ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Φοβού τα ατσαλάκωτα χαμόγελα

Αποσπάσματα από συνέντευξη του Λεων. Αυδή στον τηλεοπτικό "902"

Η συζήτηση που γίνεται σήμερα, κύρια μέσα από δηλώσεις και συνεντεύξεις στον Τύπο, για την Αθήνα, δε γίνεται για τα προβλήματα της Αθήνας, αλλά, αντίθετα, για το πώς αυτά θα αποσιωπηθούν καλύτερα.

Τη διαπίστωση αυτή έκανε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής, μιλώντας στον τηλεοπτικό "902". Αναφερόμενος ειδικότερα στις παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στο Δήμο Αθηναίων, τόνισε πως "σε κεντρικής πολιτικής ζητήματα, ξεχνούν τις διαφοροποιήσεις τους και υπερασπίζονται με αυταπάρνηση την κυβερνητική πολιτική, τις κατευθύνσεις και τα σχέδια των κυρίαρχων κύκλων". Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, ο Λ. Αυδής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατάσταση της ΤΑ σήμερα και στην πορεία του θεσμού, ώστε αυτός - σύμφωνα με τις επιδιώξεις των κυρίαρχων κύκλων "αντί των αναγκών των δημοτών, που θα έπρεπε να έχει ως στόχο του, να υπηρετήσει καλύτερα τους σκοπούς της άρχουσας τάξης".

Εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, ο Λεων. Αυδής, κάλεσε όσους Αθηναίους είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν να τους κλέψουν την πόλη τους,να συμπαραταχτούν με την "Αγωνιστική Συνεργασία" για μια αγωνιστική, λαϊκή, δημοκρατική δράση στην υπηρεσία των συμφερόντων του λαού της Αθήνας.Τα δύο πρόσωπα του Μανωλιού

Αναφερόμενος ειδικότερα στη... συζήτηση που γίνεται τελευταία περί προσώπων για το Δήμο της Αθήνας, αλλά και ευρύτερα στα διάφορα "κεντροαριστερά" ή "κεντροδεξιά" σενάρια ο Λεων. Αυδής σημείωσε ότι "όλη η φασαρία δε γίνεται για τα προβλήματα της Αθήνας, για την πόλη, αλλά, αντίθετα, για να μην αναδειχτούν όλα αυτά και πολύ περισσότερο να μην μπουν στη σωστή τους βάση". Πρόκειται, υπογράμμισε, για μια καλά οργανωμένη διαφημιστική καμπάνια, που έχει στόχο να αναπαράξει τη φιλολογία του... κακού και του καλού, της δεξιάς και της αντιδεξιάς, μετατρέποντας τις δημοτικές εκλογές σε μια διπολική αντιπαράθεση, όπου όποια πλευρά του διπόλου και αν επικρατήσει θα σημάνει το ίδιο προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα για τις επιλογές της άρχουσας τάξης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, είπε, που επιλέγεται αυτή η πόλη - και ως πρωτεύουσα της χώρας - για να στηθεί το παιχνίδι με τα σημαδεμένα χαρτιά. "Η Αθήνα έχει μια ιδιαίτερη σημασία, εξήγησε ο Λεων. Αυδής, ένα ειδικό βάρος εξαιτίας της ιστορίας της. Εδώ βρίσκεται η πρωτοπορία στην ανάπτυξη όλων των πνευματικών κινήσεων, των μεγάλων λαϊκών κινημάτων. Ο,τι συμβεί τώρα στην Αθήνα, θα αποτελέσει πιλότο για όλες τις πόλεις της Ελλάδας".

Ετσι "υπάρχει μια πολιτική και κάποια προβλήματα που δημιουργεί, συντηρεί ή επιτείνει αυτή η πολιτική και γίνεται προσπάθεια να γίνουν οι εκλογές ερήμην όλων αυτών, ώστε να συνεχιστεί η ίδια πολιτική με άλλα πρόσωπα ή φορείς ενδεχομένως".

Η πόλη που θέλουν

Σε όλα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα, εξήγησε ο Λεων. Αυδής, υπάρχει ένα ταξικό βάθος. Πρόκειται για την κατεύθυνση που εκδηλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, της ακόμα μεγαλύτερης μετατόπισης εισοδημάτων απ' τα ασθενέστερα στρώματα στα ισχυρότερα. Εδώ η οικονομική ολιγαρχία έχει πάρει το πάνω χέρι και βρίσκεται γενικότερα σε εξέλιξη η επίθεση εναντίον των συμφερόντων των λαϊκών τάξεων. Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα τείνει να μετατραπεί σε χώρο παροχής υπηρεσιών, κέντρο υποδοχής δραστηριοτήτων του μεγάλου κεφαλαίου, χρηματιστικού και εμπορευματικού. Θέλουν μια περιφερειακή πρωτεύουσα, έδρα μεταπρατικών δραστηριοτήτων προς τις βαλκανικές χώρες και την ευρύτερη περιοχή και τουριστικό κέντρο, παράλληλα.

Ετσι "η Αθήνα αλλάζει, το κέντρο της και οι περιοχές που θεωρούνται κατάλληλες για την υποδοχή αυτών των δραστηριοτήτων. Αυτά θα αφαιρεθούν όμως από τους κατοίκους της πόλης. Αυτοί θα απωθηθούν σε απομακρυσμένες περιοχές, θα υποβαθμιστούν περαιτέρω οι συνοικίες, θα δημιουργηθούν γκέτο. Γίνονται ήδη αυτά. Αφαιρούνται ζωτικοί χώροι από τον πληθυσμό της Αθήνας. Και δεν είναι τυχαίες οι περιπτώσεις του Λαμπράκη με το Πάρκο Ελευθερίας ή της Γουλανδρή, τα σχέδια της οποίας ματαίωσε... ο Αριστοτέλης. Ετσι αλλάζουν οι χρήσεις γης, που θα φέρουν αλλαγές και στην αξία της γης, μετατοπίσεις, κερδοσκοπία στα ακίνητα, αποβολή τελικά των ασθενέστερων στρωμάτων από το κέντρο της πόλης".

Αυτές οι εξελίξεις, τόνισε, επιταχύνονται μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τους "αγώνες των εργολάβων" όπως τους χαρακτήρισε, σημειώνοντας ότι "θα χρησιμοποιηθούν ως πολιορκητικός κριός, για να περάσουν αλλαγές τόσο στον πολεοδομικό τομέα όσο και στη διοικητική οργάνωση των δήμων του Λεκανοπεδίου".

Συνυπεύθυνοι

Ειδικότερα για τη στάση των άλλων δημοτικών παρατάξεων - του σημερινού δημάρχου Δ. Αβραμόπουλου και των μειοψηφουσών του Γ. Αγγελάκη και της Μ. Δαμανάκη - απέναντι στα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα της ΤΑ και κατά συνέπεια την κυβερνητική πολιτική, ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" υπογράμμισε ότι αποφεύγουν και να τα αναφέρουν, μεγιστοποιώντας το ζήτημα της διαχείρισης.

"Ο Δ. Αβραμόπουλος αποφεύγει κάθε ρήξη με την κυβερνητική πολιτική κι αυτό δεν είναι θέμα στιλ, είναι λόγω συμφωνίας: ό,τι ονειρεύεται ο ένας - αναπλάσεις, ιδιωτικοποιήσεις, οικονομικά, λειτουργία, ανταποδοτικότητα - ονειρεύεται και ο άλλος. Είναι κοινά ιδεώδη της παράταξης Αβραμόπουλου, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Είναι αυτονόητο ότι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο, γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους είναι υποχρεωμένη σε κλεφτοπόλεμο μόνον ως προς τα στοιχεία της διαχείρισης". Τόσα, δηλαδή, δάνεια πήρε ο δήμαρχος και με αυτούς του όρους. Αλλά όχι γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει πόρους, γιατί η κεντρική εξουσία κατακρατά πόρους της ΤΑ...

"Η παράταξη του ΣΥΝ, επίσης, στα κρίσιμα θέματα, τάσσεται ευθέως στο πλευρό της κυβερνητικής πολιτικής. Το σχέδιο "Καποδίστριας", είναι από τα χαρακτηριστικά ή η απόρριψη της πρότασής μου να υπερασπιστεί ο Δήμος το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, ως ελάχιστη εγγύηση για ανθρώπινους όρους ζωής στην πόλη, που ανατρέπεται από τους σχεδιασμούς των Ολυμπιακών Αγώνων"!

Ολα εμπόρευμα

Εν όψει των αναγκαστικών συνενώσεων και της δεύτερης φάσης του σχεδίου "Καποδίστριας", ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", σημείωσε ότι "δημιουργούνται διοικητικά σχήματα πρόσφορα για να υπηρετηθούν οι σκοποί της άρχουσας τάξης. Μέχρι πρόσφατα στη λαϊκή συνείδηση επιβίωνε ένα μοντέλο της ΤΑ που είχε κέντρο τις ανάγκες του δημότη. Ενα μοντέλο για μια δημοτική εξουσία που θα βρίσκεται πιο κοντά στο λαό, θα διατηρεί κάποια στοιχεία αμεσότητας, θα μπορεί να πάρει φιλολαϊκά μέτρα, να αναπτύξει θεσμούς συλλογικότητας, να αγωνιστεί στο πλευρό των κατοίκων και για τα μείζονα προβλήματα".

"Ο στόχος τώρα είναι να γίνουν όλα εμπόρευμα, να μπορεί να πουληθούν και να αγοραστούν. Οσο πιο απομακρυσμένοι απ' το λαό είναι οι ΟΤΑ τόσο ευκολότερο μπορεί να γίνει αυτό το εγχείρημα. Η ΤΑ, μια και διατηρεί ακόμη στοιχεία αξιοπιστίας, θα χρησιμοποιηθεί για να περάσουν όσο δε θα μπορούσαν να επιβάλουν αλλιώς. Η ανταποδοτικότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, ακόμα και τα "τοπικά σύμφωνα απασχόλησης", είναι χαρακτηριστικά".

Στη λαϊκή συμπαράταξη η απάντηση

Μιλώντας για τη δράση της παράταξης ο Λ. Αυδής σημείωσε: Αμυνόμαστε στις επιβουλές της άρχουσας τάξης και καταθέτουμε και θετικές προτάσεις. Παρεμβάσεις για την αντισεισμική προστάσια και όχι για... κάγκελα, για τα σχολεία και άλλα μικρά και μεγάλα προβλήματα στη συνοικία και γενικότερα. Προσπαθούμε να παίρνουμε θέσεις, να κάνουμε προτάσεις και να προβάλλουμε αιτήματα για τα πιό κρίσιμα προβλήματα του λαού της Αθήνας, χωρίς γενικότητες και συνθηματολογίες.

Δεν φιλοδοξούμε να υποκαταστήσουμε το μαζικό κίνημα - δεν είμαστε εργολάβοι. Να βοηθήσουμε θέλουμε, διεκδικώντας από κοινού. Οι συσχετισμοί διαμορφώνονται στη βάση. Η Αγωνιστική Συνεργασία επιδιώκει τις συνεργασίες, με τον όρο να πολεμήσουμε την κυρίαρχη αντίληψη και σε αυτό χωράνε άνθρωποι διαφόρων ιδεολογιών. Δεν αναζητούμε σχήματα στην κορυφή, αλλά στον κόσμο, αυτόν που έχει δημοκρατικό, αγωνιστικό παρελθόν. Μ' αυτόν θα συμπαραταχτούμε με κριτήριο την συλλογική ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών. Δεν δεχόμαστε την ανταποδοτικότητα, δεν θέλουμε τους δημότες θύματα στο μεγάλο κεφάλαιο. Πρέπει η πόλη να μείνει στους κατοίκους της. Γιατί ωραία πόλη δεν είναι η πόλη που είναι κατάλληλη για "καρτ-ποσταλ", αλλα η πόλη στην οποία ζουν οι κάτοικοι κυκλοφορούν, αναπτύσουν τις δραστηριοτήτες τους και βιώνουν τον πολιτισμό. Δεν είναι παθητικοί δέκτες αλλά είναι ενεργά υπόκειμενα. Είναι η πόλη στην οποία μπορεί να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους κατοίκους της. Εμείς θα διεκδικήσουμε αυτά τα πράγματα και καλούμε όσους συμφωνούν μαζί μας να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις, να συμπαραταχθούν μαζί μας για την διεκδικηση του δήμου Αθηναίων προς όφελος του λαού της Αθήνας.

Πλατιά αγωνιστική συμπαράταξη

Την πρόταση των βασικών πολιτικών αρχών και κατευθύνσεων για τη συγκρότηση μιας αγωνιστικής, λαϊκής, δημοκρατικής συμπαράταξης, που θα διεκδικήσει το Δήμο Αθηναίων, θα καταθέσει την ερχόμενη Παρασκευή 5 του Δεκέμβρη,σε συνέντευξη Τύπου ο υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής.

Η συνέντευξη θα αποτελέσει την έναρξη της συζήτησης, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η γραμματεία της Δημοτικής Κίνησης, "για να σχηματιστεί στη βάση, χωρίς διεργασίες κορυφής, μια πλατιά συμπαράταξη που θα εκφράζει τα συμφέροντα του λαού της Αθήνας". Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στις6.00μ.μ. στην αίθουσα της "Παναρκαδικής",οδός Τζωρτζ αρ. 9, στον 1ο όροφο.

Ημερίδα για το δημόσιο και δωρεάν σχολείο

Η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" διοργανώνει ημερίδα με θέμα: "Το δημόσιο και δωρεάν σχολείο στην Αθήνα. Προβλήματα και προτάσεις".

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Δεκέμβρη από τις 9.30 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας.

Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να μιλήσουν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων, των μαθητών, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, του ΟΣΚ, του δήμου, των ΟΛΜΕ - ΔΟΕ και του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ