ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΧΛΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ "ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ"

Η ένταξη της Ελλάδας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, ο περιορισμός της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και η παραίτηση της χώρας από το δικαίωμα άμυνας του εθνικού της χώρου - με την ανάθεση της αρμοδιότητας αυτής στα ΝΑΤΟικά επιτελεία της Νάπολης - δεν είναι το αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής της δομής της λυκοσυμμαχίας και της συνακόλουθης κατάργησης των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης αλλά η βασική προϋπόθεση για όσα θ' ακολουθήσουν.Θα ήταν αφελές να θεωρήσει κανείς ότι η πλήρης μετατροπή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο αποσκοπεί έτσι απλά και μόνο στην ικανοποίηση της τουρκικής επιθετικότητας, έχει πολύ ευρύτερους στόχους. Κάτι τέτοιο ασφαλώς και δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών επιτελείων που οι στόχοι τους είναι πολύ πιο μακρινοί. Μόνο μέσα από αυτό το πρίσμα, δηλαδή της ένταξης των τελευταίων εξελίξεων στα ευρύτερα πλαίσια μέσα στα οποία υπάρχουν και λειτουργούν, μπορεί κανείς να ερμηνεύσει σωστά τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα αυτό αλλά και στο σύνολο των θεμάτων που άπτονται της εξωτερικής - αμυντικής πολιτικής.

Ερχεται λοιπόν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και κατακεραυνώνει όλους όσοι τάσσονται ενάντια στην υπαγωγή της Ελλάδας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ καταγγέλλοντάς τους ότι "επιδιώκουν πολιτική εθνικιστικού απομονωτισμού". Ενώ το δεύτερο επιχείρημά του είναι ότι "με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θα πάρει όλα τα όπλα στα χέρια της", το ίδιο λένε κάθε φορά που θέλουν να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους. Το άλλοθι είναι γνωστό και επαναλαμβανόμενο. Η προσπάθειά του είναι σαφής. Επιδιώκει να εγκλωβίσει το όλο θέμα σε ψευτοδιλήμματα και να περιορίσει τις αντιδράσεις μόνο στο θέμα της κατάργησης των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης όπου μπορεί πιο εύκολα να θολώσει τα νερά. Βάζει από τη μια πλευρά την αποδοχή της νέας δομής και από την άλλη τον απομονωτισμό. Εμφανίζει σαν τη μόνη απάντηση στον "εθνικιστικό απομονωτισμό", την "ισότιμη" συμμετοχή της Ελλάδας στο "νέο" ΝΑΤΟ, δηλαδή τη βαθιά ενσωμάτωσή της σ' αυτό και τη μετατροπή της σε ορμητήριο της Νέας Τάξης ενάντια στην καθυπόταξη των λαών της περιοχής και ταυτόχρονα ρίχνει τη ρετσινιά του "εθνικισμού" σε όσους αντιδρούν. Είναι η ίδια προσφιλής τακτική του Κ. Σημίτη που εφάρμοσε και στην κρίση των Ιμια, όταν έριξε το δίλημμα "πόλεμος ή ειρήνη" για να συγκαλύψει την ανάθεση του προβλήματος για λύση στις ΗΠΑ και του κατάπτυστου "ευχαριστώ" που είπε από το βήμα της Βουλής στους Αμερικανούς. Πρόκειται σαφέστατα για μια κίνηση αποπροσανατολισμού με όλα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής απάτης.

Το "ναι" της κυβέρνησης Σημίτη στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, δεν είναι ούτε μεμονωμένη ενέργεια ούτε προϊόν εξαναγκασμού κατόπιν πιέσεων, όπως θέλουν ορισμένοι να παρουσιάζουν τις υποχωρήσεις τους για να εξασφαλίσουν άλλοθι, αλλά συνειδητή επιλογή, συνέχεια των άλλων επιλογών της. Οι πιέσεις και βέβαια υπάρχουν, αλλά τις αισθάνεται κάποιος που αντιστέκεται σε αυτές και όχι αυτός που τις βλέπει μπούσουλα για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει. Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Το όποιο τίμημα, έστω και μεγάλο, για τα κυριαρχικά δικαιώματα, γι' αυτούς περνάει σε δεύτερη μοίρα και μετράει μόνο στο βαθμό που οι αντιδράσεις θα προκαλέσουν δυσκολίες της μορφής "πολιτικού κόστους". Γι' αυτούς, που την ανεξαρτησία της χώρας την έχουν από καιρό πουλήσει στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, δε μετράει ιδιαίτερα αν το Αιγαίο περάσει κατ' ευθείαν στα χέρια του ΝΑΤΟ, αυτό είναι "λεπτομέρεια"... Εξάλλου δε θα είναι η πρώτη φορά που για την εξυπηρέτηση των "συμμαχικών" συμφερόντων θυσιάζονται τα "εθνικά" συμφέροντα, γιατί αυτά ταυτίζονται με τα ταξικά τους συμφέροντα. Η ιστορία των σχέσεων με το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς έχει πολλά να διδάξει. Η ελληνική άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί εκφραστές της, όποιας μορφής, έχουν "λαμπρή" παράδοση. Δικό τους είναι το "στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σου" το οποίο "εκσυγχρονισμένο" στις μέρες μας, έγινε "ευχαριστώ" από το στόμα του Κ. Σημίτη.

Η εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ είναι βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή των νέων τυχοδιωκτικών του σχεδίων. Η κατάργηση των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης και στο Αιγαίο, είναι ώριμη αναγκαιότητα που δε γίνεται μόνο με πρόσχημα να κλείσει μια εκκρεμότητα αλλά σηματοδοτεί μια νέα κατάσταση. Το ζητούμενο για τα ΝΑΤΟικά επιτελεία ήταν ευελιξία και αυτό ικανοποιείται με την κατάργηση των εθνικών ορίων. Ευελιξία εντός και εκτός ορίων του ΝΑΤΟ για να μπορούν οι μονάδες ταχείας επέμβασης να παίζουν το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα, να επεμβαίνουν στο εσωτερικό και χωρών μελών του ενάντια στο λαϊκό κίνημα, για την εφαρμογή της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Δεν είναι λοιπόν μόνο η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου αλλά και συνολικά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που μετατρέπει τη χώρα σε ένα σύγχρονο "άθλιο προτεκτοράτο". Η ελληνική 1η Στρατιά, ο κορμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύει στη Λάρισα, έχει ήδη φορέσει ΝΑΤΟικό μανδύα που θα ονομαστεί υποστρατηγείο του ΝΑΤΟ, ενώ το ελληνικό Β Σώμα Στρατού έχει ήδη αποκτήσει τα χαρακτηριστικά δύναμης ταχείας επέμβασης. Την ίδια ώρα με τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αιγαίο, της ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας με την άμεση επιτήρηση του Αμερικανού διοικητή του στρατηγείου της Νότιας Πτέρυγας στη Νάπολη, στρώνεται το έδαφος για να εκδηλωθούν νέες κρίσεις. Οι βάσεις για παραπέρα αποσταθεροποίηση έχουν μπει καθώς ο λύκος που λέγεται ΝΑΤΟ και στον οποίο ανατέθηκε να φυλάει τα πρόβατα (βλ. επιχειρησιακός έλεγχος στο Αιγαίο) έχει τα σχέδιά του και το "διαίρει και βασίλευε" το γνωρίζει πολύ καλά.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Το ζητούμενο για τα ΝΑΤΟικά επιτελεία ήταν ευελιξία και αυτό ικανοποιείται με την κατάργηση των εθνικών ορίων. Ευελιξία εντός και εκτός ορίων του ΝΑΤΟ για να μπορούν οι μονάδες ταχείας επέμβασης να παίζουν το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα, να επεμβαίνουν στο εσωτερικό και χωρών μελών του ενάντια στο λαϊκό κίνημα, για την εφαρμογή της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων


ΤΟΥ Θ. ΠΑΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΒΕΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΗΣ "ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ"
Οι εκλογές στο ΒΕΑ

- Στις 7 και 8 του μήνα πραγματοποιούνται οι εκλογές στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Ποιοι είναι οι στόχοι της "Βιοτεχνικής Ενότητας"; - Στις 7 και 8 του μήνα ο συνδυασμός της "Βιοτεχνικής Ενότητας" διεκδικεί την ψήφο των βιοτεχνών και δεσμεύεται για τα παρακάτω: θα παλέψει για την κατάργηση των "αντικειμενικών φοροεισπρακτικών κριτηρίων", δεύτερον για την κατάργηση του 35% που μπαίνει φρένο στη συνένωση των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και στην άδικη φορολογική μεταχείριση που υπόκειται σ' αυτή τη φορολογία. Τρίτον, για τη δημιουργία ενός συστήματος χρηματοδότησης τύπου 197 ΑΝΕ για να έχουν πρόσβαση οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις στο τραπεζικό σύστημα. Τέταρτο, θα παλέψουμε για τη μετατροπή του επιμελητηρίου από όργανο εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής σε όργανο των βιοτεχνών, μελετητικό οργανισμό για το συμφέρον των βιοτεχνών. Θα επιδιώξουμε την προγραμματισμένη και σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας με βάση τη μικρομεσαία επιχείρηση και το σωστό προγραμματισμό για να μπορέσει έτσι η μικρή και μεσαία επιχείρηση να παίξει το ρόλο της στην εθνική οικονομία. Θα αξιοποιήσουμε το προσωπικό του επιμελητηρίου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών μας. Θα αξιοποιήσουμε τα χρήματα των βιοτεχνών που ανέρχονται σε περίπου τρία δισ. για τους συναδέλφους με τη δημιουργία εκθεσιακών κέντρων, κλαδικών μελετών, σεμιναρίων και γενικότερα επιμόρφωσης των μελών μας.

- Τι έργο έχει να επιδείξει η απερχόμενη διοίκηση;

- Η απερχόμενη διοίκηση προσανατολίστηκε στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Κατά καιρούς με υπομνήματα εναντιώθηκε στην κυβέρνηση αλλά στην πράξη συμβιβάστηκε και εφάρμοσε τις εντολές της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση κατήργησε την 197 και έστειλε τους βιοτέχνες στις παρατράπεζες και στους τοκογλύφους και στη λογική "θέλετε τράπεζες, φτιάχτε μόνοι σας τράπεζες, θέλετε εκπαίδευση, φτιάχτε σχολεία, θέλετε την εγγύηση του δημοσίου, φτιάχτε εταιρίες αμοιβαίων εγγυήσεων", η πλειοψηφία της διοίκησης του επιμελητηρίου σε όλα αυτά συμβιβάστηκε μέχρι σήμερα, μ' αυτή την πολιτική που δεν είναι μόνο πολιτική της κυβέρνησης, αλλά είναι και πολιτική της ΕΕ που στόχο έχει τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων.

- Τι μήνυμα θα στέλνατε σαν επικεφαλής της "Βιοτεχνικής Ενότητας" στα μέλη του "Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου";

- Η "Βιοτεχνική Ενότητα" ζητάει την ψήφο των βιοτεχνών, των αυτοαπασχολούμενων και δεσμεύεται απέναντί τους ότι θα παλέψει για τα προβλήματά τους, θα είναι στο πλευρό τους, συνεπής στις δεσμεύσεις της. Στα χρόνια που πέρασαν, αγωνιστήκαμε με τη δύναμη που είχαμε στο επιμελητήριο για την προώθηση και την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων, αντισταθήκαμε σε κάθε λογής συμβιβασμό. Το ίδιο θα πράξουμε και στην επόμενη διοίκηση που πιστεύουμε με την ψήφο των βιοτεχνών θα έχουμε περισσότερη και μεγαλύτερη δύναμη για να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις για τα προβλήματά τους. Τους καλούμε όλους να πάρουν μέρος μαζικά στις εκλογές στις 7 και 8 Δεκέμβρη, ψηφίζοντας το συνδυασμό της "Βιοτεχνικής Ενότητας".

Μ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ