ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Ανταγωνισμός ή κοινή δράση

- Ε! μου πατάς το πόδι... και σε παρακαλώ μπορείς να πάρεις αυτό το μαραφέτι - Θεέ μου, σκέφτεται ο Χανς σε τι άραγε το χρησιμοποιούν αυτό το γυάλινο σκεύος - σε λίγο θα μου μπει... πουθενά και θα έχουμε ντράβαλα... για όνομα!

- Καλά, καλά, συγνώμη κιόλας... αλλά δε βλέπεις ότι το αμφιθέατρο δεν έχει χώρο να ξαποστάσει ούτε μια αποπλανημένη μύγα; Τι να κάνω και εγώ που πνίγομαι και κοντεύω να καταρρεύσω... Ο Αχμέτ δίνει τόπο στην οργή ενώ μέσα του η οργή συσσωρεύεται για όλα αυτά που συμβαίνουν, για τα αδιέξοδά του, για τη μίζερη ζωή του και σκέφτεται για μια στιγμή να ξεσπάσει σε αυτό τον κρεμανταλά το Γερμανό, τον ξανθόψειρα, που μπορεί άκουσον άκουσον να βλέπει και τον καθηγητή στη διάλεξή του για τη νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία που ο ίδιος ελάχιστα ξέρει και που δε θα του χρησιμεύσει κιόλας... "Μα τον Αλλάχ, κουράστηκα πια", σκέφτεται δυνατά και ο Χανς γυρνά και τον κοιτάζει με απορία μην καταλαβαίνοντας αυτή τη γλώσσα, που πιότερο με στραμπούληγμα τού μοιάζει.

Ξανασυναντήθηκαν πολλές φορές από εκείνη την αναγκαστική "συμβίωση" σε ένα χώρο μισού τετραγωνικού μέτρου. Πάντα κάποια νευρικότητα και αμηχανία, μεταμορφωμένη σε υπόγεια ένταση, κυριαρχούσε στα αναγκαστικά συναπαντήματά τους... Μικρόκοσμοι που διασταυρώνονταν κάθε τόσο... χωρίς όμως να μπορέσουν να πάρουν την ίδια ρότα έστω για λίγο, για πολύ λίγο... και προσπαθούσαν πάντα να μην το δείχνουν ότι είναι δύο ξένοι στην ίδια πόλη, στον ίδιο πανεπιστημιακό χώρο, στα ίδια μαθήματα, στη ζωή τους αλλά και στην ψυχή τους... Δυο κοκόρια που θα 'θελαν κάποιες στιγμές να σκίσουν ο ένας τον άλλο, μια και το "πιο γρήγορο ψάρι θα φάει το πιο αργό". Αυτά σκεφτόντουσαν και οι δύο περίπου για μεγάλο διάστημα... ώσπου ξαφνικά κάτι έγινε και έσπασε ο πάγος που είχε κάνει κρούστα στην ψυχή τους.

Ηταν μια μέρα που απρόσεκτα κάθισαν και οι δύο, από σύμπτωση δεν εξηγείται αλλιώς, δίπλα δίπλα στην αίθουσα που γινόταν η συνέλευση για να αποφασίσουν την κατάληψη και το κλείσιμο του πανεπιστημίου. Ο Αχμέτ, διστακτικός και φοβισμένος, ο Χανς πανικόβλητος. Από σύμπτωση και πάλι παρασύρθηκαν σε αυτή τη συνέλευση, σε αυτή τη συμμετοχή στην κοινή δράση που πάντα απείχαν. Με δυσκολία προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν όχι και να παρέμβουν ή να αποφασίσουν! Σε μια στιγμή γυρνά ο Χανς στον Αχμέτ, μιλά λες και του ζητά χέρι βοηθείας, αυτός ο Γερμανός στον άραβα μετανάστη... Ξάφνου πετάγεται ορθός και ευθυτενής, με το σώμα τεντωμένο σαν τόξο και αρχίζει να μιλά, πρώτα στον Χανς και έπειτα σε όλους τους άλλους... Πρώτη φορά που μπόρεσε να εκφράσει με ευκρίνεια αυτά που ήθελε να πει, να αρθρώσει ένα λόγο διεκδικητικό, να διεκδικήσει μα τον Αλλάχ αυτό που πάντα ήθελε, το δικαίωμα στη γνώση, στη ζωή...

Μετά από αυτό το σπάσιμο της πανοπλίας, ξαναβρέθηκαν και ξαναβρίσκονταν καθημερινά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη δωρεάν παιδεία που θα άφηνε τον ίδιο αλλά και τον Χανς και όλους τους Χανς, Γιούργκεν, Κίρστεν, Μωχάμετ, Γιάννηδες ανήμπορους να συνεχίσουν, ανήμπορους να σπουδάσουν και να προσπαθήσουν να διαβούν σε αυτό το κατώφλι της γνώσης...

... Και θα συνεχίσουν, ενωμένοι, όσο αντέξουν, διεκδικώντας τη γνώση, γιατί να πάρει, είναι δικαίωμά τους...

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Αποφασισμένοι να νικήσουν!

Για δύο ώρες απέκλεισαν χτες την οδό Θησέως οι μαθητές του Κέντρου, απαιτώντας την άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων τους. Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

"Δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή". Με αυτό το σύνθημα οι μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Καλλιθέας (ΚΕΑΤ), κατέλαβαν συμβολικά χτες για δύο ώρες - απ' τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ. - την οδό Θησέως, που βρίσκεται μπροστά από τα κτίρια του ΚΕΑΤ. Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, που βρίσκονται για πέμπτη μέρα σε κατάληψη των Κεντρικών Εγκαταστάσεων του ΚΕΑΤ στην Καλλιθέα, κατέβηκαν στο δρόμο με βασικό αίτημα την πρόσληψη καθηγητών, καθώς αυτοί που υπάρχουν δεν είναι αρκετοί για τη στοιχειώδη λειτουργία του σχολείου.

Παράλληλα το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητά απ' την κυβέρνηση να επιλύσει επιτέλους τα οξυμένα προβλήματα του ΚΕΑΤ. "Η πολιτική των περικοπών που ακολουθεί η κυβέρνηση στο χώρο της πρόνοιας, έχει οδηγήσει τα δημόσια κέντρα εκπαίδευσης και αποκατάστασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε υπολειτουργία και στα πρόθυρα του κλεισίματος. Η πολιτική αυτή έφερε και το ΚΕΑΤ σε ώρα μηδέν, με αποτέλεσμα οι τυφλοί μαθητές του ΚΕΑΤ και οι γονείς τους να προχωρήσουν σε κατάληψή του", επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης.

Διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή

Η κατάληψη και των δύο λωρίδων της οδού Θησέως ήταν, όπως βροντοφώναξαν οι μαθητές, ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση πως οι τυφλοί δε σκύβουν το κεφάλι και με κάθε μέσο θα διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη μόρφωση και στη ζωή.

"Στο σχολείο έχουμε έλλειψη ακόμα και από τα στοιχειώδη εποπτικά μέσα για να μπορούμε και εμείς οι καθηγητές να κάνουμε καλύτερα τη δουλιά μας, να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τα παιδιά", επισήμανε η Βενετία Μπαλλή,που είναι καθηγήτρια στο ΚΕΑΤ.

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν χτεςεκτός απ' τον Σύλλογο Εργαζομένων στο ίδρυμα, τους γονείς και τους μαθητές του δημοτικού σχολείου, η "Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας" και ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας.

Προκλητική ήταν πάντως η παρουσία της κυβερνητικής ηγεσίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, που εμφανίστηκε την τελευταία μισή ώρα της συγκέντρωσης, μόνο και μόνο για να "πείσει" τους μαθητές "πως τα προβλήματα λύνονται και με άλλους τρόπους"...

Ο Βασίλης Μπαρέκας,μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και γραμματέας της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ), χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη στάση της πλειοψηφίας του Συνδέσμου, και τόνισε πως "μόνο με αγώνες θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας".

Να προσληφθεί ειδικευμένο προσωπικό

Το ΚΚΕ, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε για το ΚΕΑΤ, ζητά απ' την κυβέρνηση να πάρει επιτέλους την ευθύνη της εκπαίδευσης - υποχρεωτικής και μέσης - των τυφλών μαθητών του Κέντρου και να επιλύσει άμεσα τα οξυμένα προβλήματά του.

Συγκεκριμένα ο Μπ. Αγγουράκης, ζητά απ' τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα και Παιδείας Γερ. Αρσένη, τα εξής:

  • Επέκταση του Οργανισμού ώστε να γίνει δυνατή η πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού προσωπικού σε μόνιμη βάση, αφού ο σημερινός οργανισμός καλύπτει μόνο τους 40 απ' τους 75 εργαζόμενους.
  • Αμεση πρόσληψη ειδικών εκπαιδευτικών.
  • Αμεση πρόσληψη νοσηλεύτριας, διότι στο ΚΕΑΤ υπάρχουν μαθητές που κάνουν ειδικές θεραπείες και είναι απαράδεκτο να υπάρχει οικοτροφείο για ΑΜΕΑ χωρίς νοσηλεύτρια και εξασφάλιση της μεταφοράς των παιδιών, από και προς το ΚΕΑΤ με ευθύνη του Κέντρου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ