ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΟΛΚΗΣ
Επιβραβεύουν τη φοροκλοπή των μεγαλοκατασκευαστών
  • Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών καταργεί το νόμο για την επιβολή προστίμων σε τεχνικές εταιρίες που έχουν εκδώσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια
  • Είχε προηγηθεί το σκανδαλώδες άρθρο 19, που απάλλασσε τους λήπτες πλαστών τιμολογίων από κάθε αξιόποινη πράξη. Στόχος η διαγραφή επώνυμης φοροδιαφυγής 400 δισ. δραχμών

Δώρο εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών εκχωρεί η κυβέρνηση Σημίτη προς τους "ευυπόληπτους πολίτες" των τεχνικών εταιριών, διαγράφοντας ουσιαστικά ακόμα και απάτες που συνδέονται με την έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων και άλλων παραστατικών στοιχείων. Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ", οι "εκσυγχρονιστές" δε δίστασαν να ακυρώσουν και τους ίδιους τους νόμους, προκειμένου να ερμηνεύσουν - αποκλειστικά σύμφωνα με τα συμφέροντα των τεχνικών εταιριών - τους τρόπους προστασίας της Πολιτείας από τις αποδεδειγμένα άνομες ενέργειες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Λόγος γίνεται για εταιρίες - κολοσσούς, που εκτός από την ασυδοσία που τους παρέχεται στον τομέα των αναθέσεων κρατικών - και όχι μόνο - έργων, έχει διαπιστωθεί ότι συστηματικά κατακλέβουν το δημόσιο εκδίδοντας ψεύτικα φορολογικά στοιχεία, ενώ για τις διάφορες εντοπισμένες παρανομίες τους θα έπρεπε να αποδοθούν προς το δημόσιο περί τα 400 δισεκατομμύρια δραχμές!

Το νέο κατόρθωμα του υπουργείου Οικονομικών είναι η έκδοση εγκυκλίου (υπογράφεται από τον ΓΓ του υπουργείου Χάρη Αλαμάνο), η οποία αναιρεί τις σχετικές διατάξεις του νόμου για την επιβολή προστίμων, στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται φορολογικές παραβάσεις. Η, κυριολεκτικά, όζουσα αυτή εγκύκλιος - την οποία επέβαλαν προφανώς οι μεγαλοκατασκευαστές - προβλέπει ότι για τις τεχνικές εταιρίες που αποδεδειγμένα έχουν προβεί σε έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων (με προφανή στόχο την κατάρτιση πλασματικών ισολογισμών με μειωμένα κέρδη, ώστε να μην πληρώνουν καθόλου φόρο) δε θα ισχύουν οι διατάξεις βάσει των οποίων η φορολόγησή τους θα γίνεται με προσαύξηση του συντελεστή κέρδους του κλάδου κατά 100%. Το άκρον άωτον του σκανδάλου βρίσκεται στο γεγονός ότι και όταν εντοπίζεται η έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων, στις τεχνικές εταιρίες δε θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις όπως γίνεται με όλους τους φορολογούμενους.

Πρόκειται για ακραία και εν πολλοίς εξωφρενική λογική, η οποία ανάβει κυριολεκτικά το πράσινο φως στο μεγαλοκατασκευστικό κύκλωμα και ουσιαστικά αποτελεί έναυσμα και υπόθαλψη στη λογική: "κλέψε, παρανόμησε, λεηλάτησε, καταπάτησε νόμους, στήσε βιομηχανία έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων και μη φοβάσαι τίποτα, εμείς είμαστε εδώ!".

Η κατάπτυστη αυτή εγκύκλιος εκδόθηκε με ημερομηνία 7 Νοέμβρη 1997,φέρει τον κωδικό αριθμό 1.295 και έχει θέμα: Οι διατάξεις του άρθρου 32 του νόμου 2238/94 δεν έχουν εφαρμογή σε περίπτωση χαρακτηρισμού των βιβλίων τεχνικής εταιρίας ως ανακριβών ή σε περίπτωση έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Ιδού τι προβλέπει η σχετική με φορολογικές παραβάσεις παράγραφος 2 του άρθρου 32 του νόμου 2238/94: "Για κάθε κατηγορία επιχειρήσεων προβλέπεται ένας μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους, ο οποίος εφαρμόζεται στα ακαθάριστα έσοδα". Ομως ο νομοθέτης έχοντας υπόψη του τις διάφορες κομπίνες ορίζει ρητά και κατηγορηματικά:

"Για τις επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώθηκε:

α) Η έκδοση πλαστών ή εικονικών τιμολογίων.

β) Η τήρηση ανεπίσημων βιβλίων παράλληλα προς τα υποχρεωτικώς τηρούμενα βιβλία.

γ) Η μη έκδοση φορολογικού στοιχείου ή η έκδοση ανακριβούς για την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών.

δ) Η χωρίς την άδεια της αρμόδιας φορολογικής αρχής άσκηση επαγγέλματος ή επιχείρησης ή άσκηση σε διεύθυνση που δε δηλώθηκε.

ε) Η αλλοίωση των δεδομένων της φορολογικής ταμειακής μηχανής.

Ο συντελεστής καθαρού κέρδους που εφαρμόζεται προσαυξάνεται κατά εκατό τοις εκατό (100%).

Στις λοιπές περιπτώσεις που τα βιβλία και τα στοιχεία κρίνονται ανακριβή, ο συντελεστής καθαρού κέρδους προσαυξάνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%)".

Σύμφωνα με άρθρο 34 του ίδιου νόμου οι συντελεστές καθαρού κέρδους των τεχνικών επιχειρήσεων προσδιορίζονται ως εξής:

  • Σε 10% για τα δημόσια τεχνικά έργα.
  • Σε 12% για τα έργα στον ιδιωτικό τομέα.
  • Σε 25% για τα έργα του ιδιωτικού τομέα, όταν αφαιρείται η αξία των υλικών.

Επομένως και σε κάθε περίπτωση καταστρατήγησης των φορολογικών διατάξεων από τις τεχνικές εταιρίες - εκτός από τις ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε άλλα σημεία του νόμου - οι συντελεστές καθαρού κέρδους γίνονται 20%, 24% και 50%, όταν οι παραβάσεις αφορούν την έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων και 15%, 18% και 37,5% όταν τα βιβλία τους κρίνονται απλά ανακριβή.

Κι όμως! Οι "εκσυγχρονιστές" του υπουργείου Οικονομικών με την προαναφερθείσα εγκύκλιο γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το νόμο και ορίζουν απροκάλυπτα ότι: "... σε περίπτωση διαπίστωσης σε βάρος τεχνικών επιχειρήσεων παραβάσεων (ανακρίβεια, έκδοση πλαστών ή εικονικών τιμολογίων κλπ.) για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών των εν λόγω επιχειρήσεων, οι συντελεστές καθαρού κέρδους δεν προσαυξάνονται με τα ποσοστά που ορίζονται από το άρθρο 34 του ίδιου νόμου, καθόσον οι διατάξεις αυτές δεν έχουν εφαρμογή για τις τεχνικές επιχειρήσεις"!

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η έκδοση της συγκεκριμένης σκανδαλώδους εγκυκλίου αποτελεί τη δεύτερη φάση της επιχείρησης... νομιμοποίησης της φοροδιαφυγής των κατασκευαστικών εταιριών. Είχε προηγηθεί το περιβόητο άρθρο 19 του νόμου για το νέο ποινολόγιο τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, με το οποίο - όπως είχε αποκαλύψει ο "Ρ" στις 2 του Νοέμβρη - απάλλασσαν από κάθε ευθύνη τους λήπτες πλαστών τιμολογίων. Τότε, οι κυβερνώντες είχαν ισχυριστεί ότι οι επιχειρήσεις - λήπτες πλαστών τιμολογίων δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι τα φορολογικά παραστατικά που λαμβάνουν στις εμπορικές τους συναλλαγές είναι γνήσια ή πλαστά... Επιχειρήματα βέβαια τέτοιας μορφής προσεγγίζουν το γελοίον του πράγματος, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η βιομηχανία έκδοσης - λήψης πλαστών - εικονικών τιμολογίων, προς δόξαν της... δαιμόνιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας, βρίσκεται σε μεγάλη άνθηση και ανάπτυξη.

"Αποφασίζομεν και διατάσσομεν", δηλαδή. Και όχι έτσι απλά. Αποφασίζουμε και διατάζουμε για την απρόσκοπτη λεηλασία του δημόσιου χρήματος από τους μεγαλοκατασκευαστές. Αποφασίζουμε και διατάζουμε κάτω από το πρίσμα της τυφλής υποταγής στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, ακόμα και όταν αυτά είναι αποδεδειγμένα άνομα. Ετσι λοιπόν προσφέρονται και όλες οι απαραίτητες τυπικές προϋποθέσεις, ώστε οι κατασκευαστικές εταιρίες - κολοσσοί να μπορούν να παρανομούν, να φοροδιαφεύγουν και να καταπατούν τους νόμους ελεύθερα!

Ιδού μερικοί από τους παραβάτες

Σύμφωνα με τους πίνακες του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τον προηγούμενο μήνα, οι σημαντικότερες περιπτώσεις μεγάλων τεχνικών εταιριών που υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις - έκδοση πλαστών - εικονικών τιμολογίων και λήψη εικονικών παραστατικών (με το άρθρο 19 του νέου νόμου περί ποινών οι λήπτες πλαστών τιμολογίων δεν τιμωρούνται...) - είναι οι παρακάτω:

  • Κ. Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ. Επιβλήθηκε πρόστιμο 73,7 εκατ. δρχ. για λήψη εικονικών στοιχείων.
  • ΑΚΜΩΝ ΑΤΕ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ. Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 308,4 εκατ. δρχ. για λήψη εικονικών στοιχείων.
  • ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΒΑΞ ΑΕ - Ι. Γ. ΚΟΡΟΝΤΖΗΣ ΑΕ, ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ. Καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 837,3 εκατ. δρχ., κυρίως για λήψη εικονικών στοιχείων, και επήλθε συμβιβασμός στα 370,2 εκατ. δρχ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παραπάνω εταιρία ΑΒΑΞ μέτοχος είναι ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ, Α. Σγαρδέλης, καθώς και ο κ. Κουβαράς πρόεδρος του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών H Τάξης (μεγαλοκατασκευαστές). Ο εν λόγω σύνδεσμος πρόσφατα αντέδρασε στην πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα αφορολόγητα αποθεματικά των τεχνικών εταιριών...
  • ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΚΤΩΡ ΑΕ. (Του γνωστού και μη εξαιρετέου Δ. Μπόμπολα). Καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 947,8 εκατ. δρχ. για λήψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
  • ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ. Εχουν καταλογιστεί πρόστιμα 1.250 εκατ. δραχμών για φορολογικές παραβάσεις κατά την περίοδο 1991-1995.
  • ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΟΔΩΝ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΙΡΙΣ ΑΕ. Εχουν καταλογιστεί πρόστιμα 130 εκατ. δραχμών για διάφορες φορολογικές παραβάσεις.
  • Κ/Ξ Κ.Ε.Α.Ο.Κ. (ΤΕΧΝΙΚΗ). Εχουν καταλογιστεί πρόστιμα 235 εκατ. δραχμών για λήψη πλαστών τιμολογίων.
  • ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ. Εχουν καταλογιστεί πρόστιμα 274 εκατ. δραχμών για λήψη εικονικών τιμολογίων.
  • ΚΑΝΕΛΟΣ και ΥΙΟΙ - Π. ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ και ΣΙΑ ΟΕ (ΤΕΧΝΙΚΗ). Εχουν καταλογιστεί πρόστιμα 110 εκατ. δραχμών για λήψη εικονικών τιμολογίων.
  • Κ/Ξ Α. ΧΑΡΗΣ - ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ (ΤΕΧΝΙΚΗ). Εχουν καταλογιστεί πρόστιμα 55,2 εκατ. δραχμών για λήψη εικονικών τιμολογίων.
  • Κ/Ξ Κ. ΧΑΛΙΩΡΗΣ - Ι. Α. ΖΑΝΝΑΡΑΣ ΑΤΒΕΕ. Πρόστιμο 1 εκατ. δραχμών για λήψη εικονικών τιμολογίων.
  • Κ/Ξ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣ/ΚΗ ΕΠΕ. Επιβλήθηκαν πρόστιμα 44 εκατ. δραχμών για λήψη εικονικών στοιχείων.
  • Κ/Ξ ΕΡΓΟΥ ΡΑΧΕΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ. Εχουν καταλογιστεί πρόστιμα 145 εκατ. δραχμών για λήψη εικονικών τιμολογίων.
  • ΜΕΓΑ ΠΑΚ. ΑΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ. Εχουν καταλογιστεί πρόστιμα 56 εκατ. δραχμών ων για λήψη εικονικών στοιχείων.
  • ΠΥΡΑΜΙΣ ΑΤΕΕ (ΤΕΧΝΙΚΗ). Εχουν καταλογιστεί πρόστιμα 109 εκατ. δραχμών για λήψη εικονικών στοιχείων.
  • ΦΑΚΙΡΗΣ ΧΑΡ. ΕΠΕ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ. Εχουν καταλογιστεί πρόστιμα 76 εκατ. δραχμών για λήψη εικονικών στοιχείων.
  • ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΟΕ (ΤΕΧΝΙΚΗ). Εχουν καταλογιστεί πρόστιμα 31 εκατ. δραχμών για λήψη εικονικών τιμολογίων.
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΤΕΒΕ (ΤΕΧΝΙΚΗ) Εχουν καταλογιστεί πρόστιμα 206,8 εκατ. δραχμών για λήψη εικονικών τιμολογίων.
  • Κ/Ξ ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΕΠΕ - ΜΕΣΑΙΚΟΣ ΑΤΕΒΕ - Ε. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Εχουν καταλογιστεί πρόστιμα 224 εκατ. δραχμών για λήψη εικονικών τιμολογίων.
  • ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣ/ΚΗ. Εχουν καταλογιστεί πρόστιμα 107 εκατ. δραχμών για λήψη εικονικών στοιχείων.
  • ΤΑΧΥΚΑΤ ΑΚΕΕ (ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ). Εχουν καταλογιστεί πρόστιμα 6.750 εκατ. δραχμών για διάφορες φορολογικές παραβάσεις το 1993-1994.
  • ΚΑΝΔΥΛΗΣ & ΣΙΑ EE (TEXNIKH). Εχουν καταλογιστεί πρόστιμα 414 εκατ. δραχμών για φορολογικές παραβάσεις το 1993.
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΕ (ΤΕΧΝΙΚΗ). Εχουν καταλογιστεί πρόστιμα 1.350 εκατ. δραχμών για διάφορες παραβάσεις κατά την περίοδο 1993 - 1996.
  • ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΕΤΕ Χ. ΠΙΠΙΝΗΣ - Ι. ΛΑΓΑΚΗΣ. (Δημόσια έργα). Εχουν καταλογιστεί πρόστιμα 1.335 εκατ. δραχμών για διάφορες παραβάσεις το 1993.
Οι 34 μεγαλοκατασκευαστές

Μόλις 34 είναι οι κατασκευαστικές εταιρίες της κατηγορίας Η Τάξης, δηλαδή αυτές που αποτελούν το λόμπι των μεγαλοκατασκευαστών, που λιμαίνονται τα δημόσια έργα και τα διάφορα ..."πακέτα". Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων η ρύθμιση για την άρση των διατάξεων οι οποίες αφορούν τις εταιρίες που εντοπίζονται να εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια και άλλα παραστατικά στοιχεία, αφορά κύρια τις εταιρίες αυτές. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ..."από κοντά" δραστηριοποιούνται και εκατοντάδες άλλες μικρότερες (αλλά σε κάθε περίπτωση μεγάλες) επιχειρήσεις, οι οποίες επίσης συμπεριλαμβάνονται στις ..."ευαγείς" ερμηνείες του νόμου από το υπουργείο Οκονομικών.

Οι 34 μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες είναι οι παρακάτω:

  • ΑΕΓΕΚ ΑΕ
  • ΑΘΗΝΑ ΑΕΤΒΕΕ
  • ΑΚΤΩΡ ΑΕ
  • ΑΛΤΕ ΑΤΕ
  • ΑΤΕΜΚΕ ΑΤΕ
  • ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ
  • ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ
  • ΓΕΚΑΤ ΑΤΕ
  • ΓΕΝΕΡ ΑΕ
  • ΓΝΩΜΩΝ ΑΤΕ
  • ΕΚΤΕΡ ΑΕ
  • ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ
  • ΕΡΓΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΤΕ
  • ΕΤΕΘ ΑΕ
  • ΕΤΕΠ ΑΕ
  • ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΑΤΕ
  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ
  • ΖΕΥΣ ΑΕ
  • ΘΕΜΕΛΗ ΑΕ
  • ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ
  • ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΑΤΕ
  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΟΝΖΗΣ ΑΕ
  • ΜΕΤΩΝ ΑΕ
  • ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ
  • ΟΔΩΝ & ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΑΕ
  • ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ
  • ΠΑΡΝΩΝ ΑΕ
  • ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΤΕ
  • Σ. ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΤΕ
  • ΤΕΡΝΑ ΑΕ
  • ΤΕΧΝ. ΕΤ. ΓΕΝ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΕ
  • ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΑΕ
  • ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΟΛΟΥ ΑΕ
  • ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ