ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ"
Σκάνδαλο 106 εκατομμυρίων!

Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους όπου ενέχονται η ΔΕΗ,ο Δήμος Κερατσινίου και η διαδημοτική επιχείρηση "Περιβαλλοντική",αποκάλυψε χτες η επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" (ΔΑΣ) Κερατσινίου, Ελένη Παπαδοπούλου.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ με τρεις διαδοχικές αποφάσεις της δίνει στην "Περιβαλλοντική", που το βασικό της αντικείμενο είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών από το λιμάνι, το συνολικό ποσό των 106 εκατομμυρίων για την ενημέρωση των κατοίκων του Κερατσινίου σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης, ΥΠΕΧΩΔΕ και του δήμου για την επαναλειτουργία του ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου. Το χρήματα αυτά θα συμψηφιστούν με το ποσό που προβλέπει η προαναφερόμενη συμφωνία να καταβληθούν από τη ΔΕΗ στο δήμο. Ετσι, όμως, στερούνται από το λαό του Κερατσινίου έργα 106 εκατομμυρίων, κάτι που δέχεται ο δήμαρχος, Γ. Χάσκας,ο οποίος ταυτόχρονα είναι και πρόεδρος της "Περιβαλλοντικής.Η όλη συναλλαγή έγινε εν αγνοία, όχι μόνο των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων - εταίρων της "Περιβαλλοντικής", αλλά δε συζητήθηκε καν στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν βγει χιλιάδες ενημερωτικά φυλλάδια προκειμένου να πειστούν οι κάτοικοι του Κερατσινίου πόσο καλό έργο είναι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της ΔΕΗ, που έμενε κλειστό επί 16 χρόνια. Μόνο που τα φυλλάδια αυτά κατά ένα μέρος έχουν πληρωθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και κατά ένα άλλο από το Δήμο Κερατσινίου. Γεννάται, λοιπόν, το εύλογο ερώτημα: Τι είδους ενημέρωση θα κάνει η "Περιβαλλοντική", που θα κοστίσει μάλιστα 106 εκατομμύρια; Η απάντηση είναι προφανής: Καμία. Απλώς τα λεφτά αυτά θα διατεθούν για να σωθεί η ίδια η εταιρία, που χρωστά 170 εκατομμύρια σε εργαζόμενους, προμηθευτές κλπ., ενώ η μη πληρωμή δανείου 20 εκατομμυρίων, που πήρε το 1993 και δεν έχει πληρώσει, δημιουργεί δυσάρεστες συνέπειες για τους διοικούντες της και πρωτίστως στον πρόεδρό της.

Η Ελένη Παπαδοπούλου είπε ότι σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε στον δήμαρχο Κερατσινίου, ο Γ. Χάσκας τής απάντησε ότι η "Περιβαλλοντική" πλήρωσε για τα διαφημιστικά φυλλάδια, ενώ δε συμφώνησε ότι τα 106 εκατομμύρια θα αφαιρεθούν από το ποσό του 1,5 δισ. που θα διαθέσει η ΔΕΗ για την ανάπλαση της περιοχής. Οσον αφορά το πρώτο, η μόνη απόφαση του ΔΣ της "Περιβαλλοντικής" είναι για τη διάθεση ενός ποσού προκειμένου να μοιραστούν τα φυλλάδια. Για δε το δεύτερο, το έγγραφο της ΔΕΗ είναι σαφές: "Το παραπάνω ποσό θα συμψηφιστεί με το ποσό που προβλέπεται από την πιο πάνω συμφωνία να καταβληθεί από τη ΔΕΗ στο Δήμο Κερατσινίου", γράφει.

"Καταγγέλλουμε το γεγονός και καλούμε τον κύριο Χάσκα να απολογηθεί για τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί, ώστε να φέρει χρήματα στην "Περιβαλλοντική"", τονίζει η Ελένη Παπαδοπούλου, καλώντας ταυτόχρονα τους δημάρχους - μετόχους της επιχείρησης να ζητήσουν όλα τα σχετικά παραστατικά και τα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το αν πρέπει να συνεχίζουν να στηρίζουν ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις. "Η ΔΑΣ, πάντως, και χωρίς τη βοήθεια της ΔΕΗ, αναλαμβάνει να ενημερώσει το λαό του Κερατσινίου", κατέληξε η Ελένη Παπαδοπούλου.

Ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος,αφού σημείωσε ότι η "Περιβαλλοντική" δεν έχει ανταποκριθεί ούτε στο κύριο αντικείμενό της να μαζεύει τα σκουπίδια του λιμανιού, τόνισε: "Είναι απαράδεκτο να "μπαίνει μέσα" τα τελευταία τέσσερα χρόνια τουλάχιστον 100 εκατομμύρια και να μην κάνει και τη δουλιά που πρέπει". Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι η επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ ομόφωνα απορρίφθηκε από τα Δημοτικά Συμβούλια Περάματος και Δραπετσώνας, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου την ενέκρινε με μία μόλις ψήφο διαφορά. Ακολούθως έθεσε μία άλλη εξίσου σοβαρή διάσταση του σκανδάλου λέγοντας: "Πού πάνε αυτά τα χρήματα; Ενόψει εκλογών μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αλλού. Ανοίγουν όσους δρόμους θέλετε. Ποιες εφημερίδες θα τα πάρουν για να προβάλλουν ποιους συνδυασμούς;".

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Ελεήστε τους..!

Αφού το είδα κι αυτό, τα είδα όλα. Να γίνεται ο βιομήχανος διακονιάρης (καμιά σχέση με το ποτάμι, που, χωρίς να έχει τέτοια πρόθεση, έπνιξε την Πάτρα) και ν' απλώνει το χέρι, ζητώντας κι άλλα λεφτά από το κράτος... Να βάζει τον εαυτό του στον ίδιο παρονομαστή με το γεωργό και ν' αξιώνει να του... χαριστούν τα χρέη γιατί κι ελόγου του... πεινά! Ο αγύρτης ήταν σαν γελοιογραφία, καθώς έγερνε εμπρός το κορμί του ελαφρά και επαιτούσε ασυστόλως έξω από την τράπεζα που τον χρηματοδοτεί, φορώντας ακόμα την αξιοπρεπή ρεντιγκότα του, το κολάρο και τα λευκά του γάντια. Τον κάηκε η καρδιά μου. "Δεν είναι κρίμα - είπα μέσα μου - ο άνθρωπος αυτός, που έχει συνηθίσει να τρώει μέρα παρά μέρα αστακό, φασιανό και μαύρο χαβιάρι και ν' ανοίγει στην καθισιά του ένα Μπορντό πενήντα ετών, να ξεπέσει, έστω και περιστασιακά, στην μπασκλασαρία του γαύρου, του κοτόπουλου, του τουρσιού και της ρετσίνας;".

Τέτοια κοινωνικά δράματα δεν τα σηκώνει η κράση μου. Είμαι πεπεισμένη, άλλωστε, ότι η ανέχεια, που πλήττει σήμερα την τάξη των βιομηχάνων, μπορεί ν' αντιμετωπιστεί με τους εξής απλούς τρόπους:

1. Δίμηνη οικονομική εξόρμηση του ΣΕΒ με κουπόνια χιλιοδόλαρου και βάλε.2. Μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με τη συμμετοχή (αφιλοκερδώς) εγχώριων και διεθνούς φήμης καλλιτεχνών. Το εισιτήριο γενικής εισόδου να κοστίζει 20.000 δρχ., οι δε καλές θέσεις πολλαπλάσια.

3. Μια τουλάχιστον παράσταση όλων των χειμερινών και θεατρικών σκηνών υπέρ του ΣΕΒ. Οι εισπράξεις, αφαιρουμένου του ΦΠΑ, να παραδοθούν στον πρόεδρο του Συνδέσμου από τον υπουργό Πολιτισμού ή τον Δημ. Αβραμόπουλο σε ειδική τελετή με μαζορέτες και την μπάντα του Δήμου Αθηναίων.

4. Τηλεμαραθώνιο αγάπης στο MEGA με την Ρούλα Κορομηλά και τον πειναλέο βιομήχανο κλωνοποιημένο σε εκατοντάδες αντίγραφα, αναλόγως της χωρητικότητας του στούντιο, που θα χειροκροτούν με δάκρυα συγκίνησης κάθε γενναία προσφορά.

5. Συγκέντρωση και πορεία βιομηχάνων με τα μέσα παραγωγής τους στο κέντρο της Αθήνας. Οι πιο εξαθλιωμένοι να στήσουν αντίσκηνα στην Ηρώδου του Αττικού, να τυλιχτούν με κουβέρτες και να κατέβουν σε απεργία πείνας.

6. Αν τα παραπάνω δεν αποδώσουν, συνιστώ στους ψωμοζητούντες βιομήχανους να απολύσουν όλους τους εργάτες τους, να κλείσουν τα εργοστάσιά τους και να πετάξουν τα κλειδιά στον υπόνομο. Να δείτε για πότε βουτά ο Σπράος, τα μαζεύει, ξανανοίγει τα εργοστάσια και βάζει τους συνταξιούχους να τα λειτουργήσουν!

Αφησα, όμως, την πιο επαναστατική πρόταση για το τέλος: Οι βιομήχανοι να κάψουν τα εργοστάσιά τους, αναγκάζοντας, έτσι, το κράτος να τους τα ξαναφτιάξει καινούρια. Και μόνο σαν απειλή, το ενδεχόμενο αυτό θα κάμει τον Κ. Σημίτη όχι απλώς να τους χαρίσει τα χρέη, μα και να τους δώσει γερές μπροστάντζες για το στοκ της επόμενης πενταετίας.

Κυριακή ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ

Βασικό αντικείμενο της "Περιβαλλοντικής" είναι η αποκομιδή των σκουπιδ

Βασικό αντικείμενο της "Περιβαλλοντικής" είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών από το λιμάνι. Ομως, μέσω της κομπίνας της ενημέρωσης, καλύπτονται χρέη της

Εκατοντάδες εκατομμύρια σπαταλιούνται για να "πειστούν" οι κάτοικοι και να αποδεχτούν συμβίωση με το "δράκο"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ