ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεσηκώνεται η αγροτιά
  • Πανελλαδικές διαστάσεις παίρνουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών
  • Αγωνιστικός συναγερμός στη Θεσσαλία για το συλλαλητήριο της 5ης Δεκέμβρη στη Λάρισα
  • Κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν επίσης σε Θεσσαλονίκη, Αίγιο και Αιτωλοακαρνανία
  • Πανελλαδική σύσκεψη συντονιστικών επιτροπών αγώνα την Παρασκευή στη Λάρισα

Πανελλαδικές διαστάσεις παίρνει ο αγώνας των αγροτών και την Παρασκευή 5 Δεκέμβρη, αφού, εκτός από το πανθεσσαλικό αγροτικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, θα πραγματοποιηθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας. Ηδη αγωνιστικές αποφάσεις για συλλαλητήρια, την ίδια μέρα, έχουν πάρει οι αγρότες της Θεσσαλονίκης και του Αιγίου, ενώ οι καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας θα κατέβουν στους δρόμους του αγώνα μια μέρα πριν. Παράλληλα, στο συλλαλητήριο της Λάρισας θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες αγροτών από όλη τη χώρα και μετά το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη των συντονιστικών επιτροπών των περιοχών που θα παραβρεθούν, για τον παραπέρα συντονισμό του αγώνα.

Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - οι οποίες στάλθηκαν πάραυτα και δημοσιεύτηκαν σε επαρχιακές εφημερίδες - ισχυρίζεται ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δε θα είναι μεγάλες και τα κίνητρά τους είναι πολιτικά. Οι προβοκατόρικες αυτές δηλώσεις του Τζουμάκα πέφτουν στο κενό, αφού ο θεσσαλικός κάμπος "φλέγεται" στη "φωτιά του αγώνα" και οι Θεσσαλοί ξωμάχοι - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων - δηλώνουν πανέτοιμοι να δώσουν την απάντηση στην κυβέρνηση, συμμετέχοντας μαζικά και δυναμικά στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, που διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή στη Λάρισα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΑΣΕ).

Εκατοντάδες λεωφορεία ναυλώνονται από κοινοτάρχες και άλλους τοπικούς φορείς των χωριών, για να μεταφέρουν τους αγρότες, "συν γυναιξί και τέκνοις", στη θεσσαλική πρωτεύουσα. Η προσέλευση, την Παρασκευή, στο χώρο του συλλαλητηρίου θα γίνει με οργανωμένο τρόπο, όπως έχει αποφασίσει η ΠΑΣΕ. Στις 9 π.μ. οι Καρδιτσιώτες θα συγκεντρωθούν, με λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα, στον κόμβο της Ιτέας και από κει το "κομβόι" θα ξεκινήσει για τη Λάρισα. Εξω από την πόλη θα σταματήσουν τα αυτοκίνητα και ο κόσμος - κρατώντας "πανό", πικέτες, μαύρες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα - θα πραγματοποιήσει πορεία προς την κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Οι Τρικαλινοί θα κάνουν προσυγκέντρωση στο Ζάρκο και στη συνέχεια, οργανωμένοι σε μπλοκ, θα φτάσουν στο χώρο του συλλαλητηρίου. Ανάλογος προγραμματισμός υπάρχει για τους αγρότες της Μαγνησίας και των επαρχιών της Λάρισας.

Κοινός ο αγώνας

Στο κάλεσμα της ΠΑΣΕ να λάβει παλλαϊκό χαρακτήρα το συλλαλητήριο, ανταποκρίνονται οι μαζικοί φορείς της περιοχής. Στα Εργατικά Κέντρα συζητιούνται και λαμβάνονται αποφάσεις συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς. Το ίδιο γίνεται στους ΕΒΕ, στους συνταξιούχους. Μαθητές πολλών γυμνασίων και λυκείων αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στο αγωνιστικό προσκλητήριο.

Ολος ο λαός της Θεσσαλίας ζει στον παλμό του συλλαλητηρίου. Ενα συλλαλητήριο που - όπως τονίζουν τα μέλη της ΠΑΣΕ και άλλα αγροτικά στελέχη της περιοχής - δε θα αποτελέσει "μία τουφεκιά στον αέρα", αλλά την απαρχή των νέων αγώνων της αγροτιάς για τη λύση οξυμένων προβλημάτων της, για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Μια πολιτική που πλήττει βάναυσα, όχι μόνον τους αγρότες αλλά όλες τις λαϊκές τάξεις και στρώματα.

Σαφές μήνυμα

Το μήνυμα που θα στείλει, στην κυβέρνηση και στα αφεντικά της ΕΕ, το συλλαλητήριο της Παρασκευής θα είναι σαφές: Οι μικρομεσαίοι αγρότες δε θα αποδεχτούν ποτέ, με καμία κυβέρνηση, το ξεκλήρισμα από τη γη τους. Θα παλέψουν με όσα μέσα διαθέτουν - χρησιμοποιώντας κάθε μορφή πάλης που οι ίδιοι θεωρήσουν την πιο αποδοτική και αποτελεσματική - για να μείνουν στα χωριά τους, για την αγροτική ανάπτυξη στην πατρίδα μας. Στην πάλη τους αυτή θα διαφυλάξουν "ως κόρη οφθαλμού" την ενότητά τους, όπως έκαναν και στη διάρκεια των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων των τελευταίων χρόνων. Ταυτόχρονα, θα συντονίσουν τα αγωνιστικά βήματά τους με τους άνεργους, τους εργάτες, τους ΕΒΕ, όλους όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, με στόχο να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε νέο κύκλο δυναμικών κινητοποιήσεων προχωρούν από την Παρασκευή 5 του μήνα οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα θα συντονίσουν τη δράση τους με τους αγρότες της Θεσσαλίας. Την Παρασκευή στις 10.30 το πρωί οργανώνουν συγκέντρωση μπροστά στα δικαστήρια και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Την ίδια μέρα αντιπροσωπεία τους θα μεταβεί στη συγκέντρωση της Λάρισας προκειμένου να επιδώσει ψήφισμα καταδίκης της ποινικοποίησης των αγώνων, σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη των διωκόμενων συναδέλφων τους.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Αγροτών Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Σίνδο. Στη συζήτηση που έγινε καταγγέλθηκε η κυβέρνηση, που, προκειμένου να τρομοκρατήσει τη μαχόμενη αγροτιά και να σταματήσει κάθε μορφή διεκδίκησης, ποινικοποίησε τους αγώνες και σέρνει στα δικαστήρια πάνω από 6.500 συναδέλφους τους. Μόνο στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν κληθεί σε απολογία περισσότεροι από 250 αγρότες και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δίωξής τους. Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τις περσινές μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, κανένα από τα ουσιαστικά προβλήματα της αγροτιάς δε λύθηκε. Αντίθετα, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής προστέθηκαν και νέα προβλήματα. Ανάμεσα σ' αυτά οι αγρότες ανέφεραν τη μείωση των τιμών των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, τη μείωση των ποσοστώσεων και την αύξηση των προστίμων, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση του εισοδήματος μέσω του ασφαλιστικού νόμου.

Στο Αίγιο

Με στόχο τη συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών της Αιγιάλειας πραγματοποιεί παναγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 5 Δεκέμβρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαύρας στο Αίγιο. Οι αγρότες της Αιγιάλειας στο συλλαλητήριό τους θα διεκδικήσουν δυναμικά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η Συντονιστική Επιτροπή της Αιγιάλειας καλεί όλους τους αγρότες της περιοχής να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική αφανισμού της αγροτιάς. Την ίδια μέρα αντιπροσωπεία της Παναιγιάλειας Συντονιστικής Επιτροπής θα μεταβεί στη Θεσσαλία.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Αγωνιστικά προχωρούν και οι καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας και ιδιαίτερα της περιοχής του Ξηρόμερου. Αύριο 4 του Δεκέμβρη θα πραγματοποιήσουν αγωνιστική κάθοδο, με αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων στη θέση Σαμάρι, διεκδικώντας την ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης για τα καπνά και να σταματήσουν τα "φέσια" και η ασυδοσία των καπνεμπόρων. Το κύριο αίτημα που θέτουν είναι η άμεση πληρωμή των καπνοπαραγωγών της περιοχής, που περιμένουν εδώ και έξι μήνες να πάρουν τα χρήματα που τους χρωστούν οι Χαρδαλιάς και Πετρίδου. Το υπουργείο Γεωργίας με την πρακτική που ακολουθεί κάνει πλάτες στους συγκεκριμένους καπνεμπόρους σε βάρος των απλήρωτων καπνοπαραγωγών, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε απελπιστική θέση, αφού δεν έχουν χρήματα για να ζήσουν και, από την άλλη, τα χρέη και η τόκοι ποινής της ΑΤΕ "τρέχουν".

ΗΜΑΘΙΑ - ΠΕΛΛΑ
Αγωνιστικά απάντησαν οι ροδακινοπαραγωγοί

Δυναμικά συλλαλητήρια σε Βέροια και Σκύδρα, όπου οι καταστραμμένοι ροδακινοπαραγωγοί διεκδίκησαν την άμεση καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους

Αγωνιστικό τελεσίγραφο έστειλαν χτες προς την κυβέρνηση οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας, μέσα από μαχητικές και μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν, σε Βέροια και Σκύδρα, απαιτώντας άμεση αναπροσαρμογή του ύψους των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση της φετινής παραγωγής τους, που καταστράφηκε από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης.

Οι αγρότες της Ημαθίας κατέκλυσαν χτες τη μεγάλη αίθουσα του κινηματογράφου "Σταρ" στη Βέροια. Στη συγκέντρωση μίλησαν οι εκπρόσωποι των δύο Ομοσπονδιών και της Ενωσης του νομού, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής. Οι ομιλητές στάθηκαν ιδιαίτερα στο ζήτημα των χαμηλών αποζημιώσεων που δίνονται από τον ΕΛΓΑ έναντι της πραγματικής ζημιάς που υπέστη η παραγωγή τους. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του ίδιου του υπουργείου Γεωργίας οι ζημιές υπολογίζονται σε 55 δισ. δραχμές. Ομως, λόγω της περικοπής της απαιτούμενης χρηματοδότησης, ο ΕΛΓΑ θα διαθέσει μόνο 27-30 δισ. δραχμές. Οι αγρότες απαιτούν την άμεση καταβολή της πραγματικής αποζημίωσης μέχρι το τέλος του χρόνου και δηλώνουν ότι δε θα δεχτούν να παραλάβουν τις επιταγές που θα αρχίσουν να δίνονται από τις 5 Δεκέμβρη, γιατί δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό ύψος των ζημιών.

Παράλληλα απαιτούν μείωση του κόστους με μέτρα στήριξης της παραγωγής, στήριξη των συνεταιρισμών μέσα από κίνητρα για την εμπορία, ώστε να χτυπηθούν τα κυκλώματα που αισχροκερδούν σε βάρος των αγροτών και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ σε κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων των αγροτών. Τέλος ζητούν να σταματήσουν οι δίκες των αγροτών που μόνο στόχο έχουν να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις και το νέο κύμα διεκδίκησης που αναπτύσσεται. Μέχρι στιγμής μόνο στο Νομό Ημαθίας 200 αγρότες πέρασαν από τον ανακριτή και περιμένουν να παραπεμφθούν σε δίκη. Οι αγρότες προειδοποίησαν πως αν δε δοθεί ικανοποιητική λύση άμεσα στα αιτήματά τους, θα προχωρήσουν σε νέες δυναμικότερες και μεγαλύτερης διάρκειας κινητοποιήσεις.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου οι οποία εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στα αιτήματά τους. Ενημέρωσε ότι το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή και την Παρασκευή θα συζητηθεί το θέμα στα πλαίσια νέας Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το Κόμμα. Η Μ. Μπόσκου συμφώνησε με τις εκτιμήσεις των αγροτών πως τα προβλήματα της αγροτιάς παραμένουν άλυτα και τους κάλεσε να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, οι αγρότες έκαναν πορεία προς τη Νομαρχία όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποίησαν και οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, παρά τη μεθοδευμένη προσπάθεια της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας να υπονομεύσει το συλλαλητήριο, ώστε να μην εκφραστεί αγωνιστικά η αγανάκτηση των αγροτών. Σε πείσμα λοιπόν όσων διέρρεαν ότι η κινητοποίηση θα αναβληθεί λόγω κακοκαιρίας, εκατοντάδες αγρότες πραγματοποίησαν συγκέντρωση με τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα στην πλατεία της Σκύδρας.

Σήμερα εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των δύο νομών θα συναντηθούν με το διοικητική του ΕΛΓΑ, προκειμένου να του θέσουν και από κοντά τα αιτήματά τους.

"Σβήνουν" και την τευτλοκαλλιέργεια

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Πολιτική συρρίκνωσης της τευτλοκαλλιέργειας και ξεκληρίσματος των τευτλοπαραγωγών ακολουθεί σταθερά η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Μπροστά στην κατάσταση αυτή το ΚΚΕ κατέθεσε άλλη μια Επίκαιρη Ερώτηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην τευτλοκαλλιέργεια, θέτοντας της κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας προ των ευθυνών τους.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφει ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής επισημαίνεται ότι η αναξιοπιστία της κυβέρνησης φαίνεται για μια ακόμη φορά, στην περίπτωση της τευτλοκαλλιέργειας: "Η κυβέρνηση είχε προτείνει πριν από τρία χρόνια, σαν εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα που είχε δημιουργήσει η πολιτική της στους βαμβακοπαραγωγούς, την τευτλοκαλλιέργεια. Φέτος, όμως, μείωσε δραστικά τις τιμές και επέβαλε αυστηρά στρεμματικά πρόστιμα σε όσους ξεπέρασαν τις στρεμματικές ποσοστώσεις. Σαν να μην έφταναν αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση αποδέχτηκε κατ' αρχάς την εισήγηση της ΕΒΖ για νέες μειώσεις στις τιμές των τεύτλων για την ερχόμενη χρονιά, που σαν στόχο έχουν οι μειώσεις αυτές, μαζί με ανάλογη μείωση του εργασιακού κόστους, να αυξήσουν την κερδοφορία της ΕΒΖ για να επιταχυνθεί το ξεπούλημά της στο πολυεθνικό κεφάλαιο".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τον υπουργό Γεωργίας: Για το τι μέτρα θα πάρει για να προστατέψει τους τευτλοκαλλιεργητές και την τευτλοκαλλιέργεια για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εισαγωγές ζάχαρης. Αν θα ακυρώσει την εφαρμογή του μέτρου των εξοντωτικών στρεμματικών προστίμων. Επίσης αν θα απορρίψει την εισήγηση της ΕΒΖ και με ποιο τρόπο θα προστατέψει το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών. Τέλος ρωτά τον υπουργό Γεωργίας αν θα επιτρέψει το ξεπούλημα της ΕΒΖ.

"Ξαναθυμήθηκε" τους αγρότες ο Λιόλιος

Μπροστά στις νέες κινητοποιήσεις, οι καρεκλοκένταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ βγήκαν χτες για να ρίξουν τη χολή τους ενάντια στους μαζικούς ενωτικούς αγώνες της αγροτιάς

Τους πήρε ο "πόνος" ξαφνικά τους καρεκλοκένταυρους της ΠΑΣΕΓΕΣ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, τη στιγμή που η αγροτιά της χώρας ξεσηκώνεται για άλλη μια φορά, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Η υποτακτική διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, που με τα καμώματά της έχει απομονωθεί πλήρως από τους αγωνιζόμενους αγρότες, επιχείρησε χτες να μπει "σφήνα", ενόψει των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων στις 5 του Δεκέμβρη. Οι καρεκλοκένταυροι που ηγούνται της ΠΑΣΕΓΕΣ έκριναν σκόπιμο να παραχωρήσουν χτες συνέντευξη Τύπου, με προφανή σκοπό να αποπροσανατολίσουν για άλλη μια φορά τους αγρότες, περιγράφοντας απλώς μερικά από τα προβλήματα που υπάρχουν και βέβαια να "ρίξουν τη χολή τους" κατασυκοφαντώντας τους μαζικούς και ενωτικούς αγώνες των αγροτών.

Ο Ν. Λιόλιος, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και ο Τζ. Καραμίχας Α αντιπρόεδρος, με τα λεγόμενά τους χτες απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι είναι στυλοβάτες της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους. Αλλωστε και οι δύο τους, είναι φανατικοί υπέρμαχοι της πολιτικής διάλυσης των συνεταιρισμών και της μετατροπής τους σε Ανώνυμες Εταιρίες, καθώς και της επικράτησης ενός μικρού αριθμού επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών, που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι αγρότες θα γίνουν σύγχρονοι κολίγοι.

Ο Ν. Λιόλιος στα λεγόμενά του έκανε αναφορά στην "Ατζέντα 2000" επικεντρώνοντας το πρόβλημα μόνο στο γεγονός ότι δεν έχουν γίνει δεσμεύσεις πόρων για τα καπνά, το λάδι και το κρασί. Επίσης, ανάμεσα σε άλλα ανακάλυψε οψίμως ότι από τις προτιμησιακές σχέσεις της ΕΕ και των κρατών - μελών της με τρίτες χώρες, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα σε βάρος των ελληνικών γεωργικών προϊόντων και έκανε ψευτοκριτική στην πολιτική που ακολουθεί σχετικά το υπουργείο Γεωργίας.

Από κει και πέρα ακολούθησε η καθιερωμένη διαφήμιση της κυβερνητικής πολιτικής με άξονες το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και του νόμου για τους νέους αγρότες σε συνδυασμό με την προκλητική διαστρέβλωση των κρίσιμων αιτημάτων που θέτουν οι αγωνιζόμενοι αγρότες και τη συκοφάντηση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής. Ο Ν. Λιόλιος είπε σχετικά, ότι δε γίνεται να συμφωνήσει με κινητοποιήσεις που δε θέλουν το Μητρώο Αγροτών, το νέο νόμο για τον ΟΓΑ και ζητούν να καλλιεργείται απεριόριστα βαμβάκι! Μήπως δεν κατάλαβε... ότι οι αγρότες δε θέλουν ένα Μητρώο που θα τους ξεκληρίζει και ένα ληστρικό νόμο για τον ΟΓΑ, που τους επιβάλλει ληστρικές εισφορές, για να τους δώσει εξευτελιστικές συντάξεις;

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Νέες παραχωρήσεις στους ιδιώτες

Σε περαιτέρω παραχωρήσεις στα ιδιωτικά συμφέροντα στο έργο του φυσικού αερίου προχωρά η κυβέρνηση, αυτή τη φορά μέσα από το Προεδρικό Διάταγμα για την είσοδο των ιδιωτών, με ποσοστό 49%, στις Εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), το σχέδιο του οποίου βρίσκεται ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία. Σύμφωνα με το νόμο 2364/1995, το αναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ας σημειωθεί καθυστέρησε υπερβολικά, θα έπρεπε να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις των διαγωνισμών για την είσοδο των ιδιωτών στις ΕΠΑ, πάντα στα πλαίσια του ελέγχου τους από το δημόσιο. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα δεν αναφέρεται σε αυτούς τους όρους, αλλά εξουσιοδοτεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Εταιριών Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) - Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λάρισας - και εναποθέτει σε αυτά την έγκριση των όρων και των προϋποθέσεων για τη διενέργεια των αντίστοιχων διαγωνισμών.

Η κυβέρνηση δηλαδή, με αυτή την ενέργεια η οποία, στο βαθμό που επιβεβαιώνεται, αποτελεί καταστρατήγηση του ν. 2364/95, αφήνει ανοιχτό όχι μόνο το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού συμμετοχής των ιδιωτών στις ΕΠΑ και ουσιαστικά σε ένα έργο για το οποίο το δημόσιο έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής πάνω από 700 δισ. δρχ., αλλά και το ενδεχόμενο να εισχωρήσουν στο έργο με τους χειρότερους όρους. "Γεύση" από τους όρους αυτούς, μπορούμε να πάρουμε, εάν ανατρέξουμε στα αιτήματά τους που αποκάλυψε παλαιότερα ο "Ρ" και τα οποία ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση προηγούμενου Διατάγματος και στην τροποποίηση του σχετικού νόμου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, μεταξύ άλλων, απαιτούσαν την κυριότητα των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου, τη μείωση των ιδίων κεφαλαίων για τη συμμετοχή τους στις ΕΠΑ, αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιριών, καθώς και έλεγχο του μάνατζμεντ. Προκύπτει επίσης ότι οι όποιες προϋποθέσεις δε θα είναι ενιαίες για την κάθε ΕΠΑ, κάτι που επίμονα ζητούσαν όλο αυτό το διάστημα οι υποψήφιοι "επενδυτές", επιδιώκοντας κυρίως ευνοϊκότερους όρους για τις ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης, που αποτελούν και το "φιλέτο" της αγοράς.

Νίκη της ΕΣΚ παραπληγικών

Νίκη σημείωσε η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) Παραπληγικών στις εκλογές που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Παραπληγικών, παρά τις προσπάθειες "φίμωσής" της στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση από το απερχόμενο ΔΣ του Συνδέσμου.

Η ΕΣΚ - που μέχρι τώρα δεν είχε έδρα στο ΔΣ - κέρδισε μια έδρα και έλαβε 24 ψήφους (ψήφισαν 280 μέλη). Η νίκη της ΕΣΚ είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς είχε να αντιμετωπίσει όλες τις άλλες παρατάξεις που κατέβηκαν στις εκλογές με "κοινό ψηφοδέλτιο". Το "κοινό ψηφοδέλτιο" έλαβε 248 ψήφους και 8 έδρες. Επίσης, υπήρξαν 4 λευκά και 12 άκυρα ψηφοδέλτια.

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ καταγγέλλουν την επιχείρηση φίμωσής της, στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, από το απερχόμενο ΔΣ του Συνδέσμου που δεν έδωσε τον αναγκαίο χρόνο, για να αναπτύξει τις θέσεις της. Ακόμη, καταγγέλλουν νόθευση των αποτελεσμάτων των εκλογών, καθώς παραβιάστηκε η μυστική ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, κάποιοι "εκλογομάγειρες" προσπάθησαν να ελέγξουν και να εκβιάσουν τους ψηφοφόρους, αριθμώντας τους φακέλους. Η άθλια αυτή κατάσταση σταμάτησε μετά από παρέμβαση της ΕΣΚ, η οποία στη συνέχεια έκανε δήλωση στην εφορευτική επιτροπή, καταγγέλλοντας το γεγονός.

Απαλλάχτηκε ο οδηγός "μοτοταξί"

Αθωώθηκε χτες από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο Στ. Ζοάνος, οδηγός της εταιρίας "ΜΟΤΟΤΑΞΙ ΕΠΕ", που είχε παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της παράβασης του άρθρου 18 του νόμου 1903/90, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η μεταφορά προσώπου με κόμιστρο, εκτός από τα ταξί και αγοραία. Είχε συλληφθεί, ενώ μετέφερε με "μοτοταξί" την επιβάτη Μαρία Καμπάκη.

Το δικαστήριο δεν πείστηκε από τα στοιχεία της δικογραφίας ότι ο κατηγορούμενος είχε εισπράξει κόμιστρο. Δέχτηκε, επίσης, τον ισχυρισμό του πως δε γνώριζε, όταν μετέφερε τη συγκεκριμένη επιβάτη, ότι διαπράττει αδίκημα. Ταυτόχρονα, το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και να ανατεθεί η μελέτη τους σε εισαγγελικό λειτουργό, ώστε να κρίνει αυτός αν συντρέχουν οι λόγοι να ασκηθεί ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία εις βάρος του ιδιοκτήτη της εν λόγω εταιρίας, Χρ. Ζιώγα.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση "μοτοταξί" έφθασε στη Δικαιοσύνη με αναφορά του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ), που υποστήριζε ότι η ομώνυμη εταιρία λειτουργεί παράνομα από τις 20-9-97, εισπράττοντας κόμιστρο από τους επιβάτες. Ο ιδιοκτήτης, πάντως, της "ΜΟΤΟΤΑΞΙ ΕΠΕ" προβάλλει τον ισχυρισμό ότι αγόρασε μοτοσικλέτες και προσέλαβε οδηγούς για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των μελών της εταιρίας, που πληρώνουν εξαμηνιαία συνδρομή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ