ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
Σελ. /56
ΚΕΝΗ
Δράση για το Μέτωπο

Στην απόφαση της τελευταίας Συνόδου της ΚΕ, σχετικά με τα βήματα που έχουν γίνει για τη δημιουργία των προϋποθέσεων οικοδόμησης του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού - δημοκρατικού μετώπου, σημειώνεται το ερώτημα που απασχόλησε την ΚΕ για το "πώς ανταποκριθήκαμε στην κατεύθυνση, η βάση του σχεδιασμού της δράσης να είναι τα προβλήματα και οι ανάγκες της εργατικής τάξης, της νεολαίας, οι χώροι εργασίας και μάθησης", αν "έγινε κάποια αλλαγή στον προσανατολισμό... ώστε να προσαρμοστεί το σύνολο της δουλιάς στο άμεσο πολιτικό καθήκον που έθεσε το 15ο Συνέδριο".Η επισήμανση δεν είναι τυχαία ούτε το ερώτημα μπήκε έτσι απλά. Η δημιουργία προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του Μετώπου περνά από ένα σύνολο διαδικασιών σε οργανική σύνδεση μεταξύ τους, που σαν κρίκοι μιας ενιαίας αλυσίδας απαιτούν την προσαρμογή της καθημερινής κομματικής δραστηριότητας, ώστε να συνδέονται μεταξύ τους και να οδηγούν στη δημιουργία των προϋποθέσεων. Επόμενα, τα διάφορα καθήκοντα και στόχοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να θεωρούνται αποσπασμένα μεταξύ τους, να μπαίνουν στην κομματική ζωή και δράση μόνο στη σχετική τους αυτοτέλεια το καθένα, όσο κι αν εμφανίζονται κατ' αρχήν σαν αυτοτελή καθήκοντα και στόχοι. Γιατί, όσο κι αν τα αποτελέσματα στην εκπλήρωσή τους είναι ικανοποιητικά, δε θα οδηγούν στο ένα, το κύριο, που είναι ακριβώς τα βήματα και οι ρυθμοί στην πορεία της δράσης για το Μέτωπο. Πολύ δε περισσότερο, που το Μέτωπο δεν είναι μια θεωρητική σύλληψη ή πολιτικό καθήκον ενός μακρινού μέλλοντος, αλλά το άμεσο πολιτικό καθήκον, που δεν μπορεί να εκπληρώνεται μόνο με προπαγάνδα και ζύμωση, αλλά κυρίως με την καθημερινή πρακτική πολιτική δράση. Αυτό σημαίνει ότι, στην καθημερινή δραστηριότητα, τα διάφορα καθήκοντα πρέπει να σχεδιάζονται και να μπαίνουν στη ζωή για να υπηρετήσουν αυτό το καθήκον. Είναι τέχνη και επιστήμη μαζί, θεωρία και πράξη μαζί, είναι τακτική, που υπηρετεί το στρατηγικό στόχο και η δράση μας δε θα 'ναι αποτελεσματική, αν δεν υπηρετεί τη σχέση τακτικής - στρατηγικής.

***

Στο χρόνο που πέρασε, είχαμε ανάπτυξη αγώνων που μας δίνουν σημαντική πείρα για τη βελτίωση της δράσης μας και την πιο ολοκληρωμένη προσπάθειά μας, ώστε αυτή να υπηρετεί το άμεσο πολιτικό καθήκον, το Μέτωπο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Μέτωπο δεν μπορεί να χτίζεται έξω από τους αγώνες, όπως, επίσης, ότι προϋπόθεση για το χτίσιμό του είναι η πιο αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Επόμενα, ένα πρώτο ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι να εκφράζεται στη δράση μας συνδυασμένα η δουλιά για την ανάπτυξη των αγώνων με την πολιτικοϊδεολογική παρέμβαση, έτσι ώστε να ωριμάζει η πολιτική συνείδηση των μαζών για την αναγκαιότητα και τη ρεαλιστικότητα της αντιιμπεριαλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης. Αυτό θα εκφράζεται, τόσο πιο ολοκληρωμένα στη ζωή, όσο πιο καλά μαθαίνουμε να δουλεύουμε με τις μάζες. Αν στο παρελθόν το σύστημα είχε ορισμένα περιθώρια ελιγμών και παραχωρήσεων σε ορισμένες διεκδικήσεις του κινήματος για να εκτονώνει τις αγωνιστικές διαθέσεις από την προοπτική αμφισβήτησής του, σήμερα, κυριολεκτικά, αναδεικνύει τα αδιέξοδα της κρίσης του και την αδυναμία του στην αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων. Ακόμη πιο στυγνά και άγρια, παίρνει πίσω κατακτήσεις.

****

Επομένως, οι αγώνες που αναπτύσσονται δεν αρκούν για επιμέρους κατακτήσεις και, μάλιστα, τέτοιες που να στεριώνουν και να ανοίγουν προοπτικές για ακόμη πιο προωθημένες διεκδικήσεις. Απαιτούνται ρήξεις, που σημαίνει εναντίωση, πάλη, που να κτυπά ίσια την καρδιά του προβλήματος, που είναι οι πολυεθνικές, η δράση τους και η πολιτική που την υπηρετεί. Στη διάρκεια της προετοιμασίας μιας κινητοποίησης, δεν αρκεί η συσπείρωση γενικά στα προβλήματα. Σημαντικό ζήτημα είναι η διαμόρφωση στόχων και διεκδικήσεων, που να απαντούν στα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, η ενότητα δράσης σ' αυτούς τους στόχους, η καλλιέργεια της αντίληψης κοινής δράσης διαφορετικών κοινωνικών δυνάμεων, άρα, και η επιλογή προβλημάτων και στόχων που μπορούν να συσπειρώνουν διαφορετικές κοινωνικές δυνάμεις. Αλλά και όλα αυτά μαζί δεν αρκούν από μόνα τους για να ανοίγουν δρόμους, να δημιουργούν προϋποθέσεις και προοπτική προς το Μέτωπο. Το πιο σπουδαίο, μαζί μ' όλα αυτά, είναι η ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της κινητοποίησης, αλλά και η συνέχεια μετά από κάθε κινητοποίηση για την προετοιμασία της επόμενης. Που σημαίνει εξασφάλιση της ικανότητας για σκληρή αντιπαράθεση με την πολιτική των άλλων δυνάμεων μέσα στο κίνημα, το ξεκαθάρισμα συγχύσεων, τη συσπείρωση στην πολιτική, που στο συγκεκριμένο μέτωπο πάλης αντιμετωπίζει τη λύση του προβλήματος προς όφελος των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, τη ζύμωση της ανάγκης ενίσχυσης των δυνάμεων εκείνων που μπορούν να εξασφαλίσουν, με τη στήριξη του κινήματος, αυτή την προοπτική. Βεβαίως, αν έτσι σχεδιαστεί η δράση μας, ο έλεγχος στη δουλιά θα μπορεί να μετράει το πιο ουσιαστικό προσδοκώμενο αποτέλεσμα, τι κόσμο συσπειρώνουμε, τι δυνατότητες πολιτικής και οργανωτικής ανάπτυξης δημιουργούμε, ποιοι εργαζόμενοι αναδεικνύονται με τη δουλιά μας πρωτοπόροι, φυσικοί ηγέτες στο χώρο τους.

*****

Σε σχέση με τους τελευταίους, η ανάγκη και η απαίτηση για ιδιαίτερη δουλιά μαζί τους είναι, επίσης, ένα ουσιαστικό συστατικό στοιχείο της δράσης μας σχετικά με τη δημιουργία προϋποθέσεων για το Μέτωπο και πρέπει να μάθουμε την τέχνη να δουλεύουμε μαζί τους. Μπορεί να είναι άνθρωποι, μέσα στο κίνημα, στους αγώνες κάτω στη βάση, που δε σημαίνει ότι συμφωνούν με το σύνολο της πολιτικής του ΚΚΕ. Σαν ηγέτες στο χώρο τους μπορούν να επιδρούν στην ανάπτυξη της πάλης, έχουν δεσμούς με λαϊκές δυνάμεις και στο συγκεκριμένο μέτωπο που δραστηριοποιούνται συμφωνούν με την πολιτική μας. Είναι, λοιπόν, οι εν δυνάμει πρωτοπόροι στη δράση, που μπορούν να συσπειρωθούν μαζί μας στην πάλη, με στόχους και διεκδικήσεις που στο συγκεκριμένο χώρο αντιστρατεύονται την πολιτική της άρχουσας τάξης. Μπορεί ακόμη ορισμένοι απ' αυτούς να μη συμφωνούν με το σύνολο της πολιτικής μας στο συγκεκριμένο μέτωπο, αλλά να διαφωνούν ριζικά με την πολιτική του κατεστημένου. Σ' αυτόν τον κόσμο, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη πολιτικοϊδεολογική παρέμβαση, αφ' ενός μεν, για κοινή δράση στο κίνημα, αφ' ετέρου δε, για πολιτική συσπείρωση στο συγκεκριμένο μέτωπο πάλης. Μέσα απ' αυτήν τη διαδικασία, θα μπορούμε να επιδρούμε στη συνείδησή τους για την αναγκαιότητα της σύγκρουσης και της ρήξης με τη σημερινή πολιτική, να καλλιεργούμε την ιδέα του Μετώπου, να δημιουργούμε, στην πράξη πλέον, τις προϋποθέσεις συγκρότησής του και να το μετράμε μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων, και την επίδρασή τους στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων.

***

Ας πάρουμε το παράδειγμα της διεκδίκησης για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου. Αίτημα υπερώριμο για λύση, αφού ο βαθμός έντασης της εκμετάλλευσης συνεχώς αυξάνεται. Η επικέντρωση της διεκδίκησης, αλλά και η ζύμωση και προπαγάνδιση για εφαρμογή του 35ωρου, συνδέθηκε με την αντιμετώπιση της ανεργίας και, μάλιστα, στηρίχτηκε, υποτίθεται, σε μελέτες για το πόσες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Μεγάλη απάτη φυσικά, που, αν γίνει πράξη, και νέες θέσεις εργασίας δεν είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει και την εκμετάλλευση, μέσω της ευελιξίας στην εργασία, θα εντείνει. Η διαμόρφωση όμως της σωστής διεκδίκησης για 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση αποδοχών και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη πρέπει να συνοδευτεί με την αντιπαράθεση στην προώθηση του κάλπικου 35ωρου, αλλά και ποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η διεκδίκηση της πραγματικής μείωσης του εργάσιμου χρόνου. Ταυτόχρονα, να αντικρούσουμε την αυταπάτη για τις νέες θέσεις εργασίας. Γιατί οι νέες θέσεις εργασίας απαιτούν παραγωγική ανάπτυξη, όχι με κίνητρο το κέρδος, αλλά τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Σ' αυτή τη βάση, μπορούμε να συσπειρώνουμε δυνάμεις σ' ένα τέτοιο μέτωπο, να προωθούμε κοινή δράση σωματείων, να έχει αποτελέσματα η δουλιά μας. Και μέσα απ' αυτήν τη διαδικασία, να αναπτύσσεται η ιδέα του μονόδρομου της ρήξης με την πολιτική των πολυεθνικών και το Μέτωπο των δυνάμεων που θα παλεύουν σ' αυτήν την προοπτική. Ανάλογη δουλιά απαιτείται για όλα τα μέτωπα πάλης, την παιδεία, την υγεία, το αγροτικό πρόβλημα, ή, π.χ., το ζήτημα με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, που είναι στην επικαιρότητα και που υπάρχουν προϋποθέσεις για συσπείρωση και ανάπτυξη αντιΝΑΤΟικής δράσης. Και, τέλος, δεν μπορεί να μας ξεφεύγει το γεγονός ότι για όλα αυτά τα μέτωπα ο προσανατολισμός της δουλιάς στην εργατική τάξη και τη νεολαία, στις δυνάμεις που μπορούν να σηκώσουν αντικειμενικά, και τώρα και στο μέλλονμ, την πρωτοπόρα δράση για το Μέτωπο είναι ζήτημα - κλειδί για τη συγκρότηση του.

Στέφανος ΛΟΥΚΑΣ

Στη διάρκεια της προετοιμασίας μιας κινητοποίησης, δεν αρκεί η συσπείρωση γενικά στα προβλήματα. Σημαντικό ζήτημα είναι η διαμόρφωση στόχων και διεκδικήσεων, που να απαντούν στα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, η ενότητα δράσης σ' αυτούς τους στόχους, η καλλιέργεια της αντίληψης κοινής δράσης διαφορετικών κοινωνικών δυνάμεων...


ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ πλούσιο και αποδοτικό αποδείχτηκε το πρώτο, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, ταξίδι αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση των ΚΚ ΗΠΑ και Καναδά, των Λεσχών Φίλων του ΚΚΕ στη Νέα Υόρκη και το Τορόντο, των ΚΟΒ Ελληνοφώνων του ΚΚ ΗΠΑ και της ΚΟΒ "Ν. Μπελογιάννης" του ΚΚ Καναδά, όπως και των αντιστασιακών οργανώσεων του Καναδά. Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούσαν η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και το μέλος της ΚΕ, Γιώργος Σκιαδιώτης. Ρεπορτάζ στις (σελίδες 6 - 7).

ΜΙΑ μεγάλη συγκέντρωση - διαδήλωση λαϊκής αντεπίθεσης στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και της ολιγαρχίας, που πλήττει τους εργαζόμενους και τη χώρα, οργανώνει την Τετάρτη 3 Δεκέμβρη, ώρα 7 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως, η Επιτροπή Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ. Για τους στόχους αυτής της μεγάλης κινητοποίησης και την προοπτική των αγώνων, ο "Ρ" συζήτησε με τρία στελέχη της ΚΟΑ (σελίδα 13).

ΣΤΟ τελικό στάδιο, βρίσκονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία του πανθεσσαλικού παλλαϊκού συλλαλητηρίου, που διοργανώνει στις 5 Δεκέμβρη η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών. Κλιμάκια των Ομοσπονδιών των Αγροτικών Συλλόγων των τεσσάρων νομών και των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, όλες τις τελευταίες μέρες, "όργωσαν" τη θεσσαλική ύπαιθρο, ενημερώνοντας τους αγρότες και καλώντας τους να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στο συλλαλητήριο (σελίδες 14 - 15).

ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ υπουργείου Οικονομικών. Στο "σφυρί" 1,7 εκατομμύρια μετοχές διαφόρων εταιριών. Στα πλαίσια της πολιτικής του "λιγότερου κράτους", η κυβέρνηση προωθεί την πώληση των μετοχών 24 διαφορετικών εταιριών (εισηγμένων και μη στο Χρηματιστήριο), που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας, παράλληλα, να καλύψει τις μαύρες τρύπες των ελλειμμάτων(σελίδα 17).

ΑΡΧΙΖΟΥΝ από αύριο οι εκλογές στα Επιμελητήρια όλης της χώρας, στα οποία οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι καλούνται να αναδείξουν διοικήσεις, που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους για Επιμελητήρια σύγχρονα, πραγματικούς συμβούλους της πολιτείας, όπως προβλέπει ο θεσμός και όχι "δεκανίκια" της κυβέρνησης για την υλοποίηση των σχεδίων της και προπαγανδιστές των κυβερνητικών πολιτικών και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για λίγους και εκλεκτούς (σελίδες 18 - 19).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Ηλεία. Οι τρεις στους πέντε εργαζόμενους που δουλεύουν στις οικοδομές στον Πύργο Ηλείας είναι ανασφάλιστοι! Το 20% από αυτούς είναι ανήλικοι!Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Οι οικοδόμοι, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι νέοι, υποχρεώνονται να δουλεύουν το πολύ για πέντε χιλιάρικα τη μέρα. Τόσο είναι το προβλεπόμενο ημερομίσθιο, που δίνουν οι εργολάβοι, ανεξάρτητα από τις ώρες που τους απασχολούν! (σελίδες 28 - 29).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στο Ρέθυμνο. "Γκέτο" η παλιά πόλη. Μία από τις λίγες μεσαιωνικές πόλεις της Ελλάδας μετατρέπεται σε "άβατο" για τους πολίτες της, στο όνομα της τουριστικής "ανάπτυξης". Οι κάτοικοί της, όμως, δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν (σελίδες 42 - 43).

ΜΙΑ από τις πιο πολυσυζητημένες περιόδους στην ιστορία του ΚΚΕ, είναι το χρονικό διάστημα από το Μάη του 1944 μέχρι και το Φλεβάρη του 1945: Το διάστημα, δηλαδή, κατά το οποίο το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, μέσα σε μια διαδικασία επίτευξης της λεγόμενης εθνικής ενότητας, προέβησαν σε σειρά υποχωρήσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη συνεχή αποψίλωση πολλών από τις δυνατότητές τους να αντιμετωπίσουν την επίθεση, που θα γινόταν οπωσδήποτε, από την ντόπια και ξένη αντίδραση, για να μη λυθεί υπέρ των λαϊκών δυνάμεων το ζήτημα της εξουσίας (σελίδες 20, 37).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ