ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ - ΒΑΡΒΑΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Σχεδιασμένες προκλήσεις με στόχο την επέμβαση

Προκλητική η αστυνομία περιπολεί ακόμη και στους δρόμους του χωριού! Η TVX χρησιμοποιεί μεθόδους εκφοβισμού των υπαλλήλων της. Ψύχραιμοι οι κάτοικοι περιφρουρούν τον αγώνα τους

(Των απεσταλμένων μας Γρηγόρη ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑ και Αννας ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ).-

Στη δεύτερη βδομάδα αστυνομικού αποκλεισμού, βρίσκονται οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας και των χωριών της γύρω περιοχής, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι γεωτρήσεις της TVX. Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Στρυμονικού κόλπου, ιδιαίτερα μετά τα χτεσινά δημοσιεύματα, που φέρουν τη θέση "Κηπουρίστρα" στα όρια της Ολυμπιάδας ως την επικρατέστερη, στα πλαίσια των μελετών του ΙΓΜΕ, για την εγκατάσταση και λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού. Αν, τελικά, αληθεύει η παραπάνω πληροφορία, αναμένεται και νέα ένταση στην περιοχή της Ολυμπιάδας, αφού οι κάτοικοι από την αρχή έχουν δηλώσει ότι δε θα επιτρέψουν την εγκατάσταση σε καμία από τις προτεινόμενες θέσεις στην περιοχή του υδροκρίτη της Ολυμπιάδας - Βαρβάρας. Ο αστυνομικός αποκλεισμός έχει πάρει χαρακτήρα πολιορκίας. Συγχρόνως, η ίδια η TVX, με την ανοχή της κυβέρνησης, αλλά "πατώντας" και στη σιωπή της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος, προωθεί παλιές, γνωστές, αλλά ενεργές μεθόδους διάσπασης των αγωνιζόμενων κατοίκων, χρησιμοποιώντας γι' αυτό το σκοπό τους κατοίκους που είναι και υπάλληλοί της. Ενδείξεις ότι η εταιρία πετυχαίνει τον σκοπό της δεν είχαμε. Οι άνθρωποι της περιοχής κρατούν. Ωστόσο, η εταιρία δουλεύει πυρετωδώς και προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτά που μας είπαν οι πρόεδροι των χωριών, που αποτελούν και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, αλλά και οι κάτοικοι, όσον αφορά στον τρόπο που έχει τάξει τις δυνάμεις της η αστυνομία, επιβεβαιώνονται με μια βόλτα στην περιοχή. Βόλτα, που όμως δεν μπορούν να κάνουν οι ίδιοι, αλλά οι ξένοι και τουλάχιστον εμείς έπρεπε να δείξουμε δημοσιογραφικές ταυτότητες για να μπορέσουμε να περάσουμε από τον δημόσιο δρόμο που συνδέει την Ολυμπιάδα με τη Βαρβάρα!

Οι νέες δυνάμεις των ΜΑΤ από την Αθήνα που έστησαν τα μπλόκα τους στις 24 Νοέμβρη, μαζί με τις τοπικές δυνάμεις, ανέρχονται σε περίπου 900 "ΜΑΤατζήδες" πλήρως εξοπλισμένους, οι οποίοι υποστηρίζονται από αύρες, κλούβες, "τζιπ", πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα. Συνυπολογίζοντας και τους ασφαλίτες που κυκλοφορούν με πολιτικά και ΙΧ αυτοκίνητα, τότε μιλάμε για έναν κανονικό στρατό, που, από τα γεγονότα, φαίνεται ότι έχει εντολές για την τρομοκράτηση και την πρόκληση επεισοδίων. Για παράδειγμα, το βράδυ κλείνουν ακόμη και τους περιφερειακούς δρόμους του χωριού, που οδηγούν στην πλατεία του και η μετακίνηση γίνεται μόνο κάτω από αυστηρό έλεγχο, ενώ ΙΧ με αστυνομικούς περιπολούσε μέχρι και στους δρόμους γύρω από το κοινοτικό γραφείο!

Αστείες δικαιολογίες

Το γεγονός αυτό καταρρίπτει, αν δε γελοιοποιεί, αυτά που μας είπαν οι αστυνομικοί του μόνιμου μπλόκου στην κεντρική είσοδο του χωριού, ότι "δεν πέρασε ούτε ένας αστυνομικός κάτω από την ταμπέλα του χωριού". Συγχρόνως γελοιοποιεί και το επιχείρημα ότι οι δυνάμεις από την Αθήνα έφτασαν για να "προστατεύσουν" τους ντόπιους συναδέλφους τους, αφού έχει αποκλειστεί πλήρως και ο συνοικισμός Καλύβια - ένας από τους τρεις συνοικισμούς της Κοινότητας Βαρβάρας - ο οποίος αριθμεί μόλις 10 οικογένειες!

Οι παραπάνω δυνάμεις έχουν ένα μπλόκο ακριβώς στη διασταύρωση του δρόμου από το Σταυρό που οδηγεί στην Ολυμπιάδα και στη Βαρβάρα. Η άνοδος από και προς Βαρβάρα έχει αποκοπεί για τους ντόπιους, αφού ο δρόμος αυτός οδηγεί και στα μεταλλεία. Ανεβαίνοντας όμως το βουνό προς Βαρβάρα συναντήσαμε άλλα δύο ισχυρά μπλόκα, ενώ δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και στο παλιό εργοστάσιο εμπλουτισμού κοντά στο χωριό. Στο δρόμο από Ολυμπιάδα προς Βαρβάρα, κυκλοφορούν μόνο αστυνομικά οχήματα και οχήματα των μεταλλείων. Το αποτέλεσμα είναι να δυσκολεύεται ο κόσμος ακόμα και στη δουλιά του, ειδικά όσοι ασχολούνται με την υλοτομία και την κτηνοτροφία.

Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας και της Βαρβάρας δεν πτοούνται. Παρά το γεγονός ότι η ψυχραιμία τους δοκιμάζεται κάθε στιγμή, δείχνουν μια πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση που φαντάζει απίθανη κάτω από αυτές τις συνθήκες. Οχι όμως γι' αυτούς, που ξέρουν ότι το δίκιο είναι με το μέρος τους.

Ούτε ο κοινοτάρχης δεν περνάει

Για συνειδητές προσπάθειες πρόκλησης επεισοδίων κατηγορεί την αστυνομία η Συντονιστική Επιτροπή. Συνομιλούμε με τους Νίκο Μήτσιο πρόεδρο Ολυμπιάδας, Βασίλη Ναούμ πρόεδρο Ανω Σταυρού, Γιώργο Τάκη πρόεδρο Βαρβάρας καιΑγγελο Φραντζή πρόεδρο Ασπροβάλτας.

Για τον ισχυρισμό της αστυνομίας ότι δεν μπαίνει στο χωριό, ο Ν. Μήτσιος λέει: "Σήμερα το πρωί (σ.σ. το Σάββατο) πέρασε πούλμαν και περιπολικό τους μπροστά από την κοινότητα. Βρισκόμαστε στην έκτη μέρα που υπάρχει αυτή η μεγάλη δύναμη. Λένε ότι οι δυνάμεις θα έπρεπε να βρίσκονται στα μεταλλεία. Ομως βρίσκονται πολύ χαμηλά, διασκορπισμένοι αριστερά - δεξιά, καθώς και στο εργοστάσιο εμπλουτισμού".

"Δεν άφησαν ούτε εμένα να κατέβω στην Ολυμπιάδα. Μου είπαν να γυρίσω πίσω", λέει ο Γ. Τάκης. "Τα Καλύβια Βαρβάρας είναι αποκλεισμένα από τη Δευτέρα και δεν μπορεί ούτε ο πρόεδρος να πάει να επισκεφτεί τους κατοίκους. Εκεί μένουν 10 οικογένειες".

"Ιδίως τα βράδια", προσθέτει ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας, "κλείνουν τους δρόμους προς την πλατεία του χωριού. Οπλισμένοι σαν αστακοί και έτοιμοι να επέμβουν. Αν τυχόν θελήσεις να περάσεις, σε σταματάνε και σε ρωτάνε τι έχεις μέσα. Εχουμε ελέγχους, σωματική έρευνα, πιστόλι στον κρόταφο, εμπόδιση εργαζομένων να πάνε στη δουλιά τους". Τόνισε, επίσης, ότι πολλοί κάτοικοι έχασαν μεροκάματα με τον αποκλεισμό, ενώ οι βοσκοί δυσκολεύονται να δουν το βιος τους.

"Είμαστε μπροστά σε σχέδιο"

Οι πρόεδροι εκτιμούν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις στη θέση που βρίσκονται τώρα δεν έχουν σκοπό να διαφυλάξουν τις εγκαταστάσεις, αλλά μένουν κοντά στον κόσμο για να προκαλέσουν κάποιο επεισόδιο. "Είναι προκλητικοί", λένε και τονίζουν ότι "είμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο της κυβέρνησης για να προκαλέσει σύγκρουση". Ο Αγγ. Φραντζής κατήγγειλε αυτή τη στάση της κυβέρνησης και υπογράμμισε την ψυχραιμία του κόσμου.

Η Συντονιστική Επιτροπή είπε, επίσης, ότι αντίστοιχο σχέδιο προκλήσεων έχει και η TVX με τις γεωτρήσεις που κάνει. Εκτιμούν ότι η εταιρία δεν ανταποκρίνεται στους όρους της μελέτης του ΙΓΜΕ, αλλά δεν έχει και συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο επεξεργασίας του μεταλλεύματος με οικολογικές μεθόδους, γεγονός που την κάνει να χρειάζεται μια δικαιολογία για τα αδιέξοδα της επένδυσης. Ετσι θα προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων με μια ισχυρή αστυνομική επέμβαση.

Τέλος, οι πρόεδροι δήλωσαν πως τα άμεσα αιτήματα των κατοίκων είναι να φύγουν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις, να σταματήσει ο αποκλεισμός και να ελευθερωθούν οι δρόμοι, καθώς και να σταματήσει η TVX τις γεωτρήσεις.

Απολύσεις σήμαιναν τα μεγάλα λόγια

Ο Τάσος Μέλλιος,κάτοικος της Ολυμπιάδας, περιγράφει την εμφάνιση των ΜΑΤ στο χωριό του: "Σηκωθήκαμε ένα πρωί, τη Δευτέρα στις 24 του μηνός, και ξαφνικά βρήκαμε το χωριό κλεισμένο γύρω γύρω από ΜΑΤ. Προσπαθήσανε οι άνθρωποι να πάνε στις δουλιές τους, αλλά δεν τους επιτράπηκε η έξοδος. Οχι μόνο απλώς τους διώξανε, "γυρίστε πίσω", αλλά "φύγετε από δω γιατί θα σας μπουζουριάσουνε" και προκλήσεις συνέχεια. Για μένα αυτή η ενέργεια είναι πρωτοφανής για δημοκρατίες. Χειρότερα από χούντα. Μπήκανε μια φορά στο χωριό, έγινε ένα συμβάν εδώ με κάτι κροτίδες, κόντεψε να χτυπηθεί ένα παιδί. Τους είδανε ότι ήταν μέσα στο χωριό και έτρεξε ο κόσμος, και αυτοί για να τους αποφύγουν ρίξανε τις κροτίδες και φεύγοντας τους φύγανε και χαρτιά και διάφορα έγγραφα. Η TVX θέλει να κάνει κάποιες γεωτρήσεις. Τις χρειάζεται για να πάρει ένα μεγάλο δάνειο, πολλά λεφτά. Από ΕΟΚ, από ΗΠΑ, δεν ξέρω. Επειδή θα γίνονταν κοντά στον περιφερειακό, μακριά από τα μεταλλεία, φέρανε τις δυνάμεις αυτές για να μας έχουν εμάς κλεισμένους μέσα, για να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλιά τους".

Ο Κώστας Φαρμάκης,κάτοικος Ολυμπιάδας κι αυτός και εργάτης χρόνια στα μεταλλεία, απολύθηκε μαζί με άλλους πέντε, προφανώς για να πειστούν οι κάτοικοι ότι η επένδυση είναι... "αναπτυξιακή".

"Πολλά πράγματα μπορούσα να ανεχτώ στη ζωή μου", μας λέει, "αλλά τη στέρηση των πολιτικών ελευθεριών δε θα μπορούσα να την ανεχτώ ποτέ. Νιώθω βαθιά πληγωμένος που ζω στιγμές που θυμάμαι από τα χρόνια της εφηβείας μου να αναβιώνουν τώρα και με ακόμα χειρότερο τρόπο. Εννοώ τα χρόνια της χούντας. Ενας πολίτης που θέλει να αισθάνεται ελεύθερος, μόνο πληγωμένος μπορεί να νιώθει περικυκλωμένος και ελεγχόμενος με το πιστόλι στο κεφάλι, αν θέλει να περάσει τον περιφερειακό δρόμο ή να πάει στο σπίτι του και να αμφιβάλλει αν μπορεί να πάει ανενόχλητος".

Για τα ΜΑΤ λέει ότι "δεν έχουν ουσιαστικό λόγο να βρίσκονται εδώ". "Εάν η εταιρία ήθελε να κάνει τίμια και καθαρά τη δουλιά της, δεν είχαν λόγο ύπαρξης τα ΜΑΤ. Δουλεύω στα μεταλλεία σχεδόν 25 χρόνια. Από 15 χρόνων. Δεν έχει πειραχτεί ποτέ καρφίτσα στο μεταλλείο. Ακόμα και τα τελευταία δέκα χρόνια, που έχει προκύψει αυτό το πρόβλημα με το εργοστάσιο χρυσού, πάλι δεν πειράχτηκε τίποτα. Ενας άνθρωπος θα μπορούσε να κάνει ζημιές δισεκατομμυρίων, τελείως μόνος του, σε μία νύχτα. Ωστόσο, ο κόσμος δεν είναι τρελός εδώ να θέλει να χαλάσει μια επιχείρηση, να θέλει να πειράξει τα μεταλλεία. Το πρόβλημα του κόσμου είναι να δουλέψουν τα μεταλλεία για να μπορέσει να ζήσει κι αυτός εδώ ο τόπος. Πράγμα το οποίο, με τα σχέδια της εταιρίας, δεν είναι δυνατό να γίνει. Η εταιρία θα φτάσει ως ένα σημείο της δραστηριότητάς της εδώ και θα σταματήσει, και από κει και πέρα δε θα επεκταθεί άλλο ή, αν κάνει όλα αυτά που σχεδιάζει, δε θα υπάρχει χωριό εδώ. Γι' αυτό αντιδρά ο κόσμος".

Κακή αρχή

Για τους λόγους της απόλυσής του λέει ότι "απολύθηκα για την αγωνία μου για το μέλλον του τόπου μου και των παιδιών μου και όχι γιατί δεν ήμουν συνεπής εργαζόμενος. Για το τι θα γίνει αυτός ο τόπος, με τα σχέδια που κάνει ο εργοδότης, χωρίς να υπολογίζει τελικά εμάς που γεννηθήκαμε, κατοικούμε εδώ και θέλουμε να ζήσουν και τα παιδιά μας εδώ. Η αγωνία του κατοίκου, που τυχαίνει να είναι και εργαζόμενος, τιμωρήθηκε. Αλίμονο αν κάθε κάτοικος της περιοχής, που νοιάζεται για τον τόπο του, που θέλει να δουλέψουν τα μεταλλεία με έναν τρόπο που να μπορεί να ζήσει και ο άνθρωπος που είναι δίπλα τους, του παίρνουν το κεφάλι κάθε φορά. Καταλαβαίνετε τι κακή αρχή έχει γίνει με την εταιρία, που λέει ότι είναι κοινωνικά ευαίσθητη, ότι ήρθε να δουλέψει με σύγχρονο πνεύμα και όχι όπως οι παλιές εταιρίες που ξέραμε. Παρά τα πολλά και ωραία λόγια, έφτασαν σε μαζικές απολύσεις. Κι αν τολμήσει κανείς ας πει τη γνώμη του. Δίνουν χαρτιά σε συγχωριανούς μας στη δουλιά, ότι θα κυκλοφορείτε ανά δύο ή ανά τρεις μέσα στο χωριό σας για να μη σας επιτεθούν οι συγχωριανοί σας που αγωνίζονται.Αναγκάζονται και τα παίρνουν στα χέρια τους άνθρωποι που είμαστε κάθε βράδυ μαζί. Και δεν τους το πετάνε στα μούτρα να τους πούνε "πάρτε το χαρτί, που θα μου πείτε εμένα πώς θα κυκλοφορήσω στο χωριό μου". Τα συστήματα είναι πολλά".

Δυναμώνει η αλληλεγγύη

Συνεχίζεται και δυναμώνει το κύμα συμπαράστασης προς τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Ολυμπιάδας και ολόκληρου του Στρυμονικού Κόλπου.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Πρωτοβουλίας φορέων των Σερρών, που συστάθηκε για την υποστήριξη αυτού του αγώνα και αποτελείται από την ΠΕΑΕΑ,τηνΕνωτική Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση,τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία,τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας και το Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Σερρών,καταδικάζει την κυβερνητική τακτική "που, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της πολυεθνικής, έχει μετατρέψει την περιοχή σε ένα απέραντο "στρατόπεδο συγκέντρωσης", ενεργοποιώντας, παράλληλα, χουντικούς νόμους και κηρύσσοντας στην περιοχή στρατιωτικό νόμο!"

"Οταν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα καταστρατηγούνται", συνεχίζει η ανακοίνωση, "όταν χουντικοί νόμοι αναβιώνουν, κανείς δεν πρέπει να μένει αδιάφορος. Καλούμε το λαό της περιοχής να εκφράσει με κάθε τρόπο την καταδίκη του στην ακολουθούμενη κυβερνητική τακτική και την αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους κατοίκους του Στρυμονικού Κόλπου".

Οι φορείς καταλήγουν, λέγοντας ότι "η επιτροπή συμπαράστασης που δημιουργήσαμε για το σκοπό αυτό, στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει επαφές με μαζικούς φορείς της περιοχής στην κατεύθυνση έκφρασης πολύμορφης αλληλεγγύης, ενώ θα επισκεφτεί και τους αγωνιζόμενους κατοίκους του Στρυμονικού Κόλπου". Χτες η ΕΣΑΚ Θεσσαλονίκης, οι Σύλλογοι Γυναικών Αμπελοκήπων, η Οικολογία - Αλληλεγγύη και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί Θεσσαλονίκης τάχθηκαν με ανακοινώσεις τους υπέρ του δίκαιου αγώνα και των αιτημάτων των πολιορκούμενων κατοίκων.

Οπως καταγγέλλει η ΕΣΑΚ "η κυβέρνηση δείχνοντας το αντιδραστικό της πρόσωπο επέβαλε ένα καθεστώς τρομοκρατίας στην περιοχή της Ολυμπιάδας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνοκαναδικής πολυεθνικής TVX". Μάλιστα καταγγέλλει τον χωρίς σταματημό αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όπως αναφέρει η ΕΣΑΚ, "αποκαλύπτοντας όλη τη δουλικότητα και υποτέλειά της απέναντι στα ντόπια και ξένα αφεντικά, θέλει να επιβάλει λύσεις που στρέφονται κατά των συμφερόντων της ίδιας μας της χώρας". Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι άλλοι φορείς, απαιτώντας παράλληλα την άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν κατακλύσει την περιοχή. Τέλος, καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποφάσεις που θα παίρνουν υπόψη τα συμφέροντα του τόπου και θα είναι σύμφωνες με τις προτάσεις των κατοίκων για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Σύλλογος Αδιορίστων οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Επιτροπής Αγώνα των κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ