ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απόλυτοι ρυθμιστές οι ΗΠΑ
  • Το ΝΑΤΟ και επίσημα διεθνής χωροφύλακας
  • Ο λαός να καταδικάσει τα νέα δεσμά που επιβάλλει η "νέα δομή"
  • Απεγκλωβισμός από τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών

Τους κινδύνους, στους οποίους εκθέτει η κυβέρνηση τη χώρα και το λαό, μετά την αποδοχή και την έγκριση της "νέας δομής" του ΝΑΤΟ, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

"1. Ο ενεργός ρόλος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην αποδοχή και στην έγκριση της "νέας δομής" του ΝΑΤΟ δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια από τις πιο επικίνδυνες κυβερνήσεις που έχουν περάσει από την πολιτική ζωή του τόπου μας. Το θέμα της συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, δηλαδή της πλήρους αμερικανοποίησής του, έχει τεθεί. Οι ΗΠΑ καθίστανται απόλυτοι ρυθμιστές των εξελίξεων, γεγονός που αντικειμενικά διευκολύνει και την τουρκική κυβέρνηση.

Οι θριαμβολογίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας, ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα, ως προς τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, είναι παραπλανητικές, κανένα δεν πείθουν. Η κυβέρνηση έχει ήδη εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα περισσότερα από αυτά που εκχώρησε η ΝΔ το 1992. Μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ακυρώνεται η δυνατότητα της χώρας μας να υπερασπίζεται τα σύνορά της, τα εδάφη της. Αυτό το δικαίωμα εκχωρείται στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια αυτά δυναμώνει ο ρόλος των ΗΠΑ ως επιδιαιτητών ανάμεσα στις διαφορές που έχουν προκύψει μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας και διευκολύνεται, μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και της "βήμα προς βήμα" προσέγγισης, μια λύση - πακέτο τύπου Ντέιτον.

2. Με τις ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, για τη "νέα στρατιωτική δομή", το ΝΑΤΟ αναγορεύεται και επίσημα σε διεθνή χωροφύλακα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων με την καθιέρωση μηχανισμών βίας και υποδούλωσης των λαών, καταστολής των λαϊκών κινημάτων.

Η χώρα μας δε γίνεται μόνο θύμα της νέας δομής που προσυπέγραψε στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση, αποδεχόμενη στην ουσία ένα καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Γίνεται και θύτης των λαών, συμμετέχοντας στις μεικτές πολυεθνικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης που καθιερώνονται, οι οποίες θα αναλαμβάνουν πολύμορφη επιθετική δράση στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Μισθοφορικές δυνάμεις, που έχουν ως καθήκον τους να αντιμετωπίσουν τα λαϊκά κινήματα στο εσωτερικό των χωρών που θέλουν να βάλουν τη σφραγίδα τους ενάντια στη νέα τάξη του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών.

3. Το ΝΑΤΟ με τη νέα στρατιωτική δομή του αναθέτει νέα καθήκοντα στη ΔΕΕ, που στην ουσία οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση - ΝΑΤΟποίηση της ΕΕ. Οι απειλές σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών αυξάνονται.

4. Ο λαός μας καλείται να καταδικάσει και να αντιδράσει στα νέα δεσμά που επιβάλλει η νέα δομή του ΝΑΤΟ, στην επαίσχυντη πράξη της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Το ΚΚΕ, που παραμένει αταλάντευτο στην ανάγκη να ξεκόψει και να απεγκλωβιστεί η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του, καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, τους πατριώτες αγωνιστές, να προτάξουν τα δικά τους αιτήματα και στόχους. Να ορθώσουν το δικό τους ρωμαλέο ΟΧΙ στη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Υπάρχει και ο άλλος δρόμος που συμφέρει όλους τους λαούς της περιοχής και βεβαίως τον ελληνικό. Ο δρόμος της πάλης για τη μη αποδοχή της νέας δομής, τη μη συμμετοχή στη στρατηγική του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση καλείται για μια ακόμα φορά να φέρει αμέσως για συζήτηση στη Βουλή τη συμφωνία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Οι κίνδυνοι από τη συμμόρφωση στη νέα στρατιωτική πολιτική του ΝΑΤΟ, όπως και γενικότερα στις επιλογές του ΝΑΤΟ, είναι ασύλληπτα μεγαλύτεροι από τις όποιες δυσκολίες και συνέπειες έχει ο αγώνας κατά του ΝΑΤΟ. Ο αγώνας κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής πάντα φέρνει κέρδη και αποτελέσματα. Δεν υπάρχει λαός που να κέρδισε την ειρήνη και την ανεξαρτησία του με τη συμμόρφωση στις επιταγές των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στα συνθήματα της μοιρολατρίας, στις εθνικιστικές κορόνες των πατριδοκάπηλων και στις θεωρίες περί "ρεαλισμού" στις σύγχρονες συνθήκες, του σύγχρονου δηλαδή ραγιαδισμού".

"Είμαστε σε ναρκοπέδιο"

Αντιδράσεις από την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ κατά την παρουσίαση βιβλίου του Ν. Κουρή

Σε βήμα καταγγελίας της νέας δομής του ΝΑΤΟ και σε χώρο συντεταγμένης παρουσίας της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, μετατράπηκε χτες η Παλαιά Βουλή, όπου έγινε η πανηγυρική παρουσίαση του βιβλίου του πτεράρχου ε.α. Ν. Κουρή,επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ και πρώην υφυπουργού Αμυνας που έχει τον τίτλο "ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΠΕΝΤΗΚΟΝΤΑΕΤΗΣ "ΠΟΛΕΜΟΣ"".Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Χαραλαμπόπουλος καιΑν. Πεπονής και ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χρ. Γιαλουρίδης.

Στην παρουσίαση ήταν παρόντες όσοι κατά καιρούς έχουν καταγραφεί ως "προεδρικοί" ή εκφραστές του "πατριωτικού" ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους οΓερ. Αρσένης,ο Γ. Καψής,ο Δ. Κρεμαστινός,ο Γ. Κατσιφάρας,οΑ. Λιβάνης,ο Μ. Μπεντενιώτης,ο Σ. Παπαθεμελής,ο Π. Κρητικός,πολλοί απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί, ενώ για διαφορετικούς λόγους ήταν "παρών" και ο σημερινός υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης.Αισθητή ήταν και η παρουσία στελεχών και της ΝΔ, ανάμεσά τους ο Μ. Εβερτ,ο Α. Παπαδόγγονας,οΑ. Ανδρεουλάκος κ.ά. Επίσης, παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙΔ. Τσοβόλας.

Ο Γερ. Αρσένης με την άφιξή του δήλωσε ότι "από δω και πέρα είμαστε σε ναρκοπέδιο".Επίσης, ο υπουργός Παιδείας ζήτησε πλήρη ενημέρωση της κοινής γνώμης και εξαντλητική συζήτηση στα αρμόδια όργανα της πολιτείας και χρησιμοποίησε χαρακτηριστικά τη φράση "ο λαός ξυπνάει".Ακόμα εκτίμησε ότι η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να ήταν διαφορετική, αν πριν την απόφαση του ΝΑΤΟ είχε συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβερνητική επιτροπή, όπως ο ίδιος είχε προτείνει "κι αν δεν είχε ακυρώσει ο κ. Τσοχατζόπουλος την προγραμματισμένη μας συνάντηση".

Ο Γ. Χαραλαμπόπουλος, αφού επισήμανε τη διαπίστωση ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής στα ελληνοτουρκικά, μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, θέλοντας προφανώς να εκφράσει και τους υπόλοιπους του "πατριωτικού" ΠΑΣΟΚ, είπε ότι κίνητρό τους είναι η αγωνία και η ανησυχία τους. Δεν έχουμε, πρόσθεσε, κανένα δικαίωμα να σιωπούμε. Αναφερόμενος στη νέα δομή του ΝΑΤΟ είπε χαρακτηριστικά ότι "από δω και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα", προβλέποντας ότι οι πιέσεις θα συνεχιστούν.

Ο Αν. Πεπονής πρόβλεψε ότι έπεται συνέχεια, αφού "οι λεπτομέρειες" εφαρμογής της συμφωνίας θα συζητηθούν αργότερα. Κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τη συμφωνία και να τη φέρει στη Βουλή, άσχετα από το αν επιβάλλεται από το Σύνταγμα η επικύρωσή της, για να ακουστούν εξηγήσεις και να πάρει ο καθένας μας, όπως είπε, τις ευθύνες του.

Ο Ν. Κουρής, παραλλήλισε τις εξελίξεις που δρομολογούνται με την εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ, με αυτές που ακολούθησαν τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης για το Κυπριακό και πρόβλεψε νέες εντάσεις. Υπάρχουν, είπε, ομοιότητες με την πορεία του Κυπριακού και του Αιγαίου..

Ας σημειωθεί ότι όπως διέρρεαν χτες στενοί συνεργάτες του ο πρωθυπουργός, ο Κ. Σημίτης είναι "αποφασισμένος" να προχωρήσει σε "κινήσεις" και "μέτρα" αντιμετώπισης της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα, δεν απέφευγαν να διατυπώνουν σε... απειλητικούς τόνους και σκέψεις για κλήση του Γερ. Αρσένη σε ακρόαση από τον πρωθυπουργό για να απολογηθεί...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Προβλήματα...

Προκλητική η αμερικανο-δουλεία της κυβέρνησης, που φτάνει να τάσσεται κατά της αποχώρησης από το ΝΑΤΟ το 1974!

Σε πρωτοφανή επίπεδα προκλητικής συμπεριφοράς οδηγείται τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την υπογραφή της κάτω από τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Είναι δε τέτοια η κυβερνητική αμερικανο-δουλεία, που φτάνει σήμερα η κυβέρνηση να μιλά για αποκατάσταση της "ισότιμης" παρουσίας της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ - μέσω της αποδοχής της νέας δομής του - η οποία είχε διασαλευτεί λόγω της αποχώρησης από το στρατιωτικό σκέλος του Οργανισμού το 1974! Εκτοτε, είπε ο κ. Ρέππας, η Ελλάδα είχε εντός του ΝΑΤΟ μια "κολοβή εξουσία", η οποία τώρα αποκαθίσταται!

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτώμενος χτες για τις ενστάσεις ακόμα και στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος (Αρσένης, Πεπονής, Χαραλαμπόπουλος, Κουρής κ.ά.) δήλωσε ότι "προσυπογράφει" τις δηλώσεις Τσοχατζόπουλου. Ο τελευταίος διθυραμβολογεί επί διήμερο από τις Βρυξέλλες για την εξέλιξη στο ΝΑΤΟ...

Ας σημειωθεί ότι ο Δ. Ρέππας ούτε λίγο ούτε πολύ έδειξε την... πόρτα στους "διαφωνούντες", αναφέροντας ότι "ουδείς πολιτικός είναι χωρίς τη δική του θέληση σε ένα πολιτικό κόμμα"... Χαρακτηριστικό δε του "δημοκρατικού" και προπαντός "νέου" ύφους της κυβέρνησης είναι η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, πως το θέμα της νέας δομής θα... συζητηθεί (κατόπιν εορτής) στα κομματικά και κυβερνητικά όργανα για να "φανεί ότι η επιλογή η οποία υπάρχει είναι στη σωστή κατεύθυνση"...

  • Ενταση εξάλλου επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις εγγραφές νέων μελών στη Νομαρχιακή Α Αθήνας του κόμματος. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν προχτές από τη Χαρ. Τρικούπη, η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε να ακυρώσει τις εγγραφές 857 νέων μελών λόγω παρατυπιών. Από την πλευρά του χτες ο γραμματέας της Νομαρχιακής εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα (που είχε προκαλέσει η επιστολή Παναγιωτακόπουλου, με την οποία καταγγέλλονταν ως "χαλκείο" η Χαρ. Τρικούπη και ως "απόβρασμα" ο Θ. Τσουκάτος) και υποστηρίζει ότι τέτοια απόφαση δεν έχει κοινοποιηθεί στη Νομαρχιακή, τις αποφάσεις της οποίας δεν έχει καμία καταστατική δικαιοδοσία να κρίνει η Επιτροπή Δεοντολογίας. Ανεπίσημα, κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη έλεγαν ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας λειτούργησε στο πλαίσιο των καταστατικών της αρμοδιοτήτων, ενώ σε ό,τι αφορά το πολιτικό πρόβλημα που προκύπτει, δεν απέκλειαν παρέμβαση του ΕΓ που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.
Η πιο επαίσχυντη και ξενόδουλη συμφωνία

Αναφορικά με τις εξελίξεις σχετικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε από το Πεδίον του Αρεως την ακόλουθη δήλωση: "Η κυβέρνηση υπέγραψε την πιο επαίσχυντη και ξενόδουλη συμφωνία, χειρότερη ακόμη από τη συμφωνία επανένταξης στο ΝΑΤΟ και τη συμφωνία που έκανε η ΝΔ για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ το 1992. Η κυβέρνηση εκχώρησε κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και σαν αντάλλαγμα πήρε τη συμμετοχή σε επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες στο χώρο της Βορείου Αφρικής και ενδεχόμενα και στα Βαλκάνια".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ