ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Επικεφαλής ο Νίκος Θεμελής

Εγινε χτες το βράδυ η ανακήρυξη του υποψηφίου που στηρίζει η "Δημοκρατική Ενότητα"

Εκστρατεία αντίστασης, ελπίδας και ενότητας του λαού κήρυξε η Δημοτική Κίνηση "Δημοκρατική Ενότητα" Κορυδαλλού,ενόψει των δημοτικών εκλογών, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ και στην οποία ανακηρύχτηκε ομόφωνα υποψήφιος δήμαρχος της Κίνησης ο Νίκος Θεμελής.

Τέλος στην αδράνεια, δυναμικά μπροστά, είναι το σύνθημα που κυριάρχησε, για να ξεπεραστεί, όπως τονίστηκε, η παρένθεση της σημερινής Δημοτικής Αρχής, που έχει μετατρέψει τον Κορυδαλλό από πόλη των έργων, των αγώνων, της δημιουργίας και του πολιτισμού, σε δήμο της απραξίας, του ρουσφετιού και της τρομοκρατίας.

"Για την κατάσταση αυτή η ευθύνη δε βαραίνει μόνο τον δήμαρχο και τη γνωστή συμμαχία "Χρήστου - Σούλη". Ανήκει συνολικά στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου που στήριξε την ίδια πολιτική χωρίς καμία διαφωνία. Οι φωνές διαμαρτυρίας που εκδηλώθηκαν ή θα εκδηλωθούν στην πορεία, πάνε να καλύψουν αυτή την ουσία και την αλήθεια. Γιατί ακριβώς στέκονται μόνο στις οφθαλμοφανείς πλέον "ιδιομορφίες χαρακτήρα" του δημάρχου και αυτό για "δικούς τους λόγους"", τόνισε ο Ν. Θεμελής, προσθέτοντας:

"Ευθύνη έχουν και οι υπόλοιπες δυνάμεις που ακολουθώντας την τακτική των "δύο καρπουζιών σε μία μασχάλη", περιόρισαν την κριτική τους σε ανώδυνα ζητήματα, ανέχθηκαν και στήριξαν σε κρίσιμα θέματα την πολιτική της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ σήμερα αρκετοί ψάχνουν αγωνιωδώς σχήμα για να στεγάσουν τις φιλοδοξίες τους".

Ο Ν. Θεμελής σημειώνοντας ότι ο σημερινός δήμαρχος υπηρέτησε πιστά την κυβερνητική πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπογράμμισε: "Μαζί με αυτά ήρθαν να προστεθούν η ανικανότητα, η αδιαφάνεια, η τρομοκρατία, η έλλειψη στοιχειωδών κανόνων δημοκρατικής λειτουργίας. Κανένα έργο δεν έγινε στην πόλη μας, ενώ υποκριτικά εγκαινιάστηκαν έργα που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Το Ασυλο υποθηκεύτηκε, ενώ η επέκταση των φυλακών μετά τη δέσμευση για απομάκρυνσή τους σε 2 - 3 χρόνια δεν αντιμετωπίστηκε από τον δήμο με την ανάλογη "εξέγερση". Το Δημοτικό Συμβούλιο έγινε διακοσμητικό όργανο, ενώ εργαζόμενοι και φορείς στάλθηκαν στα δικαστήρια. Τεράστια κονδύλια σπαταλώνται για τις δημόσιες σχέσεις του δημάρχου και το "βόλεμα" των ημετέρων. Εγινε η αρχή για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου και χαρατσώθηκαν οι δημότες. Ο δήμος έχασε τη φυσιογνωμία του και τον διεκδικητικό του ρόλο και ζημιώθηκαν οι κάτοικοι. Οχι μόνο δεν υπήρξε συμπαραστάτης στα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά υπονομευτής και ενάντιά τους".

Η "Δημοκρατική Ενότητα" καλεί τον λαό να αγωνιστούν μαζί γιατί αποτελεί μοναδική εγγύηση για τον δήμο. Γιατί μπορεί να συσπειρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Γιατί ενώνει τον λαό πάνω στα προβλήματά του. "Εμείς δεν κρύβουμε "άσους" κάτω από το μανίκι μας. Δεν παζαρεύουμε αρχές. Η δυναμική μας στηρίζεται στον λαό. Δίνουμε μάχες και έχουμε επιτυχίες γιατί είμαστε με τον λαό στον αγωνιστικό χώρο και όχι στις κερκίδες. Η πολύχρονη διαδρομή μας απέδειξε ότι κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος. Αντίθετα χαμένοι είναι μονάχα οι αγώνες που δε γίνονται", υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος ο οποίος καταλήγοντας κάλεσε "κάθε εργαζόμενο, επαγγελματία, συνταξιούχο, άνεργο, επιστήμονα, γυναίκα, νέο και νέα να συστρατευτεί μαζί μας".

Δοκιμασμένος αγωνιστής

"Το προεδρείο της "Δημοκρατικής Ενότητας" επέλεξε τον Νίκο Θεμελή να ηγηθεί της Κίνησης γιατί είναι πάνω από όλα άνθρωπος και δοκιμασμένος αγωνιστής", τόνισε ο Φώτης Ξενικουδάκης."Τον διακρίνει - συνέχισε - η ανιδιοτέλεια, η τιμιότητα και η ηθική. Η απουσία του από το πρώτο αξίωμα έβλαψε την πόλη και τους κατοίκους. Η υποψηφιότητά του είναι ελπίδα για τον κορυδαλλιώτικο λαό, ιδιαίτερα μάλιστα, μετά την πικρή εμπειρία από τη διοίκηση της σημερινής δημοτικής αρχής".

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Γαλανοπούλου,εκπρόσωπος της Επιτροπής Νεολαίας της Κίνησης, τόνισε ότι: "Η νεολαία είναι στο πλευρό του Νίκου Θεμελή γιατί δε θέλει να είναι στο περιθώριο και δε θέλει μια δημοτική αρχή να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς". "Θέλουμε, είπε, δήμαρχο να ενεργεί με γνώμονα τα συμφέροντα της πόλης, των δημοτών και της νεολαίας. Εναν δήμαρχο αγωνιστή, που δε θα είναι μόνο στο πλάι της νεολαίας, αλλά και θα αγωνίζεται για τα προβλήματά της".

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Σπύρος Χαλβατζής,μεταξύ άλλων, τόνισε: "Συνεχίζουμε μια αγωνιστική πορεία για τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τα οξύνει η κυρίαρχη πολιτική. Πολιτική πλήρους υποταγής των αιρετών στη συνθήκη του Μάαστριχτ". Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε ότι τόσο η ΝΑΣ όσο και η "Δημοκρατική Ενότητα" αντιμετώπιζαν τα οικονομικά της ΤΑ σαν το πρώτο πρόβλημα, σημειώνοντας ότι από το 1990 πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δραχμές δεν έχουν αποδοθεί στους δήμους γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων στηρίζεται από τα κόμματα του δικομματισμού. Δε διεκδικούν, δεν αγωνίζονται, τόνισε. Στη συνέχεια ο επικεφαλής της ΝΑΣ, αφού υπογράμμισε ότι ένας αιρετός δεν μπορεί να μην ενδιαφέρεται για τα μεγάλα προβλήματα του λαού και της χώρας, κατέληξε λέγοντας: "Ο άνεμος είναι ούριος, να τραβήξουμε και εμείς κουπί προς όφελος του λαού του Κορυδαλλού".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ακόμα: Η Ελπίδα Παντελάκη,επικεφαλής της ΝΑΣ Πειραιά, η πρώην δήμαρχος Νίκαιας Βέρα Νικολαϊδου,η επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" Ελένη Παπαδοπούλου.Ακόμα, ο Σήφης Κωτσαντής,γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, καθώς και εκπρόσωποι εκατοντάδων μαζικών φορέων της πόλης.

Οι καλοί, οι κακοί και η Αυτοδιοίκηση

Αν κάποιος πάρει τοις μετρητοίς τις ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί τις τελευταίες μέρες από τη διοίκηση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), θα βρεθεί μπροστά σε μια φανταστική εικόνα: Την εικόνα μίας Αυτοδιοίκησης εξεγερμένης, μιας Αυτοδιοίκησης που έχει αναλάβει ένα μεγάλο πατριωτικό αγώνα, κόντρα σε κάποιον υποχθόνιο εχθρό, το όνομα του οποίου παραδόξως δεν αναφέρεται και ο οποίος όμως καταγγέλλεται ότι έχει εξαπολύσει επίθεση για να περιστείλει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης...

Μπροστά σ' αυτή τη μαγική και αναγκαστικά θολή εικόνα οι δήμαρχοι όλης της χώρας καλούνται εσπευσμένα σήμερα το πρωί στην Αθήνα, αυτή τη φορά όχι στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά στην αίθουσα ενός παρακείμενου ξενοδοχείου, για να εγκρίνουν την εκτίμηση ότι πράγματι η αναβαθμισμένη Αυτοδιοίκηση είναι αντιμέτωπη με μία επίθεση. Και σαν φυσική συνέπεια αυτής της εκτίμησης να ορθώσουν το ανάστημά τους σε κάποιον δημοσιογράφο στα χέρια του οποίου "έπεσαν" κάποιοι φάκελοι που υποτίθεται πως αποκαλύπτουν λοβιτούρες, προς το παρόν, ορισμένων, ίσως αύριο και πολλών άλλων δημάρχων. (Οταν κάποιος μπλέξει με το συγκρότημα Λαμπράκη ποτέ δεν ξέρει πού θα φτάσει η βαλίτσα...). Το σίγουρο είναι πως οι δήμαρχοι σαν παραπέρα συνέχεια καλούνται από την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ να επαναβεβαιώσουν - σαν να μην έφτανε το ρεζιλίκι της Θεσσαλονίκης μία βδομάδα πριν - ότι όχι μόνο αναβαθμίζεται η Αυτοδιοίκηση, αλλά και ότι αυτοί θα υπερασπίσουν μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός τους αυτόν τον αναβαθμισμένο ρόλο. Κάπου εδώ πρέπει να βάλουμε μια τελεία σ' αυτό το παραμύθι.

Ο "ιθύνων νους"

Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ' ό,τι φαίνονται, αρκεί κανείς να θυμάται, να διαβάζει, να παρατηρεί. Αρκεί, ειδικά οι αιρετοί, να έχουν πάντα καθαρό στο μυαλό τους ότι εξετάσεις οφείλουν να δίνουν στο λαό που τους εκλέγει και όχι στον μεγιστάνα Λαμπράκη, στην εκάστοτε κυβέρνηση και εσχάτως στο χωροφύλακα που ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκή Ενωση.

Να θυμούνται, για παράδειγμα, πως είναι ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος και οι υπόλοιποι της κυβέρνησης, που μίλησαν πρώτοι για συντεχνιακά και μικροκομματικά συμφέροντα σπάταλων κοινοταρχών, που πρέπει να παταχτούν. Κι έτσι έφτασε στην έγκρισή του από τη Βουλή ο "Καποδίστριας". Την ίδια περίοδο που προωθείται η παραπέρα περικοπή πόρων που ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση. Την ίδια περίοδο που προωθείται η καταλήστευση και αυτής ακόμα της περιουσίας της, μέσα από το συνδυασμό "διπλογραφικό σύστημα" - δημοτικές επιχειρήσεις με συμμετοχή ιδιωτών σ' αυτές και ταυτόχρονη υπερφορολόγηση των δημοτών. Την ίδια περίοδο που προωθείται η επί της ουσίας κατάργηση και των δήμων στα μεγάλα αστικά κέντρα με τον "Καποδίστρια 2". Αυτή ακριβώς είναι η περίοδος που εμφανίζεται το συγκρότημα Λαμπράκη να ανακαλύπτει τη "μαφία των δημάρχων".

Συνένοχοι

Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ έσπευσε να διακηρύξει την πίστη της στην εγκυρότητα του συγκροτήματος και να διαμαρτυρηθεί για το αντιδεοντολογικό του πρώτου δημοσιεύματος, γιατί δε ρωτήθηκαν οι κατηγορούμενοι δήμαρχοι. Αναγνώρισε στο - ιστορικά καταδικασμένο στη λαϊκή συνείδηση για τις παρεμβάσεις του στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας - συγκρότημα Λαμπράκη το ρόλο εισαγγελέα και απέδωσε στον εαυτό της ρόλο δικαστή, που αθωώνει "εν λευκώ". Επιεικώς μπορούμε να πούμε πως "το ένα χέρι νίβει τ' άλλο". Μα δεν είναι αυτό το κύριο. Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ έχει λερωμένη τη φωλιά της... Πέρσι κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της στο Μέγαρο του μεγιστάνα. Εχει αποδεχτεί ένα αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση. Προωθεί ήδη αυτό που εμφανίζεται να ζητά τώρα ο Λαμπράκης: Δημάρχους που δε θα είναι πολιτικοί, αλλά "μάνατζερ". Ετσι σιωπά, για παράδειγμα, για τη δίωξη του δημάρχου Δράμας που αρνήθηκε να εισπράξει το χαράτσι του 5%. Οπως σιωπά και για όσους σέρνονται στα δικαστήρια γιατί αντέδρασαν στον "Καποδίστρια". Ενώ, αντίθετα, χειροκροτά την εκπόνηση μελέτης από τεχνοκράτες του κυβερνητικού στρατοπέδου, που θα αποδεικνύει πως για την οικονομική καχεξία των δήμων δε φταίει η παρακράτηση 1,5 τρισ. από τις κυβερνήσεις, αλλά η κακή διαχείριση που ασκούν οι δήμαρχοι.

Επί της ουσίας η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ και το συγκρότημα Λαμπράκη παίζουν το ίδιο παιγνίδι: Συκοφαντούν συλλήβδην την Αυτοδιοίκηση για να δικαιώσουν την κυβερνητική πολιτική. Την οποία ανοιχτά διακηρύσσει - στο δεύτερο δημοσίευμα της σχετικής συνέχειας - συντάκτης του "Βήματος": Αφού η μαφία των δημάρχων είναι δεδομένη, αντί να διαμαρτύρεστε, κάντε προτάσεις για τη σύσταση κοινών επιχειρήσεων με συμμετοχή κράτους, δήμων και ιδιωτών. Για να ξεκοκαλίσουμε όλοι μαζί κι αυτά τα πενιχρά που παίρνετε. Προσχήματα έχουμε: Η αντιμετώπιση της ανεργίας, η ανάπτυξη, το περιβάλλον, τα σχολεία... και πάει λέγοντας.

Η όλη μεθόδευση είναι αρκετά χοντροκομμένη για να περάσει έτσι. Χρέος, όσων δεν έχουν πράγματι σχέση με όλη αυτή την πολιτική μαφία, να αντιδράσουν. Σήμερα κι όλας.

Οσοι θίγονται προσωπικά και είναι "καθαροί", όσοι, δηλαδή, δεν έχουν βάλει το δάκτυλο στο μέλι... δεν έχουν παρά να απευθυνθούν ανοιχτά και καθαρά στον ίδιο το λαό που τους εκλέγει. Σπίτι - σπίτι, με ανοιχτές συνελεύσεις, με όλα τα στοιχεία, να δείξουν σε τι βάραθρο σπρώχνεται η Αυτοδιοίκηση και τι θα πληρώσουν γι' αυτό τα λαϊκά στρώματα. Και επιτέλους, ας πουν με το όνομά του τον ένοχο.

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ
Σήμερα στη Νίκαια

Συγκέντρωση ενημέρωσης και ταυτόχρονα κήρυξης μιας πολύμορφης εξόρμησης οργανώνει η Δημοτική Κίνηση "Δημοκρατική Ενότητα" Νίκαιας σήμερα στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Νίκαιας (7ης Μάρτη και Ηλιουπόλεως). "Πιστεύουμε ότι μόνο η συμμετοχή όλων μας, η συσπείρωση και ο αγώνας μας θα δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς και η πόλη μας", τονίζεται στην πρόσκληση της "Δημοκρατικής Ενότητας".

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα γίνει και η επίσημη ανακήρυξη της Βέρας Νικολαϊδου ως υποψήφιας δημάρχου Νίκαιας.

Στο Κερατσίνι

Η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" Κερατσινίου πραγματοποιεί την Κυριακή 7 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. γενική συνέλευση στην Αίθουσα Δημοτικού Θεάτρου (Μικράς Ασίας και Παπαναστασίου). Θέμα της γενικής συνέλευσης, ο απολογισμός της ΔΑΣ και ο προγραμματισμός για τη μάχη των δημοτικών εκλογών του Οκτώβρη 1998.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, θα ανακηρυχτεί και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, που θα υποστηρίξει η ΔΑΣ στις εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ