ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Η "ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ Συνεργασία για την Αθήνα" ανοίγοντας τη συζήτηση για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, παρουσίασε την Παρασκευή τα στοιχεία και το βασικό περιεχόμενο της εκλογικής της διακήρυξης, σκοπεύοντας σε μια πλατιά αγωνιστική συμπαράταξη, στον κόσμο και όχι στην κορυφή, που θα εκφράζει τα συμφέροντα του λαού της Αθήνας. Ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα εκτενή στοιχεία του περιεχομένου της εκλογικής διακήρυξης της παράταξης (ΣΕΛΙΔΑ 10)

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ προσεκτικοί και υποψιασμένοι πρέπει να είμαστε αυτόν τον καιρό, που δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν στη γωνία... να ληστέψουν το δώρο των Χριστουγέννων. Οπλο τους κάποια φανταχτερή "προσφορά" ή διάφορα συστήματα δόσεων, δοσοεκπτώσεων, τωρινών αγορών - μελλοντικών πληρωμών... Και η προσοχή μας, όπως φαίνεται, είναι άκρως απαραίτητη, γιατί η "ελεύθερη αγορά" είναι για τους εργαζόμενους - καταναλωτές παγιδευμένη από λογής λογής "νάρκες" (σελίδες 12 - 13)

ΤΙ συμβαίνει με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας; Ποια είναι η τύχη που επιφυλάσσει η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ στην ΕΤΕ, τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, που ακόμη εξακολουθεί να ελέγχεται από το κράτος και ο ρόλος της οποίας υπήρξε αρκετές φορές στο παρελθόν καθοριστικός στη στήριξη της δραχμής; Τα παραπάνω ερωτήματα - καθώς και πολλά άλλα - αποκτούν αυτές τις μέρες ιδιαίτερη σημασία, καθώς κρίνεται και πάλι η τύχη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Εθνικής (σελίδες 14 - 15)

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ στα 80χρονα του ΚΚΕ είναι η μεγάλη εκδήλωση, που διοργανώνεται την ερχόμενη Κυριακή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μια εκδήλωση, αφιερωμένη σε μια επέτειο, φορτισμένη, όχι μόνο από την ιστορική κατάθεση του ΚΚΕ στον τόπο μας και τους αγώνες των χιλιάδων Ελλήνων κομμουνιστών, αλλά και από το όραμα για ένα δικαιότερο κόσμο, για το σοσιαλισμό. Ομιλητής θα είναι ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης. Θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, με δηλώσεις τους στο σημερινό "Ρ", μιλούν για το ΚΚΕ (σελίδες 24 - 25)

ΣΕ συρρίκνωση και διάλυση οδηγείται η Λιπασματοβιομηχανία της χώρας. Η ΑΕΒΑΛ στην Πτολεμαϊδα έκλεισε, σειρά έχουν τα "Λιπάσματα Δραπετσώνας" και έπεται συνέχεια... Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λιπασματοβιομηχανία της χώρας είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με τις αντίστοιχες βιομηχανίες του εξωτερικού, η οποία οφείλεται στην ξεπερασμένη τεχνολογία που χρησιμοποιεί σε πολλές μονάδες και αυτό αφορά κυρίως την ΑΕΒΑΛ και τα "Λιπάσματα Δραπετσώνας" (σελίδα 34)

ΔΕΚΑ μήνες έχουν μεσολαβήσει από τον περασμένο Μάρτη, που επικυρώθηκε με κοινή τρι-υπουργική απόφαση η διαβόητη "ιστορική συμφωνία" για το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων. Διάστημα, αρκετό για να επιβεβαιωθούν περίτρανα οι καταγγελίες των εμποροϋπαλλήλων και των μικρομεσαίων εμπόρων για το διάτρητο αυτής της συμφωνίας, που απείχε κατά πολύ από τα αιτήματα που έθεταν καθ' όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους για ένα ανθρώπινο ωράριο (σελίδα 35)

ΤΗΝ "αμαρτωλή" διαχείριση στην εκτέλεση του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου από την εταιρία "Κτηματολόγιο ΑΕ", καθώς και τις βαριές πολιτικές ευθύνες της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ στις αναθέσεις των μελετών στις δύο πρώτες φάσεις του έργου, αποκαλύπτουν στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο "Ρ" (σελίδες 36 - 37)

ΕΝΑ από τα πιο σημαντικά νεοελληνικά έργα, το "Πανηγύρι", του Δημήτρη Κεχαϊδη, παρουσιάζεται, από τη "Νέα Σκηνή" του Εθνικού Θεάτρου. Εργο βαθιά κοινωνικό, με ήρωες, που με την αξιοπρέπεια με την οποία βιώνουν την αθλιότητα μέσα στην οποία ζουν, αφοπλίζουν το θεατή, ο οποίος με τη σειρά του "πυρπολείται" από το δραματικό σπινθήρα του έργου και των συγκρούσεων των ηρώων του. Η Μπέττυ Βαλάση, μιλά στο "Ρ" για το έργο και όχι μόνο (σελίδα 19).


Μια μεγάλη αλήθεια

Του Τάκη ΤΣΙΓΚΑ

Την επόμενη Κυριακή, 14 Δεκέμβρη, στη μεγάλη εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ξεκινά και επίσημα ο χρονιάτικος γιορτασμός των 80 χρόνων του ΚΚΕ. Ενας πολύμορφος γιορτασμός, που θα κορυφωθεί το Νοέμβρη του 1998 και θα αποτελέσει ένα βασικό άξονα της δράσης των κομμουνιστών, των φίλων και οπαδών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για έναν ολόκληρο χρόνο.

Και είναι, βέβαια, φυσικό και απόλυτα δικαιολογημένο, για τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς ενός κόμματος, να γιορτάζουν την όποια επέτειό του. Πολύ περισσότερο, όταν η επέτειος αυτή αφορά ογδόντα ολόκληρα χρόνια αδιάλειπτης ζωής και δράσης. Η επέτειος του ΚΚΕ, όμως, δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές, τους οπαδούς και ψηφοφόρους του Κόμματος. Δεν είναι μια οποιαδήποτε επέτειος, πρώτα και κύρια, γιατί το ΚΚΕ δεν είναι το οποιοδήποτε κόμμα της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί, αυτή η διαφορετικότητα του ΚΚΕ έχει βάλει βαριά και ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στη μέχρι σήμερα πορεία της χώρας, στη ζωή των εργαζομένων και όλου του λαού. Γιατί, δίχως την παραμικρή διάθεση υπερβολής ή κομματικής έπαρσης, κάτω από το οποιοδήποτε θετικό για το λαό μέτρο, πίσω από τον οποιοδήποτε προοδευτικό και δίκαιο αγώνα, που ξεδιπλώθηκε σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του 20ού αιώνα σ' αυτόν τον τόπο, βρίσκεται η πρωτοπόρα, ανιδιοτελής και γεμάτη αυταπάρνηση δουλιά και προσφορά των κομμουνιστών. Γιατί, το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές ήταν οι εμπνευστές, οι μπροστάρηδες και οι κύριοι αιμοδότες όλων των μεγάλων στιγμών του λαού μας στα ογδόντα αυτά χρόνια. Από την καταγγελία και την απερίφραστη καταδίκη του μικρασιατικού τυχοδιωκτισμού, μέχρι το αθάνατο έπος της Εθνικής Αντίστασης και τον αντιδικτατορικό αγώνα. Γιατί, δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή κινδύνου, για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού, για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας, και να μην βρέθηκε το ΚΚΕ, στην πρώτη γραμμή της αποφασιστικής υπεράσπισής τους. Γιατί, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα της ελληνικής κοινωνίας, που εξάγγειλε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του και δε σταμάτησε στιγμή να παλεύει για τη ριζική αλλαγή της, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Πολλοί, πάρα πολλοί οι λόγοι, όλοι οι προαναφερόμενοι και αρκετοί ακόμη, που κάνουν την επέτειο του ΚΚΕ ένα γεγονός μεγάλης και ευρύτερης σημασίας. Ενα γεγονός, που αφορά όλο τον λαό, πρώτα και κύρια την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού.

Αλλωστε, η εκτίμηση αυτή δεν είναι μόνο δική μας, των κομμουνιστών. Επαληθεύεται και από την τακτική των κάθε είδους πολιτικών αντιπάλων του Κόμματος. Πριν ακόμη ξεκινήσει το ΚΚΕ το γιορτασμό των 80 χρόνων του, ξεκίνησε η πολύμορφη εκστρατεία της συκοφάντησης και της αμαύρωσης της ύπαρξης και της δράσης του. Αρκετές είναι, ήδη, οι σχετικές εκδόσεις, πολύ περισσότερες οι ανάλογες τηλεοπτικές εκπομπές, μπόλικο το μελάνι και ο χώρος, που διαθέτει ο έντυπος Τύπος. Παλιές, ακόμη και παμπάλαιες, θεωρίες ανασύρονται και πάλι από τα σεντούκια της αντι-ΚΚΕ φιλολογίας. Χιλιοειπωμένα επιχειρήματα ξεσκονίζονται και εκσυγχρονίζονται. Τα περί κόμματος λαθών και εγκλημάτων, περί Κρόνου που τρώει τα παιδιά του, κόμματος δογματικού και αναχρονιστικού, ανίκανου να κατανοήσει τις σύγχρονες εξελίξεις και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών, κλπ., κλπ., βρίσκονται και πάλι στην ημερήσια διάταξη της αντι-ΚΚΕ πολεμικής. Και - δυστυχώς γι' αυτούς - στην πρώτη γραμμή αυτής της πολεμικής βρίσκονται πρώην μέλη και στελέχη του Κόμματος. Ισως, γιατί θέλουν να προσφέρουν ακόμη περισσότερα πειστήρια και αποδείξεις της ανάνηψής τους. Ισως, γιατί αυτός είναι ο αναπόφευκτος δρόμος και η μοίρα όσων εγκαταλείπουν τα χαρακώματα της τιμής και του αγώνα και περνούν στην αντίπερα όχθη.

Η αλήθεια, όμως, είναι ριζικά διαφορετική. Το ΚΚΕ έκανε όσα έκανε, τα 80 αυτά χρόνια και πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στους εργαζόμενους και το λαό της χώρας, βρίσκεται και σήμερα στην πρώτη γραμμή της πάλης, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων, αποτελεί το μοναδικό ουσιαστικά πόλο συσπείρωσης και αντίστασης στην ιμπεριαλιστική λαίλαπα της "νέας τάξης" και της μετατροπής της ελληνικής κοινωνίας σε ζούγκλα του άγριου και απάνθρωπου ανταγωνισμού και της βαριάς εκμετάλλευσης, κρατά σταθερά ψηλά τη σημαία της σοσιαλιστικής ελπίδας και της οικοδόμησης μιας ριζικά διαφορετικής κοινωνίας, γιατί υπερασπίζεται με πάθος και κρατά αλώβητο τον επαναστατικό του προσανατολισμό και τις αρχές του. Γιατί, ποτέ δεν υποτάχτηκε και δεν "προσαρμόστηκε" στα ασφυκτικά καλούπια του καπιταλιστικού συστήματος και των πολιτικών του αντιπάλων. Γιατί, πάντοτε αναζητούσε το πραγματικά νέο και καινούριο, απορρίπτοντας κάθε τι το παλιό, χωρίς να ξεγελιέται από τα φανταχτερά και πλουμιστά περιτυλίγματα. Γιατί, πρώτο αυτό σημείωνε τα όποια λάθη, ελλείψεις και αδυναμίες του, κάνοντας την κριτική τους αναζωογονητική και πολλαπλασιαστική δύναμη της δράσης του. Και, πάνω απ' όλα, γιατί κράτησε και κρατά αλώβητο τον ταξικό χαρακτήρα του, ως κόμματος της ελληνικής εργατικής τάξης, στηριγμένου στην κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, κόμματος θεμελιωμένου στις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, της συλλογικότητας, του ελέγχου, της κριτικής και της αυτοκριτικής.

Η βασική αυτή εκτίμηση δικαιώνεται, πέρα ως πέρα, στη μέχρι σήμερα 80χρονη, ηρωική πορεία του ΚΚΕ. Μόνο ένα τέτοιο κόμμα μπορούσε να εμπνεύσει, να οργανώσει και να καθοδηγήσει το αθάνατο έπος της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και τον κατοπινό, αφάνταστα δύσκολο και σκληρό, αλλά δίκαιο και ηρωικό, αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Μόνο ένα τέτοιο κόμμα μπορούσε και μπορεί να συνδυάζει αρμονικά την υπεράσπιση της πατρίδας, με τη συνεπή καλλιέργεια και προώθηση της φιλίας των λαών και της μεταξύ τους αλληλεγγύης. Να διαπαιδαγωγεί αγωνιστές, που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους, για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού και της χώρας. Να εξασφαλίζει την ενότητα λόγων και έργων, μακριά από κάθε φαινόμενο πολιτικής υποκρισίας και διγλωσσίας.

Αυτή είναι η αλήθεια. Και είναι μια αλήθεια βαρυσήμαντη, φορτωμένη - εκτός των άλλων - σοβαρές υποχρεώσεις και καθήκοντα, για όλους όσοι έχουν σήμερα τη μεγάλη τιμή, να πυκνώνουν τις κομματικές γραμμές. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα, που μπορεί και πρέπει, να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει την πάλη του λαού, για την απαλλαγή της ελληνικής κοινωνίας από τα δεσμά και τις βαριές συνέπειες της ιμπεριαλιστικής καταπίεσης και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Σ' αυτό το δρόμο, βαδίζουν σήμερα οι Ελληνες κομμουνιστές. Εχοντας την 80χρονη ηρωική πορεία του Κόμματος, ως μια αναντικατάστατη και αστείρευτη πηγή θάρρους και αγωνιστικού φρονηματισμού. Αντλώντας αισιοδοξία από την καθημερινή ενίσχυση των δεσμών τους, με την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους. Βλέποντας την καθημερινή δικαίωση των θέσεων και εκτιμήσεων του ΚΚΕ, τις αδιέξοδες και οξυνόμενες συνεχώς αντιφάσεις του καπιταλισμού, αλλά και την αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής αλλαγής, να προβάλλει όλο και περισσότερο έντονη και επιτακτική.

Το ΚΚΕ μπόρεσε να προσφέρει μέχρι σήμερα ανεκτίμητες υπηρεσίες στο λαό και τη χώρα και, ταυτόχρονα, αποτελεί την αναντικατάστατη ελπίδα της αυριανής, απαλλαγμένης από τα βαριά δεσμά και τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής καταπίεσης και καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, σοσιαλιστικής Ελλάδας, γιατί είναι ριζικά διαφορετικό απ' όλα τ' άλλα κόμματα της ελληνικής κοινωνίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ