ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ - ΒΑΡΒΑΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Καθεστώς δικτατορίας!
  • Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο πολιορκίας των χωριών της περιοχής, για χάρη των συμφερόντων της πολυεθνικής TVX
  • Πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλ. Παπαρήγα, επισκέφτηκε την Κυριακή την περιοχή, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράσταση του Κόμματος στους αγωνιζόμενους κατοίκους και να καταγγείλει την αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης

Την κατάσταση πολιορκίας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στα χωριά του Στρυμονικού κόλπου, για να προστατέψει τα συμφέροντα της πολυεθνικής TVX, αντιμετώπισε προχτές Κυριακή και η πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, η οποία με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επισκέφτηκε την περιοχή, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα των κατοίκων και να καταγγείλει με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση για την αυταρχική πολιτική.

Στην περιοχή έχει καταλυθεί κάθε έννοια δημοκρατίας. Ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις (πάνω από 750 ΜΑΤατζίδες και άλλοι, που έχουν μεταφερθεί ακόμη και από την Αθήνα) έχουν καταλάβει την περιοχή, απαγορεύοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των κατοίκων. Παντού μπλόκα και διμοιρίες των ΜΑΤ, "αύρες", "κλούβες", πυροσβεστικά και ασθενοφόρα, άλλα αστυνομικά οχήματα και πάρα πολλά της Ασφάλειας, παρατηρητήρια στα υψώματα και τα επίκαιρα σημεία, περιπολίες και "τσαμπουκάδες" σε όποιον τολμήσει να διεκδικήσει το δικαίωμά του να πάει από το ένα χωριό στο άλλο, συνθέτουν την εικόνα ενός τεράστιου "στρατοπέδου συγκέντρωσης". Οι κάτοικοι, από το πιο μικρό παιδί μέχρι τον γηραιότερο βιώνουν τι πάει να πει αστυνομική τρομοκρατία, πώς εφαρμόζεται στην πράξη αυτό που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα κυβερνητικά στελέχη: Οτι "η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει όλα τα μέτρα για την εγκατάσταση της μονάδας χρυσού στην περιοχή", ότι δηλαδή, "διά πυρός και σιδήρου" η πολυεθνική θα κερδοσκοπήσει ασύστολα σε βάρος του παραγωγικού πλούτου της χώρας, της περιοχής και των κατοίκων της.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο πριν μια βδομάδα. Εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ, πλήρως εξοπλισμένοι, και με συγκεκριμένες οδηγίες, ελέγχουν οτιδήποτε κινείται, ενώ στο δρόμο Ολυμπιάδας - Βαρβάρας κυκλοφορούν μόνο αστυνομικά οχήματα και αυτοκίνητα της TVX.

Αυτή την εικόνα αντίκρισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Λίγο μετά τις 10 το πρωί, τα δύο λεωφορεία και άλλα ΙΧ σταμάτησαν σε μπλόκο της αστυνομίας στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Σταυρού - Ολυμπιάδας, λίγο πριν τη διασταύρωση που οδηγεί προς τα μεταλλεία. Ο επικεφαλής αστυνομικός είπε ότι οι διαταγές του ήταν να αφήσει μόνο την Γραμματέα του ΚΚΕ με λίγους ακόμη της συνοδείας της να περάσουν από την κεντρική είσοδο του χωριού, ενώ παραβρισκόταν και εισαγγελέας, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι οι ενέργειες της αστυνομίας ήταν "νόμιμες"!

Μπροστά στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε στον επικεφαλής αξιωματικό της Αστυνομίας ότι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα περάσει ως έχει και από τον κανονικό δρόμο. Ετσι, και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, για να δικαιολογήσει την εντολή έθεσε ζήτημα ασφάλειας των γεοτρύπανων της πολυεθνικής (!), όλοι πέρασαν κανονικά με πρώτο προορισμό την Ολυμπιάδα (ρεπορτάζ στις σελίδες που ακολουθούν).

Να πάρουν όλοι θέση

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους αργότερα, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε τα εξής:

"Κατά τη γνώμη μας έχει συντελεστεί ένα έγκλημα σε δύο πράξεις. Το πρώτο έγκλημα ήταν η σύμβαση του ελληνικού δημοσίου, της ελληνικής κυβέρνησης με την TVX, μια σύμβαση αποικιοκρατική, μια σύμβαση που οδηγεί να ξεπουληθεί ένα σημαντικό τμήμα του παραγωγικού πλούτου της χώρας σε μια πολυεθνική, η οποία δε βάζει καθόλου βαθιά το χέρι στην τσέπη της. Αντίθετα και αυτή την επένδυση θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός, αφού το ελληνικό δημόσιο χρηματοδοτεί μεγάλο μέρος και δεν πρόκειται απλώς για δανεικά και αγύριστα. Πρόκειται για τσάμπα χρήμα.

Το δεύτερο, το έγκλημα διαρκείας έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, ότι η επένδυση αυτή και οι εργασίες που γίνονται οδηγούν στην οικολογική καταστροφή, άρα στην καταστροφή της υγείας, η κυβέρνηση απάντησε με ένα αστυνομικό αποκλεισμό που μας πάει πολύ μακριά σε περιόδους χούντας, σε περιόδους μεταξικής δικτατορίας. Αντί η κυβέρνηση, το υπουργείο, να τιμήσει τους κατοίκους μιας περιοχής που είδαν τα πράγματα όχι στενά με το δικό τους τοπικό συμφέρον, αλλά με αντικειμενικότητα και δε δέχονται να ξεπουληθούν, αντί να τους τιμήσει, τους μετατρέπει σε κατάδικους μιας φυλακής βαρυποινιτών.

Ηδη με πρόσφατο νόμο στη Βουλή ξεπουλιούνται και άλλες δασικές περιοχές στην Ελλάδα, ξεπουλιούνται λιμάνια, παραλίες, δηλαδή όλο το φιλέτο της ελληνικής γης. Η κυβέρνηση θέλει εδώ, στην Ολυμπιάδα, να σταματήσει και να μπει στο "νεκροταφείο" οποιοσδήποτε αγώνας και οποιαδήποτε απάντηση του ελληνικού λαού. Γι' αυτό συγκεντρώνει δυνάμεις κατοχής. Για μας το θέμα της δημοκρατίας είναι πολύ σημαντικό και καλούμε όλα τα κόμματα, αλλά και την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, που μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει, να πάρει θέση για την κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής. Να πάρει θέση, αν μια πολυεθνική μπορεί να μας επιβάλλει το δικό της νόμο μέσα στο δικό μας έδαφος. Καταλαβαίνετε, ότι από κει και πέρα ούτε για Αιγαίο δεν μπορούμε να μιλάμε. Και κυριολεκτώ.

Το ΚΚΕ ζητά να δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη του ΙΓΜΕ, να αναλάβει την ευθύνη του το ΙΓΜΕ και οι επιστήμονες να κάνουν το καθήκον τους, δίχως τις πιέσεις του υπουργείου και της πολυεθνικής".


Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

Το καθεστώς τρομοκρατίας που επικρατεί εδώ και μια βδομάδα στις περιοχές της Ολυμπιάδας και Βαρβάρας στη Χαλκιδική, όπου εκατοντάδες οπλισμένοι άνδρες των ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε όσους κινούνται στην περιοχή, σε εφαρμογή των χουντικών νόμων 749/71 και 269/72, έφερε χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,με Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Κι όλα αυτά, προκειμένου με κάθε τρόπο να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει η μεταλλουργία χρυσού στην κοιλάδα της Ολυμπιάδας από την TVX Gold Inc, στην οποία με σκανδαλώδη τρόπο και έναντι του ευτελούς ποσού των 11 δισ. δρχ., παραχωρήθηκαν 314 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταλλειοκτησίας, όταν η αξία των αποβλήτων και του ορυκτού πλούτου ξεπερνά το 1 τρισ. δρχ., όπως τονίζει και στην Επίκαιρη Ερώτηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού για την άρση των σχετικών νόμων, εκατοντάδες οπλισμένοι άνδρες των ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ, με αύρες, κλούβες, χημικά και άλλα μέσα συνεχίζουν να στρατοπεδεύουν στις εγκαταστάσεις της TVX και στη γύρω περιοχή. Πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε όσους κινούνται στην περιοχή και την επισκέπτονται ή απομακρύνονται απ' αυτήν", επισημαίνει η Αλ. Παπαρήγα. Αποτέλεσμα, συνεχίζει, αυτής της κατάστασης είναι:

- Να επικρατείκαθεστώς τρομοκρατίας και οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στις καθημερινές τους εργασίες, αλλά και στις άλλες δραστηριότητές τους. Οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να βοσκήσουν και να προστατέψουν τα ποίμνιά τους, οι υλοτόμοι να εργαστούν στο δάσος, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να πηγαινοέρχονται στα σχολεία τους κλπ. και

- Να επιβαρύνεται το κράτος, σε περίοδο σκληρής λιτότητας για το λαό, με τεράστια έξοδα, εξαιτίας της μεγάλης αστυνομικής δύναμης, που εδώ και αρκετούς μήνες είναι εγκατεστημένη στην περιοχή και ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι άνδρες της".

Μάρτυρας της αναβίωσης του δικτατορικού καθεστώτος υπήρξε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε προχτές την περιοχή. "Ολα αυτά, υπογραμμίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, αποσκοπούν και στην καταστολή κάθε αντίθεσης και αντίστασης του λαού μας στην παραχώρηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου μας στο μεγάλο κεφάλαιο και στα μονοπώλια, ντόπια και ξένα".

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ρωτά τον πρωθυπουργό:

  • Πότε θα αποκατασταθεί η δημοκρατία και η ηρεμία στην περιοχή.
  • Πότε θα απομακρυνθούν οι δυνάμεις της αστυνομίας, για να μπορούν οι κάτοικοι να ασχολούνται απερίσπαστα με τις εργασίες και άλλες δραστηριότητες.
  • Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την προστασία του ορυκτού πλούτου της περιοχής από τη ληστρική εκμετάλλευση της TVX.
  • Πώς θα προστατέψει το φυσικό περιβάλλον και τις αρχαιότητες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, και τέλος,
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την προστασία των άλλων πηγών απασχόλησης και εσόδων των κατοίκων, όπως του τουρισμού, της υλοτομίας, κτηνοτροφίας, γεωργίας, αλιείας κλπ".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ