ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέοι χαράκτες

Ομαδική έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Νέοι χαράκτες '97 - '98",διοργανώνει η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών "Α. Τάσσος" και φιλοξενείται μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου στο "Σπίτι της Κύπρου" (Ηρακλείτου 10). Η έκθεση νέων χαρακτών αποτελεί πλέον θεσμό που λειτουργεί ανά τριετία και έχουν δικαίωμα συμμετοχής χαράκτες έως 36 ετών, με κριτήριο την ποιότητα της δουλιάς τους. Η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια ξεκίνησε το 1991, στα πλαίσια των ιδρυτικών σκοπών και στόχων της Εταιρείας. Στην πρώτη διοργάνωση συμμετείχαν 16 χαράκτες και η έκθεση παρουσιάστηκε σε πολλές πόλεις της χώρας μας και στην Κύπρο. Στη διοργάνωση που ακολούθησε (1994), συμμετείχαν 21 χαράκτες και η έκθεση στις πόλεις που φιλοξενήθηκε, σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Φέτος, είναι η τρίτη διοργάνωση και όπως σημειώνουν οι διοργανωτές "υπάρχει πλέον η δυνατότητα να επαναλαμβάνεται η έκθεση ανά διετία". Στην τωρινή έκθεση συμμετέχουν 25 νέοι χαράκτες, από τους οποίους δύο είναι από την Κύπρο, δύο από την Αγγλία και δύο από την Ισπανία. Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι χαράκτες: Ευγ. Βασιλούδη, Γ. Βλασσόπουλος, Π. Βρέουιλ, Λ. Γαβριηλίδου, Ελ. Γαλάτη, Ελ. Γκλίνου, Δ. Δουρδούμας, Στ. Ζαννής, Κάρλος Γκόμεζ Ζιμένο, Αλ. Ισακίδη, Σ. Καραλέκα, Γ. Κολιός, Α. Κύρκος, Στ. Λάντσια, Μ. Μαραβελάκη, Εύα Μαυρίδου, Α. Μπάκαλου, Μ. Ροντρίγκεζ, Δ. Σουλιώτης, Δ. Σπανόπουλος, Μ. Φαλκώνης, Α. Φουρνογεράκη, Θ. Χανδρινού, Δ. Χρηστίδης, Σ. Ουλντάλ.Μετά την Αθήνα η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Λάρισα, το Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Καρδίτσα, την Καλαμάτα και την Κύπρο.

Αγωνιστής λαϊκός ζωγράφος

Στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας, ζει και δουλεύει ο λαϊκός ζωγράφος και ξυλογλύπτης Βαγγέλης Τσέκος.Γνωρίζοντάς τον κανείς, μπορεί να συμπεράνει ότι η ταύτισή του με την Οχτωβριανή Επανάσταση, δεν έχει σχέση μόνο χρονολογική (γεννήθηκε το 1917), αλλά έχει κυρίως σχέση ιδεολογική. Και αυτό γιατί ο ίδιος πίστεψε με πάθος στις αξίες της, δίνοντας ένα μέρος της ζωής του, όπως και χιλιάδες αγωνιστές. Η βαθιά πίστη και η αγάπη του για τον άνθρωπο, οι αγώνες του για κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, τον έφεραν σύντομα στις γραμμές του στρατευμένου επαναστατικού κινήματος. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ήταν πάντα γι' αυτόν η γεννοβόλα μήτρα που καθόριζε τη στάση ζωής του. Ετσι, ήταν φυσικό να περάσει απ' όλα τα κολαστήρια που η άρχουσα τάξη της χώρας με τους ξένους προστάτες της έστησαν για να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα της πατρίδας μας.

Με τη λαϊκή τέχνη ο Β. Τσέκος ασχολήθηκε από μικρό παιδί. Εξόριστος στον Αϊ Στράτη, βρέθηκε κοντά στον Γ. Φαρσακίδη και τον Γ. Ρίτσο.Δίπλα τους άρχισε να σκηνογραφεί τις θεατρικές παραστάσεις που ανέβαζαν οι εξόριστοι. Επιστρέφοντας στον τόπο του, μετά τις πολύχρονες περιπέτειες της εξορίας, πιάνει ξανά το πινέλο. Αποτυπώνει στον καμβά τις μορφές των ξωμάχων της αγροτικής υπαίθρου. Η ζωγραφική του πάνω στα πιάτα και τους αμφορείς είναι ένα έργο που χρειάζεται επιμονή.

Ξεχωριστή θέση στη δημιουργία του έχει η ξυλογλυπτική. Οπως σημειώνει ο ίδιος, "αγαπώ την τέχνη. Και τη λαδομπογιά και την ακουαρέλα. Αλλά περισσότερο με συναρπάζει το σκάλισμα του ξύλου. Αυτά τα κομμάτια, "Ο πελαργός", " Η Νεφερτίτη", "Ο Σάτυρος", είναι φτιαγμένα κομμάτι - κομμάτι, από ξύλο φοίνικα".

Σ.

Πολυφωνικές προτάσεις

Τρεις νέοι εικαστικοί δημιουργοί, οι: Τάσος Δήμας, Γιάννης Κούτρικας και Βαγγέλης Τζερμιάς,παρουσιάζουν αυτές τις μέρες τη δουλιά τους στην αίθουσα τέχνης "Μετόπη" (Ερεχθείου και Καλλισπέρη 27). Ο Τ. Δήμας, μαθητής του Γιώργου Βακιρτζή και του Δημοσθένη Κοκινίδη,με τις γυναικείες του μορφές, δημιουργεί στέρεες και φωτεινές συνθέσεις, μεταφέροντας έτσι τη δική του αίσθηση μυστηρίου που αποπνέει η γυναίκα. Η ζωγραφική του Γ. Κούτρικα, ο οποίος μαθήτευσε κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη και τον Δημήτρη Μυταρά,προβάλλει στις προσωπογραφίες του μια πολυσήμαντη εικονογραφία. Αλλά και το έργο του Β. Τζερμιά,με δάσκαλο τον Ηλία Δεκουλάκο,διατυπώνει πολυφωνικές εικαστικές προτάσεις με πλαστικότητα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27/12.

  • Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Φίλοι Μουσείου Μάνης Μ. Κάσση,στις 8/12 (8.15 μμ), ο Χρ. Αδαμόπουλος θα μιλήσει για τον Νικηφόρο Βρεττάκο.Παράλληλα, θα προβληθεί το ηχόραμα του Σαράντου Σακελλάκου "Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη",βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Ν. Βρεττάκου.
  • Στις 14 Δεκεμβρίου (από 10 πμ - 6 μμ), το Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα) σας προσκαλεί σε μια γιορτή προετοιμασίας των Χριστουγέννων. Θα παρουσιαστούν τα καινούρια βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά: "Ενα φτυάρι στον Αδη", "Ποτέ μη γαργαλάς ένα γορίλα", "Ποιος έκανε πιπί στο Μοσισιπή;" και "Οταν είναι να φύγει το τρένο".Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 33.12.995.
  • Εγκαινιάζεται στις 10 Δεκεμβρίου στην γκαλερί "Καρντασίδης αρτ" στο ισόγειο και στον 1ο όροφο του Εμπορικού Κέντρου Ψυχικού (Λ. Κηφισίας 292), έκθεση έργων του Αχρα Ατζιντζιάλ,αλλά και πολλών ακόμη καλλιτεχνών, βραβευμένων σε διεθνείς εικαστικές διοργανώσεις.
  • Στα πλαίσια των διαλέξεων με εικαστικά θέματα, που διοργανώνουν τα εικαστικά εργαστήρια "Λέσχη" (Μυκάλης 26, Κεραμεικός), στις 11 του Δεκέμβρη (8μμ) η ζωγράφος, ιστορικός της τέχνης και εκπαιδευτικός Μάτω Ιωαννίδου,θα μιλήσει με θέμα: "Από τον 19ο αιώνα στις εξελίξεις των αρχών του 20ού αιώνα στη ζωγραφική".Η είσοδος στις διαλέξεις για τους μαθητές της Σχολής είναι δωρεάν. Για το κοινό η συμμετοχή είναι 1.500 δρχ.
"Περπατώντας στην παλιά Μόσχα"

Εκθεση με τίτλο "Περπατώντας στην παλιά Μόσχα",εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7μ.μ.), στο Μουσείο Βούρου - Ευταξία (της Πόλεως των Αθηνών) (Παπαρρηγοπούλου 7, πλατεία Κλαυθμώνος). Στην έκθεση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το "Μουσείο Ιστορίας της Μόσχας" και τον "Ομιλο Ουνέσκο Δωδεκανήσου", θα παρουσιαστούν πίνακες ζωγραφικής, γκραβούρες και είδη της καθημερινής ζωής. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: "Ελληνες και Ρώσοι πριν και μετά το 1821".Θα μιλήσουν οι: Β. Σφυρόερας, Δ. Μιχαλόπουλος, Β. Ασημομύτης, Αν. Κυρκίνη - Κούτουλα, Γ. Μάρκου, Λ. Ακοπιάν κ.ά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Θα λειτουργεί και την Κυριακή από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι. Τρίτη και Πέμπτη κλειστά.

Δημιουργική αυλαία

Ενα νέο κύκλο δουλιάς του με θέματα από τη μυθολογία, παρουσιάζει ο ζωγράφος Τάσος Μαντζαβίνος,στο πλαίσιο της 8ης ατομικής του έκθεσης, που εγκαινιάζεται στις 11 του Δεκέμβρη, στην γκαλερί "Νέες Μορφές" (Βαλαωρίτου 9). Ο Μελέαγρος, ο Αινείας, ο Οδυσσέας, σε μια σειρά μεγάλων συνθέσεων, πλαισιώνονται από μικρότερα έργα και σχέδια, στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 11 του Γενάρη.

  • Χειροποίητα κοσμήματα από χρυσό, ασήμι, αρζαντό και μπρούντζο, φιλοτεχνημένα με την παραδοσιακή τεχνική, περιλαμβάνει η έκθεση που εγκαινιάζεται την Τρίτη (9/12), στην γκαλερί "7" (Ζαλοκώστα 7). Πρόκειται για δημιουργίες της Ισμήνης Δουζένη.Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται η έκθεση του Β. Σκυλάκου, μέχρι τις 31/12.
  • "Χρησμοί" είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης, που εγκαινιάζεται στις 9/12, στην αίθουσα "Espace Κρεωνίδης" (Ξάνθου 2 και Αναγνωστοπούλου). Την έκθεση διοργανώνει η Ντ. Ηλιοπούλου - Ρογκάν και σε αυτή συμμετέχουν είκοσι γνωστοί καλλιτέχνες, που εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές του 20ού αιώνα. Πρόκειται για τους Α. Ακριθάκη, Μ. Βατζιά, Ειρ. Γκόνου, Αχ. Δρούγκα, Κ. Καμπελόπουλο, Χρ. Καρά, Κ. Κατζουράκη, Ν. Κοντό, Ν. Κυρίτση, Μ. Μακρουλάκη, Γ. Μιγάδη, Γ. Μιχαηλίδη, Φρ. Μιχαλέα, Δ. Μυταρά, Ν. Νικολάου, Μ. Παντελιά, Α. Παπακωνσταντίνου, Φ. Πατρικαλάκι, Π. Σάμιο, Κ. Τσόκλη, Α. Χατζηαράπογλου και Μ. Χάρο.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 τουΓενάρη.
  • Εγκαινιάζεται στις 15 του Δεκέμβρη (8μμ), στο χώρο Τέχνης "24" (Κλεομένους 24) η έκθεση ζωγραφικής της Μαριγώς Κάσση,η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 16/1/98.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ