. Δε στράφηκε ενάντια στο ΚΚΕ. Τρανή απόδειξη το κείμενο που έγραψε στο κρεβάτι του πόνου και έστειλε στο "Ριζοσπάστη", αφού είχε διαβάσει το βιβλίο του Β. Αποστολόπουλου "Το χρονικό μιας εποποιίας. Ο ΔΣΕ στη Ρούμελη".

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στο "Ριζοσπάστη" στις 10 Νοέμβρη 1996 - ένα μήνα πριν το θάνατό του - και κατέληγε με αυτό το αισιόδοξο μήνυμα:

"Οι στάχτες σκορπίζονται. Το ηφαίστειο αχνοφαίνεται πάλι στο βάθος του μέλλοντος. Ναι... μπορούμε πάλι να ελπίζουμε".

Τέτοιος ήταν ο Γιάννης Θεοδωράκης. Αισιόδοξος και ανυπότακτος, έως την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Τάκης ΜΑΜΑΤΣΗΣ

ΜΕΤΡΟ
"Κόλαση" η Β. Σοφίας για ένα μήνα

Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει από σήμερα το βράδυ και για έναν περίπου μήνα όλους τους οδηγούς που θα θέλουν να διασχίσουν τη Λεωφόρο Β. Σοφίας για να κατευθυνθούν στο κέντρο της Αθήνας, λόγω εργασιών του μετρό στο ύψος του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ και του Μεγάρου Μουσικής.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η "Αττικό Μετρό ΑΕ", το εργοτάξιο του μετρό θα επεκταθεί και θα καταλάβει εκτός από το πεζοδρόμιο μπροστά στο ΝΙΜΤΣ και δύο λωρίδες κυκλοφορίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς κέντρο, της Β. Σοφίας. Ολα αυτά θα γίνουν, προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες για την επέκταση του δικτύου ομβρίων της ΕΥΔΑΠ για την εξυπηρέτηση των αναγκών του σταθμού του μετρό "Μέγαρο Μουσικής".

Η εταιρία - όπως γίνεται αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό - δεν προσδιορίζει καμία εναλλακτική κυκλοφοριακή ρύθμιση, γράφοντας στα "παλιά της παπούτσια" τους πολίτες που θα ταλαιπωρηθούν, ιδιαίτερα μάλιστα τις μέρες αυτές που η κίνηση θα είναι αυξημένη λόγω των γιορτών.

Αναδύεται ο... "μετροπόντικας"

Στο μεταξύ, ο "μετροπόντικας" που είχε κολλήσει για ενάμιση περίπου χρόνο στην οδό Ερμού, έχει αποσυναρμολογηθεί, έχει μεταφερθεί υπογείως στο σταθμό του "Ευαγγελισμού" και από τη Δευτέρα το βράδυ θα αρχίσει... ανάδυσή του στην επιφάνεια. Για το λόγο αυτό, θα διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Ριζάρη (από το ύψος της Λεωφόρου Β. Κωνσταντίνου ως τη Β. Σοφίας) από τις 10 μ.μ. ως τις 6 π.μ. της Τρίτης, ενώ το ίδιο θα επαναλαμβάνεται επί δέκα ακόμη συνεχόμενα βράδια.

Τα κομμάτια αυτά του τεράστιου μηχανήματος ίσως μεταφερθούν στο σταθμό της Δάφνης, προκειμένου, αφού συναρμολογηθεί και αλλάξει κεφαλή, να διανοίξει τη σήραγγα του μετρό Δάφνη - Σύνταγμα. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει η κυβέρνηση να συμφωνήσει στα "πανωπροίκια" που ζητούν οι εργολάβοι, πράγμα που προϋποθέτει μια νέα σκανδαλώδη συμπληρωματική σύμβαση...

Στο ΣτΕ προσέφυγαν 11 φαρμακευτικές εταιρίες

Στην αντεπίθεση περνούν 11 φαρμακευτικές εταιρίες για να πετύχουν περισσότερα κέρδη και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της υφυπουργού Ανάπτυξης για αναπροσαρμογή των τιμών φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα και την επιβολή δελτίου τιμών στα φάρμακα (αγορανομική διάταξη).

Οι εταιρίες ισχυρίζονται ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές πράξεις είναι αντίθετες "στην αρχή της οικονομικής ελευθερίας" και η αναπροσαρμογή των τιμών των φαρμάκων (ελληνικής ιδιοκτησίας) που περιλαμβάνονται στο δελτίο τιμών είναι χαμηλότερες κατά 20% σε σχέση με τα ξένα φάρμακα.

Στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο προσέφυγαν οι εταιρίες ΓΚΑΠ, ΑΝΦΑΡΜ, ΚΛΕΒΑ, ΧΡΙΣΤΙΑ Αλφα, ΡΗΑΡΜΑΤΗΕΝ, PAFARM, BIOMETICA - CHEMICA, ELPEN, GENERHARM, REMEDINA και BROS.

Η βία στα γήπεδα σταματάει τον ΗΣΑΠ

Δε θα κυκλοφορήσουν τη Δευτέρα από τις 3 το μεσημέρι μέχρι και το τέλος της βάρδιας τα τρένα του ΗΣΑΠ και τα πράσινα λεωφορεία. Αυτό ανακοίνωσαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, διαμαρτυρόμενοι για τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα στους σταθμούς και στους συρμούς των τρένων τις ημέρες που διεξάγονται αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές οι ζημιές σε βάρος του ΗΣΑΠ που προκαλούνται από τους "φιλάθλους" των αντίπαλων ομάδων, ετησίως φτάνουν τα 100 εκατομμύρια δραχμές, ενώ απειλείται η σωματική ακεραιότητα εργαζομένων και επιβατών. Τέλος, καλούν τους αρμόδιους να πάρουν μέτρα για τη ριζική και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ